Ultimativni vodic za znacenje i simbolizam cveca livade

Meadovsveet je uobičajen zeljasti cvet sa nenaglašenom lepotom i slatkim mirisom. Meadovsveet ima bogatu kulturnu istoriju ispunjenu fascinantnom mitologijom i simbolikom. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cveća Meadovsveet i kulturnom značaju na jeziku cveća.


Simboličko značenje cveća livadske slatke – osnovne stvari
O livadi (Filipendula ulmaria)
Značenje, simbolika i kulturni značaj livade (Filipendula ulmaria)
Pogodne prilike za poklone za livadsku slatku (Filipendula ulmaria)
Česta pitanja o značenju cveća livade:
Značenje cveća livade: poslednja reč
Simboličko značenje cveća livadske slatke – osnovne stvari
Cvetovi livade (Filipendula ulmaria) simbolizuju mir, zaštitu, lepotu i sreću. Na jeziku cveća to znači beskorisnost. Istorijski gledano, takođe je bio povezan sa udvaranjem i brakom, jer se za njegov promenljivi miris govorilo da odražava promene u novim i starim vezama.

O livadi (Filipendula ulmaria)

Taksonomija
Filipendula ulmaria je vrsta cvetne višegodišnje biljke koja pripada rodu Filipendula u porodici biljaka Rosaceae (ruža).

Vrsta ima brojna uobičajena imena, uključujući medovinu, medovinu, mladenku, livadsku travu, livadsku kraljicu, kraljicu livade, dama livade, ponos livade i lutku livade. Meadovsveet je, naravno, najčešće korišćeno ime za ovu vrstu.

Botaničke karakteristike
Meadovsveet je grudasta, zeljasta, uspravna, višegodišnja biljka koja može narasti do šest stopa. Češće, međutim, raste između tri i četiri stope u visinu. Njegovi listovi su perasti i duboko režnjevi, rastu veći prema dnu biljke. Visoki, vitki izdanci stvaraju nepravilne metlice malih, nežnih, rasplinutih, kremasto-belih cvetova.

Cvetovi livade su poznati po svom jedinstvenom i snažnom mirisu. Miris livadskog cveća je opisan na mnogo načina, uključujući:

Sveet
Nalik na badem
Nalik medu
Nalik na marcipan
Slično antiseptiku
Sveže
Zelena
Nalik bilju
Svetlost
Šta god da vam livada miriše, nema sumnje da lepo miriše za oprašivače koje privlači.

Istorija i poreklo Meadovsveet-a

Filipendula ulmaria je poreklom iz većine umerenih regiona Evrope i Azije, osim u najjužnijim i istočnim delovima kontinenata. Naturalizovana je u delovima Kanade i Sjedinjenih Država gde se sada smatra štetnim korovom.

Livada (Filipendula ulmaria) Etimologija
Uobičajeni naziv „livada“ ne odnosi se na slatki cvet livada, već na cvet koji se obično koristio za zaslađivanje medovine u 15. i 16. veku.

Ime roda Filipendula potiče od dve latinske reči, filum (nit) i pendulus (visi). Zajedno opisuju vlakna korena u obliku niti koja vise sa korenovog sistema biljke.

Specifični epitet ulmaria potiče od latinske reči ulmus što znači brest. Ovo verovatno opisuje sličnost između lišća livade i lišća bresta.

Upotreba i prednosti livade (Filipendula ulmaria)

Miris i raspršivanje bilja
Cvetovi livade imaju jak i prijatan miris, što je rezultiralo njihovom popularnom upotrebom kao posipanje cveća. Rasipanje mirisnog cveća i bilja po podovima kuće nekada je bila uobičajena praksa. To je urađeno da bi se pomoglo prikrivanje neprijatnih mirisa koji bi mogli biti zarobljeni u zatvorenom prostoru, da bi se napravio topliji i suvlji pod i da bi se sprečile infekcije i bolesti.

Danas se livada i dalje popularno suši i uključuje u mirisne mešavine potpuri.

Zahvaljujući mirisnim cvetovima, livada ima nekoliko kulinarskih primena. Njegovi cvetovi i listovi su skuvani za čaj. Njegovi cvetovi su korišćeni za zaslađivanje i ukus medovine, vina, piva i sirćeta. Takođe se koristi za dodavanje blagog ukusa badema džemovima i desertima kao što je panakota.

Koren livade može proizvesti prirodnu crnu boju korišćenjem fiksatora bakrene boje.

Medicinski
Livadska biljka ima dugu istoriju medicinske upotrebe. Cela biljka je korišćena kao antacidni tretman za ublažavanje žgaravice i refluksa kiseline. Njegov čaj se koristio za lečenje groznice, infekcija, reumatizma i gihta.

Pored toga, biljka sadrži različita hemijska jedinjenja kao što su eterična ulja, salicin, flavonski glikozidi i tanini koji se koriste u medicini.

Biljka je delimično odgovorna za razvoj aspirina jer je 1838. godine italijanski hemičar Raffaele Piria ekstrahovao salicilnu kiselinu iz pupoljaka livade. Nekoliko godina kasnije, 1899. istraživači u Bajeru sintetizovali su acetile alicilna kiselina (aspirin) iz salicilne kiseline koja je dobijena iz livade.

Oprašivači
Cvetovi livada privlače razne oprašivače, uključujući pčele, leptire, moljce, muve i druge insekte.

