<a href=Kako uzgajati kaleidoskop Abelia osnovni saveti” width=”1024″ height=”682″ />

Vodič korak po korak za uzgoj i negu kaleidoskopa Abelia

Dok su mnoge abelije veliki grmovi, Abelia Kaleidoscope donosi veličanstvene sezonske boje u kompaktnom pakovanju. Abelia Kaleidoscope se menja od belog cveća i žuto-zelenog šarenog lišća u proleće do bogate crvene i narandže u jesen. Ovaj zadivljujući ekran zahteva minimalnu negu, što Abelia Kaleidoscope čini fantastičnim grmom za baštovane početnike. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate Abelia Kaleidoscope kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, preferencije svetlosti, hranjenje, rezidbu i negu tokom zime.


Kako uzgajati kaleidoskop Abelia – osnove:
Botanički naziv: Abelia k grandiflora
Takođe poznata kao: Sjajna Abelia
Zone otpornosti: USDA zone 6 do 9
Meseci cvetanja: od maja do oktobra
Poteškoće u uzgoju: Lako se uzgaja uz minimalne potrebe, odlično za baštovane početnike
Vrsta biljke: cvetajući višegodišnji poluzimzeleni ili listopadni žbun
Zahtevi za svetlo: Idealno puno sunca, ali može tolerisati delimičnu senku
Temperatura i vlažnost: Može da podnese minimalne temperature od -10ºF. Slatka tačka je 60 do 75ºF. Otporan na sušu i zahteva nisku do srednju vlažnost
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte otprilike jednom nedeljno da biste održali vlažno tlo
Preferencije za zemljište: Voli dobro drenirajuća krečna, ilovasta ili peskovita tla sa nekim hranljivim materijama i pH opsegom od 5,0 do 7,5
Hranjenje: Potrebno je samo nekoliko doza đubriva sa sporim oslobađanjem svake godine; rano proleće, leto i kasno leto
Očekivanja rasta: Dostiže visinu od 2 do 3 stope i širinu od 3 do 4 stope
Toksičnost: Nije toksično za kućne ljubimce i ljude

O Abeliji kaleidoskopu
Porodica: Caprifoliaceae
Rod: Abelia
Vrsta: Abelia k grandiflora
Poreklo i istorija
Abelias čine porodicu grmova koji su autohtoni u istočnoj Aziji i regionima Centralne Amerike poput Meksika. Abelia Kaleidoscope (Abelia k grandiflora) je manja patuljasta sorta sa dugim periodom cvetanja u poređenju sa drugim abelijama.

Opšte botaničke karakteristike
Abelia Kaleidoscope ima zapanjujuće namotano lišće koje menja boju u zavisnosti od godišnjeg doba. U proleće i leto, lišće je šarena mešavina zlatno žute i zelene. Ima ružičaste pupoljke koji se tokom letnjih meseci otvaraju u cevaste bele cvetove.

U jesen, lišće se menja u bogate crvene i narandže. U toplijim krajevima ova biljka će se ponašati kao zimzelena. Otprilike polovina listova će pasti u hladnijim područjima jer se biljka ponaša kao listopadni ili polu-zimzeleni grm.

Koristi i prednosti
Ovi upadljivi grmovi su odlične biljke za kontejnere. Oni ne dostižu visinu većine abelija i mogu zaista dobro da popune praznine. U nekim regionima Meksika veruje se da abelije predstavljaju jednakost.

Najprikladnije zone uzgoja USDA
Abelia Kaleidoscope dobro raste i u hladnim i u toplim oblastima u USDA zonama od 6 do 9. U zonama 6 do 7, Abelia Kaleidoscope će biti polu-zimzelen. U zonama 8 i 9, može da preživi kao zimzelena tokom cele zime.

