Kako da odsecete cvece cinije

Kada i kako smanjiti cinije u svojoj bašti

Cinije su neverovatno produktivne jednogodišnje biljke koje stvaraju prekrasan obilje šarenog cveća. Iako se cinije malo održavaju, malo truda može povećati broj cveća koje dobijate. Da biste podstakli svoju ciniju da proizvede više cveća, dobra je ideja da biljku obrezujete i odvojite. U ovom članku ćemo vam pokazati kada i kako da odsečete cvetove cinije u svojoj bašti.


Rezanje i uklanjanje cveća cinije – najvažnije
Kada vaša cinija bude visoka oko 8 do 12 inča, odrežite gornja 4 inča stabljike. Ovo podstiče cinije da proizvede više stabljika i više cvetova. Uvenuća cinija cveta tokom sezone kako bi napravila mesto za novo cveće. Kao jednogodišnje biljke, cinije umiru ponovo zimi i neće im trebati rezanje.

Ime: Zinnia
Naučno ime: Zinnia spp.
Domaći areal: Meksiko, jugozapadne Sjedinjene Države, delovi Centralne i Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11
Botaničke karakteristike: Složeno cveće koje može biti jednostruko, dvostruko ili polu-dvostruko koje raste na stabljikama od 1 do 4 stope visine
Sezona cvetanja: od početka leta do prvih jesenjih mrazeva
Boje: ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, žuta, zelena, bela
Toksičnost: Nije toksično za ljude, kućne ljubimce i druge životinje.

Da li je potrebno rezanje i odbijanje cveća cinije?

Cinije su neke od najlakših cvetova za uzgoj i dolaze u širokom spektru šarenih sorti. Sve dok dobijaju puno sunčeve svetlosti, redovno zalivanje u dobro dreniranom zemljištu i đubrenje, cinije su izuzetno plodne jednogodišnje biljke. Kao takvo, sečenje i odsecanje cvetova cinije nije striktno neophodno.

Međutim, ako odlučite da odsečete cinije, dobićete veći broj cvetova. Cinije su popularno i simbolično rezano cveće, tako da usvajanje pristupa sečenju i vraćanju znači da možete da ih berite duže vreme (i sušite i čuvate još duže). Jednom kada uzmete reznicu cinije, biljka će preusmeriti svoju energiju na proizvodnju novih cvetova.

Ako želite najbolji mogući rod cinije, možete smanjiti vrhove mladih biljaka. Ovo podstiče biljku da proizvede nekoliko novih stabljika od kojih će se svaka razviti u fantastične cvetove. Najbolje je to učiniti pre nego što biljka počne da cveta da bi se maksimizirao zaslepljujući prikaz.

Cinije proizvode veliko, lepo cveće u nizu boja, od ružičaste, ljubičaste, narandžaste, crvene, zelene i bele. Međutim, staro cveće će početi da vene ili postaje smeđe. Dakle, ako želite da vaše cinije izgledaju najbolje, neophodno je da ih uklonite. Odbijanje ovih istrošenih cvetova čini da ostali zdravi cvetovi izgledaju još bolje.

Na kraju sezone cvetanja, cinije će početi da umiru kada budu izložene mrazu. Cinije su jednogodišnje biljke, što znači da svaka biljka traje samo jednu godinu. Za razliku od višegodišnjih biljaka, nećete morati da smanjite cinije nakon završetka sezone da biste ih pripremili za sledeću godinu.

Ključna razmatranja pri rezanju i odstranjivanju cinija

Pre nego što počnete da obrezujete ili odsecate svoje cinije, važno je da sterilišete baštenski alat. Kad god sečete biljku, svež rez je podložan bolestima i štetočinama koje se mogu preneti sa drugih biljaka. Sterilizujte svoje makaze za rezidbu i druge alate sa 5% rastvorom izbeljivača da biste izbegli ovaj problem.

Takođe je ključno osigurati da su vaše makaze ili makaze oštre. Ovo osigurava da će rez biti čist, smanjujući rizik od bolesti ili štetočina koje napadaju vašu ciniju. Koristite kamen za oštrenje da održite svoje makaze za orezivanje ili škare u dobrom stanju.

Iako su orezivanje i orezivanje korisni za cinije, bitno je ne uklanjati previše biljke odjednom. Odsecanje previše cinije slabi biljku, narušavajući njenu sposobnost da proizvodi cveće. Nikada ne uklanjajte više od trećine ili četvrtine ukupnog broja stabljika odjednom.

