Ultimativni vodič za značenje i simbolizam zvončića Hiacinthoides non scripta

Značenje cveta zvončića, simbolika i kulturni značaj

Da se ​​ne pogrešimo sa nepovezanim cvećem istog uobičajenog imena, zvončići (Hiacinthoides non-scripta) su zaista očaravajuća višegodišnja biljka. Ovi delikatni cvetovi se obično mogu naći na šumskim podovima, koji niču iz kontejnera i šarmantnim kućnim baštama širom Evrope i Severne Amerike. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici i magičnim legendama cvetova zvončića, pored njihove istorije i porekla i kako da uzgajate i brinete o zvončićima kod kuće.

O zvončićima (Hiacinthoides non-scripta)

Hiacinthoides non-scripta dobija uobičajeno ime „zvončići“ po izgledu cvetova. Rastući iz lukovice, biljka zvončića izbija nekoliko linearnih listova iz zemlje i centralni toranj (oko 20 inča u visinu).

Centralna stabljika se spušta na jednu stranu i proizvodi slatko mirisne viseće cvetove. U rasponu boja od svetloljubičaste do duboko indigo, ružičaste i bele, cvetovi su cevasti sa šest snažno zakrivljenih listova cvetova koji cvetovima daju klasičan oblik zvona – otuda i naziv zvončića.

Cvet u obliku zvona pojavljuje se od aprila do kraja maja i nepogrešiv je znak proleća.

Taksonomija
Plavo zvono, obično zvono, englesko zvonce ili divlji zumbul je naučno klasifikovano kao član roda Hiacinthoides u potporodici Scilloideae u porodici Asparagaceae.

Švedski botaničar Carl Linnaeus prvi je opisao Hiacinthoides non-scripta u svom delu, Species Plantarum, koji je objavljen 1753. On ga je označio kao „non-scripta” što znači bez slova ili bez zapisa da bi se razlikovao od klasičnog zumbula.

Uobičajeno zvonce ima mnoga botanička imena tokom godina. Godine 1797., engleski botaničar je tvrdio da je nutans (klimanje glavom) prikladniji od non-scripta. Tako je rođen naziv Hiacinthoides nutans.

Godine 1803, par nemačkih botaničara je preneo obično zvono u rod Scilla (Scilla non-scripta), a 1849. drugi nemački botaničar je promenio rod zvončića u Endimion (Endimion non-scripta).

Međutim, međunarodni standardi za botanička imena zahtevaju upotrebu najstarije nomenklature. Kao rezultat toga, obično zvono se još uvek naučno i botanički naziva Hiacinthoides non-scripta, iako je biljka dugo zabeležena u botaničkim zapisima.

Distribucija

Obično zvono je porijeklom iz atlantske Evrope, raste u severozapadnom Portugalu i Španiji, na Britanskim ostrvima i u Holandiji. Nalazi se u svim delovima zapadne Evrope, uključujući celu Veliku Britaniju, Irsku, Francusku, Belgiju, Nemačku, Rumuniju i Italiju.

Biljka je takođe napala delove Severne Amerike gde sada raste divlje. Zvončići rastu najviše na Britanskim ostrvima gde stvaraju „šumu zvončića“ pokrivajući šumske podove penastim indigom.

Da li su zvončići toksični?
Svi delovi biljke zvončića sadrže glikozide koji su toksični za ljude i životinje. Većinu životinja odbijaju biljke, ali je i dalje moguće slučajno gutanje. Ovo može izazvati ozbiljne stomačne tegobe. Ako se pojede velika količina, to može biti fatalno.

Raj za oprašivače

Zvončića privlače pčele, leptire i druge oprašivače svojim slatkim nektarom, što ih čini divnim dodatkom gotovo svakoj bašti, divljim površinama ili kontejnerskim vrtovima.

Upotreba i prednosti cveća zvončića
Iako se generalno smatraju toksičnim, zvončići proizvode nekoliko bioaktivnih agenasa. Neke od njih su slične hemikalijama koje se testiraju u borbi protiv raka i HIV-a.

Istorijski gledano, sijalice su se koristile u narodnoj medicini za ispravljanje hormonske neravnoteže, pa čak i kao diuretik i stiptik. Međutim, zbog toksičnosti biljke, ne preporučujemo da sami pokušavate bilo koji od ovih lekova. Zvončići luče izuzetno lepljiv sok koji je korišćen kao lepak za knjigovezivanje i pravljenje strela.

Danas je najpopularnija upotreba zvončića pokrivanje bašte plavom bojom.

Značenje i simbolizam cveta zvončića

Simbolično značenje boja zvončića
Cvetovi zvončića variraju u boji od bele do sive do bledo plave, lila i ružičaste do dubokog kobalta. Uopšteno govoreći, cvetovi zvončića simbolizuju zahvalnost, poniznost, večnu ljubav i postojanost.

Tačnije lila ili ljubičasta zvona predstavljaju zahvalnost, bela zvona simboliziraju čistoću i duhovnost, plava zvona predstavljaju poniznost i postojanost, a ružičasta je savršen izbor za prenošenje osećanja večne ljubavi.

Zvončići i vile

Vekovima rasla u zemlji vila i goblina, zvončića (takođe zoved vilinsko cveće) prožeti su mitologijom. Mnoge priče prepliću mračnu bajku sa šumom zvončića, legendama, kletvama i lošom srećom.

