Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom

Postoji toliko mnogo prednosti u ispunjavanju vašeg doma biljkama – a činjenica da one dodaju dekor je samo jedna od njih. Ove lepotice sa zelenim lišćem takođe mogu poboljšati vaše raspoloženje, povećati kreativnost i smanjiti stres.

Na kraju, one vas čine mnogo srećnijim i daleko zdravijim – šta ne treba voleti kod biljaka? Nakon zatvaranja, mnogi od nas su sada verovatno ponosni (i pomalo preplavljeni) roditelji biljaka, sa sobama koje su na sceni prepune lisnatog zelenila o kome sada moramo da brinemo – ali ne možemo da prestanemo da dodajemo rastućem leglu.

Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom
Naše omiljene cvetne biljke za vaš dom

Imajući ovo na umu, hajde da pogledamo najbolje cvetne biljke za vaš dom, uključujući kada cvetaju i najbolje vreme za poklone ovih biljaka.

Peace Lilies

Mirni ljiljani ne samo da su biljke sjajnog izgleda, već i pročišćavaju vazduh. Pametno!

Eksperiment koji je sprovela NASA otkrio je da ljiljan mira zaista može da apsorbuje zagađivače uključujući: ugljen monoksid, benzol, ksilen i formaldehid. To je prilično impresivno! Biljka takođe štiti od štetnih proizvoda koji se koriste u kući, uključujući aceton i alkohol, i apsorbuje višak vlage kako bi sprečio stvaranje plesni, kao i da ukloni spore plesni iz vazduha.

Zbog toga su kuhinja i kupatilo dva najbolja mesta za čuvanje ljiljana mira. Međutim, prema drevnoj umetnosti Feng Shuija, ljiljan mira je takođe savršen za spavaću sobu jer donosi mir i pozitivnu energiju, čineći da se osećate smirenije, manje pod stresom i pomaže vam da se dobro naspavate. Onda obavezno!

Ali ako to nije bilo dovoljno, to je takođe biljka sa veoma niskim održavanjem i jedna je od retkih koja može da cveta unutra.

Kada je najbolja prilika da poklonite ljiljan mira? Ova kućna biljka sa svim svojim prednostima obično se daje da pokaže simpatije ili da pruži podršku. Veruje se da donosi mir, prosperitet, nadu i sreću. Uzećemo 10!

Božićni kaktus

Cveće ne cveta samo tokom letnjih meseci. Božićni kaktus, koji potiče iz Brazila, savršena je biljka u zatvorenom prostoru za dodavanje boje u domove tokom hladnih zimskih meseci, a posebno tokom prazničnog perioda. Cveće koje može biti roze, ljubičasto, crveno, belo ili žuto pojavljuje se na krajevima visećih grana, što ga čini savršenim središnjim delom za božićni sto. Kome je potreban Božić kada možete da zagrejete svečanim kaktusom?

Kada je najbolja prilika da poklonite božićni kaktus? Možda ste već pogodili, ali savršeno vreme da nekome poklonite ovaj svečani cvet je Božić. To je odlična alternativa tradicionalnoj božićnoj zvezdi i ako se brine o njoj, cvetaće iz godine u godinu. Na kraju krajeva, biljke nisu samo za Božić!

Orhideje

Ovih dana, orhideje su među najpopularnijim kućnim biljkama. Ali, one su takođe jedna od najstarijih porodica cvetnih biljaka i među najvećima, sa više od 30.000 vrsta.

Cveće raste u širokom spektru zadivljujućih boja od tamno ružičastih do morskih plavih. Orhideje moljca – ili falaenopsis, ako želite da se informišete – najčešće su u Velikoj Britaniji.

Ovi cvetovi su dostupni u različitim oblicima i veličinama, ali obično imaju jednu ili dve cvetne stabljike, od kojih svaka ima oko šest do 12 cvetova. Ovo cveće može se pojaviti do dva puta godišnje, dugi niz godina, ako se pravilno brine. Pogledajte naš vodič za negu orhideja da biste naučili kako da ovu zadivljujuću biljku održite srećnom.

Kada je najbolja prilika da poklonite orhideju? Biljke orhideja su savršen poklon za svaku priliku – ali su posebno popularni pokloni za Majčin dan i rođendane. Svaka boja predstavlja drugačije značenje – ljubičasta, na primer, za nekoga kome se divite – pokazuje uvažavanje i poštovanje.

