Kako uzgajati Philodendron Micans osnovni saveti

Sa baršunastim listovima u obliku srca, Filadendron Mikan je savršena biljka koja vašem domu doda dašak romantike ili glamura. Njena navika izgleda sjajno kada se spušta niz police ili se penje uz rešetke, plus nude mnogo upotreba i prednosti. Kao i mnoge druge vrste filodendrona, Filadendron Mikan je lako održavati sve dok znate šta voli. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i brinete o filodendronima micanima kod kuće, uključujući sadnju, zemljište, svetlo, zalivanje, rezidbu, razmnožavanje i đubrenje.


Kako uzgajati Filadendron Mikan – esencijalno

Botanički naziv: Filadendron hederaceum var hederaceum
Takođe poznat kao: filodendron sa somotnim listovima
Poteškoće u uzgoju: lako se brinuti
Zahtevi za svetlo: Jarko, ali indirektno svetlo
Temperatura i vlažnost: uspeva na temperaturama između 60 i 85ºF i umerenoj do visokoj vlažnosti
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte kada je gornji inč zemlje suv; otprilike svake jedne do dve nedelje leti i svake tri do četiri nedelje zimi
Prednosti zemljišta: Dobro drenirajuće zemljište sa pH od 5,5 do 6,5
Đubrenje: Đubrenje izbalansiranim đubrivom jednom mesečno tokom kasnog proleća i leta
Očekivanja rasta: do osam inča visok i četiri stope dug/visok
Toksičnost: Toksično za ljude i kućne ljubimce

O Filadendron Mikan

Porodica, rod i vrsta
Porodica: Araceae
Rod: Filodendron
Vrsta: hederaceum

Poreklo i istorija
Filodendroni micani su vrsta filodendrona srčanog lista. Ove biljke su porijeklom iz tropskih područja u Centralnoj i Južnoj Americi.

Opšte botaničke karakteristike
Filodendron Mikan je trajna višegodišnja biljka. Ima tanke, zeljaste, ružičaste stabljike koje izlaze iz osnove biljke.

Svaka stabljika je ukrašena izduženim listovima u obliku srca koji se nalaze na kraju jedne do tri inča duge peteljke. Peteljke liče na stabljike i stvaraju sve više divlji oblik.

Listovi su obično zeleni na vrhu, a kestenjasti ili ružičasti na dnu. Vrhovi listova su baršunastog izgleda sa slabim sjajem.

S obzirom da su to vučne biljke, njihov oblik zavisi od okruženja oko njih. Obično se kreću nadole i napolje. Međutim, mogu se popeti na rešetku.

Uobičajene sorte koje se uzgajaju kao sobne biljke
Filadendron Mikan nisu razdvojeni na određene sorte. Ove biljke se obično označavaju kao Filadendron Mikan, ali možete ih videti i kao Filadendron hederaceum var hederaceum.

Koristi i prednosti
Filadendron Mikan se koristi kao ukrasna biljka. Dok ga ljudi obično uzgajaju kao kućnu biljku, možete ga uzgajati na otvorenom u zonama 10-12.

Toksičnost
Nažalost, filodendroni micani su toksični za mačke, pse i ljude. Kao i većina filodendrona, ove biljke sadrže kristale kalcijum oksalata. Kada se progutaju, ovi kristali mogu izazvati iritaciju, bol, povraćanje i otežano gutanje.

Koliko će dugo živeti Filadendron Mikan?
Uz odgovarajuću negu, ovi planovi mogu da žive više od deset godina.

Kako uzgajati Filadendron Mikan kod kuće

Očekivanja rasta
Filadendron Mikan je biljka koja brzo raste. U odgovarajućem okruženju, može lako da naraste preko stope svake godine.

Biljke obično dostižu maksimum osam inča i oko četiri stope široke ili dugačke.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što dodate Filadendron Mikan u svoj dom ili kancelariju, poželećete da budete sigurni da imate mesto gde može da napreduje. Indirektno svetlo je najvažniji aspekt koji treba tražiti.

Takođe ćete želeti da uzmete u obzir rast vaše biljke tokom vremena. Čak i ako donesete kući biljku koja je visoka samo nekoliko inča, ona će brzo rasti! Ako svoju biljku držite u saksiji na stolu ili stolu, ona će brzo preuzeti.

Imajući to na umu, najbolje je da uzgajate filodendrone mikane u visećoj korpi ili da im obezbedite rešetku za penjanje.

Koja je najbolja mešavina zemljišta za Filadendron Mikan?
Filadendron Mikan treba dobro drenirajuću i blago kiselu mešavinu zemljišta.

Mešavine za saksije na bazi treseta dizajnirane za kućne biljke dobro deluju. Ove mešavine se obično dobro dreniraju i imaju pH između 5,0 i 6,5.

