Kako posaditi divlje cvece u svojoj basti

Nekoliko prirodnih znamenitosti je tako lepo kao jedna od američkih prerija ili livada. U ovim zadivljujućim pejzažima može biti primamljivo ubrati pregršt poljskog cveća. Ali treba li? U ovom članku ćemo objasniti koje divlje cveće je zabranjeno brati u Americi.


Da li je nezakonito brati divlje cveće u Americi?
Iako nije potpuno nezakonito brati divlje cveće u Americi, divlje cveće je zaštićeno nekoliko saveznih i državnih ograničenja. Nezakonito je brati divlje cveće na saveznim zemljama bez dozvole. Ova područja uključuju nacionalne parkove, nacionalne šume i nacionalne spomenike.

Takođe je nezakonito brati ili uklanjati divlje cveće sa javnih površina koje pripadaju državi u kojoj se nalazite. Na privatnom zemljištu ne možete brati divlje cveće osim ako nemate dozvolu vlasnika zemljišta. Različite države mogu imati malo drugačije zakone u vezi sa divljim cvećem, pa se upoznajte sa ograničenjima u vašoj državi.

Mnogo divljeg cveća raste na putevima širom Amerike. Međutim, nezakonito je brati ili uklanjati divlje cveće koje raste na državnom ili okružnom pravu puta. To znači da je branje poljskog cveća sa puta nezakonito, posebno ako ometate ili ometate saobraćaj.

Takođe je nezakonito brati divlje cveće koje je navedeno kao ugroženo ili zaštićeno, bez obzira da li imate dozvolu vlasnika zemljišta. Svaka država obično ima spisak ovih zaštićenih ili ugroženih vrsta.

Divljem cveću je potrebna zaštita jer je izuzetno važno za lokalne ekosisteme. Na primer, obezbeđuju hranu za insekte oprašivače kao što su pčele ili leptiri. Livade divljeg cveća takođe podržavaju druga stvorenja poput ptica i sisara.

Branje poljskog cveća utiče na životnu sredinu, posebno ako berete jednogodišnju vrstu. Jednogodišnje divlje cveće traje samo jednu godinu pre samozasijavanja i odumiranja. Branjem divljeg cveća sprečavate oslobađanje semena, što sprečava rast novog divljeg cveća u budućnosti.

Kako legalno brati divlje cveće

Najbolji način za legalno branje divljeg cveća je da ga sami uzgajate. Srećom, divlje cveće je lako uzgajati u vrtnim granicama ili čak u kontejnerima. Uzgajanje sopstvenog divljeg cveća omogućava vam da izaberete vrstu koju želite da izaberete. Neke godišnje divlje cveće mogu proizvesti nekoliko useva rezanog cveća.

Većini poljskog cveća je potrebna otvorena, sunčana lokacija koja dnevno prima približno šest do osam sati sunčeve svetlosti. Divljem cveću su takođe potrebna labava, gola tla koja su siromašna hranljivim materijama i koja dobro dreniraju. Pripremite tlo tako što ćete ga temeljno zapleviti i zagrabljati dok ne bude rastresito i ravno.

Većinu vrsta divljeg cveća možete sejati u proleće ili jesen. Kada se poseje u proleće, jednogodišnje divlje cveće može da cveta u roku od 60 do 80 dana od setve. Mnogi jednogodišnji divlji cveće mogu da cvetaju do četiri meseca tokom kasnog proleća i leta.

Dvogodišnje i višegodišnje divlje cveće neće cvetati tokom prve godine. Međutim, višegodišnje divlje cveće poput šišarki daje odlične cvetove kada procveta u drugoj godini.

Okončanje
Nezakonito je brati divlje cveće na saveznim zemljama bez važeće dozvole. Takođe je nezakonito brati divlje cveće na javnim zemljištima koja pripadaju državi. Uzgajajte divlje cveće u svojoj bašti ako želite da ih legalno berete.