Ultimativni vodic za znacenje cveta nasturcijuma

Sve što treba da znate o cveću nasturcijuma

Vesele i svetle tople boje običnog nasturcijuma čine ga jednim od najpopularnijih saksijskih cveća širom sveta. Njihova sposobnost da se rašire preko kreveta ili se šire i prosipaju iz viseće sadilice čini ih vrednim dodatkom svakom vrtu ili balkonu. Ali to je takođe podržano dubokim značenjima koja ga dobro doprinose dodavanju simboličkih aranžmana. Izaberite cvet Nasturtijuma zbog njegove boje i simbolike.


Značenje i simbolizam cveta nasturcijuma – suština
Cveće nasturcijuma tradicionalno ima simboličko značenje patriotizma, ljubavi, odanosti, snage i čistote koje se samo neznatno promenilo tokom poslednjih nekoliko vekova. Takođe su jestivi i igrali su ulogu u pomaganju ljudima da prođu kroz sukobe širom sveta.

O cveću Nasturtium

Nasturtium – porodica, rod i taksonomija
Nasturtiums su poznatiji kao Tropaeolum, čitav rod od 80 srodnih cvetnih višegodišnjih biljaka. Mnoge su popularne kao baštenske biljke, uključujući Tropaeolum majus, Tropaeolum peregrinum i Tropaeolum speciosum.

Svi članovi roda poznati su po svojim cvetovima jarkih boja i uglavnom listovima u obliku štita. Rod je jedini deo veće porodice Tropaeolaceae.

Botaničke karakteristike, boje i mirisi
Većina sorti Nasturtijuma su neke nijanse crvene ili druge tople boje.

Određene sorte daju krvavo crvene, svetlo žute, narandžaste, tamno kestenjaste ili čak žarko ružičaste cvetove. Nekoliko sorti ima višebojne i šarene cvetove, ali većina je jednobojna.

Biljke takođe imaju začinski, mošusni, zeleni miris koji podjednako dolazi iz lišća i cveća. Obično se koristi u muškim mešavinama kolonjske vode za svežu gornju notu.

Popularne vrste, vrste i sorte nasturcijuma

Neke od najčešće zasađenih vrsta Nasturtiuma uključuju T. peregrinum, T. majus i T. minus. Većina sorti koje se nazivaju samo po sorti su neki hibridi različitih vrsta jer se lako ukrštaju. Neke od najtoplijih specifičnih sorti uključuju:

Breskva Melba, žuta do narandžasta sorta velikog cvetanja sa kontrastnim tamnonarandžastim grlom
Canari Creeper, sorta T. peregrinum sa udvostručenim žutim cvetovima sa naboranim ivicama koje upadaju u oči
Jevel, jedna od jedine sorte nasturcijuma koja nasumično cveta u crvenoj, narandžastoj ili žutoj boji, tako da je lako zasaditi mešavinu boja.

Etimološko značenje
Uobičajeni naziv za cvet, Nasturtium, potiče od latinskih izraza nasus i torkuere. Nasus znači nos, a torkuere znači uvrtanje. Ime se odnosi na uobičajenu reakciju na oštar miris i oštar ukus biljke.

Naziv roda koji sadrži sve vrste Nasturtium, Tropaeolum, odnosi se na uverenje Karla Lineja da cveće izgleda kao trofeji bitke.

Iz kojih regiona je Nasturtijum?
Skoro svi pripadnici roda Tropaeolum potiču iz Južne i Centralne Amerike. Ipak, oni su rasprostranjeni širom planete otkako su prvi put otkriveni sredinom 1500-ih, što znači da je ova biljka široko naturalizovana. Može se naći kako raste svuda od Severne Amerike do Mediterana.

Kada je Nasturtium u sezoni?
Sorte nasturcijuma se razlikuju po vremenu cvetanja, ali je moguće da cvetaju od maja do septembra. Sadnja mešavine sorti može rezultirati mesecima neprekidnog cvetanja.

Upotreba i prednosti nasturcijuma

Nasturtiums ne samo da ulepšaju kutiju za sadnju na šetalištu ili viseću korpu. Takođe su jestive, od listova do cvetova i pupoljaka. U stvari, pupoljci se često kisele i koriste kao zamena za kapare jer takođe imaju oštar i blago ljut ukus.

Nasturtijum se često koristi kao šareni ukrasi ili kao deo mešane salate. Cveće takođe privlači i hrani oprašivače, posebno kada sadite crvene i jednocvetne sorte sa velikim cvetovima.

Ovo cveće nije toksično ili iritantno, tako da je odličan izbor za baštu u kojoj deca i kućni ljubimci redovno lutaju.

Značenje i simbolizam cveta nasturcijuma
Pošto nasturcijumi uglavnom cvetaju toplim bojama, nije iznenađujuće što imaju snažno i emocionalno značenje. Na jeziku cveća, značenje i simbolika Nasturtijuma donekle varira i u zavisnosti od boje odgovarajućeg cveta:

Značenje cveta crvenog nasturcijuma

Cveće crvenog nasturcijuma simbolizuje strastvenu ljubav, predanost, snažnu želju, energiju i slavlje.

Značenje žutog cveta nasturcijuma

Žuti cvetovi su sinonim za značenja radosti, razigranosti, mladosti, novih početaka i prijateljstva.

