Znacenje i simbolika plavog cveta

Plava, koja često izaziva spokoj svojom vezom sa nebom i vodom, ističe se kao najređa nijansa cveća. Odjekuje poverenjem, sigurnošću, bliskošću i iskrenošću. Istorijski gledano, plavi cvetovi su krasili mitove, književnost i umetnička dela, predstavljajući inspiraciju, zagonetku i povremeno empatiju. Pridružite nam se dok ulazimo u duboko ukorenjenu istoriju, značenja i simboliku plavog cveća u današnjem svetu.


Simbolično plavo cveće u cvetu

Simbolika plavog cveća – ključni za poneti

O Plavom cveću
Kulturni značaj plavog cveća u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu
Značenje plavog cveta u 1700-im i viktorijanskim vremenima
Šta plavo cveće znače duhovno?
Plavo cveće u umetnosti i književnosti
Značenje i simbolika plavog cveta danas
Popularne vrste plavog cveća
Česta pitanja o značenju plavog cveta:

Simbolika plavog cveća – ključni za poneti

Kroz epohe i kulture, plavo cveće je dugo nosilo simboličko značenje spokoja, smirenosti i mira, zahvaljujući asocijacijama na nebo i vodu. Istorijski gledano, retki plavi cvetovi su takođe simbolizovali intimnost, sigurnost, poverenje i otvorenost. U nekim kulturama plava označava misteriju, inspiraciju i simpatiju.

Plava boja dugo je igrala istaknutu ulogu u mitologiji, književnosti i umetničkim tradicijama širom sveta, možda zbog njene povezanosti sa nebom i vodom. Simbolika i značenje plave boje razlikuju se od kulture do kulture. Od vedrine i spokoja do sigurnosti i muževnosti, od inspiracije i nade do depresije i simpatije, plava ima višestruka značenja u kulturama od davnina.

Naučno istraživanje evolucije vida otkriva da su ljudi verovatno počeli da prave plavi pigment oko 4.000 godina pre nove ere. Iako pećinske slike datiraju pre oko 20.000 godina, nijedna ne sadrži plavi pigment, verovatno zbog nedostatka dostupnih plavih boja u biljkama, stenama i drugim prirodnim materijalima.

Plava boja u starom Egiptu

Smatra se da su Egipćani razvili plavi pigment koristeći lapis kamen oko 2200. godine pre nove ere. Poznat kao kuprorivait, pigment je korišćen u glazurama koje su ukrašavale grobnice faraona, keramiku i statue. Vremenom su kombinovali lapis sa drugim mineralima, kao što su krečnjak, silicijum i bakar, da bi stvorili spektar plavih nijansi.

Retka priroda sastojaka potrebnih za stvaranje plave značila je da je boja rezervisana za bogate, kraljevske i elite. Ovo je takođe moglo dovesti do toga da se plava povezuje sa božanstvom, kao što je to u nekoliko istočnih kultura. U stvari, nijedan pisani jezici ne pominju plavu do pre oko 4.500 godina, što ukazuje na retkost boje.

Ovaj jaz u jezicima privukao je pažnju britanskog istraživača iz 19. veka, koji je primetio da Homerova Odiseja opisuje boje na čudan način. Homer je opisao med kao „zeleno“, gvožđe kao „ljubičasto“ i, slavno, pisao je o „vinsko crvenom“ moru, a ne o plavom moru.

Plava simbolika u staroj Grčkoj i Rimu

Čak i opisi duge izostavljaju plavu boju . Iako nisu imali reč za plavo u svojim jezicima, istorijski zapisi pokazuju da su stari Grci i Rimljani imali dosta asocijacija na plavu boju. Za njih je plava značila njihove varvarske neprijatelje; Kelti, koji su u ratu farbali svoja tela plavim pigmentima, i žene sa plavim očima smatrani su nemoralnimi.