Ako želite da napravite sopstvenu mešavinu za saksije, možete to učiniti. Da biste napravili mešavinu koja dobro funkcioniše za filodendronske mikane, kombinujte sledeće.

Dva dela tresetne mahovine
Jedan deo perlita
Jedan deo sitne borove kore
Kako posaditi Filadendron Mikan
Sadnja filodendrona mikana je jednostavna.

Prvi korak je nabavka odgovarajućeg lonca. Terakota, keramičke i plastične posude će raditi sve dok imaju rupe za drenažu. Kada birate saksiju, izaberite onu koja je samo nekoliko centimetara veća od korena biljke.

Kada dobijete svoj lonac, napunite dno sa nekoliko centimetara zemlje za saksije. Stavite koren u saksiju i popunite preostali prostor sa još mešavine zemlje. Dobro zalijte i možete krenuti.

Kao i većina filodendrona, ove biljke uspevaju na jakom, ali indirektnom svetlu. Mesto udaljeno nekoliko stopa od svetlog prozora dobro funkcioniše.

Ove biljke mogu dobro rasti na nižim nivoima osvetljenja. Međutim, verovatno ćete primetiti manje listove ili dugonoge biljke.

Iako biljke mogu da tolerišu malo direktnog jutarnjeg svetla, trebalo bi da izbegavate direktno svetlo popodne. Ova intenzivna svetlost može da sprži lišće i dovede do uginuća.

Postavke temperature i vlažnosti
Pošto je Filadendron Mikan porijeklom iz tropskih područja, preferira temperature i vlažnost koji oponašaju ovo okruženje.

Pokušajte da održavate temperaturu vazduha između 60-85ºF. Takođe bi trebalo da držite svoju biljku dalje od vrućih i hladnih propuha kao što su oni iz otvora za grejanje i loše izolovanih prozora.

Što se tiče vlažnosti, ove biljke preferiraju umerenu do visoku vlažnost. Normalna vlažnost u domaćinstvu je obično dovoljna, ali možda ćete morati da obezbedite dodatnu vlažnost ako je vaš dom izuzetno suv.

Da biste povećali vlažnost, možete zamagliti vazduh oko biljke nekoliko puta nedeljno. Ako imate filodendronske mikane u grupi sa drugim biljkama koje vole vlagu, možda bi bilo vredno investirati u ovlaživač.

Kako se brinuti za Filadendron Mikan kod kuće

Kada i kako zalijevati Filadendron Mikan
Ključ za zalivanje filodendronskih mikana je pronaći ravnotežu između vlažnog i suvog tla. Ove biljke nisu tolerantne na sušu, ali će patiti na zasićenim zemljištima.

Dobar plan je da zalijete biljku kada se gornji centimetar zemlje osuši. Da biste proverili nivo vlage u zemljištu, gurnite prst u tlo blizu centra sejalice. Ako primetite vlagu na površini, sačekajte još nekoliko dana pre nego što zalijete.

Kada zalivate, želećete da se uverite da navlažite svo tlo. Ako vidite da voda izlazi kroz drenažne rupe čim zalijete, verovatno je da tlo ne upija vodu. Ako je to slučaj, polako dodajte vodu dok je zemlja ne upije.

Nakon što zalijete, važno je ukloniti višak vode koji se skupio u posudi ispod lonca.

Đubrenje Filadendron Mikan
Đubrenje filodendrona mikana tokom perioda aktivnog rasta pomoći će biljci da dobije hranljive materije koje su joj potrebne.

Najbolje je gnojiti biljke jednom mesečno od kasnog proleća do kasnog leta. Izaberite izbalansirano đubrivo za kućne biljke i primenite ga na biljku.

Obrezivanje Filadendron Mikan
Obrezivanje vašeg filodendrona će pomoći da ostane zdrav i pun. Pre nego što počnete sa rezidbom, trebaće vam oštre i dezinfikovane makaze za orezivanje.

Koristite makaze da odrežete pozadinske delove stabljika biljke. Izbegavajte da obrezujete više od četvrtine lišća biljke odjednom.

Razmnožavanje Filadendron Mikan
Dok Filadendron Mikan može biti malo teško pronaći, razmnožavanje ovih biljaka je lako. Najbolji način razmnožavanja je reznicama stabljike.

Pre nego što razmnožite biljku, želećete da stabljike budu dugačke najmanje jednu stopu. Kada imate dovoljno veliku biljku, sledite ove korake.

Upotrijebite oštre makaze ili nož da napravite rez stabljike od šest do osam inča.
Uklonite listove sa donjih četiri inča reznice.
Stavite reznicu u čašu ili posudu napunjenu vodom. Uverite se da nijedan od listova ne dodiruje vodu.
Postavite reznicu na mesto gde prima indirektno svetlo. Promenite vodu svakih nekoliko dana.
Posle nekoliko nedelja, trebalo bi da vidite da se koreni počinju formirati. Kada su koreni dugački najmanje pola inča, možete presaditi biljku u zemlju.