Neki veruju da vile koriste zvončiće da očaraju i zarobe ljude. Ako odaberete zvonce, vile bi vas mogle odvesti na krivi put i zauvek ćete se izgubiti. Ako čujete zvonce, rečeno je da će vas posetiti loša vila i da ćete vi ili neko vama blizak ubrzo posle toga nestati.

U Škotskoj se zvona nazivaju zečjim zvončićima jer se verovalo da će se veštice transformisati u zečeve, a zatim se sakriti u poljima zvončića.

Plava zvona u umetnosti i književnosti

Pored svog mesta u folkloru i legendama, zvona takođe zauzimaju reflektor u popularnoj umetnosti i književnosti Britanije. Na primer, u svojoj pesmi „The Bluebell“, Emili Bronte opisuje lepotu drveta zvončića, odsustvo boje cveća zimi i kako se zbog njihovog pojavljivanja u proleće oseća nostalgija za domom.

Lepota zvončića je takođe inspirisala mnoge engleske umetnike da zabeleže svoju privlačnost na platnu. Na nekoliko slika, umetnik Džek Vigins je zauvek sačuvao šarm livada zvončića prošaranih sunčevom svetlošću koje teraju poštovaoce njegove umetnosti da čeznu za toplinom proleća.

Plava zvona na viktorijanskom jeziku cveća
Na jeziku cveća i tradicionalnog cvetnog simbolizma, zvona predstavljaju mnogo vrlinije ideale kao što su poniznost, zahvalnost, postojanost i večna ljubav. Ova skromna značenja se verovatno pripisuju izgledu cvetova zvončića, koji kao da se klanjaju pred posmatračima.

Šta simboliziraju tetovaže Bluebell?
U umetnosti tetovaža, zvona se obično biraju kao simbol zahvalnosti ili večne ljubavi. Ovo je posebno tačno kada je cvet napisan zajedno sa nečijim imenom.

Kako uzgajati cveće zvončića kod kuće

Gde posaditi zvončiće
Zvončići su pogodni za bordure, leje, bašte leptira ili bumbara, kontejnere, vikendice, livade divljeg cveća, bašte u hladu i u podnožju listopadnog drveća.

Jednom uspostavljene, zvončići se prilično lako šire sami, tako da se ne preporučuje da ih sadite tamo gde se mogu nesputano širiti i preuzeti (osim ako je to ono što želite da rade).

Najbolje sorte cveća zvončića za sadnju kod kuće
Zvončić (Hiacinthoides non-scripta) – cvetovi padaju na jednu stranu.
Špansko zvonce (Hiacinthoides hispanica) – Cvetovi padaju u svim pravcima.
Mnogo više biljaka, kao što je zvonce iz Virdžinije, obično se nazivaju zvončićima. Međutim, oni nisu povezani sa običnim zvončićem i predstavljaju vrste rodova Clematis, Campanula, Polemonium i Eustoma.

Kada saditi
Zašijte ove višegodišnje lukovice u kasno leto za prelepo cvetanje sledećeg proleća i svakog proleća nakon toga.

Uobičajeno plavo zvono raste samoniklo, zahteva malo nege i izbor je za malo održavanja za neformalnu baštu u kojoj možete uživati iz godine u godinu.

Zemljište
Zvončići mogu da rastu u svim dobro drenirajućim tipovima zemljišta u rasponu od blago alkalnih do blago kiselih pH nivoa.

Sunčeva svetlost
Zvončići preferiraju delimičnu senku, što ih čini idealnim za uzgoj ispod lisnatog drveća.

Voda
Zvončići treba da budu blago vlažni, ali nikada vlažni. Zalijte kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši i ostavite da se ocede.

Pre nego što se u proleće pojave novi izdanci, nanesite osnovno, dobro izbalansirano (10-10-10) đubrivo u zemljište.

Prikladne prilike za poklone za cveće zvončića

Pošto se zvončići smatraju divljim cvećem, oni nisu često „zvezda emisije“ u većini buketa. Umesto toga, njihovi lepi cvetovi su ugrađeni da dodaju teksturu, iznenađujuće blještavilo boja i malo delikatnosti mešanim cvetnim aranžmanima i sezonskim prolećnim dizajnom. Buketi sa zvončićima imaju rustičnu, ćudljivu privlačnost i lepo izgledaju umotani u kanap ili vezani satenskom trakom.

Zvončići su često jedno od prvih cveća koje obilno cveta u proleće, što ih čini savršenim izborom cveća za proslavu bilo koje prolećne prilike: rođendane, godišnjice, Uskrs, Majčin dan i samo zato. Ako ih imate u vašem dvorištu i ne plašite se vila, uberite gomilu, vežite ih vrpcom i dajte prijatelju da im podiže raspoloženje svežim mirisom prolećne obnove i preporoda.

Kada poklanjate zvončiće, možete ih koristiti i za prenošenje cvetne poruke jezikom cveća. Dostavite buket ružičastih zvončića da pokažete svoju večnu ljubav ili ih poklonite bliskom prijatelju da pokažete koliko cenite njihovo prisustvo u svom životu.

Zvončići su takođe jedno od cvetova u mesecu rođenja u aprilu. Dakle, pored tratinčica i slatkog graška, buket zvončića je divan način da proslavite rođenje bebe u aprilu ili aprilski rođendan vašeg najboljeg prijatelja.

Tepih u vašoj bašti

Plavi
Ovi magični, delikatni cvetovi plave boje vekovima su očaravali šumske lutalice, botaničare i kućne baštovane. Sada kada znate kako da gajite baštu zvončića kod kuće, možete ceniti njihovu lepotu svakog proleća dok terate vile.