Cvece Fritillarije Uronite u njenu duboku simboliku

Elegantan, očaravajući i eteričan, cvet Fritillarije već godinama pleni srca. Osim svoje vizuelne privlačnosti u pejzažima, on unosi dubinu i simboliku u bukete i aranžmane. Njegova prepoznatljiva viseća forma i živahne zvonaste latice krasile su brojne umetničke kreacije. Uronite sa nama u duboku istoriju, značenje i simboliku cvetanja Fritillarije.

Ultimate Guide to Fritillaria (fritillaria) Značenje cveća
Pregled sadržaja:
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta Fritillarije
Kulturni značaj cveća Fritilarije
Pogodne prilike za poklone za cveće fritilarije
Česta pitanja o značenju cveta Fritillarije:
Značenje i simbolika cveća fritilarije
Na jeziku cveća, Fritillarija nosi mnoga simbolička značenja u različitim kulturama, u rasponu od progona do poniznosti ili tuge. Takođe je moćan simbol odanosti iznad smrti, koji može dodati romantični element ako je cvet crven .

Etimološko značenje
Naziv Fritillarija ili Fritilarija potiče od latinskog izraza fritillus . Ovaj termin se odnosio na čaše za kockice i kutije za kockice koje su se koristile u starom Rimu koje su bile ukrašene kariranim uzorkom.

Značenje i simbolika cveta Fritillarije

Pored toga što je lekovita i potencijalno jestiva biljka, Fritilarija je bogata slojevima simbolike i značenja.

Kulturni značaj cveća Fritilarije

Zahvaljujući svojim jedinstvenim kariranim šarama i navikama klimanja glavom, Fritillarije upadaju u oči hiljadama godina. Ove male, ali prelepe biljke inspirisale su mitove i simboliku u mnogim različitim kulturama širom sveta.

Cveće Fritillarije u grčkoj mitologiji
Specifična sorta Fritillaria uobičajena za Mediteran je Fritillaria meleagris . To je drugi deo imena koji vezuje ovaj cvet za grčki mit o ratniku Meleagru . Ovo ime se takođe deli sa biserkama i mnogim drugim biljkama koje imaju karirani ili pegasti uzorak.

Meleager je bio slavni ratnik koji se pridružio Argonautima koji su pratili Jasona. Takođe je pomogao u vođenju grupe lovaca koji su ubili monstruoznog vepra. Sudbina je predvidela da će živeti samo dok određeni komad drveta ne bude izgoreo, a njegova majka je mnogo godina čuvala drvo da ga zaštiti.

Nakon što je Meleager na kraju morao da ubije svoje ujake i brata da bi zaštitio svoju ljubav Atalantu, njegova majka je zapalila drva i on je umro. Njegove sestre nisu prestale da plaču za njim, pa ih je Artemida pretvorila u biserke i bile su poznate kao Meleagride.

Fritilarijina navika klimanja glavom je prirodno povezala sa pričom tako punom tuge i plača.

Cveće fritilarije kao hrišćanski simbolizam
Cvet je takođe imao simbolično značenje za hrišćane koji su ga sreli kako raste u divljini na Bliskom istoku i Mediteranu.

Zbog klimave glave razvila se priča da je to bio jedini cvet koji nije pognuo glavu kada je Isus prošao kroz Getsimanski vrt. Kada joj je anđeo šapnuo da je podseti, biljka je zauvek ostala pognuta zbog svoje poniznosti.

Ovo ga je učinilo snažnim podsetnikom da poštujemo Boga i ostanemo ponizni pred njim.

Mitologija i istorija iranskog cveta Fritillaria

Pošto Fritillarija raste divlje i široko rasprostranjena posebno u Iranu, ona igra važnu kulturnu ulogu u istoriji zemlje.

Kao iu hrišćanskoj i grčkoj mitologiji, Fritillariji se pripisuje značenje klanjanja ili plača nekom važnom. Različite verske i istorijske ličnosti iz istorije Irana povezane su sa navikom klimanja cveta.

Tako je u toj kulturi razvilo opšte značenje poštovanja i sećanja.

Fritillarija na viktorijanskom jeziku cveća

Crovn Imperial Fritillaria dobila je očigledno značenje veličanstvenosti i dobrog uzgoja na viktorijanskom jeziku cveća.

Za skromniju i klimavu ljubičastu Fritillaria meleagris, Viktorijanci su davali značenje progona zbog njegove povezanosti sa hrišćanskim slikama. Zbog toga je bila potrebna pažljiva selekcija kako bi se osigurala upotreba prave sorte Fritillaria kada se prati jezik cveća.

Pogodne prilike za poklone za cveće fritilarije
Zbog njihovog zajedničkog značenja sećanja, tuge i gubitka, dobar su cvet za uključivanje u pogrebne i memorijalne bukete. Ljubičaste, ljubičaste i tamno obojene sorte pojačavaju ovo značenje. Za romantičniji dodir, oni mogu simbolizirati odanost ako su odabrani crveni cvetovi.

Najčešća pitanja o značenju cveta Fritillarije :
Šta znači fritilarija?
Cvet Fritillarije može značiti tugu, žalost, strast, odanost, poniznost, kraljevstvo ili progon.

Koliko dugo traje cvetanje Fritillarije?
Biljke obično cvetaju 2 do 4 nedelje odjednom, a rezano cveće traje nekoliko dana pre nego što izbledi.

Kako miriše Fritillarija?
Cela biljka ima mošusni, životinjski miris koji može odvratiti miševe.

Da li su cvetovi fritila otrovni?
Cela biljka se smatra netoksičnom, a neke vrste su jestive.

Gde raste cveće Fritillarije?
Umerena područja širom severne hemisfere su domaćini autohtonim populacijama Fritillarije.

Upakovati
Cvetovi fritilarije su lepi i iznenađujuće lako se uzgajaju. Dodajte malo simbolike svom pejzažu tako što ćete ih posaditi kao spomenik za kućnog ljubimca ili voljenu osobu. Oni takođe čine značajan poklon za rezano cveće.