Cvetanje zvona razumijevanje dubine simbolizma zvoncica

Kao cvet pored puta koji se sada širi u mnoge delove sveta, zvončići su upečatljiv plavi ili ljubičasti dodatak bilo kojoj livadi. Oni su veliki rod koji uključuje stotine vrsta, uključujući dosta njih pripisanih pronicljivom simbolikom. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici zvončića na jeziku cveća.


Ultimativni vodič za cveće zvončića (Campanula)
Pregled sadržaja:

Simbolizam zvončića – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika zvončića
Kulturni značaj zvončića
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam zvončića – ključni za poneti

Na jeziku cveća, zvončići nose nekoliko komplementarnih simboličkih značenja. Neke kulture ga smatraju simbolom zahvalnosti, dok mu druge pripisuju značenje postojanosti, podrške, romantike ili čak sujete. Boja tačnog cveta takođe utiče na simboliku zvončića.
Etimološko značenje

Bez obzira na ime, sve reference na Bellflover upućuju na oblik zvona cveta. Uobičajeno ime ima očiglednu etimologiju, ali čak je i Campanula deminutivni oblik zvona na latinskom.
Značenje i simbolika zvončića
Snimak izbliza cvetajućeg ljubičastog zvončića

Tradicionalno, zvončići nose simbolično značenje zahvalnosti, postojanosti, podrške i romantike. Bez obzira na konkretnu vrstu ili sortu, zvončići dele zajednički skup značenja i simbolike.

Međutim, svaki cvet ima nešto drugačije značenje u zavisnosti od njegove specifične boje. Obavezno uzmite u obzir sve simbolične faktore pre nego što planirate cvetni krevet ili buket kojim želite da prenesete određenu poruku.
Uobičajene boje zvončića i njihovo značenje

Boja cvetova zvončića igra ulogu u specifičnom značenju svakog cveta. Ovaj rod pruža iznenađujuću raznolikost boja u svojih skoro 500 vrsta. Varijacije na uobičajeno značenje zvona uključuju:

Krem , što znači promišljenost, gracioznost, eleganciju, nadu i mir.
Plava , što znači spokoj, isceljenje, smirenje, otvorenost i prijateljstvo.
Ljubičasta , znači kraljevstvo, eleganciju, bogatstvo, uspeh i tradiciju.
Magenta , može značiti univerzalnu ljubav, uzbuđenje, romantičnu ljubav i nadu u uspeh.
Ružičasta , znači radost, mladost, platonsku ili porodičnu ljubav, zahvalnost, divljenje i sreću.

Kulturni značaj zvončića
Polje cvetnih ljubičastih zvončića

Više kultura je dalo značenje ovom rodu cveća. Birajte različita značenja za zvončiće da biste svojim buketima dali potpuno novi sloj simbolike.
Cvetovi zvončića u starorimskoj mitologiji

Jedna vrsta zvončića je posebno povezana sa lepotom Venere i njenom taštinom. Znalo se da ima magično ogledalo koje joj pokazuje najlepše stvari na svetu. Kada ga je izgubila, jedan pastir ga je našao i zadržao. Venera je zamolila svog sina Kupidona da joj pronađe ogledalo. Kada ga je našao kod pastira, morao je da ga puca iz čovekove ruke. Ovo je razbilo ogledalo na mnogo sitnih delova. Zvončić u ogledalu Venere je dobio ime po ovom mitu zbog svog sjajnog semena.
Zvončići na viktorijanskom jeziku cveća

Bela ili krem boje zvona su posebno bila popularna među viktorijanima zbog buketa i simboličnih aranžmana. Smatralo se da ovaj atraktivan cvet nosi značenje zahvalnosti tokom ovog perioda.

Obično se daje kao način da se zahvalite nekome ko vam je učinio uslugu. Takođe bi mogao da prenese romantično značenje ako se umesto toga odabere u magenta ili ružičastoj boji.

Smatralo se da cvetovi zvončića u obliku piramide predstavljaju postojanost umesto simbolično. Često se koristio da ukaže na želju da se ostane privržen nekome uprkos poteškoćama.
Hrišćanska simbolika zvončića

Značenje zahvalnosti se često pripisuje zvončiću, a ovo značenje dolazi direktno iz hrišćanskog mita. Smatralo se da su zvončići, posebno zvončići ili Campanula rotundifolia , posvećeni Svetom Dominiku .

Bio je hrišćanski monah asketa koji je osnovao dominikanski red crkve. Oskudno lišće i klimanje cveća podsećaju na njegovo pokajanje i usredsređenost. Harebells je takođe široko pominjao Vilijam Šekspir u više soneta i pesama.
Prikladne prilike za poklone
Zvončići sastavljeni u vazi na stolu

Zbog velikog broja slojeva značenja, različite vrste zvončića se mogu koristiti u različitim aranžmanima. Na primer, zvončići roze ili crvene boje mogu biti savršeni za romantično značenje doslednosti u svadbenom buketu.

Nasuprot tome, moguće je poslati poruku zahvalnosti i podrške grančicama plavih ili ljubičastih cvetova .
Upakovati

Campanula je rod prelepog cveća bogatog istorijom i značenjem. Ako živite u umerenom ili hladnijem području, dodajte nešto svom pejzažu ili razmislite o korišćenju zvončića u svojim cvetnim aranžmanima.