neverovatnih upotreba i prednosti biljaka Croton

Sve što treba da znate o upotrebi i prednostima krotonskih biljaka
Krotoni su neobične sobne biljke omiljene zbog svog šarenog lišća u nizu zanimljivih šara i oblika. Ali to nije sve što ove biljke mogu da ponude. Od svojstava prečišćavanja vazduha do koristi za mentalno zdravlje, postoji nekoliko razloga da ne dodate Croton u svoju kolekciju sobnih biljaka. U ovom članku ćemo razgovarati o svemu što treba da znate o upotrebi i prednostima biljaka krotona.


O biljkama Croton

Croton je rod biljaka iz porodice Euphorbiaceae. Međutim, kada se govori o Crotonu koji se uzgaja kao kućna biljka u zatvorenom prostoru, to je zapravo specifična vrsta u ovom rodu – Croton variegatum. Ova vrsta je porijeklom iz jugoistočne Azije, a raste kao žbunje u tropskim šumama.

Croton variegatum je poznat po svom svetlom, šarenom lišću koje menja boju sa godinama, u nijansama zelene, žute i vatreno narandžaste i crvene. Ove boje se obično suprotstavljaju duž vena biljke, dajući karakterističan uzorak zbog kojeg je omiljena.

Na otvorenom, ove biljke mogu da narastu mnogo stopa sa gusto zbijenim listovima i široko rasprostranjenim. U zatvorenom prostoru iu manje nego optimalnim uslovima, oni će narasti samo do nekoliko stopa, ali će zadržati gusto lišće za živopisni prikaz tokom cele godine.

Croton biljke su cenjene zbog svog zapanjujućeg izgleda, ali to nije sve što mogu da ponude. Postoje mnoge prednosti i koristi od ovih biljaka, od čišćenja vazduha do pomoći da bolje radite.

Prednosti i upotreba krotonskih biljaka

1) Prečišćavanje vazduha
Ako ste redovni učesnik u zajednici kućnih biljaka, verovatno ste čuli za NASA-inu studiju o čistom vazduhu iz 1989. U ovoj studiji, istraživači su testirali nekoliko sobnih biljaka i njihov potencijal da očiste vazduh od štetnih hemikalija poznatih kao isparljiva organska jedinjenja.

Mnoge sobne biljke pokazale su pozitivne rezultate, uklanjajući jedinjenja poput benzena i amonijaka iz vazduha u kontrolisanom okruženju. Uticaji su manje značajni u našim domovima nego u ovim kontrolisanim okruženjima, ali što više biljaka imate, to bolje.

Nažalost, pošto nisu jedna od najčešćih sobnih biljaka, Krotoni nisu bili deo ovog početnog testa. Međutim, jasno je da većina sobnih biljaka ima neka svojstva prečišćavanja vazduha, čak i ako postoje neke koje su efikasnije od drugih. Čak i mikroorganizmi u zemljištu imaju sposobnost da uklone benzen iz vazduha, čineći razliku u njegovom kvalitetu u zatvorenom prostoru.

Da biste izvukli maksimum iz ovih svojstava za prečišćavanje vazduha, moraćete da spakujete svoj dom Crotonima. Izaberite širok izbor sorti u različitim bojama da popunite prostor i stvorite stalno interesovanje.

2) Feng Shui

Za one koji su zainteresovani za unutrašnji dekor i kako to može uticati na vaš odgovor na vaš prostor, Feng Shui je za vas. Ova filozofija ima za cilj da koristi različite principe za stvaranje ravnoteže i harmonije, uglavnom uključujući vaš izbor stvari i njihov raspored u vašem domu.

Kućne biljke igraju istaknutu ulogu u Feng Shuiju. Mnogi pozitivno utiču na energiju, dodajući život i podižući prostor. Drugi negativno utiču na energiju, kao što su šiljaste biljke poput kaktusa i umiruće biljke koje negativno utiču na protok u prostoriji.

Croton biljke mogu napraviti divan pozitivan dodatak vašem prostoru ako se pravilno neguje. Takođe se veruje da pozitivno utiču na odnose u vašem domu i osvetljavaju tamnija područja svojom zadivljujućom bojom.

Neka vaše biljke budu zdrave i srećne da ih sprečite da proizvode negativnu energiju. Uverite se da imaju dovoljno svetla i vode kako biste izbegli stres.

3) Dodavanje strukture
Pored ovih pozitivnih uticaja na vazduh i energiju u domu, Krotoni imaju i fantastičnu ukrasnu vrednost. Njihovi veliki i šiljasti listovi stoje uspravno na snažnim stabljikama koje biljci daju neverovatnu strukturu. Takođe mogu da porastu nekoliko stopa, ispunjavajući uglove i dodajući interesovanje dosadnim prostorima.

Dodavanje mlađih krotona na viši poklopac za lonce daće im visinu koja im je potrebna da zasijaju, ali stariji se obično ističu sami kada su postavljeni na pod. Kombinujte ih sa mekšim kućnim biljkama, kao što su Monstere, da biste u kontrastu u obliku i učinili da se njihova strukturna lepota još više ističe.

Struktura nije jedina ukrasna prednost koju ove biljke imaju. Ono što su najtraženije su njihove divne vatrene boje za razliku od bilo koje druge sobne biljke. Sa nijansama plamena upotpunjenim zelenim i ružičastim ili ljubičastim nijansama, nikada nema dosadnog pokreta kada se ukrašavate krotonom.

