Cvetni crveni lan Kako uzgajati Linum Grandiflorum

Baštovani svih nivoa vole da pronalaze prelepe vrste koje se lako uzgajaju za svoje bašte. Ako ste u potrazi za ovom vrstom biljke, Linum grandiflorum ili crveni lan je savršeni kandidat. Ova jednogodišnja biljka snažno raste na poljima i baštama, stvarajući prelepe, svetlo crvene cvetove . Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju i nezi crvenog lana, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, preferencije svetlosti, hranjenje, rezidbu i negu tokom zime.


Kako uzgajati i brinuti se za Linum Grandiflorum (crveni lan)
Pregled sadržaja:

Kako uzgajati crveni lan – ključne stvari:
Kako uzgajati Linum Grandiflorum (crveni lan)
Kako se brinuti za Linum Grandiflorum (crveni lan)
Uobičajeni problemi i kako ih lečiti
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Najčešća pitanja o uzgoju Linum Grandiflorum (crvenog lana).

Kako uzgajati crveni lan – ključne stvari:
Botanički naziv: Linum grandiflorum
Takođe poznat kao: Crveni lan, grimizni lan, grimizni lan
Zone otpornosti: USDA rastuće zone 1 do 10
Meseci cvetanja: Od proleća do jeseni, u zavisnosti od lokacije.
Poteškoće u rastu: Lako. Pogodno za početnike.
Vrsta biljke: Godišnja biljka
Zahtevi za svetlo: Svetla, direktna sunčeva svetlost. Toleriše delimičnu senku.
Temperatura i vlažnost: Uspeva na temperaturama od 30 do 90 stepeni Farenhajta i na većini nivoa vlažnosti.
Potrebe za zalivanjem: Ako se posadi u vašoj bašti, crveni lan će verovatno dobiti vodu koja mu je potrebna od padavina. Zalijte dovoljno da navlažite tlo ako je padavina manje od jednog inča nedeljno u vašem području.
Preference tla: Dobro drenirajuće, blago vlažno zemljište. Može biti blago kiselo, neutralno ili blago alkalno.
Hranjenje: Ova biljka ne uživa u zemljištu bogatom hranljivim materijama, tako da nema potrebe za đubrenjem.
Očekivanja rasta: Dostiže visinu od jedne do dve stope i širinu od šest inča do jedne stope.
Toksičnost: Nije toksičan za ljude i kućne ljubimce.
Kako uzgajati Linum Grandiflorum (crveni lan)
Polje cvjetnog crvenog Linum Grandiflorum (crveni lan)
Najbolje lokacije za sadnju crvenog lana

Najbolje lokacije za uzgoj crvenog lana su baštenske gredice ili otvorena polja i livade. Obavezno ga posadite na mestu koje ima puno sunca tokom celog dana.
Koja su najbolja doba godine za sadnju Linum Grandiflorum?

Najbolje doba godine za sadnju grimiznog lana zavisiće od toga kada želite da njegovo cveće cveta. Za ranije cvetanje, možete sejati seme tokom jeseni. Posadite seme u rano proleće za cvetanje u letnjim mesecima.
Gajenje iz semena u odnosu na sadnju mladih rasadnika

Najbolje je uzgajati Linum grandiflorum iz semena, jer ih je teško presaditi. To je zato što biljka ima delikatne korene koje se lako oštećuju tokom procesa presađivanja.

Pokretanje crvenog lana u vašoj bašti je lako, ali je moguće premestiti sadnice ako je potrebno. Neki baštovani započinju ovu vrstu u tresetnim posudama u zatvorenom prostoru. Ovo može olakšati lak prenos i obezbediti ranije cvetanje.
Šta uraditi pre sadnje

Pre nego što posadite grimizni lan, pronađite mesto u svojoj bašti sa puno direktne sunčeve svetlosti. Uverite se da imate dovoljno prostora da posadite seme na udaljenosti od oko šest inča.

