Kako uzgajati macju travu Nepeta – osnovni saveti

Sve što treba da znate o uzgoju i brizi o biljkama mačje trave
Iako je nesumnjivo popularna kod mačaka, mačja trava je takođe odlična biljka za baštu. Ove trajnice koje se lako uzgajaju privlače važne oprašivače kao što su pčele i leptiri. Biljke mačje trave imaju stil života bez muke i malo održavanja, što ih čini dobrim izborom za baštovane početnike. U ovom članku ćemo pokriti svaki suštinski aspekt uzgoja i nege cveća mačje trave kod kuće. Takođe ćemo se pozabaviti upotrebom i prednostima mačje trave i za ljude i za naše mačje prijatelje.


Uzgajanje mačje trave (Nepeta) – najvažnije
Botanički naziv: Nepeta cataria
Takođe poznat kao: mačja trava, mačja metvica
Zone otpornosti: USDA zone 3 do 7
Meseci cvetanja: od juna do oktobra
Poteškoće u uzgoju: Lako se uzgaja i pogodno za početnike
Vrsta biljke: Cvjetne zeljaste višegodišnje biljke
Zahtevi za svetlo: Najbolje raste na punom suncu. U toplijim predelima biće potrebna popodnevna senka
Temperatura i vlažnost: uspeva na temperaturama okoline između 55 i 85F i niskoj do umerenoj vlažnosti
Potrebe za zalivanjem: Veoma otporan na sušu i ne treba mu puno vode
Prednosti zemljišta: Dobro drenirajuće, blago kiselo ili alkalno zemljište
Hranjenje: Dodajte malo komposta u početno tlo, ne zahteva mnogo hranjenja kasnije
Očekivanja rasta: 1,5 do 3 stope široka i visoka kada sazre
Toksičnost: Nije toksično za ljude, ali tehnički otrovno za mačke.

O mačjoj travi (Nepeta)
Botaničke informacije
Porodica: Lamiaceae
Rod: Nepeta
Vrsta: Nepeta cataria

Istorija i poreklo biljaka mačje trave
Biljke mačje trave su porijeklom iz većeg dijela sjeverne hemisfere, uključujući Evropu i Sjevernu Ameriku. Biljka potiče iz južne Evrope, Azije i Bliskog istoka. Njihova sposobnost da tolerišu sušu omogućava im da uspevaju u sušnijim predelima.

Opšte botaničke karakteristike
Mačja trava je zeljasta višegodišnja biljka koja raste u grudvama. Ove biljke koje se same seju brzo rastu i imaju dugu sezonu cvetanja od juna do oktobra. Mačjoj travi je potrebno dobro drenirano tlo i voli da se sunča na sunčanim mestima.

Izgled biljke mačje trave

Mačja trava izgleda veoma slično mnogim vrstama mente, sa kvadratnim stabljikama i mekim listovima sa nazubljenim resama. Biljke mačje trave daju male cvetove u rasponu od bele do plave i ljubičaste. Neke sorte su živahnije od drugih.

Upotreba i prednosti mačje trave
Mačja trava je poznata lekovita biljka. Listovi imaju nekoliko prednosti, posebno ako se koriste u biljnim čajevima:

Ublažava temperaturu kod dece
Smanjuje stres
Pomaže pri spavanju
Smiruje upale grla
Umiruje poremećene stomake
Osušene grančice mačje trave su efikasan repelent protiv insekata, posebno protiv komaraca. Ove višegodišnje biljke privlače oprašivače u baštu kao što su pčele i leptiri.

Šta mačja trava radi mačkama?

Mačke polude za mačjom travom, a ovaj efekat se čak proširuje i na velike mačke poput puma, lavova i jaguara. Mačja trava oslobađa hemikaliju zvanu nepetalakton, koja odbija insekte. To je možda razlog zašto mačke obožavaju ovu biljku.

Mačke često žvaću lišće mačje trave i valjaju se po lišću. Možda se čak i sklupčaju i spavaju na njemu! Mačja trava deluje na mačke poput droge, opušta ih, a istovremeno ih čini opsednutim njom. Mnoge igračke za kućne ljubimce sadrže sušenu mačju travu da bi stvorile pomahnitale mačke.

Međutim, važno je zapamtiti da iako su listovi bezbedni, ulje mačje trave je toksično za mačke.

Najprikladnije USDA zone uzgoja za biljke mačje trave:

Mačja trava dobro raste u zonama uzgoja USDA 3 do 7. Ove zone uglavnom pokrivaju veći deo SAD, osim oblasti kao što su Zapadna obala i južne oblasti blizu Meksičkog zaliva. Mačja trava je izuzetno izdržljiva i može tolerisati niže temperaturne zone.

Kada cveta mačja trava?
Mačja trava obično počinje da cveta krajem maja, a sezona cvetanja traje od juna do oktobra.

Očekivanja rasta

Jednom posađena na odgovarajućem području, mačja trava raste prilično brzo i lako i sazreva u roku od godinu dana. Potpuno odrasle biljke mačje trave imaju tendenciju da dosegnu oko 1 ½ do 3 stope široke i visoke. Mogu se raširiti van kontrole ako niste pažljivi.