Vremenom su se plave boje polako širile širom sveta, da bi na kraju dospele izvan Egipta i Rimskog carstva do Evrope, Azije i Mezoamerike. Rani Evropljani su stvorili plavu boju koristeći lišće cvetne biljke zvane vaad. Ovi pigmenti su bili toliko skupi da ih je samo plemstvo moglo priuštiti. Plava odeća bila je statusni simbol, o čemu svedoče iluminacije kraljeva koji su nosili plave svilene haljine.

Plava boja u umetnosti i književnosti

Troškovi pigmenata značili su da su slikari koristili samo plavu za najvažnije — tj. svete — predmete. Tokom renesanse, ovo je značilo Bogorodicu. U umetnosti ovog vremena, često je prikazana u plavoj boji. Boja je postala povezana sa božanstvom, čistoćom i poniznošću. Boja je bila toliko skupa da je rečeno da je holandski umetnik Johanes Vermer poslao svoju porodicu u dugove da je kupi.

U Kini je plavi pigment bio veoma cenjen zbog njegove upotrebe u porcelanu. Počevši od 9. veka, „plava i bela roba“ se proizvodila po značajnoj ceni i na kraju prodata bogatim mecenama širom sveta. Za proizvodnju keramike korišćen je kobalt sa Bliskog istoka; u to vreme kobalt je vredeo više od zlata.

Plavi pigment je vekovima ostao nedostupan za sve osim za bogate. Međutim, 1500-ih godina, plava boja zvana „indigo“ jeftino je napravljena od biljke Indigofera tinctoria . Konačno, boja je bila dostupna svima.

Kulturni značaj plave boje danas

Danas je plava sveprisutna. To je jedna od najpopularnijih, ako ne i najpopularnija boja koja se koristi u marketingu i oglašavanju. Plava se može naći svuda, od sportskih timova do logotipa kompanija, službenih uniformi, zastava i državnih simbola. Ali to ne znači isto u svakoj kulturi.

U Evropi i SAD, ankete pokazuju da je plava „omiljena“ boja i muškaraca i žena. U zapadnim kulturama, plava se najčešće povezuje sa nizom simbola, od kojih su neki naizgled kontradiktorni:

Uprava
mirno
hladno
koncentracija
samopouzdanje
depresija
udaljenost
božanstvo
vernost
harmoniju
maštu
beskonačnost
nevinost
inteligencija
intimnost
znanja
muškosti
čistote
poverenje
tuga
sigurnost
bezbednost

U nekim delovima Azije plava takođe predstavlja muškost i koristi se za najavu rođenja dečaka. U Kini, međutim, plava predstavlja ženstvenost. U nekim istočnim kulturama, plava simbolizuje nebo, besmrtnost i duhovnost.

U delovima Bliskog istoka, plava takođe simbolizuje nebo i duhovnost. Takođe može predstavljati sigurnost i sigurnost. U judaizmu, plava je vezana za svetost.

Latinoameričke kulture imaju tendenciju da povezuju plavu sa božanstvom i čistoćom. U ovim većinskim katoličkim zemljama, plava je usko vezana za Devicu Mariju. Ovde plava takođe može predstavljati bogatstvo, nadu i dobro zdravlje.

O Plavom cveću

Plavi cvetovi su među najređim bojama cvetova. Iako botaničari imaju hibridizovane plave sorte, plavi cvetovi se računaju na delić varijanti boja u poređenju sa ružičastim ili ljubičastim cvetovima .

Većina prirodnog plavog cveća raste u svetskim umerenim zonama ili klimatskim uslovima koji spadaju u USDA zone od 4 do 8.

Boje cvetova određuju pigmenti biljke. Postoje tri vrste hemijskih jedinjenja koja se nalaze u biljnim pigmentima: antocijanini, karotenoidi i betalaini. Ova jedinjenja su odgovorna za boje u rasponu od narandžaste i crvene do ljubičaste i plave. Drugi faktori takođe dolaze u obzir, kao što su kiselost zemljišta i oblik ćelije.

