Cvece viburnuma dubinski pogled na njihovo znacenje simbolizam i kulturni znacaj

Cveće za uređenje pejzaža se često zanemaruje kao bogat izvor simbolike i značenja, ali njihovi cvetovi mogu biti značajni kao i drugo rezano cveće. Viburnum je dobar primer ovog koncepta jer su i široko korišćeni ukrasni grm i cvet koji je bogat istorijom. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta Viburnum na jeziku cveća, kao io njihovom kulturnom značaju širom sveta.

Tradicionalno, cvetovi Viburnuma se najčešće povezuju sa ljubavlju i naklonošću . Mogu se dati da izraze duboka osećanja ljubavi, divljenja i brige za nekoga.

Pored toga, cvetovi Viburnuma takođe su simbol vernosti i odanosti . Mogu se koristiti za prenošenje snažne posvećenosti i odanosti osobi ili cilju.

Istorijski gledano, verovalo se da cveće viburnuma poseduje zaštitne kvalitete . Oni su povezani sa stvaranjem bezbednog i bezbednog okruženja, kako fizički tako i emocionalno. Oni su takođe povezani sa predviđanjem i predstavljaju sposobnost da se vidi izvan površine i donese mudre odluke na osnovu instinkta i percepcije.

U nekim kulturama, Viburnum je usko povezan sa ciklusom života, rasta i promena , i može se dati da proslavi nove početke ili da podrži nekoga ko prolazi kroz ličnu transformaciju.

Konačno, cvetovi Viburnuma se smatraju simbolom sreće i pozitivnih ishoda . Mogu se dati da nekome požele uspeh, prosperitet i sreću u njihovim nastojanjima.

Uobičajene boje cvetova viburnuma i njihovo značenje
Većina cvetova Viburnuma je svetlo belo. To znači da ovo cveće deli opštu simboliku boja nevinosti, čistote i smirenosti .

Ostali cvetovi su dostupni u nijansama ružičaste i ljubičaste. Svetlije i svetlije roze cveće nose značenje boje sreće, radosti, gracioznosti i mladosti.

Tamnije ljubičaste boje ukazuju na zreliju vrstu sreće i mogu ukazivati na vaše divljenje nekome.

Kulturni značaj cvetova viburnuma
Jedan od najznačajnijih oblika viburnuma poznat je i kao gulder ruža . Takođe poznat kao Viburnum opulus, ovaj deo roda ima grozdove belih cvetova i jarko crvenih bobica.

Najpoznatiji je kao jedan od tradicionalnih simbola Ukrajine, koji je duboko utkan u njihov folklor. Njegov značaj kao simbola datira još iz paganske istorije zemlje. Jarko crvene bobice bile su povezane sa besmrtnom vatrom koja je osvetljavala nebeska tela poput sunca i zvezda. Ritualna odeća i oltarske tkanine izrađene za tradicionalne događaje često sadrže jarko crvene bobice urađene u dizajnu ili belo cveće po kojem je biljka poznata.

Ruska kultura takođe smatra ovu biljku posebno simboličnom. Umesto toga, to je povezano sa strasnom ljubavlju u njihovoj mitologiji. Nije iznenađujuće zbog jarko crvene boje bobica. Ipak, čak se i drugi cvetovi viburnuma smatraju romantičnim u simbolizmu zbog ove veze.

Većina umetnosti i literature koja pominje ovo cveće je iz Rusije ili Ukrajine zbog ovih jakih veza.

Etimološko značenje
Ime Viburnum dolazi od latinskog za „lutajuće drvo“. Dok je većina biljaka u rodu žbunje, neke imaju oblik malih stabala. Lutajući deo imena se verovatno odnosi na naviku biljke da se lako širi dok ptice jedu voće.

Pogodne prilike za poklone za cveće viburnuma

Sveže rezane viburnume su odlične za poklone kao buket da pokažete da vam je stalo do nekoga. Beli cvetovi se mogu poslati da požele mir i isceljenje nekome koji tuguje, ili se ružičasta sorta može koristiti za proslavu nečijih radosnih događaja. Značenje cveta Viburnum je dovoljno raznovrsno da vam pomogne da pošaljete pravu poruku kombinovanjem sa drugim cvećem.

O Viburnumu

Viburnum – porodica, rod i taksonomija
Viburnum je rod biljaka koji obuhvata preko 150 različitih vrsta žbunja. Većina njih su zimzelene biljke u svojoj matičnoj klimi, ali su neke umesto njih listopadne. Nekada se verovalo da je deo veće porodice orlovih noktiju , ali je sada kategorisana u porodicu Adokaceae . To ga čini srodnim bobicama bazge.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi i toksičnost
Za razliku od drugih cvetnih grmova sličnog izgleda, Viburnum se lako prepoznaje po suprotnim listovima. Listovi mogu biti nazubljeni ili jednostavni sa mnogo različitih oblika i boja, ali svi su na dugim stabljikama koje podržavaju guste grozdove malih cvetova.