Cvetanje i cvetanje

Abelia Kaleidoscope je višegodišnja biljka i njeni cvetovi će se vraćati iz godine u godinu. Oni počinju kao ružičasti pupoljci i razvijaju se na kraju proleća u prelepe bele cvetove. Abelia Kaleidoscope cveta duže od većine drugih abelija, a cvetanje traje duboko u jesen.

Očekivanja rasta
Kao patuljasta sorta, Abelia Kaleidoscope neće rasti kao većina vrsta Abelia. Ovi manji grmovi obično dosežu između 2 i 3 stope visine i 3 do 4 metra široke. Obično je potrebno između dve i pet godina da ovi grmovi dođu do svoje zrele veličine.

Najbolje prateće biljke za Abelia Kaleidoscope
Zahvaljujući nižoj visini, Abelia Kaleidoscope je odlična dopuna višim cvetnim grmovima i trajnicama kao što su:

Agapantus
Jorgovan
Mirtle
Spirea
Viburnum

Kako uzgajati kaleidoskop Abelia

Koje su najbolje lokacije za Abelia kaleidoskop?
Abelia Kaleidoscope voli mesto sa punim suncem, iako će mu trebati popodnevna hladovina u toplijim regionima. Ova lokacija bi trebalo da obezbedi malo zaklona od vetra. Zemljište treba da se dobro drenira i da bude blago kiselo, ali ipak mora da sadrži neke hranljive materije.

Koje su najbolje godišnje doba za sadnju kaleidoskopa Abelia?
U hladnijim područjima Zone 6 ili 7, Abelia Kaleidoscope najbolje uspeva kada se sadi u proleće. Kada sadite u proleće, sačekajte dok ne prođe poslednji mraz.

Za topliju klimu, posebno Zonu 9, možda ćete dobiti bolje rezultate ako posadite abeliju u jesen. Ovo pomaže da se koreni snažno razviju pre nego što dođe letnja vrućina.

Raste iz semena vs. Sadnja mladih rasadnika
Kao hibridizovana sorta, nemoguće je uzgajati Abelia Kaleidoscope iz semena bez uspostavljene biljke. Primarni metod stvaranja novih uzoraka Abelia Kaleidoscope je razmnožavanje pomoću reznica.

Možete izaberite biljke Abelia Kaleidoscope u rasadnicima ili baštenskim centrima i posadite ih direktno u svoju baštu. Zatim možete uzeti reznice tokom vegetacije.

Šta uraditi pre sadnje kaleidoskopa Abelia
Pre nego što posadite kaleidoskop Abelia, napravite plan gde želite da ide. Uzmite u obzir prostor koji će mu trebati kao zreloj biljci u poređenju sa okolnim primercima.

Očistite tlo od korova i olabavite ga grabljama. Dodajte malo organskog komposta u zemlju da biste obezbedili više hranljivih materija za biljku. Takođe možete dodati malč i drugu organsku materiju.

Koje je najbolje tlo za kaleidoskop Abelia?

Abelia Kaleidoscope treba dobro drenirajuće tlo koje još uvek može zadržati malo vlage. Idealan nivo pH je između 5,0 i 7,5. Dok Abelia Kaleidoscope može tolerisati suše i tople uslove, tlo treba održavati lagano vlažnim.

Kredasti, ilovasti i peskoviti medijumi za uzgoj koji imaju neke hranljive materije su idealni. Kompost i malč se mogu koristiti za povećanje nivoa hranljivih materija u siromašnijim zemljištima.

Kako posaditi abeliju kaleidoskop
Kada je tlo pripremljeno sa malo komposta, iskopajte rupu za Abelia kaleidoskop. Ovo bi trebalo da bude malo dublje od korena biljke i dvostruko veće od širine. Dodajte još komposta u rupu. Izvadite kaleidoskop Abelia iz rasadnika.

Malo olabavite korenje pre nego što ubacite biljku u rupu. Dodajte kompost i zemlju da popunite praznine i dajte biljci temeljno piće.