Kulturni značaj plavog cveća u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu

Za drevne Egipćane plavo cveće se smatralo svetim. Posebnu ulogu imao je plavi lokvanj , poznat i kao plavi lotos. Ovaj cvet je predstavljen na stubovima, alterima i lukovima mnogih hramova. U egipatskoj mitologiji, ovaj cvet je simbolizovao ponovno rođenje i sunce.

Plavi lokvanj igrao je ulogu i u verskim ritualima. Kada se proguta, cvet sadrži alkaloide koji izazivaju euforiju i halucinacije.

Stari Grci su visoko cenili nekoliko plavih cvetova. Monkshood ili volfsbane se nanosio na vrhove strela i koristio za ubijanje vukova koji su pretili stadima. Cvet je predstavljen u Ovidijevim mitovima.

Plave perunike sakupljale su boginja Persefona i njene nimfe i služile su kao imenjakinja boginje Iris. Plavi delfinijum se pojavljuje u nekoliko mitova i bio je svetinja boga Apolona.

Stari Rimljani su cenili cvet plave boražine . Plinije Stariji ga je nazvao Eufrosinum, ili veselje, i verovao je da leči depresiju.
Značenje plavog cveta u 1700-im i viktorijanskim vremenima

Za Viktorijance, plavo cveće ima nekoliko potencijalnih značenja. U zavisnosti od vrste cveta, plava u floriografiji simbolizuje naklonost, želju, ljubav, inspiraciju, poverenje, čistotu, spokoj ili simpatiju.

Tokom perioda romantizma, plavi cvet je bio centralni simbol inspiracije. Kada se darovao ili koristio kao umetnički motiv, označavao je nadu, lepotu i težnju za nedostižnim ili beskonačnim.

Šta plavo cveće znače duhovno?

Za Hinduse, plava je boja Krišne. Plavo cveće simbolizuje božansko, kao i radost i ljubav.

U judaizmu, plavi zumbul označavaju postojanost i iskrenost. Plave ruže predstavljaju nemoguće .

Za budiste, plavi lotos simbolizuje inteligenciju, mudrost, znanje i dominaciju duha nad čulima. Često se prikazuje kao delimično otvoren pupoljak.

Za katolike, plavo cveće se često povezuje sa Devicom Marijom. Plave kolumbine se koriste u umetnosti da predstavljaju Bogorodičinu tugu pri porođaju i vezu sa Duhom Svetim.

Plavo cveće u umetnosti i književnosti

Plavo cveće zauzima istaknuto mesto u umetnosti i književnosti romantičarskog pokreta i šire. Van Gog je čuveno slikao plavo cveće u Mrtvoj prirodi sa perunikama .

Gete je pisao o potrazi za „originalnom biljkom“, a u svojoj autobiografiji CS Luis je koristio plavi cvet da simbolizuje osećanja čežnje izazvane lepotom. Predstava Tenesija Vilijamsa Staklena menažerija koristi plave ruže za označavanje krhkosti.

Nekoliko pesama Roberta Frosta sadrži plavo cveće, a Hajnrih fon Ofterdingen povezuje plavo cveće sa herojstvom. Savremeni autori Penelope Ficdžerald i Džon Le Kar u svojim romanima pominju plavo cveće.

Značenje i simbolika plavog cveta danas
Najprikladnije prilike za poklone i upotreba plavog cveća

Danas plavo cveće simbolizuje niz značenja i poruka, u zavisnosti od vrste. Ova fleksibilnost čini plave cvetove idealnim dodatkom cvetnim poklonima za razne prilike.

Povezivanje sa inspiracijom i nadom čini ih savršenim izborom za čestitke ili poklone za dostignuća. Njihova povezanost sa intimnošću i ljubavlju čini ih lepim izborom za Dan zaljubljenih ili romantičnim poklonom. 10. godišnjica braka povezana je sa srebrom i plavom bojom, što plave cvetove čini prirodnim izborom za ovu važnu prekretnicu.

Takođe su popularni za svadbene bukete i centralne delove. Plava takođe može biti povezana sa simpatijom.