Neke viburnume imaju upadljive cvetove neobičnog oblika, dok se druge prvenstveno uzgajaju zbog šarenih plodova. Boje cveća obično su bele , crvene ili ljubičaste , a boje voća nude i zelenu i plavu.

Većina plodova viburnuma je blago otrovna, ali neke vrste su jestive uz odgovarajuću pripremu. Nekoliko sorti karakteriše veoma mirisno cveće i popularne su samo iz tog razloga.

Iz kojih regiona potječe cveće viburnuma?
Svaka vrsta Viburnuma ima drugačiji izvorni raspon. Mnogi dolaze iz umerenih delova Severne Amerike, uključujući Sjedinjene Države. Druge tropske vrste potiču iz Afrike, jugoistočne Azije i Južne Amerike.

Kada cveta viburnum u sezoni?
Većina Viburnuma najjače cveta u proleće. Neke čuvaju svoje plodove tokom leta i do jeseni, dok kasnije cvetne sorte mogu zadržati plodove preko zime. Neke viburnume cvetaju samo kratko u jesen.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća Viburnum
Postoji mnogo Viburnuma popularnih za uređenje pejzaža i rezano cveće, ali neki od najčešće uzgajanih uključuju:

Viburnum davidii

Viburnum davidii prikazuje male bele cvetove, svetlo plave bobice i sjajne tamnozelene listove

Viburnum macrocephalum

Viburnum macrocephalum je jedan od najpopularnijih sa velikim okruglim grozdovima jarko belih cvetova i svetlo zelenim listovima

Viburnum plicatum

Viburnum plicatum prikazuje bele cvetove koji su rašireni duž dugih grana i pomešani sa širokim listovima.

Specifične sorte ovih vrsta se uglavnom biraju zbog svojih šarenih i dugotrajnih plodova. ‘Blueberri Muffin’ je popularan izbor zbog svojih grozdova jarko plavih bobica, dok ‘Ksanthocarpum’ umesto njih nudi svetlo žuto voće.

Upotreba i prednosti cvetova viburnuma

Žbunje viburnuma i njihovo cveće prvenstveno se koriste u dekorativne svrhe oko pejzaža. Takođe se preporučuju za obogaćivanje uslova lokalnog staništa. Biljke mogu pomoći leptirima, pčelama i pticama zahvaljujući kombinaciji cveća i voća. Većina biljaka je blago toksična, ali neke proizvode i jestive bobice.

Kako uzgajati i brinuti o cveću viburnuma kod kuće

Koje zone rasta su pogodne za cveće viburnuma?
Većina sorti viburnuma uspeva u zonama otpornosti od 4 do 8. Nekoliko je otpornih na zonu 3, iako ove vrste imaju tendenciju da cvetaju samo nekoliko godina, a zatim opadaju.

Više tropskih sorti su i dalje ograničene na zone 8 i 9 jer jednostavno ne uspevaju dobro u veoma toplim i vlažnim područjima. Ako želite da uzgajate jednu van ovih zona, držite je u saksiji i unosite je tokom zime i leta.

Gde da posadim cveće viburnuma?
Kompaktne vrste Viburnum narastu samo nekoliko stopa u visinu, tako da bi trebalo da se dobro snalaze u saksijama i drugim kontejnerima. Izbegavajte viseće korpe jer su prevelike za to.

Kreveti i sadilice su dobar izbor gde se mogu izdvojiti iznad rasprostranjenih i niskih sadnica. Pokušajte da posadite jednu od mirisnijih sorti blizu staze ili ulaznih vrata da biste cenili njen miris.

Razmatranja o zemljištu, svetlosti, zalivanju i đubrenju
tlo: Vlažan, blago kisel, rastresit i dobro drenirajući, bogat organskim materijalom, ali ne previše plodan
Svetlo: Puno sunce do delimična senka za neke tamnije obojene sorte
voda: Prvih nekoliko nedelja zalivajte svakodnevno, a zatim smanjite na zalivanje jednom nedeljno kada počne da raste. Posle šest meseci zalivajte samo jednom mesečno ako biljke opadaju.
đubrivo: Biljke hranite blagim đubrivom za žbunje opšte upotrebe u proleće dok lišće izbija i cvetovi počinju da pupaju. Prestanite sa đubrenjem kada cvetanje počne.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće viburnuma

Kao i drugi drvenasti grmovi, cveće odsečeno od Viburnuma može trajati nedeljama ako se voda menja svakodnevno. Pokušajte da dodate nekoliko kapi izbeljivača ili sirćeta da bi cveće trajalo samo uz promenu vode svakih nekoliko dana.

