Da li su smokve iz lista Fiddle pogodne za kucne ljubimce

Fiddle Leaf Smokve (Ficus lirata) sadrže mlečni sok sa oštrim kristalima kalcijum oksalata. Ovaj sok je toksičan za sve kućne ljubimce, uključujući mačke, pse i ptice. Simptomi uključuju iritaciju usne šupljine, otok i povraćanje, između ostalog. Svoje kućne ljubimce možete držati podalje tako što ćete drvo držati van domašaja, staviti citruse oko lonca ili trenirati sa bocom sa raspršivačem. Pratite ovaj vodič da biste saznali koji su znaci gutanja lista Fiddle Leaf i šta možete da uradite da svoje ljubimce držite podalje.


Da li su smokve iz lista Fiddle pogodne za kućne ljubimce? (Osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Da li su smokve iz lista Fiddle toksične?
Koji kućni ljubimci su u opasnosti od trovanja listom smokve?
Koji su znaci trovanja smokvinim lišćem?
Šta učiniti ako vaš ljubimac proguta list gusle Fig
Kako držati kućne ljubimce podalje od smokava iz lista fidla
Fiddle Leaf Toksičnost smokve – poslednja reč

Da li su smokve iz lista Fiddle toksične?

Fiddle Leaf Smokve i drugi članovi porodice Moraceae imaju beli mlečni sok u svojim stabljikama i listovima. Ovaj sok sadrži kristale kalcijum oksalata koji se takođe nalaze u drugim sobnim biljkama, kao što su filodendroni.

Ovi kristali su neverovatno oštri. Oštre ivice izazivaju iritaciju kada se progutaju i mogu dovesti do niza drugih zdravstvenih problema ako se ne reše odmah.

Male doze su obično blage i ne dovode do dugotrajnih problema, ali i dalje mogu imati negativne efekte na vas ili vaše kućne ljubimce . Kad god naiđete na sok biljke, kao prilikom rezidbe ili razmnožavanja, važno je da operete ruke odmah nakon toga i izbegavate dodirivanje očiju ili usta.
Koji kućni ljubimci su u opasnosti od trovanja listom smokve?
Mačka pored biljke smokve sa listom gusle
Mačke

Ako vaše mačke odluče da grickaju lišće vašeg lista Fiddle Leaf, ili čak da ga pročetkaju kada su stabljike otvorene ili izložene, sok se može zalepiti za njihovo krzno i kožu, izazivajući iritaciju. Ali, pravi problem nastaje kada pokušaju da se otarase soka tako što ga ližu.

Kada se proguta, prvi problem će biti oralna iritacija i otok. Ako se proguta puno soka, može da zapali probavni sistem, uzrokujući ozbiljne nelagodnosti.

Zbog iritacije, mogu pokazati otpor prema jedenju hrane. Vaša mačka takođe može da dehidrira i može da počne nekontrolisano da slini.
Psi

Manje je verovatno da će psi imati problema sa gutanjem fiddle lista smokve jer obično ostaju van domašaja. Međutim, radoznali štenad mogu pronaći potrebu da grickaju jedan od listova kako bi ih testirali da li su blizu poda.

Ovo ima isti efekat na pse kao i na mačke. Prvo se javljaju iritacija i otok u ustima i možda ćete primetiti da vaš pas šapa po ustima ili pokazuje znake nelagodnosti. Ako progutaju više od malog zalogaja, može doći do povraćanja i problema sa crevima.
Ptice

Poznato je da ptice uživaju u žvakanju listova mnogih biljaka. Međutim, važno je držati ih podalje od svih članova roda Ficus zbog mlečnog soka koji se nalazi u listovima i stabljikama.

Ovo može imati mnogo drastičniji efekat na ptice zbog njihove manje veličine. Oni mogu imati poteškoća sa gutanjem i mogu početi da povraćaju ako je problem ozbiljan.
Koji su znaci trovanja smokvinim lišćem?

Prvi znak na koji treba obratiti pažnju je na samim biljkama. Pazite na tragove ugriza na listovima ili ogrebotine na stabljikama ili u zemljištu. Štetočine na smokvinom lišću takođe mogu stvoriti rupe koje izgledaju kao tragovi ugriza, pa proverite da li ima grešaka pre nego što proverite svoje ljubimce.

Drugi znak kod mačaka i pasa je otok, slinjenje ili opšta iritacija usta. Mogu da se šapaju po licu ili ližu oko usta, što ukazuje na nelagodnost.

Ako se problem nastavi, vaš ljubimac može prestati da jede ili pije kao rezultat oralne iritacije. Ako kristali stignu u želudac i creva, mogu da počnu da povraćaju ili imaju problema sa dijarejom. Vaši kućni ljubimci takođe mogu postati dehidrirani i generalno umorni ili slabi.
Šta učiniti ako vaš ljubimac proguta list gusle Fig

Ako primetite bilo koji od ovih problema, odvedite svog ljubimca veterinaru što je pre moguće. Što duže čekate, veća je verovatnoća da će problem eskalirati. Veterinar će imati mogućnost da proceni problem i odredi koji je tretman najbolji.

Pogledajte biljku da biste utvrdili koliko je uneseno. Pratite koliko je vremena prošlo od kada je vaš ljubimac prvi put počeo da pokazuje simptome da biste veterinaru dali ideju o razmerama problema.

U početku će isprati usta kućnog ljubimca kako bi se otarasili svih preostalih ostataka. Na osnovu simptoma, oni će verovatno sprovesti testove kako bi utvrdili koji su organi zahvaćeni i propisali lečenje u skladu sa tim.
Kako držati kućne ljubimce podalje od smokava iz lista fidla
Velika biljka smokve sa listom gusle koja raste u zatvorenom prostoru

Da biste izbegli bilo kakve odlaske kod veterinara, najbolje je da sprečite svoje kućne ljubimce da uopšte dođu do vaše fiddle Leaf Smokve. Nijedan metod nije siguran, ali postoji mnogo opcija koje možete isprobati:

Držite biljku van domašaja . Za viša stabla ovo nije najlakši zadatak, ali je najefikasniji. Takođe možete orezati donje listove sa drveta smokve da biste ga oblikovali i držali lišće dalje od očiju vašeg ljubimca. Obavezno sakupite sve lišće smokve koje pada sa drveta. Za više, pogledajte naš vodič o tome gde pozicionirati smokve od lista gusle u kući.
Koristite citruse . Neke mačke i psi nisu ljubitelji citrusa i obično će se kloniti jakih mirisa citrusa. Ostavite malo kore narandže ili limuna u blizini lonca ili ga obložite eteričnim uljima citrusa. Ne stavljajte ih u zemlju jer to može oštetiti korenje.
Obučite svoje ljubimce da se drže podalje . Držite bocu sa raspršivačem napunjenu vodom u blizini kako biste ih podstakli da se drže dalje od drveta.

Fiddle Leaf Toksičnost smokve – poslednja reč

Iako volimo svoje kućne ljubimce i kućne biljke, obično je najbolje držati ih odvojeno. Iako su smokve od lista Fiddle samo blago toksične i malo je verovatno da će biti fatalne, one i dalje mogu izazvati zdravstvene probleme koji štete vašim krznenim prijateljima.