zadivljujucih cveca i divljeg cveca iz Oregona

Oregon se može pohvaliti prelepim asortimanom autohtonog cveća i divljeg cveća. Država Beaver takođe pruža raznovrsna staništa za biljke, što znači da uvek postoji nešto za videti i uživati tokom cele godine. Ovaj članak će istražiti 40 zadivljujućih cveća i divljeg cveća iz Oregona.


Oregon autohtoni opseg i zone rasta
Oregon se nalazi na severozapadu Pacifika i pruža raznovrstan spektar ekosistema. Raznolika klima Oregona zauzima USDA rastuće zone 4b do 9b. Obala Oregona zauzima toplije zone, dok istočna polovina države doživljava hladnije uslove.

Planinske oblasti dominiraju zapadnim Oregonom, posebno oko planine Hud. U međuvremenu, reka Kolumbija pruža močvarna staništa i plodno zemljište za razne biljke. Visoka pustinja Oregona na jugoistoku nudi idealno stanište za pustinjsko divlje cveće i grmlje.

Kako se definiše izvorno cveće Oregona?
Domaće biljke Oregona su široko definisane kao biljke koje su rasle u tom području bez ljudskog uplitanja. Domaće biljke Oregona već su zauzele ovo područje mnogo pre nego što su Evropljani stigli u 16. veku. Ovo se razlikuje od naturalizovanih biljaka unetih u ekosisteme Oregona sa drugih mesta.

40 vrsta cveća iz Oregona

1) Cascade Azalea
Cascade Azalea su prelepo domaće cveće Oregona
Poznata i kao beli rododendron, kaskadna azaleja je listopadni grm iz porodice heather (Ericaceae). Ova vrsta proizvodi grozdove belih cvetova u obliku zvona tokom kasnog leta. Cvetovi se nalaze na uspravnim stabljikama sa naboranim listovima.

Cascade azalea uspeva u četinarskim šumama Oregona u severozapadnom delu države. Ovi grmovi najbolje rastu na vlažnim, kiselim zemljištima u delimičnoj senci.

Naučno ime: Rhododendron albiflorum
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 3 do 8 stopa

2) Čokoladni ljiljan
Čokoladni ljiljan je prelepo izvorno cveće Oregona
Takođe poznat i kao misionarska zvona ili ljiljan, čokoladni ljiljan pripada porodici ljiljana (Liliaceae). Čokoladni ljiljani su izvorno cveće Oregona koje uspeva na livadama i otvorenim šumama širom severozapada Pacifika.

Čokoladni ljiljani proizvode klimave tamnosmeđe cvetove sa šest latica. Unutrašnja površina latica prikazuje karirani uzorak. Ove trajnice rastu iz lukovica i stvaraju kolutove listova u obliku koplja.

Naučni naziv: Fritillaria affinis
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 inča do 4 stope
3) Zajedničke Kame
Uobičajeni kami su prelepo izvorno cveće Oregona
Common camas je zeljasta trajnica nalik travi iz porodice špargla (Asparagaceae). Ove biljke proizvode grozdovi prelepih plavih cvetova od kasnog proleća do ranog leta. Svaki cvet ima šest cvetnih listova sa zlatno žutim prašnicima.

Obične kame uspevaju u prerijama, močvarama i drugim travnjačkim staništima. Uobičajene kame su nekada zauzimale velike „prerije kama“, gde su indijanska društva koristila lukovice.

Naučno ime: Camassia kuamash
Zone gajenja: 4 do 11
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrelih osoba: 1 do 2 stope

4) Diamond Clarkia
Diamond Clarkia je prelepo izvorno cveće Oregona
Takođe poznata kao obična klarkija ili šumska klarka, dijamantska klarkija pripada porodici noćurka (Onagraceae). Dijamantska klarka se nalazi u većem delu Oregona i uspeva u šumama i borovim šumama.

Dijamantska klarkija proizvodi tanke, vretenaste stabljike sa malim listovima i ružičastim ili ljubičastim cvetovima. Svaki cvet ima četiri latice u obliku dijamanta koje prikazuju tamnije mrlje. Cvetovi imaju nekoliko prašnika koji proizvode prepoznatljiv plavo-sivi polen.