Značenje, simbolika i kulturni značaj livade (Filipendula ulmaria)

Značenje i simbolika cveta livade
Meadovsveet simbolizuje mir, zaštitu, lepotu i sreću. Takođe se povezuje sa udvaranjem i brakom, jer su „udvaranje i brak“ i „nevesta“ bili stari uobičajeni nazivi za ovo cveće. Povezanost sa udvaranjem i brakom nastala je zbog slatkog mirisa cveća i trpkog mirisa koji bi emitovao nakon uvenuća.

Značenje i simbolika livade u jeziku cveća
U tekstovima na viktorijanskom jeziku cveća (floriografija), livada simbolizuje beskorisnost.

Boja livade i njeno značenje i simbolika

Cvetovi livade cvetaju samo belim cvetovima. U cveću, bela boja tradicionalno simbolizuje čistoću, čednost i nevinost, kao i žalost i saosećanje.

Meadovsveet u velškoj mitologiji i folkloru
Meadovsveet se pojavljuje u jednoj priči iz zbirke priča pronađenih u Mabinogionu (velški rukopisi sačuvani iz srednjeg veka). U ovoj priči, Math i Gvidion, koji su bili mađioničari, kombinuju cveće od metle, hrasta i livada da bi stvorili prelepu ženu po imenu Blodeuved. Njeno ime se bukvalno prevodi kao „cvetno lice“. Ova žena se udaje za heroja po imenu Lleu Llav Giffes. Međutim, ona je, nažalost, na kraju pretvorena u sovu koju sve druge ptice izbegavaju, ne vole i kojoj ne veruju.

Meadovsveet se povezivao sa lošom srećom i opasnošću po život u Velsu, barem do početka 20. veka. Kao što su priče starih žena upozoravale da bi zaspanje u prostoriji u kojoj je prisutno livadsko cveće značilo da je smrt te osobe neminovna i neizbežna. Pored toga, smatralo se da je opasno spavati na polju gde je rasla livada.

Meadovsveet u irskom folkloru
Meadovsveet takođe ima značajno mesto u irskoj mitologiji i folkloru. Rečeno je da je Aine (irska boginja Minstera koja je bila zaštitnica životinja, životne sredine i žena) dala miris livadi.

Gelsko ime biljke Crios Cu Chulainn je takođe ime herojskog ratnika prikazanog u pričama o ciklusu Ulster. Ovaj ratnik je bio zastrašujući u borbi, ali je patio od problema sa upravljanjem besom van rata, a njegov gnev je smirivao samo kupanje u livadama i nošenje cveća za pojasom.

Meadovsveet i engleska kraljica

Meadovsveet je bila omiljena biljka i cvet engleske kraljice Elizabete I za pokrivanje podova njenih odaja kada je to bila uobičajena praksa za pružanje topline i unapređenje zdravlja. Njena vladavina je počela u novembru 1558. i trajala je do njene smrti 1603. godine.

Meadovsveet i drevna groblja
Unutar kule koja je izgrađena u bronzanom dobu u Fan Foelu u Karmartenširu, arheolozi su pronašli livadu zajedno sa kremiranim ostacima jedne životinje i tri osobe. Meadovsveet i ostaci su takođe pronađeni u Ashgroveu, Fife i North Mains, Strathallan.

Pogodne prilike za poklone za livadsku slatku (Filipendula ulmaria)

Meadovsveet je popularan cvet koji se koristi na venčanjima zbog svoje istorijske povezanosti sa udvaranjem i brakom i bele boje, slatkog mirisa i mekih cvetnih mehurića.

Takođe može biti sjajan cvet za uključivanje u bukete „ozdravi“, cveće saosećanja i rođendansko cveće jer primaocu može poželeti mir, zaštitu, lepotu i sreću.

Česta pitanja o značenju cveća livade:

Šta simbolizuje cveće livade?
Meadovsveet simbolizuje mir, zaštitu, lepotu i sreću. Na viktorijanskom jeziku cveća, to znači beskorisnost. Istorijski gledano, cvet se takođe povezivao sa udvaranjem i brakom, jer se za njegov promenljivi miris, koji se pretvara iz slatkog u gorak, govorilo da odražava promene u novim i starim vezama.

Da li livadsko cveće simbolizuje ljubav?
Cvetovi livada simbolizuju mir, zaštitu, lepotu, sreću i beskorisnost. U prošlosti su udvaranje i brak bili povezani jer se miris cveća pretvara iz slatkog u gorak dok cvetovi venu, a smatralo se da to predstavlja promene u novim i starim odnosima.

Da li se livadsko cveće vraća svake godine?
Da, cveće livade su trajnice koje se vraćaju svake godine kada se uzgajaju u USDA zonama otpornosti od 3 do 9.

Koliko dugo traju cveće livade?
Cvetovi livade cvetaju od kasnog proleća do jeseni, a cvetovi obično traju jedan do dva meseca.

Da li je cveće livade otrovno?
Cveće livade se ne smatra toksičnim. Međutim, oni mogu naneti štetu kada ga progutaju psi ili mačke sa bubrežnim zdravstvenim problemima ili osetljivošću na nesteroidne antiinflamatorne lekove.

Značenje cveća livade: poslednja reč
Meadovsveet ima fascinantnu kulturnu istoriju i bogatu simboliku koja se kombinuje sa svojom prirodno potcenjenom lepotom da bi bio zaista neverovatan cvet.