Najbolje prateće biljke za mačju travu
Pošto raste relativno nisko, mačja trava može da formira dinamičan duo sa ružama. Listovi mačje trave dodaju komplementarnu boju, a lišće koje se širi može pokriti stabljike ruže.

Popularne vrste mačje trave (Nepeta)

Nepeta cataria

Ova uobičajena sorta nije tako upadljiva kao druge vrste, ali je korisna aromatična biljka.

Nepeta racemosa “Valker’s Lov”

Valker’s Lov je upečatljiva sorta sa bogatim ljubičastim cvetovima i živopisnim zelenim lišćem. Raste prilično visoko i široko.

Nepeta Faasenii „Džinov od šest brda“

Ova sorta raste visoko, proizvodi prelepe tamnoljubičaste cvetove i veoma dobro funkcioniše uz ruže.

Kako uzgajati mačju travu (Nepeta)

Da li se mačja trava smatra lakom da raste kod kuće?
Mačja trava je biljka koja se veoma lako uzgaja, posebno za baštovane početnike. Ove višegodišnje biljke brzo rastu i dostižu punu zrelost za oko godinu dana. Može se uzgajati direktno u dobro dreniranom zemljištu ili u kontejnerima. Ne treba mu puno zalivanja ili hranjenja i uživa u puno sunčeve svetlosti. Neka intenzivna rezidba jednom godišnje pomaže da se mačja trava drži pod kontrolom.

Koje su najbolje lokacije za sadnju mačje trave?
Mačja trava dobro raste na bilo kojoj lokaciji koja dobija zdravu dozu sunčeve svetlosti tokom dana. Ovo može biti na prednjoj strani granice ili u kontejnerima. Mačja trava se dobro uklapa u biljne ili kuhinjske bašte. Ove izdržljive biljke mogu tolerisati izložena područja.

Koje su najbolje godišnje doba za sadnju mačje trave?

U idealnom slučaju, baštovani bi trebalo da posade mačju travu tokom ranog proleća ili u jesen. Ako ste uzgajali mačju travu u kontejneru, ove primerke je najbolje posaditi tokom leta. Dajte im malo više vode da bi se lakše prilagodili ako je stvarno suvo ili vruće.

Gajenje biljaka mačje trave iz semena u odnosu na sadnju mladih rasadnika
Da biste dodali mačju travu u baštu, možete koristiti rasadničke biljke ili ih sami uzgajati iz semena. Jedna od prednosti korišćenja rasadnika je da su one već uspostavljene i da će početi da se šire veoma brzo. Možete ih koristiti i za popunjavanje posebno planiranog prostora. Ali seme će i dalje dobro uspevati na toplom, sunčanom mestu sa dosta drenaže.

Šta uraditi pre sadnje
Pre sadnje ili setve mačje trave, temeljno zaplevite površinu. Obavezno olabavite tlo baštenskom viljuškom. Ovo pomaže da se poboljša drenaža i odgovara zahtevima tla mačje trave.

Pošto mačja trava raste tako brzo, uverite se da lokacija nudi dovoljno prostora za zrelu biljku.

Koje je najbolje tlo?

Mačja trava favorizuje rastresita, suva zemljišta koja mogu biti blago kisela ili alkalna. Tlo takođe treba da bude dobro drenirano jer mačja trava ne voli da sedi u previše vlage. Kredasta, ilovasta ili peskovita tla najbolje rade.

Kako posaditi mačju travu
Sadnja mačje trave je prilično jednostavna. Ostavite oko 1 do 2 stope (30 do 60 cm) između svake biljke kako biste im dali dovoljno prostora. Pomešajte malo komposta u zakorovljeno zemljište da biste obezbedili dodatne hranljive materije pre sadnje. Zemljište ne bi trebalo da zahteva dodatnu pažnju sve dok je labavo i dobro drenirano.

Seme mačje trave treba započeti unutra. Posejte seme u poslužavnik sa vlažnim kompostom za seme oko šest nedelja pre predviđenog konačnog prolećnog mraza. Seme treba posaditi na oko 0,3 cm dubine (1/8 inča). Kada prođe poslednji mraz, posadite ih napolju.

Mačja trava voli da se penje na suncu, idealno oko šest sati dnevno. Međutim, u veoma toploj i suvoj klimi, biljci će tokom popodneva biti potrebna senka.

Postavke temperature i vlažnosti mačje trave
Temperatura: Mačja trava ima idealnu temperaturu između 55 i 85 F. Oni mogu tolerisati hladnije nivoe.

Vlažnost vazduha: Mačja trava preferira nisku do srednju vlažnost, idealno što je moguće nižu. Oni mogu srećno da prežive većinu suša.

Kako se brinuti za biljke mačje trave

Kada i kako zalijevati biljke mačje trave
Pošto uživaju u sušnijim uslovima, biljkama mačje trave jedva da će biti potrebno zalivanje kada se postave. Od padavina će dobiti ono što im treba.