Naučno ime: Clarkia rhomboidea
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 8 inča do 2 stope

5) Daglas Aster
Douglas Aster je prelepo izvorno cveće Oregona
Daglasove astre potiču iz porodice astera ili tratinčica (Asteraceae). Ove zeljaste trajnice imaju cvetove nalik na ljubičaste tratinčice sa tankim laticama i žutim ili crvenim centralnim cvetovima. Nazubljeni listovi su prekriveni finim dlačicama.

Douglas asteri se nalaze širom zapadne polovine Oregona. Ovo divlje cveće uspeva na vlažnim, otvorenim područjima u zonama 5 do 9, uključujući i duž obale i potoka.

Naučni naziv: Simphiotrichum subspicatum
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: od leta do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 4 stope

6) Dvobojni lupin
Dvobojni lupin su prelepi izvorni cvetovi Oregona
Takođe poznata kao minijaturna lupina, dvobojna lupina je jednogodišnja cvetna biljka iz porodice graška (Fabaceae). Dvobojna lupina uspeva na zemljištima siromašnim hranljivim materijama širom Zapadnog Oregona i poboljšava nivoe azota za druge biljke.

Dvobojna lupina daje kratke klasove graškastih, dvobojnih tamnoplavih i belih cvetova. Cveće je grupisano u čvrste grozdaste grozde i cvetaju od ranog proleća do ranog leta.

Naučni naziv: Lupinus bicolor
Zone gajenja: 8 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 4 inča do 2 stope

7) Vila Orhideja papuča
Fairi Slipper Orchid je prelepo izvorno cveće Oregona
Poznate i kao kalipso orhideje ili Venerina papuča, vilinske papuče orhideje su jedine vrste u rodu Calipso. Ove orhideje uspevaju u vlažnim, zaštićenim šumama širom zapadnog i severoistočnog Oregona.

Orhideje vilinske papuče proizvode jedan list u jesen i usamljeni cvet u proleće. Cvetovi imaju ljubičasto-ružičaste latice i ljubičasto-belu vrećicu za papuče sa žutim oznakama.

Naučno ime: Calipso bulbosa
Zone gajenja: 6 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrelih godina: 2 do 8 inča

8) Hooker’s Fairi Bells
Hooker’s Fairi Bells su prelepo izvorno cveće Oregona
Hukerova vilinska zvona su elegantne zeljaste trajnice iz porodice ljiljana. Ovo izvorno cveće iz Oregona je takođe poznato kao kapi zlata. Hukerova vilinska zvona rastu u senovitim šumskim staništima širom zapadnog i severoistočnog Oregona.

Hukerova vilinska zvona cvetaju od marta do jula. Svaka dlakava stabljika proizvodi do tri zvonasta klimava bela ili zelenkasto-bela cveta. Svaki cvet ima šest latica i šest prašnika.

Naučno ime: Prosartes hookeri
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

9) Indijska četkica
Indijska četkica je prelepo domaće cveće Oregona
Indijske četkice su zeljaste cvetne biljke iz roda Castilleja iz porodice metličastih repa (Orobanchaceae). Oregon je dom za otprilike 17 vrsta indijskih četkica. Indijske četkice su hemiparazitske biljke koje neke od svojih hranljivih materija dobijaju iz okolnih biljaka.

Indijske četkice proizvode uspravne stabljike prekrivene gustim grozdovima cveća nalik na četkicu. Ovo cveće je jestivo i jela su ga društva Indijanaca.

Naučno ime: Castilleja spp.
Zone uzgoja: 3 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrelih osoba: 1 do 2 stope

10) Luisova lažna narandža
Levis’s Mock Orange su prelepi izvorni cvetovi Oregona
Levisova lažna narandža je listopadni grm iz porodice hortenzija (Hidrangeaceae) koji se nalazi širom Oregona. Ova vrsta lažne narandže uspeva u četinarskim šumama i vlažnim šumama. Ime je dobio po poznatom istraživaču Merivether Levisu.

Luisova lažna narandža proizvodi mnoštvo mirisnih belih cvetova. Miris je sličan cvetu narandže. Svaki cvet ima četiri latice i skup žutih prašnika.

