Zvanicno cvece za rodjenje za april

Sve što treba da znate o aprilskom cveću

April označava početak proleća i ponovnu pojavu svih vrsta lepog cvetanja. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o zvaničnom aprilskom cveću (tratinčica i slatki grašak), uključujući njihovu istoriju i poreklo, značenje i simboliku, i najbolje prilike za poklone danas.

Cvetni aranžman za tratinčice Aprilski rođendan Cveće
Da li ste upoznati sa On me voli… on me ne voli? Dečja igra u kojoj morate da čupate latice jednu po jednu dok uzastopno pevate frazu dok se svaka latica ne odbaci. Poslednja latica govori kako se određena osoba oseća prema vama.

Ako jeste, onda ste verovatno svesni cveta koji se koristi u ovoj francuskoj igrici – tratinčice.

Rođeni cvet za april: Poreklo tratinčice
Ime Daisi potiče od starog engleskog izraza daes eage što znači „dnevno oko“. Štaviše, govori se o tome kako se cvetovi otvaraju u zoru kada dan počinje i zatvara se noću. Druga uobičajena imena ovog slatkog cveta su obična tratinčica, tratinčica, engleska tratinčica, modrica i ranica.

Uobičajeni naziv tratinčica odnosi se na ceo rod iz porodice Asteraceae i pokriva mnoge vrste tratinčica koje su bile popularne za upotrebu u bašti i buketima.

Među mnogim vrstama tratinčica, najpopularnije osim običnih su šasta tratinčice, oslikane tratinčice i gerbera. Shasta tratinčice imaju bele latice i istaknut žuti centar, dok obojene tratinčice nude niz boja od ljubičaste do crvene. Gerbera tratinčice su, s druge strane, čuveno rezano cveće sa puno opcija boja, kao što su žuta, narandžasta, ružičasta i crvena.

Tratinčice u istoriji
Cvetovi tratinčice su poreklom iz centralne i severne Evrope i zapadne Azije. Nastali su kao divlje cveće na otvorenim poljima u Engleskoj, ali su se naturalizovali u umerenim područjima širom sveta. Prvi poznati uzgoj ovog veselog cveta bio je oko 2.200 godina pre nove ere.

Nekada su Egipćani koristili tratinčice kao lek protiv mnogih vrsta bolesti. Čak su i Englezi koristili tratinčice kao lek protiv čira na želucu i problema sa očima.

Danas je kultivacija tratinčica rasprostranjena širom sveta. Ovo cveće je popularno tokom proleća i dostupno je u mnogo boja.

Cvetovi tratinčice: značenja i simbolika
Iellov Gerbera Daisies
Na jeziku cveća, cvet tratinčice uglavnom znači nevinost. Poreklo ovog značaja je u starim vremenima kada su lepe mlade, neudate žene nosile tratinčice u kosi kako bi prenele slobodu od krivice i nemoralnih postupaka.

To takođe znači čistoću, lojalnu ljubav i nove početke. Iako su ruže možda najistaknutije cveće za izražavanje romantične ljubavi u ovoj eri, istorija kaže da su tratinčice bile najčešće korišćeno cveće za prenošenje odanosti i naklonosti. Ova značenja čine tratinčice promišljenim i značajnim poklonom za nekoga posebnog u vašem životu, poput devojke ili žene.

Za druge, ovaj skromni cvet takođe simbolizuje plodnost i majčinstvo. Zbog ove misli, tratinčice su odličan poklon ne samo za April rođendane ali i za novopečene majke.

Ovo rođendansko cveće za april takođe označava transformaciju. Prema rimskom mitu, ova značenja potiču iz priče o bogu godišnjih doba Vertumnusu, koji se zaljubio u prelepu nimfu po imenu Belides. Pretvorila se u cvet tratinčice kao bekstvo od Vertumnusove neželjene pažnje.

Drugo značenje cveta tratinčice je „nikada neću reći“ i „odana ljubav“.

