Fritillaria fritillaria Znacenje cveca

Značenje cveta Fritilarije, simbolika, popularne vrste i saveti za uzgoj
Delikatan, divan i ćudljiv, cvet Fritillarije inspiriše ljude dugi niz godina. Ne samo da je lep dodatak pejzažu, već je i značajan cvet koji dodaje simboliku buketu ili cvetnom aranžmanu. Klimajući oblik i raznobojni cvetovi nalik zvonu su ikoni i mogu se naći u mnogim umetničkim delima. Ovde ćemo vas provesti kroz bogatu istoriju i poreklo cveća Fritilarije, njihovo značenje i simboliku, upotrebu i prednosti, kao i osnovne savete za uzgoj i negu Fritillarije kod kuće.


Značenje i simbolika cveća fritilarije
Cvetovi fritilarije nose mnoštvo simboličkih značenja u kulturama, od progona do poniznosti ili tuge. To je takođe moćan simbol predanosti izvan smrti, koji može dodati romantični element ako je cvet crven.

O cveću fritilarije

Porodica, rod i taksonomija
Fritillaria je rod koji sadrži desetine cvetova koji su svi blisko povezani. Fritillaria meleagris je najpoznatija i najraširenija vrsta. Rod Fritillaria je deo porodice ljiljana Liliaceae.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Većina sorti Fritillaria deli zajednički tip cveta. Ovi cvetovi su u obliku zvona i imaju tendenciju da rastu pognuti u klimanju ili plaču. Dolaze u mnogim bojama, uglavnom ljubičastim ili crvenim tonom. Imaju miris, ali neki ljudi smatraju da je to mošusni miris.

Iz kojih regiona potiče cveće Fritillarije?
Fritilarija se može naći širom umerenih područja severne hemisfere. Nije izvorno u većini Evrope, ali tamo sada raste kao uvedeno divlje cveće. Poreklom je iz severne Afrike, većeg dela Azije, Bliskog istoka, Mediterana i zapadnog dela Severne Amerike.

Kada je u sezoni cveće Fritillarije?

Kao i većina pravih ljiljana, Fritillaria cveta u proleće do početka leta. Međutim, lukovice se moraju posaditi u jesen da bi im se dalo vremena da se učvrste.

Istorija i poreklo cveća Fritilarije
Cvetovi fritilarije su rasli u divljini na Bliskom istoku hiljadama godina, ali su u Evropu uvedeni još 1500-ih. Brzo su se širile po zapadnom svetu zbog svog egzotičnog izgleda i relativne lakoće rasta.

Etimološko značenje
Naziv Fritillaria ili Fritillari potiče od latinskog izraza fritillus. Ovaj termin se odnosio na čaše za kockice i kutije za kockice koje su se koristile u starom Rimu koje su bile ukrašene kariranim uzorkom.

Popularne vrste, vrste i sorte

Svaka vrsta i vrsta Fritillarije može ponuditi dramatično drugačiji izgled, iako svi dele zajedničku naviku klimanja cveća i pojedinačnih stabljika.

Klasična karirana zmijoglava, ili Fritillaria meleagris, je najčešća i najraširenija vrsta. Fritillaria imperalis, ili Crovn Fritillari, proizvodi grozd jarko narandžastih cvetova koji podsećaju na krunu. Popularne su i druge višecvetne sorte.

Upotreba i prednosti cveća Fritilarije
Fritillarije se uopšteno smatraju netoksičnim i bezbednim za sadnju oko kućnih ljubimaca i dece. Neke odabrane vrste se takođe koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini ili se jedu kao povremena hrana.

Oni su prvenstveno ukrasni, iako su privlačni za neke pčele i druge oprašivače.

Značenje i simbolika cveta Fritillarije

Pored toga što je lekovita i potencijalno jestiva biljka, Fritilarija je bogata slojevima simbolike i značenja.

Uobičajene boje cveta Fritillarije
Nekoliko drugih uobičajenih ukrasnih cveća dolazi u tako širokom spektru boja, pa čak i uzoraka kao što je rod Fritillaria. Kao i kod svih cveća, tačna boja utiče na specifično značenje cveta.

Bela: čistoća, milost i isceljenje
Žuta: Radost, toplina i mladost
Narandžasta: Energija, strast i uspeh.
Crna: žalost, tuga i snaga.
Ljubičasta: Bogatstvo, kraljevstvo i elegancija.
Crvena: Strastvena ljubav, romansa i finansijski uspeh.
Zelena: Rast, zarastanje i novi počeci.

Kulturni značaj cveća Fritilarije
Zahvaljujući svojim jedinstvenim kariranim šarama i navikama klimanja glavom, Fritillarije upadaju u oči hiljadama godina. Ove male, ali prelepe biljke inspirisale su mitove i simboliku u mnogim različitim kulturama širom sveta.

Cveće Fritillarije u grčkoj mitologiji
Specifična sorta Fritillaria uobičajena za Mediteran je Fritillaria meleagris. To je drugi deo imena koji ovaj cvet vezuje za grčki mit o ratniku Meleagru. Ovo ime se takođe deli sa biserkama i mnogim drugim biljkama koje imaju a karirani ili pegavi uzorak.

