Moze li divlje cvece da raste u senci

Divlje cveće je omiljeno letnje mesto na američkim suncem natopljenim travnjacima i prerijama. Međutim, neki divlji cvetovi uspevaju u drugim uslovima i staništima. U ovom članku ćemo saznati da li divlje cveće može da raste u senci.


Može li divlje cveće rasti u senci?
Neki divlji cveće (uključujući neke jednogodišnje i višegodišnje) mogu da rastu u senovitim uslovima. Ove vrste obično naseljavaju ivice šumskih područja. Iako šumsko divlje cveće može da raste u senci, i dalje im je potrebno malo sunčeve svetlosti da bi uspele.

Ako želite da posadite divlje cveće u senci, obezbedite malo šarene ili indirektne sunčeve svetlosti. Mnogo šumskog divljeg cveća raste ispod većih stabala (kao i na padinama ili padinama). Proredite grane obližnjeg žbunja i drveća da biste svom poljskom cveću dali dobru količinu svetlosti. Sve divlje cveće će se boriti da raste u punoj senci.

Poput divljeg cveća koje uspeva na sunčanim staništima, šumsko divlje cveće se oslanja na tlo siromašno hranljivim materijama, koje dobro drenira. Ovi uslovi smanjuju konkurenciju trava i drugih biljaka. Divlje cveće može uspevati u senovitim uslovima ako je zemljište pravilno pripremljeno.

Temeljno plevite zemljište da biste uklonili bilo kakvu konkurenciju od trave ili korova. Zatim grabljajte zemlju dok čestice zemlje ne postanu labave i fine. Uverite se da je zemlja prilično ravna pre nego što posadite seme divljeg cveća.

Koje divlje cveće može da raste u senci?

Postoje tri glavne vrste divljeg cveća; jednogodišnje, višegodišnje i dvogodišnje. Jednogodišnje divlje cveće živi samo jednu godinu i obično im je potrebno puno sunčeve svetlosti. Ako sadite divlje cveće u senci, višegodišnje i dvogodišnje vrste daju najbolje rezultate.

Višegodišnje i dvogodišnje divlje cveće neće cvetati u prvoj godini. Umesto toga, fokusiraju se na kultivaciju lišća i korena. Bijenale žive dve godine i umiru nakon cvetanja u drugoj godini. Višegodišnje biljke žive najmanje tri godine i počinju da cvetaju u drugoj godini.

Evo nekoliko divljih cveća koje će uspevati u senci:

Columbines
Coreopsis
Cornflovers
Nezaboravci
Fokgloves
Solomonov pečat
Virginia Bluebells
Voodland Phlok

Kako uzgajati divlje cveće u senci
Evo kratkog vodiča za uzgoj divljeg cveća u senci:

Izaberite senovito, zaštićeno mesto – ispod velikog drveta dobro funkcioniše.
Uverite se da područje pruža nekoliko sati ispupčene ili indirektne sunčeve svetlosti. Ako je potrebno, proredite grane obližnjeg drveća i žbunja kako biste pustili više svetlosti.
Temeljno plevite zemlju, uklanjajući sve trave ili druge biljke koje bi mogle da se takmiče sa vašim divljim cvećem.
Grabuljite i naribajte tlo dok čestice ne budu labave i fine. Neka područje bude što je moguće ravnije.
Tanko posejte svoje seme divljeg cveća. Ovo je najbolje uraditi u proleće. Mešavina dvogodišnjih i višegodišnjih biljaka dobro funkcioniše za senovite oblasti.
Nežno hodajte po tom području da biste utisnuli seme u zemlju. Alternativno, možete koristiti valjak.
Zalijte područje da biste pokrenuli proces klijanja i sačekajte da vaše divlje cveće iznikne.

Okončanje
Iako su većini poljskog cveća potrebna sunčana područja, neki divlji cvetovi mogu rasti u senci. Međutim, divljem cveću koje raste u senci i dalje je potrebno malo šarenog ili indirektnog sunčevog zračenja. Pre setve semena divljeg cveća temeljno plevite i pripremite zemljište. Ako otkrijete da ste posadili svoje divlje cveće na lokaciji koja nije idealna, takođe možete razmisliti o presađivanju i preseljenju na pogodniju lokaciju. Takođe možete razmisliti o uzgoju divljeg cveća u saksijama, što će vam omogućiti da pomerate biljke po bašti ili popločanom dvorištu.