Poklanjanje Gerbera Daisies
Orange Gerbera Daisies
Iako postoji bezbroj vrsta i varijanti tratinčica na raspolaganju, najčešće i najpopularnije cvijeće za darivanje su gerbera tratinčice. Gerbere su globalno priznato rezano cveće koje daje živost mnogim vrstama cvetnih aranžmana poput buketa. U stvari, oni su peti najpopularniji rezani cvet na svetu.

Naravno, gerbera tratinčice neće dobiti takvo priznanje ako ne zbog svojih poželjnih osobina. Osim njihove svestranosti i širokog izbora boja, ova vrsta tratinčica traje duže od većine rezanog cveća. Obično gerberi imaju vek vaze do dve nedelje.

Evo nekih od dobro poznatih kultivisanih sorti cvetova gerbera:

Gerbera Daisi Mega Revolution Series. Ova serija sorti Gerbera jamesonii sastoji se od ranocvetnih i uspravnih višegodišnjih biljaka. Cvetovi su polu-dvostruki i dostupni su u nijansama crvene, narandžaste, žute, narandžaste, roze i bele. Zbog svojih jarkih i veselih boja, ova sorta bi zasigurno razveselila svakoga za rođendan ako je poklonite.
Gerbera Daisi Rose Picotee. Ova sorta gerbera ima polu-dvostruke cvetove u mekoj i romantičnoj nijansi ružičaste. Iz tog razloga, to je savršen rođendanski cvet za nekoga posebnog u vašem životu!
Gerbera Ice Kueen. Ova kultivisana sorta gerbera ima bele cvetove koji se dobro uklapaju sa simbolikom tratinčica. Ovaj cvet simbolizuje čistoću i nevinost. I zbog toga je idealan cvet za poklon ne samo aprilskim bebama, već i novopečenim roditeljima ili prijateljici koja je upravo rodila novorođenče.
Roial Iellov Gerbera Daisi. Jedna od najpopularnijih žutih gerbera je sorta Roial Iellov. Razmeće se veselim žutim cvetovima sa tamnim sredinama.
Žuto cveće, generalno, simbol je sreće, prijateljstva i radosti. Dakle, ova sorta aprilskog cveta pristaje i kao cvet za poklon prijatelja ili vama dragog.

Slatki grašak ili Lathirus odoratus je cvjetna biljka penjačica poznata po svom mirisu i cvjetovima nalik leptiru. Ovo rođendansko cveće za april je poznat prizor ne samo u baštama već i u buketima. Uglavnom su dostupni u nijansama ljubičaste, plave, bele, crvene i roze, ali ne u narandžastim i žutim nijansama.

Rodno cveće za april: poreklo slatkog graška
Slatki grašak je poznat po svom naučnom nazivu Lathirus odoratus. Ime je nastalo od grčke reči lathiros, što znači grašak ili mahunarka, i latinskog izraza odoratus, što znači mirisan.

Engleski baštovani mirisni aprilski cvet na rođenju nazivaju „Kraljicom jednogodišnjih biljaka“.

Slatki grašak u istoriji
Slatki grašak koji svi danas poznajemo ne bi bio dostupan da nije Škota Henrija Ekforda. Bila je to relativno nepoznata i potcenjena cvetna biljka sve do 1800-ih kada je Ekford radio na ukrštanju ovih cvetova.

Za to vreme, mirisna biljka se već uzgajala na Siciliji, u Italiji i na Kipru. Ali preko Eckforda i drugih oplemenjivača biljaka, uvedeno je više od 250 novih sorti. Do danas, mnogi hibridi slatkog graška su lako dostupni.

Cvetovi slatkog graška: značenja i simbolika
Značenje i simbolika rođendana slatkog graška
Grašak, takođe poznato rođendansko cveće za april, simbol je blaženog zadovoljstva pre svega zbog svojih živih boja. Na jeziku cveća, mnogi veruju da ovi cvetovi ostavljaju pozitivno iskustvo i promišljen način da se zahvalim jer dodatno simbolizuju zahvalnost.

S obzirom na ova značenja, slatki grašak je uzbudljiv poklon za rođendanske slavlje u aprilu. Pošaljite im svež buket slatkog graška mešavine boja koji odiše savršenom ravnotežom između slatkoće i elegancije.

