Kako odabrati savršenu vazu za svoje cveće

Postoji umetnost spajanja cveća sa savršenom vazom. Pronađite pravi i možete stvoriti pravi uticaj, čak i sa samo nekoliko jednostavnih cvetova. Ovde delimo naš vodič za pet najboljih vaza koje svaki ljubitelj cveća treba da poseduje i našu stručnost o tome kako da ih savršeno uskladimo sa svojim cvećem.


VRHUNSKI SAVETI ZA IZBOR SAVRŠENE VAZE

Prva stvar koju treba znati je da kada je u pitanju odabir savršene vaze, veličina je bitna. Opšte pravilo je da dužina cvetnih stabljika ne bi trebalo da bude veća od jedne i po do dva puta visine vaše odabrane vaze.

Kako odabrati savršenu vazu za svoje cveće

Kako odabrati savršenu vazu za svoje cveće

Kako odabrati savršenu vazu za svoje cveće

Kako odabrati savršenu vazu za svoje cveće

Kao i visinu vaze, pogledajte otvor. Ako je vrat preširok, možda neće pružiti dovoljnu podršku za stabljike i možete izgubiti oblik aranžmana. Previše uzak otvor i može ograničiti dizajn buketa ili čak oštetiti stabljike.

Upotpunite eleganciju cveća sa dugim stabljikama, kao što su ljiljani, gladioli i suncokreti tako što ćete izabrati visoku, vitku vazu sa stubom u kojoj ćete ih izložiti. Ovo je takođe idealan izbor za izlaganje ukrasnih grana ili grančica jer uža vaza pruža odličnu strukturu i zadržava sve izgleda elegantno i kontrolisano.

VAZE SA PEŠĆANIM ČASOM

Vaza sa peščanim satom je neverovatno raznovrsna i pravi element u ormaru. Ova vrsta vaze posebno odgovara cveću kraće stabljike sa velikim, okruglim glavama kao što su ruže, hortenzije i božuri. Širok na dnu, uski u sredini i blago proširen na vrhu, njegov zaobljeni stil će zaista naglasiti raskošan oblik vašeg cveta.

OKRUGLE VAZE

Okrugla vaza ili vaza u obliku posude za ribu nije prikladna za sve cveće, ali izgleda kao prava poslastica kada je napunjena čvrsto konstruisanim lozom lala, gerbera ili ruža – ili mešanim ručno vezanim. Trik je da isečete stabljike do visine vaze tako da stoje ponosno, a zatim podstaknete cvetne glave da biste stvorili prekrasan efekat kupole.

BUD VASES

Vaze sa pupoljcima su najbolje za prikazivanje pojedinačnih stabljika ili skupa sitnih cvetova. Ako nemate ništa pri ruci, kolekcija tegli za džem ili flaša za mleko će raditi jednako dobro. Neusklađen asortiman minijaturnih vaza poput ovih odličan je način da ukrasite sto za večeru, jer neće smetati razgovoru. Alternativno, zašto ne stavite jednu na svoj noćni stočić da vam ulepša jutro?

PRAVUGANE VAZE

Pravougaone vaze izgledaju sjajno u modernim enterijerima. Takođe su idealni kada želite da masovno aranžirate pojedinačne stabljike poput narcisa ili lala jer cveće ima prostora da se raširi.