Tajne zvoncica mitovi znacenja i simbolika

Da se ​​ne pogrešaimo sa nepovezanim cvećem istog uobičajenog imena, zvončići ( Hiacinthoides non-scripta ) su zaista očaravajuća trajnica. Ovi delikatni cvetovi se obično mogu naći na šumskim podovima, koji niču iz kontejnera i šarmantnim kućnim baštama širom Evrope i Severne Amerike. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cveta zvončića, simbolici i magičnim legendama na jeziku cveća.

O zvončićima (Hiacinthoides non-scripta)
Hiacinthoides non-scripta je dobio ime, „zvončići“ po izgledu cvetova. Rastući iz lukovice, biljka zvončića izbija nekoliko linearnih listova iz zemlje i centralni toranj (oko 20 inča u visinu).

Plavo zvono, obično zvono, englesko zvonce ili divlji zumbul je naučno klasifikovano kao član roda Hiacinthoides u potporodici Scilloideae u porodici Asparagaceae.

Švedski botaničar Carl Linnaeus prvi je opisao Hiacinthoides non-scripta u svom delu, Species Plantarum , koje je objavljeno 1753. On ga je označio kao „non-scripta” što znači bez slova ili bez zapisa, da bi ga razlikovao od klasičnog zumbula.

Uobičajeno zvonce ima mnoga botanička imena tokom godina. Godine 1797., engleski botaničar je tvrdio da je nutans (klimanje glavom) prikladniji od non-scripta. Tako je rođen naziv Hiacinthoides nutans.

Simbolično značenje boja zvončića

Značenje i simbolizam cveta zvončića
Cvetovi zvončića variraju u boji od bele do sive do bledo plave, lila i ružičaste do dubokog kobalta. Uopšteno govoreći, cvetovi zvončića simbolizuju zahvalnost, poniznost, večnu ljubav i postojanost.

Tačnije lila ili ljubičasta zvona predstavljaju zahvalnost, bela zvona simboliziraju čistoću i duhovnost , plava zvona plave boje predstavljaju poniznost i postojanost, a ružičasta je savršen izbor za prenošenje osećanja večne ljubavi.

Zvončići i vile

Vekovima su rasla u zemlji vila i goblina, zvončića (koja se nazivaju i vilinsko cveće) prožeta su mitologijom. Mnoge priče prepliću mračnu bajku sa šumom zvončića, legendama, kletvama i lošom srećom.

Neki veruju da vile koriste zvončiće da očaraju i zarobe ljude. Ako odaberete zvonce, vile bi vas mogle odvesti na krivi put i zauvek ćete se izgubiti. Ako čujete zvonce, priča se da će vas posetiti loša vila i da ćete vi ili neko vama blizak ubrzo posle toga poginuti.

Bluebells & Vitches
U Škotskoj se zvona nazivaju zečjim zvončićima jer se verovalo da će se veštice transformisati u zečeve, a zatim se sakriti u poljima zvončića.

Plava zvona u umetnosti i književnosti

Pored svog mesta u folkloru i legendama, zvona takođe zauzimaju reflektor u popularnoj umetnosti i književnosti Britanije. Na primer, u svojoj pesmi „ Zvono “ Emili Bronte opisuje lepotu drveta zvončića, odsustvo boje cveća zimi i kako se zbog njihovog pojavljivanja u proleće oseća nostalgija za domom.

Lepota zvončića je takođe inspirisala mnoge engleske umetnike da zabeleže svoju privlačnost na platnu. Na nekoliko slika, umetnik Džek Vigins je zauvek sačuvao šarm livada zvončića prošaranih sunčevom svetlošću koje teraju poštovaoce njegove umetnosti da čeznu za toplinom proleća.

Plava zvona na viktorijanskom jeziku cveća
Na jeziku cveća i tradicionalnog cvetnog simbolizma, zvona predstavljaju mnogo vrlinije ideale, kao što su poniznost, zahvalnost, postojanost i večna ljubav. Ova skromna značenja se verovatno pripisuju izgledu cvetova zvončića, koji kao da se klanjaju pred posmatračima.

Šta simboliziraju tetovaže Bluebell?
U umetnosti tetovaža, zvona se obično biraju kao simbol zahvalnosti ili večne ljubavi. Ovo je posebno tačno kada je cvet napisan mastilom uz nečije ime.

Prikladne prilike za poklone
Prikladne prilike za poklone za cveće zvončića
Pošto se zvončići smatraju divljim cvećem, oni nisu često „zvezda emisije“ u većini buketa. Umesto toga, njihovi lepi cvetovi su ugrađeni da dodaju teksturu, iznenađujuće blještavilo boja i malo delikatnosti mešanim cvetnim aranžmanima i sezonskim prolećnim dizajnom. Buketi sa zvončićima imaju rustičnu, ćudljivu privlačnost i lepo izgledaju umotani u kanap ili vezani satenskom trakom.

Zvončići su često jedno od prvih cveća koje obilno cveta u proleće, što ih čini savršenim izborom cveća za proslavu bilo koje prolećne prilike: rođendane, godišnjice, Uskrs, Majčin dan i samo zato. Ako ih imate u vašem dvorištu i ne plašite se vila, uberite gomilu, vežite ih vrpcom i dajte prijatelju da im podiže raspoloženje svežim mirisom prolećne obnove i preporoda.

Kada poklanjate zvončiće, možete ih koristiti i za prenošenje cvetne poruke jezikom cveća. Dostavite buket ružičastih zvončića da pokažete svoju večnu ljubav ili ih poklonite bliskom prijatelju da pokažete koliko cenite njihovo prisustvo u svom životu.

Zvončići su takođe jedno od cvetova u mesecu rođenja u aprilu. Dakle, pored tratinčica i slatkog graška, buket zvončića je divan način da proslavite rođenje bebe u aprilu ili aprilski rođendan vašeg najboljeg prijatelja.

Tepih vaše bašte u plavom
Ovi magični, delikatni cvetovi plave boje vekovima su očaravali šumske lutalice, botaničare i kućne baštovane. Sada kada znate kako da gajite baštu zvončića kod kuće, možete ceniti njihovu lepotu svakog proleća dok terate vile.