Meleager je bio slavni ratnik koji se pridružio Argonautima koji su pratili Jasona. Takođe je pomogao u vođenju grupe lovaca koji su ubili monstruoznog vepra. Sudbina je predvidela da će živeti samo dok određeni komad drveta ne bude izgoreo, a njegova majka je mnogo godina čuvala drvo da ga zaštiti.

Nakon što je Meleager na kraju morao da ubije svoje ujake i brata da bi zaštitio svoju ljubav Atalantu, njegova majka je zapalila drva i on je umro. Njegove sestre nisu prestale da plaču za njim, pa ih je Artemida pretvorila u biserke i bile su poznate kao Meleagride.

Fritillarijina navika klimanja glavom prirodno ga je povezala sa pričom tako punom tuge i plača.

Cveće fritilarije kao hrišćanski simbolizam
Cvet je takođe imao simbolično značenje za hrišćane koji su ga sreli kako raste u divljini na Bliskom istoku i Mediteranu.

Zbog klimave glave razvila se priča da je to bio jedini cvet koji nije pognuo glavu kada je Isus prošao kroz Getsimanski vrt. Kada joj je anđeo šapnuo da je podseti, biljka je zauvek ostala pognuta zbog svoje poniznosti.

Ovo ga je učinilo snažnim podsetnikom da poštujemo Boga i ostanemo ponizni pred njim.

Iranska mitologija i istorija cveća Fritillaria

Pošto Fritillaria raste divlje i široko rasprostranjena posebno u Iranu, ona igra važnu kulturnu ulogu u istoriji zemlje.

Kao iu hrišćanskoj i grčkoj mitologiji, Fritillariji se pripisuje značenje klanjanja ili plača nekom važnom. Različite verske i istorijske ličnosti iz istorije Irana povezane su sa navikom klimanja cveta.

Tako je u toj kulturi razvilo opšte značenje poštovanja i sećanja.

Fritillarija na viktorijanskom jeziku cveća

Crovn Imperial Fritillaria dobila je očigledno značenje veličanstvenosti i dobrog uzgoja na viktorijanskom jeziku cveća.

Za skromniju i klimavu ljubičastu Fritillaria meleagris, Viktorijanci su davali značenje progona zbog njegove povezanosti sa hrišćanskim slikama. Zbog toga je bila potrebna pažljiva selekcija kako bi se osigurala upotreba prave sorte Fritillaria kada se prati jezik cveća.

Kako uzgajati i brinuti se za cveće Fritilarije kod kuće

Fritilariju je iznenađujuće lako uzgajati kada se pravilno posadi. Kao i kod većine lukovica, moraju se saditi u jesen. Dostupne su sorte za USDA zone od 5 do 8.

Svaka sorta ima različite sklonosti prema zemljištu i uslovima zalivanja, ali sve dele preferenciju za mešanu svetlost do pune senke.

Nekoliko sorti će rasti u malim kontejnerima ili visećim korpama, ali uzdignuti kreveti i velike sadilice su dobar izbor. Suva tla i toplija područja zahtijevaju mediteranske sorte koje preferiraju te uslove, dok Fritillaria iz vlažnije klime obično može podnijeti hladnije zime. Dobra drenaža se preporučuje za većinu sorti, osim za nekoliko koje potiču iz močvara.

Generalno, senka i zalivanje prilagođeno specifičnoj sorti su važniji od đubriva.

Prekomerno đubrenje dovodi do nedostatka cvetanja. Sveže rezano cveće Fritillarije obično traje skoro nedelju dana uz samo dnevne promene vode i pažljivo rukovanje kako bi se izbegle modrice na stabljici.

Pogodne prilike za poklone za cveće fritilarije
Zbog njihovog zajedničkog značenja sećanja, tuge i gubitka, dobar su cvet za uključivanje u pogrebne i memorijalne bukete. Ljubičaste, ljubičaste i tamno obojene sorte pojačavaju ovo značenje. Za romantičniji dodir, oni mogu simbolizirati odanost ako su odabrani crveni cvetovi.

Upakovati
Cvetovi fritilarije su lepi i iznenađujuće lako se uzgajaju. Dodajte malo simbolike svom pejzažu tako što ćete ih posaditi kao spomenik za kućnog ljubimca ili voljenu osobu. Oni takođe čine značajan poklon za rezano cveće.

Često postavljana pitanja o značenju cveta fritilarije
Šta znači fritilarija?
Cvet Fritillarije može značiti tugu, žalost, strast, odanost, poniznost, kraljevstvo ili progon.

Koliko dugo traje cvetanje Fritillarije?
Biljke obično cvetaju 2 do 4 nedelje odjednom, a rezano cveće traje nekoliko dana pre nego što izbledi.

Kako miriše Fritillarija?
Cela biljka ima mošusni, životinjski miris koji može odvratiti miševe.

Da li su cvetovi fritila otrovni?
Cela biljka se smatra netoksičnom, a neke vrste su jestive.

Gde raste cveće Fritillarije?
Umerena područja širom severne hemisfere su domaćini autohtonim populacijama Fritillarije.