Kako zaliti Ficus Ginseng kod kuce

Sve što treba da znate o zahtevima za zalivanje Ficus Ginseng
Ficus ginseng (Ficus microcarpa), je manje drvo koje se često uzgaja u zatvorenom prostoru kao sobna biljka. Kada tražite biljku izrazito drvećeg izgleda i lakog održavanja, ne možete pogrešiti sa ovim članom porodice Ficus. Međutim, pravilno zalivanje je jedan od najizazovnijih delova nege ove biljke. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako zalijevati biljke Ficus ginsenga kod kuće za optimalnu negu i rast.


Kada i kako zalijevati Ficus Ginseng – osnovne stvari
Za optimalnu negu, zemljište Ficus Ginseng nikada ne bi trebalo da se potpuno osuši. Teško je potpuno zasititi osušeno zemljište, tako da postaje dovoljno vlažno za preferencije ove biljke. Najbolje je održavati ga ravnomerno hidriranim, ali to zahteva redovnu proveru jer se upotreba vode uvek može promeniti kako se uslovi menjaju.

O Ficus Ginseng

Kao deo velike porodice Ficus, Ficus Ginseng je jedno od najpopularnijih malih stabala koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Naučno ime je Ficus microcarpa, ali srodni Ficus retusa se ponekad naziva istim zajedničkim imenom.

Rod Ficus je deo veće porodice koja uključuje stabla smokve i duda, ali ova biljka ne daje nikakve plodove. Poreklom je iz tropskih područja u jugoistočnoj Aziji, tako da se koristi za vlažna i ponekad vlažna okruženja koja ostaju topla tokom cele godine.

Ne mogu da podnesu temperature ispod 60 stepeni F i preferiraju nivoe vlažnosti iznad 70%. Zeleni listovi su sjajni i atraktivni, ali veliki koren dobija najveću pažnju jer raste iznad linije tla u obliku lukovice.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka

Voda obezbeđuje tečnost za kretanje hranljivih materija i otpadnih proizvoda kroz strukturu biljke. Bez dovoljno vode, biljno tkivo postaje slabo i mršavo.

Ficus Ginseng skladišti vlagu u svojim velikim korenima, ali mu je i dalje potrebno redovno snabdevanje vodom kako bi novi listovi rasli kako bi zamenili staro lišće koje je izgubljeno.

Ako biljka dobije previše vode, njeno korenje može istrunuti ili tkivo može postati mekano i naborano zbog skladištenja previše tečnosti u njoj.

Koja vrsta vode je najbolja za Ficus Ginseng?
Ficus Ginseng je osetljiv na nakupljanje minerala u zemljištu. Meka voda je najbolja, ali izbegavajte vodu iz sistema omekšivača jer će imati visok nivo natrijuma.

Dobar način da dobijete meku vodu bez minerala je da sakupite kišnicu u posudu i pokrijete je kako biste sprečili komarce. Flaširana ili filtrirana voda iz slavine bez dodatih minerala takođe može da funkcioniše jednako dobro. Nanesite vodu na sobnoj temperaturi da sprečite stres na korenu.

Kada zalivati Ficus Ginseng
Trik za zalivanje Ficus Ginseng je da ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Teško je potpuno zasititi osušeno zemljište, tako da postaje dovoljno vlažno za preferencije ove biljke.

Najbolje je održavati ga ravnomerno hidriranim, ali to zahteva redovnu proveru jer se upotreba vode uvek može promeniti kako se uslovi menjaju. Ako primetite da se gornji centimetar ili dva zemlje osušio, vreme je za ponovo zalivanje.

Naučite šta je vašem Ficus Ginseng potrebno na način hidratacije za dobar rast.

Kako znate kada je Ficus Ginseng potrebno zalivanje?
Mnoge biljke moraju da se osuše najmanje dva do tri inča pre nego što dobiju više vode. Zalivanje Ficus Ginseng u ovom trenutku ostavlja ga suvljim nego što želi.

Umesto toga, zalijte biljku kad god je gornji centimetar ili dva zemlje suv. Ovo se može raditi svakodnevno tokom leta ako se biljka uzgaja u visoko kontrolisanoj formi bonsaija gde se koristi malo zemlje oko korena.

Ne dozvolite da Ficus Ginseng bude toliko dugo bez vode da počne da pokazuje jasne znake stresa. Požutjelo lišće, obješene grančice i skupljeno korijenje – sve to ukazuje da je biljka predugo ostala bez vode. Ovoj biljci je teško da se oporavi od potpunog isušivanja, tako da zalivajte na osnovu vlažnosti tla, a ne da čekate određeni simptom od biljke.

