Kada da smanjim divlje cvece

Divlje cveće je odlična opcija za dodavanje boja, biodiverziteta i simbolike vašoj bašti za malo održavanja. Međutim, ovo cveće i dalje zahteva malo nege i pažnje, posebno na kraju sezone. U ovom članku ćemo objasniti kada treba da smanjite divlje cveće.


Da li treba da smanjim divlje cveće?
Iako sečenje poljskog cveća nije striktno neophodno, ono ima nekoliko prednosti. Odsecanje poljskog cveća u pravo vreme može stimulisati snažan novi rast. Rezanje poljskog cveća takođe promoviše dobru cirkulaciju vazduha, minimizirajući rizik od štetočina i bolesti.

Višegodišnje divlje cveće prirodno odumire tokom zime pre nego što ponovo iznikne u proleće. Jednogodišnje divlje cveće prirodno potpuno umire zimi jer živi samo jednu godinu. Dvogodišnje divlje cveće živi dve godine i umire nazad do korena tokom prve zime. Bijenale zatim potpuno odumiru u drugoj zimi nakon što su cvetale.

Ali iako je smanjenje vašeg poljskog cveća korisno, nemojte preterati. Divlje cveće je neverovatno važno za divlje životinje i obezbeđuje hranu za ptice i druge životinje tokom jeseni. Odrežite svoje divlje cveće samo jednom godišnje da biste obezbedili maksimalne koristi za divlje životinje.

Kada da smanjim divlje cveće?

Neki baštovani seku svoje divlje cveće u jesen kada završe sa cvetanjem. Međutim, najbolje vreme za sečenje poljskog cveća je rano proleće. Ovo pomaže da se podstakne snažan novi rast na početku sezone (kada prođu poslednji mrazevi).

Prerano sečenje poljskog cveća nakon što završe cvetanje može sabotirati usev sledeće godine. Većina divljeg cveća se samoseje tokom jeseni. Ovo seme ostaje u stanju mirovanja preko zime pre nego što klija u proleće. Ako uzgajate jednogodišnje divlje cveće, pustite ih da se samozasevaju omogućava vam da uživate u novom usevu svake godine.

Dvogodišnje i višegodišnje divlje cveće ne cvetaju u prvoj godini. Umesto toga, fokusiraju se na uzgoj korena i lišća da bi ih održali tokom zime. Ako ih odsečete prerano, možda će imati problema sa cvetanjem u drugoj godini.

Obrezivanje poljskog cveća nakon što završe cvetanje u jesen čini stvari urednim i urednim. Međutim, ovo obezbeđuje sve manji prinos za divlje životinje koje zavise od divljeg cveća. Mnoge divlje ptice se hrane semenkama divljeg cveća tokom zime.

Ako možete da tolerišete mali nered, vredi sačekati rano proleće da biste smanjili svoje divlje cveće. Mnogi ljudi takođe potcenjuju koliko lepe i arhitektonske glave divljeg cveća mogu biti u zimskoj bašti.

Kako smanjiti divlje cveće

Najbolji način da smanjite svoje divlje cveće je da ih kosite jednom godišnje. Uvek koristite najvišu postavku na vašoj kosilici da biste sačuvali što je moguće više biljke.

Alternativno, možete da isečete svoje divlje cveće pomoću oštrih makaza. Odrežite biljke na oko šest inča iznad zemlje ako koristite makaze. Uverite se da su vaši alati čisti i oštri kako biste smanjili rizik od bolesti ili štetočina.

Okončanje
Odrežite divlje cveće u rano proleće da biste pružili maksimalne koristi za divlje životinje. Ako želite uredniji deo divljeg cveća, smanjite svoje divlje cveće na jesen. Sačekajte da se vaše divlje cveće samozasadi pre nego što ih isečete.