Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta narandže

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta narandže

Kada razmišljamo o narandžama, obično pomislimo na njihov osvežavajući ukus citrusa, sok i vitamin C. Međutim, retko razmišljamo o tome da potiču sa drveća koje daje divno cveće podjednako privlačnog mirisa i bogate simboličke istorije. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cvetova narandže, plus saznati o njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i kulturnom značaju širom sveta danas.


Značenje cveta narandže – najosnovnije
Cvetovi narandže simbolizuju nevinost, čednost, čistotu, sreću i plodnost. Dugo korišćeni kao ukras za neveste tokom svadbenih ceremonija i proslava, cvetovi narandže takođe su simbolizovali večnu ljubav.

O cvetu narandže

Taksonomija
Citrus sinensis, koji se obično naziva slatka narandža, je vrsta drveta citrusa iz roda Citrus iz porodice biljaka Rutaceae.

Etimološko značenje
Slatka narandža dobija svoje naučno ili botaničko ime od kombinacije grčkog i latinskog porekla.

Reč citrus potiče od grčke reči citron koja se odnosi na stabla kedra. Smatra se da je pripisan drveću citrusa zbog sličnog mirisa njihovog zelenog lišća. Reč sinensus dolazi iz latinskog za Kinu ili Kineza i odnosi se na poreklo drveta pomorandže.

Uobičajena reč koja se odnosi na voće i vrstu drveta, „narandža“ dolazi od persijske reči za voće, narang.

Botaničke karakteristike

Citrus sinensis je zimzeleno drvo sa tamnozelenim, jajastim listovima i može narasti između 20 i 30 stopa visoko.

Zajedno sa svojim popularnim voćem, slatkim narandžama, Citrus sinensis proizvodi grozdove cveća koje se nazivaju cvetovi narandže. Cvetovi su beli, zvezdastog oblika i snažnog mirisa sa citrusnim notama, naravno, i slatkim, bebi mekim, sapunastim prizvukom.

Gde prirodno raste drveće narandže?
Veruje se da sva stabla iz roda Citrus, uključujući Citrus sinensis, potiču iz tropskih regiona jugoistočne Azije, južne Azije, istočne Azije, Melanezije i Australije.

Uzgajali su se od davnina i proširili se na Polineziju i Mikroneziju između 3.000 i 1.500 pre nove ere tokom austronezijske ekspanzije.

Narandže su verovatno stigle do Evrope nakon što su se iz svog izvornog staništa proširile u Indiju i istočnu obalu Afrike. Odatle su se na kraju proširili po Bliskom istoku i Mediteranu oko 1200. godine pre nove ere putem trgovačkog puta tamjana.

Na kraju, drveće pomorandže je stiglo do Evrope, verovatno potpomognuto širenjem islama, i obično se uzgajalo u zapadnijim tropskim i suptropskim regionima do 15. veka nove ere.

Popularne vrste drveća pomorandže

Postoje dve osnovne vrste stabala narandže, grupa slatke narandže (Citrus sinensis) i grupa gorke pomorandže (Citrus aurantium). Uzgajivači su koristili obe sorte ovih stabala kako bi stvorili bezbroj vrsta stabala narandže i plodova narandže različitih veličina, boja i profila ukusa.

Neki od najpopularnijih uključuju:

Valencia Oranges
Vashington Navel Oranges
Hamlin Oranges
Moro Blood Oranges
Honeibell Oranges

Kada su stabla narandže u sezoni i cvetaju?
Za razliku od drugih voćaka, stabla narandže proizvode svoje cveće istovremeno dok proizvode svoje plodove.

Tradicionalno su u sezoni i cvetaju tokom zimskih meseci. Međutim, moderne poljoprivredne tehnike su proizvele drveće narandže koje može biti u sezoni skoro u bilo koje godišnje doba.

Sada su rane grupe u sezoni od oktobra do januara. Grupe srednje sezone spremne su za berbu od decembra do februara. Stabla narandže u kasnoj sezoni daju cveće i plodove od marta do juna.

Upotreba i prednosti cvetova narandže

Parfemi
Ulja i esencije cvetova narandže su popularni sastojci u proizvodnji parfema, kolonjske vode i drugih mirisa.

Esencijalna ulja
Eterično ulje cvetova narandže je uobičajeni sastojak u proizvodima za negu kože. Smatra se da ulje pomaže da se poboljša izgled nečijeg tona kože večernjim nesavršenostima na nečijem tenu.