Podešavanja svetlosti kaleidoskopa Abelia
U većini zona rasta, Abelia Kaleidoscope voli da se kupa na suncu. U toplijim krajevima biljku postavite tako da u popodnevnim satima dobije malo hladovine. Idealno je između šest i osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno.

Postavke temperature i vlažnosti
Abelia Kaleidoscope se može prilagoditi rasponu temperatura, ali idealan raspon je između 60 i 75ºF. Ovi grmovi mogu da prežive na temperaturama i do -10ºF, ali jaki mrazevi će izazvati štetu.

Abelia Kaleidoscope treba nisku do srednju vlažnost i može da izdrži sušu. Međutim, za najbolji rast, tlo treba da ostane blago vlažno što je više moguće.

Kako se brinuti za Abeliju kaleidoskop

Kada i kako zalijevati Abelia Kaleidoscope
Abelia Kaleidoscope treba stalno vlažno tlo koje se ne preplavljuje. Da biste bili sigurni da biljka dobija pravu količinu vode, prstom proverite gornja dva ili tri inča zemlje.

Ako se medijum oseća suvo, dajte biljci piće. Ovo bi trebalo da bude jednako oko inča vode jednom nedeljno. U toplijim područjima, ovo će morati da se poveća.

Kako, kada i zašto oploditi
Abelia Kaleidoscope ne treba ogromnu količinu đubriva tokom cele godine. Trebate mu dati samo dve ili tri doze đubriva sa sporim oslobađanjem svake godine.

Prvo prihranjivanje treba dati u rano proleće pre nego što grm počne da ispumpa novi rast. Za najbolje rezultate koristite granulirano đubrivo dizajnirano za biljke koje vole kiselo zemljište.

Nanesite više razređeno đubrivo rastvorljivo u vodi tokom leta kada biljka počne da razvija cvetne pupoljke. Nahranite biljku još jednom dozom sporog oslobađanja pred kraj leta sa dobrim sadržajem azota. Ovo stimuliše bujnije lišće.

Obrezivanje, obrezivanje i rezanje Abelia Kaleidoscope
Dok cveće cveta, uklonite sve istrošene cvetne glavice da biste podstakli još cvetanja. U većini godina nećete morati previše da obrezujete Abelia Kaleidoscope. Ove biljke koriste novije drvo za proizvodnju izdanaka, tako da nemojte biti previše revnosni prilikom rezidbe.

Tokom vegetacije, izvršite lagano orezivanje da biste obučili grm u željeni oblik. Smanjite ga za ne više od trećine kada biljka zimi uspava. Ovo pomaže u promovisanju bujnijeg rasta sledećeg proleća.

Svake tri ili četiri godine poželećete da izvršite sveobuhvatnije orezivanje da biste uklonili staro, umiruće drvo. Ne bojte se, biljka će se oporaviti sa dosta novog rasta.

Propagacija
Grmlje Abelia Kaleidoscope se razmnožava kroz reznice. Za najbolje rezultate uzmite reznice mekog drveta novijih izdanaka tokom proleća. Izaberite pupoljak koji ima rast od najmanje 6 inča i nekoliko listova koji se pojavljuju.

Takođe možete uzeti poluzrele reznice kada počnu da se pojavljuju cvetni pupoljci. Opet, ciljajte na delove sa rastom od najmanje 6 inča. Napravite rez ispod čvora lista kako biste omogućili da sekcija nastavi da raste.

Posadite reznice u saksiju i održavajte zemlju vlažnom. Trebaće im nekoliko nedelja da se ukorene.

Prezimljujući kaleidoskop Abelia
Osim ako vaš region nema jake zimske mrazeve, Abelia Kaleidoscope će biti savršeno u redu napolju zimi. Zaštitite kontejnerske biljke od jakih mrazeva tako što ćete ih držati u stakleniku ili u zatvorenom prostoru.