Kada smanjiti cinije

Za najbolje rezultate, orezujte cinije kada su relativno mlade i pre nego što počnu da cvetaju. Biljka je trebalo da dostigne visinu od 8 do 12 inča pre nego što razmislite o obrezivanju. Svaka biljka takođe treba da ima najmanje dva seta listova, a stabljika treba da bude čvrsta. Ako je stabljika i dalje mekana, sačekajte još nekoliko dana pre nego što pokušate ponovo.

Uklanjanje vrhova biljaka u ovoj fazi naziva se “štipanje”. Ovo stimuliše bujniji rast jer biljka proizvodi više stabljika iz posekotine. Svaka od ovih stabljika će nastaviti da proizvodi prelep cvet.

Cinije obično cvetaju od ranog leta do prvog jesenskog mraza. Deadheading tokom cele sezone pomaže vašoj ciniji da proizvede što više cveća pre nego što jesen stigne. Kada cvet počne da vene ili postaje smeđi, odsecite ga biljka se koncentriše na mlade pupoljke.

Kako orezati cinije

Štipanje, rezidba i mrtva glava su tri glavna načina sečenja cinija. Svaka metoda služi određenoj svrsi i treba je raditi u određeno vreme tokom sezone. Kada berete svoje cinije, njihovo sečenje na pravi način takođe pomaže u promovisanju većeg cvetanja.

Štipanje
Štipanje je način stimulisanja biljke cinije da proizvodi više stabljika i trebalo bi da se uradi kada je biljka mlada. Kada vaša cinija dostigne visinu između 8 i 12 inča, može se stisnuti. Uverite se da je stabljika čvrsta i da ima najmanje dva seta listova. Ako stabljika nije čvrsta, sačekajte sa štipanjem nekoliko dana dok stabljika ne postane jača.

Koristeći čiste, oštre makaze ili makaze, odrežite gornje 4 inča od mlade biljke. Iako ovo može izgledati kontraintuitivno, biljka će reagovati tako što će proizvesti više novih stabljika iz posekotine. Ovo stvara bujastu biljku cinije koja će dati puno raskošnog cveća tokom cele sezone.

Obrezivanje
Možda ćete morati da obrezujete svoje cinije u različitim fazama sezone. Obrezivanje je obično potrebno samo ako su vaše cinije zaražene bolestima ili štetočinama. Koristeći oštre, čiste alate, odrežite sve zaražene stabljike, listove ili cvetove kako biste sprečili širenje problema.

Iako cinije daju prelepo upadljivo cveće, ovi cvetovi će se vremenom pogoršati. Kada počnu da venu ili postaju smeđi, možete ih ubiti. Ovo pomaže vašoj ciniji da proizvede sveže cveće iz mlađih pupoljaka, istovremeno održavajući lepotu biljke.

Zanimljivo je da možete koristiti mrtvu glavu kao način da kontrolišete veličinu vaših cinija. Ako želite kompaktniju ciniju, odsecite više stabljike kada odvojite istrošeni cvet. Stabljika će tada rasti bliže zemlji.

Ako želite da zadržite visinu svoje cinije, uklanjajte manje stabljike kad god uvenuli cvetovi. Kako se biljka oporavlja, novi cvetovi će se pojaviti više na stabljici.

Berba
Kada dođe vreme da berete rezano cveće sa vaše cinije, sečenje na pravom mestu podstiče razvoj više cveća. Izaberite čvrstu cvetnu stabljiku koja se odvaja od glavne biljke. Odrežite stabljiku što je moguće bliže spoju sa glavnom biljkom, neposredno iznad skupa listova.

Korišćenje ove metode omogućava vašoj ciniji da proizvede još jedan cvet umesto stabljike koju ste ubrali. Ova sposobnost rezanja i vraćanja je veliki razlog zašto cinije prave odlično rezano cveće.

Sečenje nazad
Za razliku od trajnica, jednogodišnje biljke kao što su cinije ne treba seći na kraju sezone. Umesto toga, jednogodišnje biljke prirodno odumiru kada se sezona završi jer traju samo jednu godinu. Kada vaše cinije završe sa cvetanjem, ostavite poslednje cvetne glave na biljci i sakupite seme. Zatim možete koristiti seme za uzgoj useva cinije sledeće godine.

Okončanje
Uz odgovarajuću negu i pažnju, cinije mogu pružiti ogroman rod fantastičnog rezanog cveća. Da biste dobili što više cvetnih stabljika, uštipnite svoje cinije kada dostignu visinu od 8 do 12 inča. Uklonite sve istrošeno cveće tokom sezone cvetanja cinije da biste podstakli novo cvetanje. Uvek koristite čiste, oštre alate i samo isečene stabljike koje su lepe i čvrste.