Takođe se obično koristi kao sredstvo za čišćenje kože i sastojak šampona koji pomaže u kontroli proizvodnje prirodnih ulja.

Kulinarska upotreba
Dok plodovi narandže dobijaju najviše pažnje u kuhinji, cvetovi narandže takođe imaju svoje mesto. Njihova esencija se koristi za pravljenje narandžaste vode koja je uobičajeni sastojak bliskoistočnih peciva i pića.

U Španiji se cvet narandže obično koristi za kuvanje čaja.

Pored toga, košnice se postavljaju u gajeve narandže kada drveće cveta da bi se stvorio med od cvetova narandže. Ovaj med ima jedinstven oštar ukus od citrusa pomešanog sa slatkoćom meda.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveta narandže

Cvetovi narandže simbolizuju nevinost, čistotu, vrlinu, sreću i plodnost. Dugo korišćeni kao ukras za neveste tokom svadbenih ceremonija i proslava, cvetovi narandže takođe su simbolizovali večnu ljubav.

Cvetovi narandže u drevnim kulturama
Simbolično značenje cvetova narandže je isto milenijumima. Pošto se ovi cvetovi neobično pojavljuju na drveću narandže istovremeno kao pravi plod, oni su povezani sa plodnošću.

Kao rezultat toga, cvetovi narandže su tradicionalno korišćeni za ukrašavanje nevesta na dane venčanja na mestima gde su stabla narandže prvi put rasla: u drevnoj Kini, Indiji i Persiji. Na ovim mestima cvetovi narandže simbolizuju čistoću, nevinost i vrlinu nevesta na dane njihovog venčanja. Pored toga, ponuđen je cvet narandže kao simbol sreće i dobre želje za plodnu, plodnu zajednicu.

Simbolično značenje cvetova belog narandže

Za razliku od živopisnih plodova koje prate, cvetovi narandže ne cvetaju u narandžastoj boji; samo cvetaju u snežno belo.

Osim što cvetovi narandže imaju dugu istoriju simbolizacije čistoće, belo cveće uopšte tradicionalno takođe simbolizuje čistoću i nevinost. Ovo daje cvetu narandže još veću težinu kada je u pitanju njegovo simbolično značenje.

Cvetovi narandže u viktorijanskoj eri

Tokom viktorijanske ere, floriografija, ili jezik cveća, bio je popularan i često korišćen oblik komunikacije. Svakom cvetu pripisivano je drugačije značenje i mogao se dati osobi, samostalno ili u buketu, da prenese poruku.

Na viktorijanskom jeziku cveća, cvetovi narandže su zadržali svoje drevno simboličko značenje, predstavljajući plodnost i čistotu, pored toga što su poprimili značenje večne ljubavi.

U to vreme, kraljica Viktorija je nosila krunu od cvetova narandže na dan venčanja sa princom Albertom 1840. godine, stvarajući pomamu širom Britanije. Ubrzo nakon toga, neveste na zapadu počele su da ukrašavaju sebe, svoje bukete i svoje ukrase cvetovima narandže. To su bile prirodne ako su to mogle da priušte i one od voska ako nisu mogle – za dane njihovog venčanja.

Čistoća, lepota i aromatično iskustvo
Bilo da sređujete buket za svoj dom ili birate cveće za predstojeći dan venčanja, cvetovi narandže će biti savršen dodatak. Njihova bogata simbolična istorija i divan miris mogu vam pomoći da proslavite svoj veliki dan ili jednostavno dodate malo slatkoće u vaš svakodnevni život.

Najčešća pitanja o cvetu narandže

Šta simbolizuju cvetovi narandže?
Cvetovi narandže simbolizuju čistotu, nevinost, čednost, plodnost i večnu ljubav.

Da li se cvetovi narandže vraćaju svake godine?
Drveće narandže cveta svake godine.

Kako miriše cvet narandže?
Cvet narandže ima izrazito citrusni miris sa slatkim, sapunastim tonovima.

Za šta se koriste cvetovi cvetova narandže?
Cvetovi narandže se koriste za pravljenje parfema, čaja, vode od narandže i meda od cvetova narandže. Takođe su obično uključeni u svadbene bukete.

Koje oprašivače privlače cvetovi cvetova narandže?
Pčele prvenstveno oprašuju cvetove narandže.

Da li su cvetovi cvetova narandže otrovni za ljude i životinje?
Cvetovi narandže su toksični za kućne ljubimce i netoksični za ljude.