Sada zgrabite alate koji su vam potrebni za sadnju ove vrste, kao što su baštenska lopatica ili motika, makaze ili insekticid. Odeljak Osnovni alati ispod navodi sve što vam je potrebno za sadnju semena Linum grandiflorum.
Koja je najbolja zemlja za crveni lan

Vaša biljka Crimson Lan će voleti dobro drenirajuće, blago vlažno tlo. Biljka ne zahteva određeni pH nivo. Može da se nosi sa okruženjima koja variraju od blago alkalne do blago kisele.

Međutim, jedna stvar oko koje su biljke lana posebne je plodnost zemljišta. Zanimljivo je da će crveni lan najbolje cvetati na zemljištu sa niskim nivoom plodnosti.
Kako posaditi crveni lan

Konačno je vreme da posadite svoj Crimson Lan. Evo nekoliko koraka koje treba pratiti kada sejete seme Linum grandiflorum u vašoj bašti: 1.

Pripremite tlo tako što ćete ukloniti korov i zgrabiti gornji sloj zemlje. Možete koristiti baštovansku motiku ili lopatu da olabavite gornjih šest inča.
Raspršite seme po površini zemlje oko šest inča jedno od drugog. Lagano ih pritisnite u zemlju bez potpunog pokrivanja.
Zalijte područje i držite ga vlažnim nekoliko nedelja dok seme ne počne da klija.
Ako presađujete, uradite to pre nego što ove nove biljke u potpunosti razviju korenov sistem.

Preferences svetlosti

Crveni lan uspeva na jakoj, direktnoj sunčevoj svetlosti. Međutim, vrsta će tolerisati i delimičnu senku ako je potrebno.
Postavke temperature i vlažnosti

Na sreću, izdržljiva priroda crvenog lana znači da može izdržati temperature od 30 do 90 stepeni Farenhajta. Nije posebno važno za nivoe vlažnosti i tolerantno je na uslove suše.
Kako se brinuti za Linum Grandiflorum (crveni lan)
Izbliza snimka cvetova Linum Grandiflorum (crvenog lana) u cvatu sa okruglim cvetovima nalik na mak i tamnozelenim lišćem
Zalivanje crvenog lana

Crveni lan je biljka za koju se lako brine u svakom smislu, a njen raspored zalivanja nije izuzetak. Tipično, vrsta dobija svu potrebnu hidrataciju od padavina.

Želećete da razmislite o povremenom zalivanju samo ako padavina pada u proseku od jednog inča nedeljno u okruženju ove biljke.

Kako, kada i zašto oploditi

Zapamtite, biljke lana najbolje rastu na zemljištu niske plodnosti. To znači da je đubrenje obično nepotrebno za ovu biljku. Ako mislite da vaš crveni lan pati od lošeg kvaliteta zemljišta, možete primeniti malu dozu razblaženog đubriva.
Obrezivanje i rezanje

Uvenulo lišće i cveće na Linum grandiflorum možete da obrezujete bilo kada tokom cele godine. Koristite makaze da biste smanjili ove oblasti i napravili uredniji izgled. Samo pazite da ne isečete područja na kojima se formira novi rast.
Propagacija

Najbolji način za razmnožavanje crvenog lana je semenom. Nakon što se seme osuši na biljci, sakupite ih da biste stvorili nove biljke Linum grandiflorum.

Još jedna sjajna stvar kod ove biljke je to što će sama zasejati svoje seme. To znači da ako želite da proizvedete više crvenog lana, biljka će se prirodno reprodukovati bez ikakvog vašeg rada.
Prezimljavanje

Kao i druge sorte Linuma, Crimson Lan je tolerantan na hladne uslove. Dakle, ovoj biljci obično nije potrebna posebna briga za prezimljavanje.
Kada i kako presaditi crveni lan

Obično je lakše posaditi seme crvenog lana direktno u zemlju. Ipak, mnogi baštovani odlučuju da ih započnu u kontejnerima i kasnije presađuju. Uzmite u obzir korijenski sistem biljke ako koristite ovaj pristup, jer neće dobro podnijeti štetu.