Značenje narandžastog cveta nasturcijuma

Narandžasta boja je usko povezana sa entuzijazmom, slavljenjem dostignuća, kreativnosti i rasta.

Značenje cveta kestenjaste nasturcijuma
Maroon je često simbol skrivene ili nesvesne lepote, tajne ljubavi, odanosti i produbljivanja opsesije.

Kulturni značaj i simbolika nasturcijuma
Uopšteno govoreći, cveće Nasturtijuma nosi simboliku snage, čistoće i jake emocije. Obično se povezuje sa patriotizmom ili željom da se bori za ono u šta veruje.

Ovo značenje se prenosi kroz godine otkako ga je švedski botaničar Carl Linnaeus prvi put predložio. Mislio je da crveni i narandžasti cvetovi izgledaju kao krvavi štitovi ili šlemovi koji se drže na stabljikama poput koplja.

Ironično, drugo važno značenje cveta je umesto toga povezano sa naučnim principom. Botaničareva ćerka Elizabet Line primetila je da crveno cveće bljeska u sumrak. Ovo je ustupilo mesto otkriću fenomena Elizabet Line, koji je vizuelni efekat nalik stroboskopu uzrokovan uparenjem crvene i plave ili tamno zelene boje.

Cveće nasturcijuma u ​​viktorijanskoj eri

Tokom viktorijanske ere na vrhuncu upotrebe cvetnih aranžmana, Nasturtijum je dobio nešto drugačije značenje. Stavljanje nekoliko jarko crvenih cvetova u buket može dodati sledeća značenja:

Burna ljubav, koja ukazuje na vaše interesovanje uprkos preprekama
Lojalnost i predanost da se neko juri u dužem vremenskom periodu
Tajna ili skrivena ljubav
Slatkoća i gracioznost, posebno kada se pomeša sa karanfilima i pupoljcima ruže.
Neki od drugih kulturnih doprinosa Nasturtijuma su praktičniji. Na primer, osušeni i mleveni oblik listova i pupoljaka korišćen je kao zamena za crni biber tokom Drugog svetskog rata.

Cveće nasturcijuma u ​​umetnosti i književnosti
U umetnosti, Klod Mone je naširoko koristio Nasturtiums zbog njihove jarke boje na svojim slikama. Mnoge slike umetnice Margaret Preston zasnovane su posebno na ovom cvetu.

Pogodne prilike za poklone za nasturcijum

Nasturtijum je dostupan i kao rezano cveće i kao biljke u saksiji. Sorte u saksiji su odličan poklon za nekoga ko započinje novi poduhvat poput promene karijere ili vraćanja u školu, posebno u žutim i narandžastim nijansama.

Jarko crveni nasturcijumi su odličan dodatak buketima sa suptilnim ili očiglednim romantičnim namerama. Takođe su idealni za godišnjice, posebno u tamnijim nijansama crvene, jer ovo cveće ukazuje na lojalnost i odanost.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće nasturcijuma kod kuće
Nasturtijum lakše vene od mnogih drugih biljaka, pa ih cvećari često hladno tretiraju kako bi se osiguralo da mogu da izdrže u buketu.

Odmah nakon sečenja, odnesite nasturcijum u zatvorenom prostoru i napržite ga vodom. Stavite ih u vazu ili čašu sveže vode i stavite u frižider dok ne dođe vreme za predstavljanje buketa.

Hlađenje cveća najmanje nekoliko sati odmah nakon rezanja pomoći će im da odole uvenuću najmanje dan ili dva na sobnoj temperaturi.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za negu svežeg rezanog cveća kod kuće.

Upakovati
Ne dozvolite da vas sveprisutnost Nasturtijuma navede da previdite njenu simboliku. Ovaj skromni baštenski cvet pripada svakom dvorištu ili balkonskoj cvetnoj kutiji.

Najčešća pitanja o cvetu nasturcijuma
Da li se nasturcijumi vraćaju svake godine?
Nasturtium su biljke koje se same seju, tako da će se iz godine u godinu vraćati u vašu baštu ili rastuću površinu.

Da li nasturcijumi vole sunce ili senku?
Nasturtiums su biljke koje vole sunce i najbolje uspevaju u oblastima za uzgoj koje obično dobijaju najmanje 6 sati pune, direktne sunčeve svetlosti svakog dana.

Gde da posadim nasturcijume?
Gledajte da posadite nasturcijum u dobro drenirajuće podloge, idealno na dobro izloženim područjima koja dobijaju puno sunca gde je to moguće. Obično biljkama neće biti potrebno mnogo đubrenja jer su njihove potrebe za hranljivim materijama zanemarljive u poređenju sa mnogim drugim cvetnim biljkama.

Šta simbolizuje nasturcijum?
Cveće nasturcijuma nosi simboliku snage, čistoće i jake emocije. Obično se povezuje sa patriotizmom ili željom da se bori za ono u šta veruje.

Za šta se koristi nasturcijum?
Biljke nasturcijuma su jestive, od listova do cvetova i pupoljaka. U stvari, pupoljci se često kisele i koriste kao zamena za kapare jer takođe imaju oštar i blago ljut ukus. Latice nasturcijuma se često koriste kao šareni ukrasi ili kao deo mešane salate. Cveće su takođe odlični oprašivači koji privlače pčele i druge insekte u baštu.