Kako se brinem o svojim biljkama monstera zimi

Uzimajući u obzir koliko su biljke monstere opuštene, teško je zamisliti da će im možda trebati dodatni TLC tokom hladnijih meseci. Ali to je istina. Ove tropske biljke nisu otporne na hladnoću i trebaće im vaša pomoć da prežive ove zime. Uz odgovarajuću negu, kao što je održavanje svojih potreba za svetlošću i vlažnošću, vaša monstera će nastaviti da cveta kada sneg uđe. Dozvolite mi da vas provedem kroz to kako se brinem o svojim biljkama čudovišta zimi.


Kako se brinem o svojim biljkama monstera zimi
Pregled sadržaja:

Temperatura Considerations
Obezbedite odgovarajuće svetlo
Prilagodite svoj raspored zalivanja
Održavajte visok nivo vlažnosti
Izbegavajte đubrivo
Ograničite obrezivanje i održavanje
Da li treba da presadite svoju monsteru?
Pazite na štetočine i bolesti
Zaštitite od propuha
Priprema za proleće

Kao tropske biljke, čudovišta uživaju u toplijim temperaturama . Održavanje lepe ugodne temperature od oko 68°F učiniće vaše čudovište srećnim tokom hladnijih meseci. Ako vaša monstera uspeva pored loše izolovanog prozora tokom leta i proleća, razmislite o tome da je premestite na toplije mesto u vašem domu.

Obezbedite odgovarajuće svetlo

Kao što verovatno znate, vašem monsteru je potrebno dosta indirektne sunčeve svetlosti tokom dana. Međutim, promena godišnjeg doba dolazi sa promenom pravca i konzistentnosti sunca. Otkrio sam da moja čudovišta više ne uspevaju na svojim mestima – pri čemu jedno ne dobija dovoljno svetlosti, a drugo dobija previše direktne sunčeve svetlosti.

Jedna od stvari koje vam ne govore o biljkama Monstera je da ćete tokom hladnijih meseci morati da premestite svoju biljku Monstera na drugo mesto kako bi mogla da dobije svetlo koje joj je potrebno. Ili možete da ga rotirate svakih nekoliko nedelja kako biste osigurali da cela biljka dobije dovoljno sunčeve svetlosti. Alternativno, možete investirati u svetla za uzgoj, a vaša čudovišta neće ni znati da je zima.
Prilagodite svoj raspored zalivanja

Kraći, tamniji i hladniji dani znače da se tlo vašeg čudovišta neće sušiti tako brzo. To znači da nećete morati da zalivate svoje biljke tako često.

Smatram da prastari trik testiranja tla prstima pre zalivanja čini čuda za moje biljke monstere tokom zime. Kantu za zalivanje vadim samo kada se gornjih par inča zemlje osuši.
Održavajte visok nivo vlažnosti
Ovlaživač za kućne biljke može pomoći u nezi biljaka monstera zimi

Sa zimom dolazi i suv vazduh, što nije sjajno za ove tropske biljke koje vole vlagu. A kada upalite te grejalice i zapalite kamin, još više isušite vazduh u svom domu.

Srećom, postoji nekoliko načina da povećate vlažnost oko vaših čudovišta, uključujući postavljanje biljaka na poslužavnik sa šljunkom i vodom. Međutim, prema mom iskustvu, najbolji način za borbu protiv suvog vazduha je ulaganje u ovlaživač. Ovi uređaji se bore sa suvim vazduhom bolje od većine drugih trikova.
Izbegavajte đubrivo

Kao i većina biljaka, biljke monstere obično miruju zimi, tako da nećete morati mnogo da đubrite svoju biljku monstere , ako uopšte i uopšte. Ali primetio sam dašak novog rasta tu i tamo, čak i kada temperatura padne, zahvaljujući mom čestom rasporedu đubrenja tokom leta i proleća.

Da bih podstakao ovaj rast, još više razblažujem svoje tečno đubrivo i nastavljam da ga koristim tokom zime. Ako odlučite da đubrite svoju monsteru tokom zime, zapamtite da ne preterujete, inače biste mogli da spalite koren biljke monstere.
Ograničite obrezivanje i održavanje
Velika biljka monstere sa žutim listom potencijalno zbog nepovoljnih uslova životne sredine tokom zime

Pošto vaša monstera neće toliko rasti tokom zime, nećete morati da brinete o održavanju i rezidbi.

Možete ukloniti sve suve i žute listove monstere tokom zime, ali izbegavajte previše rezidbe. Uklanjanje previše lišća može šokirati vaše čudovište. Iako nije potrebno mučiti se oko čudovišta, ne zaboravite da velike listove čistite od prašine.
Da li treba da presadite svoju monsteru?

Govoreći o održavanju, trebalo bi da izbegavate presađivanje vaše monstere tokom zime. Pošto nije aktivna sezona rasta biljke. Neće se vratiti tako dobro kao što bi moglo tokom proleća i leta.

Iako bi biljke monstere koje rastu pod svetlima za uzgoj mogle bolje da prođu, možda bi bilo najbolje da sačekate dok se ne zagreje pre nego što svom čudovištu date novi dom.
Pazite na štetočine i bolesti

Nekoliko štetočina biljaka monstera , poput grinja i lisnih ušiju, uspevaju na suvom zimskom vazduhu i volele bi da vaša biljka monstera bude njihov novi dom. Tokom zime, obavezno pogledajte ispod lišća čudovišta da li postoje znakovi štetočina kako biste izbegli da unište vašu biljku.

Što se tiče bolesti, ako ne prilagodite količinu vode koju dajete svojoj monsteri ili preterate sa ovlaživačem, mogli biste naići na nekoliko problema. Naime, trulež korena i pepelnica, respektivno.
Zaštitite od propuha

Kao i tokom leta i proleća, trebalo bi da svoju biljku monstera držite dalje od hladnog propuha. A ako imate centralno grejanje ili koristite grejač, držite svoju biljku dalje od tih talasa toplog vazduha.

Ekstremne temperaturne fluktuacije šokiraće vašu biljku i mogu dovesti do zaista nesrećnog čudovišta. Može izgubiti svoju živopisnu zelenu boju i snagu.
Priprema za proleće

Kada dani počnu da se produžavaju i zagrevaju, počinjem da pripremam svoje biljke monstere za njihovu aktivnu sezonu rasta – leto i proleće!

Dok biste tokom zime proveravali svoje biljke da li ima osušenih listova, štetočina ili bolesti, sada je vreme da izvršite detaljnu inspekciju. Odatle možete (konačno) da zgrabite svoje košuljice i počnete da obrezujete – posebno ako vaša monstera izgleda malo rašireno kao moja tokom zime. Takođe možete razmnožavati ako želite.

Takođe treba da razmislite da li vašem čudovištu treba novi lonac ili ne. Ako primetite da korenje viri na dnu saksije, moraćete da povećate veličinu. Pratite naš osnovni vodič za presađivanje vaše biljke monstere.

Sa toplijim, svetlijim danima, trebalo bi da svoje biljke vratite na njihova letnja mesta kako bi dobile što više svetlosti. I možete ponovo početi sa đubrenjem!
Okončanje

Prateći ove jednostavne savete za negu tokom zime, možete pomoći vašim biljkama monstera da napreduju tokom ovih hladnijih, tamnijih meseci.