Naučno ime: Philadelphus levisii
Zone gajenja: 4 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 5 do 10 stopa

11) Planinska zvončića
Mountain Bluebells
Planinska zvončića su prelepi član porodice boražine (Boraginaceae). Ovi izvorni cvetovi Oregona imaju uspravne stabljike sa visećim grozdovima tamnoplavih cvetova u obliku zvona. Cvetovi postaju ružičasto-crveni kako stare.

Planinska zvona se nalaze širom istočnih i južnih delova Oregona. Ove biljke uspevaju na planinskim livadama i vlažnim močvarnim staništima kao što su močvare. Cvetaju tokom leta.

Naučno ime: Mertensia ciliata
Zone gajenja: 3 do 7
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 4 stope

12) Nootka Rose
Nootka ruže rastu u priobalnim područjima i livadama u zapadnom Oregonu. Ovi atraktivni članovi porodice ruža (Rosaceae) takođe rastu u severoistočnim regionima. Nootka ruže preferiraju zasjenjena područja.

Nootka ruže rastu kao gusti šikari svetlozelenog lišća i bodljikavih grana. Nootka ruže proizvode pojedinačne ružičaste cvetove od kasnog proleća do sredine leta, praćene jarko crvenim šipkama.

Naučni naziv: Rosa nutkana
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: 5 do 6 stopa

13) Severna močvarna ljubičica
Severne močvarne ljubičice su šarene zeljaste jednogodišnje biljke iz porodice Violaceae. Kao što im ime govori, ovo izvorno cveće Oregona uspeva u močvarama i drugim močvarnim staništima. Šumske močvare koje pružaju hlad i hladne temperature su idealne.

Severne močvarne ljubičice imaju ljubičaste cvetove sa kremastim ili belim središtima. Ove biljke su poznate i kao ljubičice sa bubrežnim listovima, zahvaljujući obliku njihovih listova.

Naučni naziv: Viola nephrophilla
Zone gajenja: 3 do 8
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do pune senke
Visina zrelih godina: 5 do 10 inča

14) Oregon Checker-mallov
Oregonski slez je mali višegodišnji žbun iz porodice sleza (Malvaceae). Ove atraktivne biljke nalaze se u većem delu Oregona. Oregonski slez uspeva na livadama, šikarama i borovim šumama.

Oregonski slez proizvodi visoke cvetne klasove prekrivene ružičastim cvetovima sa belim središtima u kasno proleće i rano leto. Svaki cvet ima pet latica i centralni skup malih prašnika.

Naučno ime: Sidalcea oregana
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 5 stopa

15) Oregon Geranium
Takođe poznat kao Oregonski ždralov, Oregonski geranijum je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice Geraniaceae. Oregon geranijum raste u zapadnim delovima države. Najbolje uspeva na zasenčenim livadama i šumama ili otvorenim prerijama.

Oregon geranijum cveta od kasnog proleća do sredine leta. Oregon geranijum proizvodi vitke stabljike koje nose ružičasto-ljubičaste cvetove sa pet latica. Svaka biljka ima gomilu palmastih listova.

Naučni naziv: Geranium oreganum
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrelih godina: 15 do 30 inča

16) Oregon Iris
Poznata i kao iris sa čvrstim listovima, iris Oregon je višegodišnja biljka iz porodice Iridaceae. Njegovo uobičajeno ime potiče od čvrstih, žilavih listova koji se mogu koristiti za pravljenje užeta. Oregon iris proizvodi upadljive plave ili ljubičaste cvetove sa žutim oznakama.

Oregon perunika raste u šumama i duž puteva u zapadnom Oregonu. Ove perunike takođe rastu u okrugu Union u severoistočnom Oregonu.

Naučni naziv: Iris tenak
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrelih godina: 6 do 12 inča

17) Oregon Sakifrage
Oregon sakifrage je dugocvetna zeljasta višegodišnja biljka iz porodice saksifraga (Sakifragaceae). Oregonska saksifraga uspeva u močvarama i drugim močvarnim staništima širom Oregona. Ove biljke mogu narasti između 1 i 3 stope visine.

Oregon sakifrage proizvodi grozdove ili peteljke sitnih belih cvetova na visokim stabljikama bez listova. Listovi formiraju rozetu na tlu i imaju nazubljene ivice. Oregon sakifrage cveta tokom proleća i leta.