Ruže

Ovo prelepo cveće, koje predstavlja ljubav i strast, popularno je u baštama i često se daje u grozdovima. Ali mogu se uneti i unutra – obično u minijaturnom obliku. Ako se brine o njima, mogu da cvetaju dugo vremena, stvarajući spektakularne cvetove koji dodaju malo romantike svakoj prostoriji. Ruže zimi spavaju, ali će sledećeg leta ponovo cvetati. Međutim, možete zadržati njihovu lepotu malo duže tako što ćete ih osušiti i utisnuti u svoje foto albume ili ramove za slike kako biste mogli da negujete te uspomene na prvo cvetanje vaše biljne bebe.

Kada je najbolja prilika za pokloniti ruže? Ruže su najpoznatije kao cvet ljubavi i povezane su sa Danom zaljubljenih – posebno crvene ruže. Uz to, različite boje imaju različita značenja, na primer žuta je simbol prijateljstva i radosti. Cvet je u mesecu rođenja u junu, tako da bi žuta ruža mogla biti savršen poklon ako rođendan vašeg najboljeg prijatelja pada ovog meseca.

Campanula

Savet za cveće proglasio je kampanulu svojom sobnom biljkom meseca u aprilu ove godine. Kakav naslov! Ovaj zadivljujući ljubičasti cvet poznat je i kao zvončić koji ne iznenađuje zbog oblika njegovih cvetova, iako neke sorte imaju cvetove u obliku zvezda.

Kampanule su obično svetlo plave ili boje lavande, ali može rasti i u nijansama ružičaste i bele. Postoje razne vrste, ali Vitlejemska zvezda je među najpopularnijim za kućne biljke.

Kada je najbolja prilika da date kampanulu? Ovaj svetao i živopisan cvet je savršen poklon za useljenje – trenutno dodaje boju novom domu. Osim toga, može se saditi i u baštama kada bude izložena, što će ga učiniti dugotrajnom uspomenom za vlasnike kuća jer će cvetati u proleće i leto u godinama koje dolaze.

Sinocrasula Iunnanensis

Ne cvetaju svi sukulenti, ali ovaj, poznat i kao sedum piramidatum – pokušajte da kažete to tri puta brzo – cveta. Ova izdržljiva sobna biljka je tamnozelene boje, ali cvetovi koje proizvodi su beli i često imaju i crvene vrhove. Smatra se da je porijeklom iz jugozapadne Kine, a možda ćete čuti i da se naziva kineski žad.

Kada je najbolja prilika da date sinocrassula iunnanensis? Sukulenti su sjajni pokloni za proslavu rođenja novorođenčeta. Roditelji će verovatno imati previše pune ruke posla da razmišljaju o održavanju cvetne biljke u životu, ali sukulent je jednostavno savršen, jer neće morati da brinu o brizi za njega.

Afrička ljubičica

Ove skromne veličine, ali uvek lepe sobne biljke mogu cvetati tokom cele godine, što znači da vašem domu dodaju dašak jarke boje i tokom toplog letnjeg dana i hladnog zimskog večeri. Afričke ljubičice imaju nejasne listove i cvetove u ljubičastoj, plavoj i beloj, kao i ružičastoj i crvenoj. Biljka, koja potiče iz Tanzanije u istočnoj Africi, najbolje uspeva kada se postavi na prozorske daske i ako se dobro brine može da cveta mnogo, mnogo godina.

Kada je najbolja prilika da date afričku ljubičicu? Ovaj lepi cvet je idealan poklon za sve prilike, a posebno za rođendane, godišnjice i za proslavu novog doma.

Kalanchoe

Šareno cveće kalanhoa, koje raste pored sjajnih zelenih listova na ovom izdržljivom sukulentu, može da cveta nedeljama. Mogu biti crvene, roze, žute, narandžaste i bele, spremne da upotpune svaki dekor u vašem domu.

Kalanhoe zahtevaju malo nege, ali se preporučuje da kada biljka završi cvetanje odsečete cvetne glave i onda možete da nastavite da uživate u živopisnim zelenim listovima. Ova biljka je porijeklom sa Madagaskara, laka je za negu i treba joj vrlo malo zalivanja. Nije uvek, ali ako imate sreće, neki će procvetati i sledeće godine.

Kada je najbolja prilika da date kalanhoe? Ova lepa kućna biljka je posebno dobar poklon za Majčin dan i rođendane, iako se može dati za većinu posebnih prilika.