U posebno teškim sušama, možda će im trebati malo dopune. Ako lišće počne da pada, lagano ih zalijte.

Kako, kada i zašto oploditi mačju travu
Mačja trava ima koristi od malo komposta pomešanog sa njihovom zemljom tokom sadnje. Nakon toga, ne treba im dodatna ishrana. Neka tla mogu biti previše siromašna čak i za mačju travu. U ovim situacijama, jednom svakog proleća dajte im svež premaz komposta ili dozu tečne hrane.

Obrezivanje i rezanje mačje trave

Mačja trava može zauzeti baštu ako se ostavi bez nadzora. Godišnje obrezivanje pomaže da se to drži pod kontrolom. Kada cveće počne da vene, odsecite ga da biste podstakli sveže cvetove. Da biste ograničili veličinu tokom sezone, uklonite sve klice koje izlaze iz zemlje.

Kada dođe vreme da oborite mačju travu, orezite biljku na nekoliko centimetara iznad zemlje. Ovo je najbolje uraditi nakon prvog jesenjeg mraza. Biljka će se energično oporaviti sledeće godine.

Propagacija
Mačja trava je trajnica koja se sama seje, ali je možete razmnožavati i ručno. Da biste pokrenuli biljku od nule, uzmite rez od 4 do 6 inča sa zrele biljke. Odrežite neke od donjih listova i pustite da se koreni razvijaju u vodi ili mešavini za saksije. Ovo bi trebalo da traje oko nedelju dana.

Odrasle biljke se takođe mogu podeliti jer rastu u grudvicama. Za ovo se može koristiti oštra lopatica, ili možete iskopati biljku i koristiti škare.

Biljke mačje trave koje prezimljuju
U okviru preporučenih zona uzgoja USDA, mačja trava može izdržati zimovanje napolju. Da biste biljci dali još bolje šanse, izbegavajte zalivanje zimi i orezujte novi rast pre jeseni. Noviji izdanci neće preživeti zimu i mogu oslabiti ostatak biljke.

Kada koreni počnu da vire sa dna saksije, vreme je za presađivanje. Mačju travu presadite u nešto veću posudu sa novim kompostom za saksije. Za zrele biljke, zamenite zemljište za saksiju svake godine ili dve.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Iako može da toleriše sušu, mačjoj travi je i dalje potrebna voda. Ako listovi počnu da padaju, to može biti znak nedovoljnog zalivanja.

Gniloba korena je mrtva stvar da mačja trava dobija previše vode. Premestite biljku na toplije mesto da se osuši.

Previše svetla
Na izuzetno jakom suncu, čak i listovi mačje trave mogu početi da gori. Ako se to dogodi, pomerite biljku u neku hladovinu tokom popodneva.

Netačna temperatura
Koliko god da je izdržljiva, mačja trava i dalje može patiti ako temperature postanu previsoke ili preniske. Visoke temperature mogu uzrokovati sušenje biljke. Pošto cvetaju u USDA zonama od 3 do 7, mačja trava bi trebalo da toleriše većinu hladnoća.

Uobičajene štetočine i bolesti
Pepelnica

Ova gljiva se može pojaviti tokom zaista sušnih leta. Pogađene listove i izdanke treba orezati kako bi se biljka oporavila.

Puževi i puževi

Ovi pljačkaški mekušci mogu jesti lišće mačje trave. Koristite zamke kao što su jela od piva ili pospite zdrobljene školjke oko osnove biljke da biste ih odvratili.

Osnovni alati koje treba imati u blizini

Kada uzgajate mačju travu, postoji nekoliko osnovnih alata koje morate imati pri ruci:

Sekator (za rezidbu/odbijanje glave)
Kanta za vodu
Merač vlage
Motika (za korovsko zemljište)
Upakovati:
Sa prelepim cvećem i prijatnom aromom, mačja trava je fantastična biljka za svaku baštu. Kao biljke oprašivači, mačja trava će takođe privući pčele i druge insekte, pomažući vašim drugim biljkama. Sa svojim skromnim načinom života i nezavisnim stavom, mačja trava je idealna biljka za baštovane početnike.

Najčešća pitanja o uzgoju mačje trave

Da li je mačja trava lako uzgajati?
Mačja trava je izuzetno jednostavna za uzgajanje jer se malo održava i može da izdrži većinu vremenskih i zemljišnih uslova.

Da li se mačja trava vraća svake godine?
Kao i većina višegodišnjih biljaka, mačja trava se vraća svake godine i veoma snažno raste.

Da li mačja trava voli sunce ili senku?
Mačja trava voli da sedi na suncu, iako će joj u izuzetno toplim predelima biti potrebna popodnevna hladovina.

Da li biljke mačje trave odbijaju komarce?
Mačja trava je fantastičan repelent protiv komaraca, što može objasniti zašto je mačke vole.

Da li je mačja trava toksična za ljude i kućne ljubimce?
Biljke mačje trave su netoksične za ljude, ali mogu izazvati neugodnost kućnim ljubimcima (posebno mačkama) ako konzumiraju previše listova.