Kada i kako presaditi kaleidoskop Abelia uzgajan u kontejnerima
Zahvaljujući svojoj kompaktnoj prirodi, Abelia Kaleidoscope čini idealan kontejnerski grm. Moraće da se presađuju svake dve ili tri godine da bi dobro rasle.

Izaberite novi lonac sa nekoliko dodatnih inča prostora. Biljku nekoliko dana pre toga da bi se malo zemlje zalepilo za korenje. U novom loncu koristite mešavinu zemlje iz prethodne saksije i svežeg komposta. Dajte biljci temeljno zalivanje.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Iako su otporne na sušu, biljke Abelia Kaleidoscope će patiti ako se ostave da se potpuno osuše. Veneće lišće ukazuje na žednu biljku. Ako se gornja tri inča zemlje osete da su kosti, dobro zalijte biljku.

Prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena i drugih iscrpljujućih problema. Proverite korenje da li lišće počne da vene. Smeđe, kašasto, smrdljivo korenje je istrunulo. Odrežite ih i zalivajte samo kada se gornja dva inča zemlje osuši.

Previše svetla
U toplijim regionima, grmlje Abelia Kaleidoscope može patiti od previše intenzivne sunčeve svetlosti. Ako lišće izgleda izbledelo ili spaljeno na vrhovima, dobija previše sunca. Obezbedite malo hlada tokom popodneva.

Uobičajene štetočine i bolesti
Lisne uši su sitni crni ili zeleni insekti koji piju sok iz biljaka, slabeći ih. Ako se osećate hrabro, male zaraze možete zgnječiti prstima. Ako su narasli u broju, koristite mlaz vode ili organske pesticide da ih očistite od biljke.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Evo svih alata koje treba da imate za negu kaleidoskopa Abelia.

Kanta za vodu
Mistrija
Rake
Secateurs
Upakovati

Sa svojim zadivljujućim lišćem tokom cele godine i kompaktnom veličinom, grmovi Abelia Kaleidoscope čine idealne biljke za utisak. Ove biljke koje ne zahtevaju održavanje su lak način za početnike da dodaju boju svojoj bašti. Sposobna da uspeva u zonama od 6 do 9, Abelia Kaleidoscope je divno izdržljiv grm.

Najčešća pitanja o rastućem kaleidoskopu Abelia:

Da li je Abelia Kaleidoscope izdržljiva?
Grmlje Abelia Kaleidoscope je prilično izdržljivo i najbolje uspeva u zonama 6 do 9. Mogu da tolerišu sušu, ali će patiti u teškim mrazevima i hladnim zimama.

Koliko veliki Abelia kaleidoskop postaje?
Abelia Kaleidoscope može doseći do 2 do 3 stope u visinu i 3 do 4 stope u širinu. Ovo traje između dve i pet godina.

Šta radite sa Abelijom kaleidoskopom preko zime?
U svojim zonama otpornosti, Abelia Kaleidoscope može ostati napolju tokom zime osim ako region ne dobije jake mrazeve. Zatim će ih morati skloniti u staklenik ili u zatvorenom prostoru.

Da li je Abelia Kaleidoscope invazivan?
Abelia Kaleidoscope se ne smatra invazivnom biljkom, iako ćete želeti da održavate i obrezujete biljku svake godine da biste je držali pod kontrolom.

Da li je Abelia Kaleidoscope višegodišnja biljka?
Abelia Kaleidoscope je zimzeleni ili polu-zimzeleni višegodišnji cvetni grm.

Da li će Abelia Kaleidoscope rasti u senci?
Puno sunce je najbolje za Abeliju koja voli Kaleidoskop, ali u toplijim klimama, ovim biljkama će biti potrebna popodnevna hladovina. Trajna senka će im izazvati borbu.

Da li je Abelia Kaleidoscope otrovna za ljude?
Abelia Kaleidoscope se ne smatra otrovnim za ljude ili životinje.