Naučni naziv: Sakifraga oregana
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: proleće i leto
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

18) Oregon Stonecrop
Oregon stonecrop je nisko rastući višegodišnji sukulent iz porodice kamenica (Crassulaceae). Ove atraktivne, izdržljive biljke formiraju rasprostranjene prostirke od sočnih listova i grozdova malih žutih cvetova. Listovi rastu kao male rozete na kratkim stabljikama.

Oregon stonecrops uspeva u suvim, stenovitim predelima i alpskim padinama širom zapadnog Oregona. Takođe raste u obalnim područjima i liticama. Kao i većina sukulenata, Oregon stonecrop zahteva puno sunca.

Naučni naziv: Sedum oreganum
Zone gajenja: 5 do 9
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrelih godina: 3 do 6 inča

19) Oregon Sunshine
Oregon sunshine je zeljasto višegodišnje grmlje iz porodice suncokreta (Asteraceae). Takođe se naziva i obični vunasti suncokret zbog guste mase stabljika. Stabljike i srebrnasto lišće prekriveni su vunastim dlačicama.

Sunce Oregona proizvodi masu jarko žutih cvetova sa žutim centralnim cvetovima. Sunce Oregona raste širom države u suvim, stenovitim predelima kao što su prerije i obale.

Naučno ime: Eriophillum lanatum
Zone gajenja: 5 do 8
Sezona cvetanja: proleće i leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrelih osoba: 1 do 2 stope

20) Pacifičko krvarenje srca
Pacifik krvarenje je atraktivna zeljasta trajnica iz porodice maka (Papaveraceae). Ovo domaće cveće Oregona raste kao gusta grupa listova nalik paprati. Klimajući ružičasti cvetovi u obliku srca pojavljuju se na sočnim stabljikama bez listova tokom proleća i leta.

Pacifičko srce koje krvari raste u zapadnim delovima Oregona duž obale Pacifika. Uspeva u vlažnim, senovitim predelima kao što su šume. U hladnijim područjima može tolerisati puno sunca.

Naučni naziv: Dicentra formosa
Zone uzgoja: 3 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrelih osoba: 1 do 2 stope

21) Pacifički dren
Takođe poznat kao zapadni dren, pacifički dren je listopadno drvo iz porodice Cornaceae. Uspeva u senovitim šumama u zapadnom Oregonu. Kao i svi dreni, crvenkasto-braon kora pruža sezonski interes tokom zime.

Drveće pacifičkog drena cveta od kasnog proleća do ranog leta. Cvetovi se sastoje od nekoliko belih ili ružičastih listova koji okružuju centralni skup sitnih zelenih cvetova.

Naučni naziv: Cornus nuttallii
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina: 15 do 40 stopa

22) Pacifička tisa
Drveće pacifičke tise je poreklom sa severozapada Pacifika i klasifikovano je kao skoro ugroženo. Ovi zimzeleni četinari su sporo rastuće drveće. Drveće pacifičke tise raste u vlažnim šumama i šumama u zapadnom Oregonu.

Drveće pacifičke tise ima igličasto lišće i ljuskavu koru. Svako drvo ima muške i ženske cvetne šišarke. Muški cvetovi su mali i žuti i tokom proleća oslobađaju polen.

Naučni naziv: Takus brevifolia
Zone gajenja: 4 do 9
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do pune senke
Visina zrele osobe: 15 do 50 stopa

23) Purple Sanicle
Takođe poznat kao ljubičasti crni zmijski koren, ljubičasti sanicle je zeljasta trajnica iz porodice peršuna (Apiaceae). Ljubičasti sanikl proizvodi grozdove sitnih ljubičastih ili crvenih cvetova u obliku kugle. Boja stabljika varira od svetlo zelene do tamno ljubičaste.

Ovo izvorno cveće Oregona raste na travnjacima i prerijama ili otvorenim šumama širom zapadnog Oregona. Ove neobične biljke favorizuju stenovite predele i niske nadmorske visine.

Naučni naziv: Sanicula bipinnatifida
Zone gajenja: 6 do 8
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

24) Crveno-cvetna ribizla
Crvenocvetna ribizla je listopadni višegodišnji žbun iz porodice ogrozda (Grossulariaceae). Najbolje raste u otvorenim šumama i stenovitim padinama širom zapadnog Oregona. Iako su tamnoljubičasti plodovi jestivi, ukus im je neodoljiv.