Druga značenja ovog rođendanskog cveća za april uključuju odlazak i zbogom, što ih čini odličnim oproštajnim poklonom.

Vodič za poklone cveća slatkom grašku
Buket slatkog graška Cveće za april rođendan
Dok je slatki grašak relativno nov u poređenju sa drugim popularnim rezanim cvećem, on i dalje čini odlično cvijeće za poklone za svaku priliku, uključujući rođendane. Evo nekih od najpoznatijih sorti slatkog graška za cvetne aranžmane.

Slatki grašak Matucana. Kao najmirisnija kultivisana sorta graška je sorta ‘Matucana’. Ova sorta se razmeće dvobojnim magenta i ljubičastim cvetovima. Ovaj cvet možete poslati nekome kome se divite i kome duboko poštujete.
Sveet Pea Restormel. Ova sorta slatkog graška ima jarko crvene cvetove, što ih čini idealnim poklonom i rođendanskim cvetom za vašu devojku, ako, ili nekoga u koga se osećate strastveno zaljubljeno.
Slatki grašak lubenica i renesansa slatkog graška. Ove sorte su neke od najpopularnijih dostupnih ružičastog slatkog graška. Nežno i meko izgleda, ovi cvetovi mogu biti vaš najbolji izbor za nekoga koga obožavate ili kome se divite.
Kako učiniti da cvetovi tratinčice i slatkog graška traju duže
Pravilna nega rezanog cveća osigurala bi da maksimalno produžite životni vek vaših cvetova u vazi. Evo nekoliko saveta kako da vaše tratinčice i slatki grašak traju duže:

Cveće pažljivo izvadite iz ambalaže.
Odrežite stabljike pod uglom pre nego što ih stavite u vazu sa čistom vodom.
Dodajte hranu za cveće u vodu da biste smanjili rast bakterija i obezbedili dodatnu ishranu.
Uklonite sve listove koji će biti potopljeni u vodu da biste smanjili rast bakterija.
Stabljike gerbera tratinčica imaju tendenciju da se savijaju kada cvetovi postanu preteški. Za takve slučajeve možete dodati pojačanja kao što su slamke, štapovi ili cvetne žice za dodatnu podršku.
Svakodnevno proveravajte vodu i obavezno je menjajte svaka dva ili tri dana.
Čuvajte vazu na hladnom i suvom mestu. Izbegavajte da ih stavljate na direktnu sunčevu svetlost i toplotu kako biste produžili život vaze.

Drugo popularno aprilsko cveće u sezoni
April nas krasi mnoštvom prelepih, zamršenih cveća u različitim oblicima, bojama i veličinama. Evo glavnih favorita među mnogim cvećarama i ljubiteljima cveća za različite namene, uključujući i za poklone cveća za rođendane, godišnjice i druge posebne proslave:

Tulipani
Beli tulipani April Birthdai Flovers
Tulipani su svakako jedno od najpopularnijih rezanih cveća širom sveta. Ove ukrasne biljke koje cvetaju u proleće vijore se velikim, izuzetno upadljivim cvetovima jarkih boja koji bi odmah ulepšali nečiji dan.

Božuri nude mnogo boja cveća, što ove cvetove nalik na ruže čini još jednim omiljenim u buketima i cvetnim aranžmanima. Oni simbolizuju romansu, sreću i srećan brak, između ostalog.

Orhideje
Pink Orchids April
Jedno od najpoželjnijih cveća su orhideje. Odišu jedinstvenom privlačnošću koja čini vredan cvet za poklone. Ovo cveće simbolizuje ljubav, snagu i luksuz.

Rođendansko cveće bele perunike april
Razveselite nekoga buketom upadljivog cveća irisa. Obično u plavim ili ljubičastim nijansama, ovo popularno cveće za poklone predstavlja kraljevstvo, nadu, mudrost, divljenje i hrabrost.

Delphiniums

Često korišćeni u svadbenim buketima, delfinijumi su takođe impresivan poklon za porodicu, prijatelje ili nekoga posebnog u vašem životu kao što je rođendansko cveće za april. Ovo prelepo cveće, poznato po svom obliku nalik delfinu, simbolizuje istinu i zaštitu.