Presađivanje
Biljke Filadendron Mikan obično se moraju presađivati jednom u tri godine. Kada presađujete, izaberite novi kontejner koji je nekoliko inča veći od originala.

Kada presadite svoju biljku, nemojte se plašiti ako izgleda malo nesrećno. Filadendron Mikan može biti pod stresom zbog promena, ali će se vratiti za nekoliko nedelja.

Uobičajeni problemi sa filodendronom i kako ih lečiti

Listovi uvijeni ili spušteni
Ako primetite da se listovi vaše biljke uvijaju ili padaju, to je verovatno zbog niske vlage u zemljištu ili vlažnosti.

Ako je gornji centimetar zemlje suv, morate zaliti biljku. Takođe treba da proverite da li tlo zadržava vodu.

Drugi mogući uzrok uvijanja listova je niska vlažnost. Ovo je posebno uobičajeno zimi kada je vazduh ekstra suv od grejača. Da biste povećali vlažnost, nekoliko puta nedeljno napržite biljku vodom.

Žuto lišće može biti uzrokovano brojnim uslovima okoline. Vaša biljka možda prima previše vode, previše je hladna ili je pod stresom zbog promena u okolini.

Iako ove biljke ne vole da se zemljište potpuno osuši, ne vole ni zasićeno zemljište. Zapamtite da treba zalivati samo kada je gornji centimetar zemlje suv. Takođe bi trebalo da se uverite da koristite i dobro drenirajuće zemljište kao lonac sa drenažnim rupama.

Drugi uzrok žutog lišća su niske temperature. Ako su temperature redovno ispod 60ºF, vaše biljke mogu promeniti boju.

Još jedan uzrok žutog lišća su nedavne promene u okruženju biljke. Vaša biljka može postati pod stresom ako ste je samo doneli kući, presadili ili premestili na novu lokaciju. Sve dok održavate konzistentno okruženje, vaša biljka će se oporaviti.

Paukove grinje su sitne štetočine koje sišu sok iz lišća filodendrona. Pošto se hrane biljkama, takođe mogu širiti bolesti.

Pošto su grinje tako male, možda ćete primetiti štetu pre nego što vidite same štetočine. Oštećenje paukove grinje se pojavljuje kao mrlja na listovima biljaka ili male, srebrnaste mrlje. Takođe možete primetiti tanke mreže na donjoj strani listova.

Ako primetite paukove grinje na vašim biljkama, morate ih odmah ukloniti. Mogu se brzo razmnožavati i pokrivati cele biljke.

Da biste uklonili mali broj paukovih grinja, obrišite listove sapunastom krpom. Ako vaša biljka ima veliku infestaciju paukovih grinja, možete je poprskati neem uljem ili insekticidnim sapunom.

Pošto se paukove grinje obično pojavljuju na novim biljkama, obavezno pregledajte svaku biljku koju unesete u svoj dom.

Oštre makaze za rezidbu pomoći će vam da obrezujete i razmnožavate svoju biljku.

Sada kada znate kako da se brinete o filodendronima, vreme je da pronađete jednu od ovih prelepih biljaka koje ćete dodati svom domu.

Najčešća pitanja o uzgoju Filadendron Mikan

Da li je Filadendron Mikan dobra sobna biljka?
Da, Filadendron Mikan je odlična sobna biljka! Sve dok pružate negu i okruženje opisane gore, vaša biljka će uspevati u zatvorenom prostoru.

Koliko je veliki filodendron Mikan?
Ove biljke mogu narasti do osam inča visoke i četiri stope široke / dugačke.

Koliko brzo raste Filadendron Mikan?
Filodendron Mikan je brzorastuća biljka. Lako može da naraste više od stope svake godine, tako da ćete morati da držite biljku pod kontrolom redovnim rasporedom rezidbe tokom prolećnih i letnjih meseci.

Da li je Filadendron Mikan retka biljka?
Filodendron je nekada bilo veoma teško pronaći. Međutim, sada ga možete lako pronaći u velikim baštenskim centrima i na mreži. Pokušajte da proverite Etsi ako ne možete da pronađete biljku u vašoj blizini.

Da li je Filadendron Mikan otrovan za pse i druge kućne ljubimce?
Da, ove biljke su toksične za pse, mačke i druge kućne ljubimce. Razborito je nositi zaštitne rukavice ako rukujete biljkom duže vreme.

Da li Filadendron Mikan toleriše slabo osvetljenje?
Da, biljke Filadendron Mikan mogu tolerisati slabo osvetljenje. Međutim, verovatno ćete primetiti manje listove nego da ste svojoj biljci obezbedili jako svetlo. Listovi će takođe biti tamnozeleni kada dobijaju slabo osvetljenje.