Kako zalijevati biljke novca

Osnovni saveti za zalivanje biljaka novčića kod kuće

Biljke novčića (Pachira akuatica) su prelepo drveće u zatvorenom prostoru iz Centralne i Južne Amerike. Kada su pravilno postavljene, biljke stabla novca su neke od najpovoljnijih feng šui biljaka za vaš dom. Međutim, da biste pružili maksimalne prednosti feng šuija, morate da održite svoju biljku drveta novca zdravom i srećnom. U ovom članku ćemo objasniti kada i kako zalijevati biljke novčića.


Kako zalijevati biljke novčića (Pachira akuatica) – najvažnije
Biljke drveća novca su žedne kućne biljke kojima je potrebno stalno vlažno tlo. Zalivajte biljke novčića kad god se gornjih 2 inča zemlje osećaju suvim na dodir. Ostavljanje tla da se malo osuši smanjuje rizik od prekomernog zalivanja. Zalivati ređe tokom zime kada biljka prirodno miruje.

O biljkama novca

Biljke novčića (Pachira akuatica) su članovi porodice sleza (Malvaceae). Biljke drveća novca su porijeklom iz tropskih močvara Centralne i Južne Amerike. Zapamtite da neke kućne biljke označene kao Pachira akuatica mogu zapravo biti srodne vrste Pachira glabra.

Biljke drveća novca imaju prelepe eliptične listove koji su zeleni i sjajni. Mnoge biljke novčića takođe imaju pletena ili uvijena glatka stabla. Smatra se da su i petokraki listovi i neobična debla srećni.

Iako biljke divljeg drveta novca mogu narasti do 60 stopa u visinu, unutrašnji primerci će dostići visinu od oko 8 stopa. Biljke drveća divljeg novca takođe proizvode neke od najvećih cvetova bilo kog drveta, ali neće cvetati u zatvorenom prostoru.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Kao i svaki živi organizam, biljke zavise od vode da bi preživele. Voda može činiti do 95% ukupne mase biljke, u poređenju sa otprilike 60% za prosečno ljudsko biće.

Biljke zavise od vode za fotosintezu, što omogućava biljkama da koriste sunčevu energiju za mešanje ugljen-dioksida i vode. Ovo stvara glukozu, koju biljke koriste za proizvodnju celuloze, ključnog gradiva novog biljnog tkiva. Biljke koriste celulozu za proizvodnju novih stabljika i listova i nastavak rasta.

Biljke šalju korenje u zemlju da apsorbuju vodu. Tokom ovog procesa, biljke takođe mogu pristupiti hranljivim materijama sadržanim u okolnom tlu. Biljke se oslanjaju na ove hranljive materije, uključujući azot, kalijum i fosfor, za stvaranje novih listova ili cvetova.

Voda je takođe ključna za klijanje semena, omogućavajući da rastu nove biljke. Ako seme ne dobije dovoljno vode iz zemlje, neće proklijati.

Kako znate kada biljci novčića treba zalivanje?

Iako su biljke novčića prilično žedne, najbolje je da proverite da li im je potrebno zalivanje pre nego što im date piće. Ovo smanjuje rizik od prekomernog zalivanja, što je uobičajen problem kada se brinete o biljkama novčića.

Počnite tako što ćete proveriti tlo prstom ili meračem vlage. Gurnite prst u zemlju do zgloba. Ako se gornjih 2 inča zemlje oseća suvo na dodir, vreme je da zalijete svoju biljku drveta novca.

Ponekad će vam biljka stabla novca dati vizuelne znake da joj je potrebno zalivanje. Ako vaša biljka ima opuštene stabljike ili listove, verovatno joj je potrebno zalivanje. Čak i ako primetite opušteno lišće, takođe je najbolje proveriti tlo.

Faktori životne sredine koji mogu uticati na cikluse zalivanja

Okruženje oko biljke novca može uticati na to koliko često treba da je zalivate. Ovi faktori životne sredine uključuju nivoe svetlosti, tlo, temperaturu okoline i nivoe vlažnosti.

Biljkama stabla novca potrebna je jaka, indirektna svetlost ili filtrirana sunčeva svetlost. Ako biljka ima previše direktnog sunca, koristiće više vode, tako da ćete morati češće da zalivate. Međutim, ako vaša biljka drveta novca raste u delimičnoj senci, moraćete da je zalivate ređe.

Biljke drveta novca zahtevaju temperature između 65 i 75ºF (18 do 24ºC) i nivoe vlažnosti od najmanje 50%. Moraćete da zalivate biljke novčića češće na višim temperaturama ili nižim nivoima vlažnosti. Održavajte ispravan nivo vlažnosti pomoću ovlaživača ili posude sa šljunkom.

Hladni ili suvi promaji mogu sniziti temperaturu okoline i vlažnost oko vaše biljke novca. Ovo isušuje vazduh, primoravajući vas da češće zalivate. Uvek držite biljke drveća novca dalje od propuha koje izazivaju ventilacioni otvori, prozori i radijatori.