Kako proveriti kada treba zaliti Ficus Ginseng
Vaš prst je najpreciznija sonda za proveru nivoa vlage u zemljištu. Ako morate, probajte štapić za jelo i osetite čvrstinu tla dok ga zabadate. Mokro tlo će biti čvrsto i teže ga je probijati, dok je suvo labavo i lako se pomera. Ako se naviknete na razliku u težini saksije u odnosu na to kada je suva i dobro zalivena, možete proveriti i tako što ćete uzeti biljku.

Koliko često Ficus Ginseng obično treba zalivanje?
Pod pretpostavkom da ne koristite bonsai tehniku za uzgoj, vašoj biljci Ficus Ginseng treba zalivanje samo jednom nedeljno ili manje. Ako zalivate svaki drugi dan, razmislite o mešavini zemlje koja je nešto vlažnija za biljku. Zimi, možda ćete moći da odete dve nedelje ili duže pre zalivanja ako biljka nije blizu otvora za grejanje.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Uzgajanje ove biljke u toplijoj klimi, posebno u onoj bez vlažnog vazduha, rezultiraće potrebom za većim zalivanjem. Držanje u blizini ovlaživača ili korišćenje zemlje koja zadržava više vlage može dovesti do manjeg zalivanja, pa pažljivo gledajte umesto da se pridržavate rutine.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Ficus Ginseng ima tendenciju da koristi mnogo manje vode zimi nego leti zbog delimičnog mirovanja. Iako će i dalje malo rasti, neće imati mnogo novog rasta i mogu patiti od truleži korena ako ih previše zalivate. Proverite tlo pre dodavanja vode, čak i ako mislite da je vreme za dopunu.

Kako zaliti Ficus Ginseng

Ficus Ginseng preferira zalivanje odozdo prema gore, koje se dešava kada biljku postavite u kantu ili poslužavnik sa vodom. Međutim, većina bonsai oblika zahteva zalivanje odozgo nadole zbog izloženog korena i nedostatka zemlje. Uzmite u obzir količinu zemlje pre nego što izaberete metodu i uvek se uverite da se biljka potpuno ocedi pre nego što sednete u tanjir, tako da korenje ne stoji u vodi.

Znaci da možda previše zalivate svoj fikus ginseng
Ako uspete da svom Ficus Ginseng date previše vode, primetićete da su vidljivi koreni otečeni i čak meki na dodir. Grančice će postati mnogo fleksibilnije i počeće da gube listove zdravog izgleda koji mogu ili ne moraju prvo da požute.

Ako se problem nastavi, videćete da korenje puca i trune kako se gubitak listova širi. Teško je tretirati prezaliveni Ficus Ginseng jer apsorbuje vodu u svom korenu, pa pokušajte da izbegnete problem na prvom mestu.

Takođe je mudro ostati na vrhu svih uobičajenih štetočina Ficus ginsenga, koje mogu privući stagnirajuće ili zasićene baze tla.

Znaci da možda podlivate svoj fikus ginseng

Podvodnjavanje je mnogo češće kod Ficus Ginseng. Najčešći znak su žuti, venuti listovi koji opadaju nakon što postanu smeđi. Koreni takođe mogu izgledati skupljeni ili udubljeni na površini. Nedostatak stalnog rasta je najraniji znak da vaša biljka ne dobija redovno dovoljno vode.

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Ficus Ginseng voli visok nivo vlažnosti od 70% ili više. Ako ne možete da postavite biljku pored ovlaživača, razmislite o korišćenju zagrejane posude za vlagu ili boce za zamagljivanje. Iako nisu baš tako dobri kao ovlaživač pune veličine, laki su za upotrebu u prosečnom domu.

Pazite da lišće ima znakove gubitka boje ili nedostatak sjajnih površina zbog znakova stresa zalivanja. Proveravajte tlo prstom što je češće moguće da biste ostali na vrhu zalivanja ove biljke.

Česta pitanja o zalivanju Ficus Ginseng:
Koji su najčešći znaci da Ficus ginseng treba zalivati?
Ficus Ginseng neće pokazivati znake potrebe za vodom sve do ozbiljnog stresa, u kom trenutku će ispasti lišće i uvenuti.

Koji je najbolji način za zalivanje Ficus ginsenga?
Zalivanje odozdo prema gore je najbolje za ovu biljku.

Koliko vode treba Ficus ginseng?
Održavajte zemlju vlažnom tako da se samo gornji inč ili tako nešto osuši.

Šta da radim ako prelijem svoj Ficus ginseng?
Promenite mešavinu zemlje za bolju drenirajuću vrstu i dajte biljci dovoljno toplote da biste podstakli isparavanje.

Mogu li zaliti svoj Ficus ginseng vodom iz slavine?
Voda iz slavine je prihvatljiva samo ako ima malo minerala. Kišnica ili meka filtrirana voda je bolji izbor.

Okončanje
Dajte Ficus Ginseng onoliko vode koliko želi da osigurate da ti veliki, skulpturalni koreni ne uvenu i ne izgube svoj oblik. Uz optimalnu negu, ove korisne biljke će uspevati godinama koje dolaze.