Kombinacije boja su jedinstvene za svaku biljku i za svaki list, što znači da uvek ima šta da se pogleda. Ovi listovi takođe menjaju boju kako biljka stari, stvarajući kaleidoskop jedinstvenih šara tokom cele godine.

Ako ste ljubitelj cveće za sjajne boje koje dodaju, ali im nedostaje svetlo potrebno za uzgoj cveća u zatvorenom prostoru, Croton je vaš odgovor.

5) Mnogo raznovrsnosti
Zanimljive sorte i oblici samo se proširuju uz mnoge sorte Croton dostupnih na tržištu. Neke od njih su retke i teško ih je pronaći, ali zbog toga ih još više vredi sakupljati i puniti svoju kuću.

‘Petra’ je jedna od popularnijih opcija, sa velikim i šarenim listovima koji predstavljaju klasični Croton izgled. Za nešto malo drugačije, probajte ‘Zanzibar’, sa svojim izduženim jarko crvenim i narandžastim listovima.

Ako raznolikost u boji nije dovoljna, postoji i raznolikost u šarama. Superstar Croton je jedan takav primer, sa mrljama jarko žute boje zajedno sa zadivljujućim zelenim listovima. „Zlatna zvezda“ ima isti šareni uzorak, ali sa većim intenzitetom.

Postoji još više prigušenih opcija za one koji žele da ublaže boju. „Žuti led“ je ograničen na nijanse zelene i žute, dok „Sunčana zvezda“ ima samo žute crtice u osnovi i duž centralne vene.

6) Lako se razmnožava
Jednom kada pronađete sortu (ili dve) koja vam se sviđa, ne morate da trošite više novca da biste ih napravili. Kao još jedna dodatna prednost, ove biljke se lako razmnožavaju iz reznica stabljika, čak i šarenijih biljaka.

Počnite sečenjem stabljike odmah ispod čvora lista. Trebalo bi da bude dugačak oko 4 inča sa nekoliko setova listova. Uverite se da su vaše makaze očišćene i dezinfikovane pre nego što počnete da biste izbegli širenje potencijalnih bolesti na matičnu biljku.

Uklonite listove sa donje polovine reznice i umočite kraj u prah hormona za korenje. Ovo će značajno poboljšati vaše šanse za ukorenjavanje, a istovremeno će zaštititi ranjivu reznicu od bolesti.

Ukorenite reznicu u mešavini rečnog peska i kokosovog kokosa za razmnožavanje, održavajući je ravnomerno vlažnom, ali ne preplavljenu dok se ne razvije rast korena. Za otprilike mesec ili dva, korenje bi trebalo da bude dugačko jedan ili dva inča, spremno za presađivanje u odgovarajuću mešavinu zemljišta za dugoročan rast.

7) Mentalno zdravlje
Krotoni ne dolaze samo sa fizičkim prednostima kao što je prečišćavanje vazduha. Oni takođe dolaze sa mentalnim prednostima, kao i mnoge druge sobne biljke. Dokazano je da samo posedovanje nekoliko sobnih biljaka i njihovo držanje u svom domu poboljšava mentalno zdravlje i sreću uopšte. Njihova interakcija povećava te prednosti, što ima veliki uticaj na opšte blagostanje.

Biljke imaju tako pozitivan uticaj na mentalno zdravlje da su čak pokrenule novu oblast terapije poznatu kao terapeutska hortikultura. Istraživači koriste prirodu kao oblik lečenja pacijenata sa demencijom, Alchajmerom i drugim bolestima, sa mnogo pozitivnih i obećavajućih rezultata. Dodavanje samo jedne ili dve biljke u vaš dom je dovoljno da vam podigne raspoloženje i pruži osećaj da ste bliže prirodi, čak i kada ste u zatvorenom prostoru.

8) Povećajte produktivnost
Croton u vašoj kućnoj kancelariji može biti odgovor za one koji traže način da obave više posla. Dokazano je da kućne biljke značajno poboljšavaju nivo produktivnosti, a istovremeno utiču na zadržavanje pamćenja i fokus.

I ne samo to, već su studije sprovedene na zaposlenima u kancelarijama pokazale da prisustvo biljaka u blizini takođe poboljšava radnu sreću. Ne postoji bolji način da ulepšate dosadan radni dan nego sa šarenim, uspešnim Crotonom.

9) Nisko održavanje
Dok je nega biljaka Croton ponekad nosila reputaciju da je malo lukava, uz nekoliko dobro poštovanih saveta, ove biljke će uspevati u većini domova.

Croton biljke najbolje rade u blago kiseloj, dobro drenirajućoj bazi tla. Ciljajte da zalijete svoju biljku krotona kada se gornja dva inča tla osete suva na dodir i obezbedite biljci dovoljno svetle, indirektne svetlosti tokom dana u toplom i vlažnom okruženju, ako je moguće. Ne zaboravite da povremeno obrezujete, presađujete i đubrite za optimalan rast i zdravlje biljke krotona i da se borite protiv svih uobičajenih štetočina i bolesti krotonskih biljaka i opadanja lišća.

Upakovati

Krotoni možda nisu prva biljka koju uzmete u obzir kada započnete kolekciju kućnih biljaka. Međutim, sa ovim brojnim prednostima i upotrebama, sigurno nećete požaliti što ste ga dodali svom domu.