Na cikluse zalivanja može uticati i vrsta zemljišta koje date svojoj biljci novčića. Ove tropske kućne biljke preferiraju ilovasta, dobro drenirajuća tla koja još uvek mogu zadržati malo vlage. Ako tlo ima previše drenaže, biljku ćete morati više zalijevati. Ali ako nema dovoljno drenaže, vaša biljka stabla novca mogla bi patiti od prekomernog zalivanja.

Sezonski faktori koji mogu uticati na cikluse zalivanja
U zavisnosti od sezone, možda ćete morati da zalivate svoje stablo novca mravi češće. Tokom proleća i leta, zalivajte biljke novčića kad god su gornja 2 inča zemlje suva. Zalivajte ređe tokom zime kada je vaša biljka stabla novca prirodno u mirovanju.

U nekim klimatskim uslovima, leti je vazduh vlažniji, pa ćete možda morati manje zalivati. Ali u vrućim, suvim klimatskim uslovima, moraćete da zalivate češće jer će se vaša biljka stabla novca brže sušiti.

Kako zalijevati biljke novca

Pre zalivanja vaše biljke novca, testirajte tlo da biste bili sigurni da je biljci potrebno zalivanje. Ako još uvek ima vlage u gornjih 2 inča zemlje, sačekajte još dan ili dva.

Kad god zalivate svoju biljku drveta novca, koristite destilovanu ili filtriranu vodu. Mnoge tropske kućne biljke, kao što su biljke novčića, osetljive su na hemikalije iz vode iz slavine kao što je fluor. Ako ne možete da dobijete destilovanu ili filtriranu vodu, ostavite malo vode iz slavine 24 sata pre zalivanja biljke.

Obavezno koristite i mlaku vodu ili vodu sobne temperature. Biljke drveća novca ne vole niske temperature, što se proteže i na njihovu vodu. Korišćenje hladne vode može da šokira vašu biljku, uzrokujući štetu.

Uvek usmerite svoju kantu za zalivanje u podnožje debla i zalijte tlo oko biljke. Ako zalivate odozgo, poprskaćete vodu po listovima. To može dovesti do problema kao što su gljivične bolesti. Zalivajte sve dok višak tečnosti ne počne da curi iz drenažnih rupa u rasadniku biljke.

Znaci da možda previše zalivate svoju biljku novca

Jedan od najčešćih problema za biljke novčića je prekomerno zalivanje. Iako je biljkama stabla novca potrebno često zalivanje, prekomerno zalivanje izaziva probleme kao što su:

Smeđe ili žuto lišće
Opušteno lišće
Nogav rast
Root truleži
Mekano, kašasto deblo

Znaci da možda potlačete svoju biljku novca
Podvodnjavanje je takođe značajan problem za biljke novčića jer im je potrebno puno vode. Simptomi podvodnjavanja uključuju:

Smeđi vrhovi ili ivice listova
Listovi uvijeni ili spušteni
Suva zemlja koja se povlači od ivice lonca

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Između ciklusa zalivanja, od vitalnog je značaja da obezbedite da vaša biljka stabla novca dobije dovoljno vlage. Ovo osigurava da vaša biljka novca ima dovoljno vlage. Koristite ovlaživače ili posude sa šljunkom da održite najmanje 50% vlažnosti oko vaše biljke.

Držite biljke novca dalje od hladnog ili suvog propuha u svakom trenutku. Promaja smanjuje temperaturu ili vlažnost oko biljke, primoravajući vas da češće zalivate. Postavite biljke novca na jako, indirektno ili filtrirano svetlo, a ne na direktnu popodnevnu sunčevu svetlost.

Najčešća pitanja o zalivanju biljaka novca

Da li će biljke novca imati koristi od posude za vlažnost?
Biljke drveća novca zahtevaju najmanje 50% vlažnosti, tako da posude sa šljunkom mogu biti od pomoći za održavanje tačnih nivoa vlažnosti.

Da li treba da zamaglite biljku novčića?
Iako zamagljivanje privremeno povećava vlažnost, samo po sebi to nije dovoljno. Raspršite svoju biljku novca dok koristite i ovlaživač.

Koliko često biljkama novca treba voda?
Biljke drveća novca treba zalivati kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši.

Možete li preliti biljku novčanog drveta?
Prekomerno zalivanje je uobičajeni problem za biljke novčića, tako da zalivajte samo kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši.

Koja je vrsta vode najbolja za biljke novca?
Biljke drveta novca mogu biti osetljive na hemikalije iz vode iz slavine, pa uvek koristite mlaku ili destilovanu ili filtriranu vodu na sobnoj temperaturi.

Zalivanje biljaka novca – završno
Biljke drveća novca su prelepo, povoljno drveće u zatvorenom prostoru koje može poboljšati feng šui vašeg doma. Zalivajte biljke novčića kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši. Uvek koristite destilovanu ili filtriranu vodu sobne temperature kada zalivate biljke novčića.