Ribizla sa crvenim cvetom daje nekoliko uspravnih stabljika sa naizmeničnim listovima u obliku dlana. Kako stabljike u proleće počnu da se savijaju, pojavljuju se grozdovi visećih crvenkasto-ružičastih ili belih cvetova.

Naučni naziv: Ribes sanguineum
Zone gajenja: 6 do 8
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 5 do 12 stopa

25) Redvood Violet
Poznata i kao zimzelena ljubičica, sekvojna ljubičica je atraktivan član porodice Violaceae. Crveno-ljubičasta ljubičica proizvodi jarko žute cvetove sa tamnoljubičastim žilama u proleće i rano leto. Ove biljke se šire pomoću podzemnih trkača.

Ljubičice sekvoje naseljavaju šume i šume u zapadnom Oregonu. Ovo nisko rastuće višegodišnje cveće deluje kao pokrivač tla i retko raste iznad 6 inča.

Naučni naziv: Viola sempervirens
Zone gajenja: 6 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrelih osoba: 2 do 6 inča

26) Upadljiva mlečnica
Upadljiva mlečna trava je dramatična trajnica iz porodice pasjih pasa (Apocinaceae). Upadljiva mlečnica raste na otvorenim travnjacima i duž puteva širom Oregona. To je vitalna biljka za hranu za larve leptira monarha.

Upadljiva mlečika proizvodi dlakave, uspravne stabljike sa grozdovima ružičastih cvetova u obliku zvezda. Listovi su jednostavni i izduženi. Upadljiva mlečnica proizvodi mlečni sok kada se seče, što može izazvati iritaciju kože.

Naučno ime: Asclepias speciosa
Zone uzgoja: 3 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2 do 4 stope

27) Srebrni lupin
Poznata i kao belolisna lupina, srebrna lupina je višegodišnji grm iz porodice graška (Fabaceae). Poreklom je iz Kalifornije i Oregona, koji je najseverniji deo njegovog dometa. Srebrna lupina raste na otvorenim livadama i stenovitim dolinama u zapadnom Oregonu.

Srebrna lupina daje uspravne stabljike sa svetloplavim ili ljubičastim cvetovima nalik grašku. Takođe ima pernato srebrno lišće, otuda i njegovo uobičajeno ime.

Naučno ime: Lupinus albifrons
Zone gajenja: 6 do 10
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 3 do 5 stopa

28) Sitka Valerijan
Sitka valerijana je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice orlovi nokti (Caprifoliaceae). Raste na vlažnim livadama i šumama u zapadnom i severoistočnom Oregona. Indijanci su koristili korene valerijane Sitka kao izvor hrane.

Valerijana Sitka ima uspravne stabljike prekrivene grozdovima belih ili ružičastih cvetova. Listovi mogu biti duboko režnjevi ili nazubljeni i često su prekriveni finim dlačicama. Sitka valerijana se širi preko podzemnih rizoma.

Naučno ime: Valeriana sitchensis
Zone gajenja: 3 do 8
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrelih osoba: 1 do 2 stope

29) Sitnocvetni alumroot
Takođe poznat kao pukotinski alumroot, alumroot sa malim cvetovima je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice saksifraga (Sakifragaceae). Proizvodi gomile dlakavih, crvenkasto-ljubičastih listova u obliku kapice. Cvetne stabljike se pojavljuju u kasno proleće i rano leto, noseći grozdove delikatnih, sitnih ružičastih, belih ili crvenih cvetova.

Alumroot sa malim cvetovima ima dlakave listove sa režnjama. Uspeva na liticama i stenovitim padinama širom zapadnog i severoistočnog Oregona.

Naučno ime: Heuchera micrantha
Zone gajenja: 4 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do pune senke
Visina zrelih osoba: 1 do 2 stope

30) Glatka žuta ljubičasta
Glatka žuta ljubičica mi je prelepa član porodice Violaceae poreklom iz Oregona. Ove nisko rastuće zeljaste trajnice uspevaju u vlažnim, senovitim šumama i duž obala reka. Glatke žute ljubičice su rasprostranjene širom zapadnog i severoistočnog Oregona.

Glatke žute ljubičice su listopadne biljke koje formiraju grudve listova u obliku srca. Svaka cvetna stabljika proizvodi jedan jarko žuti cvet sa tamno ljubičastim venama.