Popularne vrste plavog cveća

Iako je plavo cveće prilično retko u prirodi, ono je divan izbor za davanje cveća i kućnu baštu. Među najpopularnijim vrstama su:

Dužica

Ovaj divni prolećni cvet cveta u nizu plavih nijansi, od najbleđe bebi plave do najdublje tamnoplave do skoro crne. Kada se daju na poklon, plave irise simbolizuju ljubav i duboko poverenje.
Delphinium

Delfinijum je dobio ime po obliku cvetova nalik delfinu. Ovaj zapanjujući klas plavog cveća može da simbolizuje snažnu privrženost, nove mogućnosti i širenje, i ima pozitivnu konotaciju kada se daje kao poklon.

Hortenzija

Prekrasna plava boja hortenzije i dramatičan okrugli oblik čine ih savršenim dodatkom svadbenim buketima i aranžmanima; to je i cvet četvrte godišnjice. Ironično, za Viktorijance, hortenzija je simbolizovala teškoće u pronalaženju udvarača, ali za Japance, hortenzija simbolizuje oprost i iskrenu nameru.
Bluebells

Sa svojim prelepim cvetovima u obliku zvona, zvončići su povezani sa besmrtnom ljubavlju i zahvalnošću. Njihov slatki, delikatni miris čini ih dobrodošlim dodatkom cvetnim poklonima.

Jutarnja slava ne samo da je zvanični cvet za one rođene u septembru, već simbolizuje i čisto, snažno srce. Ovo vinsko cveće dolazi u nizu plavih, od mekih i bledih do jakih i dubokih.
Lungvort

Lungvort ili pulmonaria označavaju radost, odanost i divljenje. Poklon ovih svetlih cvetova u obliku levka kaže: „ti si moj život.

Podebljani, jarko plavi mak ima jednako smelo značenje: uspeh, luksuz i mašta. Koristite plavi mak da obeležite važan događaj ili ključna dostignuća.
Lan ( Linum usitatissimum )

Ovaj svetloplavi cvet su stari Egipćani cenili kao izvor ulja. Cveće lana je kratkotrajno, ali lepo, to je nacionalni cvet Belorusije.

Grašak

Na jeziku cveća, slatki grašak predstavlja blaženo zbogom i delikatna zadovoljstva. U svakom slučaju, poklon slatkog graška nudi divan miris zajedno sa delikatnim cvetovima.
Scabiosa

Scabiosa ili jastučići za igle privlače leptire svojim dugotrajnim, gotovo cvetanjem zelene boje . Oni takođe simbolizuju ljubav i mir.
Česta pitanja o značenju plavog cveta:
Šta simbolizuju boje cveća?

Značenje i simbolika boje cveća datiraju iz drevnih vremena i evoluirali su da prenesu osećanja i osećanja koja same reči ne mogu da oslikaju. Danas i vrsta cveća i inherentne boje doprinose značenju i simbolici određenog cveta.
Koje je značenje i simbolika plavog cveća?

U floriografiji, plava simbolizuje naklonost, želju, ljubav, inspiraciju, poverenje, čistotu, spokoj ili simpatiju.
Za šta se koristi plavo cveće?

Plavo cveće asocira na intimnost i ljubav, što ih čini lepim izborom za Dan zaljubljenih ili romantičan poklon. 10. godišnjica braka povezana je sa srebrom i plavom bojom, što plave cvetove čini prirodnim izborom za ovu važnu prekretnicu. Plavo cveće je takođe popularno za svadbene bukete i centralne delove. Plava takođe može biti povezana sa simpatijom.
Šta simbolizuje plava ruža?

Plava ruža predstavlja misteriju i često se koristi da se nekome kaže da je jedinstven i izuzetan.

Kroz istoriju, plava boja je igrala važnu ulogu u mitologiji, religiji i popularnoj kulturi. Sa značenjima koja se kreću od inspiracije do sigurnosti, radosti do mudrosti i božanskog, plavi cvetovi protežu simboličku skalu. Plavo cveće je savršen poklon za mnoge prilike, od posebnog romantičnog sastanka do važne godišnjice, poklon za ozdravljenje do čestitki za dobro obavljen posao.