Odakle su biljke Monstera

Biljke monstere su impresivne tropske kućne biljke sa prelepim listovima i karakterističnim fenestracijama. Biljke monstere takođe imaju nekoliko upotreba i prednosti i intrigantnu simboliku. U ovom članku ćemo naučiti o izvornim staništima biljaka Monstera.


O biljkama Monstera
Rod Monstera sadrži oko 60 vrsta zimzelenih vinove loze. Rod pripada porodici arum (Araceae). Rod Monstera je nazvan po latinskoj reči koja znači „monstruozan“, verovatno zbog velikih listova.

Biljke monstere imaju velike zelene fenestrirane listove. Mnoge vrste Monstera su hemiepifiti koji se penju na drveće domaćina koristeći vazdušno korenje, a istovremeno im je potrebna i zemlja. Monstera deliciosa je jedna od najpoznatijih vrsta Monstera.

Biljke monstere mogu narasti do 70 stopa na otvorenom i mogu da žive oko 40 godina.

Odakle su biljke Monstera?

Biljke monstere su porijeklom iz tropskih staništa širom Centralne i Južne Amerike. Mnoge vrste žive u zemljama kao što su Meksiko, Belize, Bolivija, Kostarika, El Salvador, Gvatemala, Honduras i Peru.

Biljke monstere obično rastu u vlažnim, tropskim područjima kao što su prašume i oblačne šume. Kao hemiepifiti, većina monstera će se popeti na veće drveće koristeći vazdušno korenje. Biljke monstere takođe trebaju zemljište za svoje ne-vazdušne korene.

Zahvaljujući svojim fenestriranim listovima, monstere su savršeno prilagođene da prežive u prašumi. Praznine u listovima omogućavaju prolaz kroz nepovoljne uslove kao što su vetar i jaka kiša. Ovo sprečava da veliki listovi preuzmu puni teret vremenskih prilika, sprečavajući biljku da se raznese.

U svojim izvornim staništima, biljke Monstera rastu na šumskom tlu ili se penju na druga drveća preko svog vazdušnog korena. Oni primaju prošaranu, indirektnu sunčevu svetlost koju filtrira krošnja prašume. Zbog toga biljke Monstera mogu tolerisati različite uslove osvetljenja.

Mnogi regioni kišnih šuma koji sadrže biljke Monstera imaju tople prosečne temperature između 70 i 85ºF (21 do 30ºC). Vlažnost vazduha je generalno veoma visoka – između 75 i 90%.

Kako ponoviti prirodne uslove za biljke Monstera

Monstera biljkama su potrebni topli, vlažni uslovi koji repliciraju njihovo prirodno stanište. Monstera biljke takođe trebaju otprilike 5 do 6 sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana. Uz to, biljke Monstera mogu tolerisati i srednje ili slabo osvetljenje.

Monstera biljke zahtevaju sobne temperature između 68 i 86ºF (20 do 30ºC). Većina biljaka Monstera ne može da preživi ako temperature padnu ispod 50ºF (10ºC), posebno tokom zime. Postavite svoju Monsteru u najtopliju sobu u svom domu.

Ove tropske kućne biljke takođe zahtevaju nivoe vlažnosti između 60 i 80%. Međutim, neke vrste mogu tolerisati niže nivoe vlažnosti između 40 i 50%. Održavajte visok nivo vlažnosti koristeći ovlaživače i posude sa šljunkom ili pozicioniranjem Monstere u kupatilu sa parom.

Zaštitite biljke Monstera od hladnog ili suvog propuha koji bi mogli smanjiti temperaturu i vlažnost okoline. Promaja može doći iz ventilacionih otvora, otvorenih prozora i radijatora.

Okončanje
Biljke monstere su porijeklom iz staništa tropskih kišnih šuma širom Centralne i Južne Amerike. Da bi ponovile svoja prirodna staništa, biljkama monstere su potrebne tople, vlažne temperature i puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti. Uvek zaštitite biljke Monstera od hladnog ili suvog propuha.