Naučno ime: Viola glabella
Zone gajenja: 5 do 8
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrelih godina: 4 do 8 inča

31) Širenje floksa
Širi floks je niskorastuća zeljasta trajnica iz porodice floksova (Polemoniaceae). Ove šarmantne biljke formiraju prelepe prostirke na suvim ili stenovitim padinama širom Oregona.

Rašireni floks ima jednostavno svetlo zeleno lišće u obliku koplja ili igle. Cveće cveta direktno na vrhu, stvarajući masu ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova. Svaki cvet ima pet zaobljenih latica i svetlo žute prašnike.

Naučno ime: Phlok diffusa
Zone gajenja: 4 do 8
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrelih godina: 3 do 4 inča

32) Streambank Lupin
Obrežna ili potočna lupina je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice mahunarki ili graška. Proizvodi visoke stabljike sa uskim listovima i klasovima plavih ili ljubičastih cvetova. Cvetanje traje nekoliko nedelja tokom proleća i leta.

Potočna lupina raste na peskovitim ili kamenitim zemljištima u blizini močvarnih područja kao što su potoci i obale reka. Streambank lupina je rasprostranjena širom zapadnog Oregona.

Naučni naziv: Lupinus rivularis
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrelih osoba: 1 do 5 stopa

33) Streambank Springbeauti
Streambank Springbeauti su prelepo izvorno cveće Oregona
Poznata i kao rudarska salata, streambank springbeauti je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice Montiaceae. To je uobičajeni divlji cvet koji se nalazi širom Oregona. Streambank springbeauti najbolje raste u senovitim, vlažnim predelima duž obala reka ili potoka.

Streambank springbeauti proizvodi okrugle zelene listove na vitkim stabljikama. Do 40 sitnih belih ili ružičastih cvetova izbija iznad listova od februara do maja.

Naučni naziv: Claitonia parviflora
Zone gajenja: 6 do 9
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrelih godina: 2 do 12 inča

34) Visoko grožđe Oregon
Visoko grožđe Oregona je prelepo domaće cveće Oregona
Oregon grožđe je cvetajući zimzeleni žbun iz porodice žutika (Berberidaceae). To je zvanični državni cvet Oregona od 1899. Uspeva u hrastovim šumama, šumama i padinama šiblja širom zapadnog Oregona.

Ovi izvorni cvetovi Oregona imaju šiljaste, kožne listove i guste grozdove jarko žutih cvetova. Svaki cvet ima šest latica i šest čašica. Grožđe Oregon daje tamnoplave bobice nalik grožđu u kasno leto i jesen.

Naučno ime: Mahonia akuifolium
Zone gajenja: 5 do 8
Sezona cvetanja: proleće
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrele osobe: 3 do 6 stopa
35) Zapadna Azaleja
Zapadna azaleja je prelepo izvorno cveće Oregona
Zapadna azaleja je listopadni grm iz porodice heather (Ericaceae). To je jedna od samo dve vrste rododendrona autohtone u zapadnoj Severnoj Americi. Četinarske šume jugozapadnog Oregona predstavljaju najseverniji opseg njegovog područja.

Zapadna azaleja proizvodi prelepe grozdove mirisnih belih, ružičastih i ljubičastih cvetova sa žutim mrljama. Uspeva u močvarnim staništima i najbolje raste na kiselim zemljištima.

Naučno ime: Rhododendron occidentale
Zone gajenja: 7 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 6 do 15 stopa

36) Zapadna Kolumbija
Vestern columbine je upečatljiva zeljasta trajnica iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Tokom proleća i leta, zapadna kolumbina proizvodi velike, klimave crvene cvetove sa karakterističnim mamzama. Dugačak skup žutih prašnika visi sa sredine cveta.

Zapadni kolumbin raste u većem delu Oregona. Najbolje uspeva na vlažnim, otvorenim staništima kao što su livade i šume.

Naučno ime: Akuilegia formosa
Zone gajenja: 3 do 8
Sezona cvetanja: proleće i leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrelih osoba: 1 do 2 stope

37) Zapadni trilijum
Vestern Trillium je prelepo izvorno cveće Oregona
Takođe poznat kao pacifički trilijum, zapadni trilijum je zeljasta trajnica iz porodice cvetnih cvetova (Melanthiaceae). Ovo izvorno cveće Oregona uspeva u hladnim, vlažnim šumama i šumama širom zapadnog i severoistočnog Oregona.