Posipanje šećera u vodi može duže zadržati cveće, ali takođe može izazvati rast bakterija. Obavezno često menjajte vodu ako dodajete šećer ili bilo koju drugu mešavinu da biste održali rezano cveće tokom dužeg perioda.

10 zabavnih činjenica o značenju cveta Viburnum
Cveće viburnuma se često povezuje sa zaštitom i veruje se da odbija negativne energije i zle duhove.
U drevnim vremenima, cvetovi Viburnuma su korišćeni u ritualima i ceremonijama da donesu sreću i blagoslove.
Cveće viburnuma se smatra simbolom mira i spokoja, što ih čini popularnim izborom za vrtove za meditaciju i spokojne prostore.
U nekim kulturama veruje se da cvetovi Viburnuma poboljšavaju psihičke sposobnosti i intuiciju, što ih čini omiljenim među onima koji traže duhovno vođstvo.
Cveće viburnuma povezuje se sa ženskom energijom i često se smatra simbolom ženstvenosti, gracioznosti i lepote.
Cvetovi viburnuma se koriste u tradicionalnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Veruje se da imaju različite zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje upale i ublažavanje respiratornih oboljenja.
Na jeziku cveća, cvetovi Viburnuma mogu predstavljati duboko i trajno prijateljstvo, što ih čini idealnim poklonom za bliske prijatelje.
Cveće viburnuma je popularan izbor za svadbene bukete i svadbene dekoracije, simbolizujući ljubav, posvećenost i srećnu budućnost.
Različite sorte cveća Viburnuma mogu imati nešto drugačije simboličko značenje. Na primer, cvetovi Viburnum opulus nalik snežnoj kugli povezani su sa čistoćom i nevinošću.
Poznato je da cveće viburnuma privlači leptire i druge oprašivače, simbolizujući međusobnu povezanost prirode i lepotu biodiverziteta.

Česta pitanja o cvetu viburnuma:

Šta je Viburnum?
Viburnum je rod cvetnih biljaka koji pripada porodici Adokaceae. Uključuje širok izbor grmova i malih stabala poznatih po svom prelepom cveću i često mirisnim cvetovima.

Kako izgledaju cvetovi Viburnuma?
Cvetovi viburnuma dolaze u različitim oblicima i veličinama u zavisnosti od vrste. Obično imaju grozdove malih, mirisnih cvetova koji mogu biti beli, ružičasti ili čak nijansi zelene. Ukupan izgled može varirati, ali često imaju delikatnu i elegantnu estetiku.

Kada cveta Viburnum?
Vreme cvetanja cvetova Viburnuma može varirati u zavisnosti od vrste i regiona. Uopšteno, cvetovi Viburnuma cvetaju u proleće ili rano leto, ali postoje neke vrste koje cvetaju u jesen ili zimu.

Da li su cvetovi Viburnuma mirisni?
Mnoge vrste cveća Viburnuma poznate su po svom prijatnom mirisu. Miris može varirati od suptilnog i slatkog do snažnog i opojnog, u zavisnosti od vrste.

Da li se cvetovi Viburnuma mogu koristiti u cvetnim aranžmanima?
Cveće viburnuma je popularan izbor za cvetne aranžmane i bukete zbog svoje lepote i mirisa. Oni mogu dodati šarm i eleganciju svakom cvetnom dizajnu i pogodni su za niz prilika za poklone za izražavanje ljubavi i prijateljstva.

Da li se cvetovi Viburnuma koriste u tradicionalnoj medicini?
Neke vrste Viburnuma su korišćene u tradicionalnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Kora, listovi i bobice određenih biljaka Viburnum korišćeni su za lečenje raznih bolesti, kao što su groznica, glavobolja i problemi sa varenjem.

Da li cvetovi Viburnuma privlače oprašivače?
Poznato je da cveće viburnuma privlači oprašivače, kao što su pčele i leptiri, svojim nektarom i mirisom. Oni igraju važnu ulogu u podršci oprašivačima i promovisanju biodiverziteta.

Zamotavanje cveta Viburnum Značenje
Viburnumi su prelepi grmovi sa bogatom istorijom, značenjem i simbolikom iza svojih privlačnih cvetova i plodova. Neke vrste imaju i jarko obojeno lišće u jesen, što ih čini lepotom tokom cele godine. Razmislite o tome da dodate nešto svom pejzažu ako živite u pravim zonama rasta.