Takođe možete pokrenuti ovu biljku u malim tresetnim posudama kako biste olakšali proces presađivanja. Pratite korake u odeljku Kako saditi kada presađujete svoje sadnice crvenog lana.
Deadheading Red Lan

Nije neophodno uništiti vašu biljku grimiznoga lana. Međutim, ako više volite uredniji izgled, možete odrezati staro i uvelo lišće nakon što se završi sezona rasta biljke.
Uobičajeni problemi i kako ih lečiti
Biljke crvenog lana pogođene uobičajenim baštenskim štetočinama smanjujući živost boja cveća
Znaci problema sa zalivanjem

Crveni lan otporan na sušu verovatno dobija dosta hidratacije od padavina. Međutim, sedenje u vlažnom okruženju može prouzrokovati da ova biljka razvije gljivičnu trulež korena.

Ako primetite znake truleži korena, pažljivo uklonite zahvaćeno područje. Zamenite sva zaražena područja svežom, čistom mešavinom zemlje.
Znaci da crveni lan postaje premalo svetla

Ako vaš crveni lan prima premalo svetlosti, možda neće dati najbolje cvetove. Najbolji način da se ovo spreči je da se pobrinete da posadite seme na mestu koje dobija puno svetle, direktne sunčeve svetlosti.
Uobičajene štetočine i bolesti

Sada ćete morati da pazite na nekoliko baštenskih bolesti i štetočina da bi vaš Linum grandiflorum srećno rastao. Evo nekoliko uobičajenih problema koji se mogu pojaviti kod ove vrste.

Aphids
Lanena buba
Cutvorms
Rust
Rhizoctonia
Fusarijumsko uvenuće

Ako primetite štetočine koje napadaju vaš crveni lan, ručno uklonite vidljive insekte. Tretirajte biljku insekticidom dok se problem ne povuče. Primena dijatomejske zemlje pomoći će kod problema sa glistama.

Gljivične probleme poput rđe, fuzarioznog uvenuća i rizoktonije treba odmah rešiti. Uklonite zahvaćeno zemljište i biljke i izbegavajte sadnju novih biljaka u zaraženom tlu.
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Kolekcija baštenskog alata

Evo kompletne liste alata i materijala koji će vam trebati da uzgajate i brinete o vašim biljkama Linum grandiflorum.

makaze
Dobro drenirajuće zemljište
Lopata ili motika za baštu
Razblaženo đubrivo, samo ako je zemljište posebno siromašno
Insekticid
Diatomejska zemlja
Kontejner za skladištenje ubranog semena

Najčešća pitanja o uzgoju Linum Grandiflorum (crvenog lana).
Koliko veliki postaje Linum grandiflorum?

Linum grandiflorum može dostići između jedne i dve stope visine i šest inča do jedne stope široke kada dostigne zrelost.
Da li se Linum grandiflorum samoseje?

Da, samosemena Linum grandiflorum.
Šta radite sa Linum grandiflorum preko zime?

Linum grandiflorum je tolerantan na niske temperature. Međutim, ako je vaša oblast sklona mrazu, izbegavajte sadnju semena crvenog lana do proleća.
Da li je Linum grandiflorum višegodišnja biljka?

Ne, Linum grandiflorum je jednogodišnja biljka.
Da li će Linum grandiflorum rasti u senci?

Da, Linum grandiflorum je tolerantan na delimičnu senku. Međutim, najbolje će rasti na direktnoj sunčevoj svetlosti.
Da li je Linum grandiflorum otrovan za ljude?

Ne, Linum grandiflorum nije otrovan za ljude.
Okončanje

Uz upadljivo cvetanje i minimalne potrebe za negom, Scarlet Lan će sigurno učiniti baštovanstvo užitkom.

Imajte na umu njene zahteve za negu i ova biljka će vas nagraditi obiljem rasta i boje. Sada kada ste spremni da uzgajate Linum grandiflorum, vreme je da krenete na kopanje!