Zapadni trilijum raste kao gomila jednostavnih zaobljenih listova sa suženim vrhovima. U kasnu zimu i proleće izbijaju beli cvetovi sa tri latice. Ispod latica nalaze se tri zelene čašice.

Naučno ime: Trillium ovatum
Zone gajenja: 5 do 8
Sezona cvetanja: od kasne zime do proleća
Zahtevi za svetlo: delimična do puna senka
Visina zrelih osoba: 1 do 2 stope

38) Zapadno žuto Voodsorrel
Zapadna žuta kiselica je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice kiseljaka (Okalidaceae). Poreklom je sa severozapada Pacifika i raste u otvorenim šumama širom zapadnog Oregona.

Zapadna žuta kiselica raste kao gomila svetlozelenih listova, svaki sa tri listića u obliku srca. Pojedinačni svetlo žuti cvetovi se pojavljuju u proleće i leto. Cvetovi imaju pet vitkih latica.

Naučno ime: Okalis suksdorfii
Zone gajenja: 5 do 11
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrelih godina: 4 do 12 inča

39) Orhideja belog bara
Orhideja Belog Boga je prelepo izvorno cveće Oregona
Takođe poznate kao barske sveće, bele močvarne orhideje su atraktivne orhideje poreklom iz zapadnih delova Severne Amerike. Orhideje bele močvare rastu u močvarama i drugim močvarnim staništima širom Oregona. Može se naći i pored puteva.

Bele močvarne orhideje su uspravne trajnice koje proizvode klasove belih, mirisnih cvetova. Cveće ima snažan začinski miris.

Naučni naziv: Platanthera dilatata
Zone gajenja: 4 do 9
Sezona cvetanja: leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 4 stope

40) Žuti majmunski cvet
Iellov Monkeiflover je prelepo prirodno cveće Oregona
Žuti majmunski cvetovi su jednogodišnje ili višegodišnje zeljaste biljke iz porodice lopose (Phrimaceae). Žuti majmunski cvetovi proizvode jarko žute cevaste cvetove sa crvenim mrljama oko vrata. Ove biljke takođe proizvode okrugle ili ovalne dlakave listove.

Žuti majmunski cvetovi rastu širom Oregona i severozapada Pacifika. Oni uspevaju u vlažnim staništima i močvarnim područjima kao što su močvare, močvare i šume.

Naučni naziv: Mimulus guttatus
Zone gajenja: 6 do 9
Sezona cvetanja: od proleća do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

Često postavljana pitanja o rodnom cveću Oregona

Šta je Oregon’s State Flover?
Zvanični državni cvet Oregona je grožđe Oregon (Mahonia akuifolium). Ovaj zimzeleni grm proglašen je državnim cvetom 1899.

Po čemu je Oregon poznat po cveću?
Oregon je poznat po svom državnom cvetu, Oregonskom grožđu. Država Beaver je takođe poznata po autohtonom divljem cveću kao što su indijska četkica, ribizla sa crvenim cvetovima i zapadni trilijum.

Možete li brati divlje cveće u Oregonu?
Nezakonito je brati bilo koje divlje cveće Oregona na javnom zemljištu. Ovo uključuje nacionalne parkove, državne parkove i autoputeve ili kraj puteva. Takođe je nezakonito brati cveće na privatnom zemljištu osim ako nemate dozvolu zemljoposednika.

Gde mogu pronaći domaće cveće u Oregonu?
Domaće cveće Oregona nalazi se u različitim ekosistemima širom države. Divlje cveće je generalno češće na otvorenim površinama i pored puteva tokom vegetacije.

Cveće iz Oregona: Završavanje
Oregon uživa u harizmatičnoj liniji autohtonog divljeg cveća i cvetnih biljaka. Ove biljke zauzimaju različita staništa širom države. Oregon je najpoznatiji po Oregonskom grožđu, njegovom zvaničnom državnom cvetu. Ostalo prelepo domaće divlje cveće uključuje oregonski slez, dijamantsku klakiju i zapadni trilijum.