Jestivo cveće Ultimativni vodič

Svi se divimo cveću zbog njegove lepote, boje i mirisa, ali šta je sa njihovim ukusom? Sa trendom da jestivo cveće preuzima kuhinje širom zemlje, sve je češće videti cveće na našim tanjirima, ne samo u restoranima sa Michelin zvezdicama, već i na večerama naših prijatelja. Ali šta jestivo cveće dodaje jelima? Da li su svi stilski, a bez suštine? I možete li jesti bilo koje staro cvećarsko cveće? Donosimo vam vrhunski vodič za jestivo cveće, uključujući listu sorti cveća koje su bezbedne za jelo.


Zašto koristiti jestivo cveće?

Jestivo cveće daje pojačanje boje, ukusa i teksture slatkim i slanim jelima. Oni mogu da podignu izgled najjednostavnijih jela, kao što je strana daske sa sirom, ili da dodaju elegantan završni dodir prelepoj svadbenoj torti. Ipak, nije sve u fensi estetici. Jestivo cveće treba tretirati kao samostalan sastojak (oni takođe imaju moćan lekoviti efekat sa hibiskusom koji je pun antioksidanata i nevena koji pomaže varenje). Većina jestivog cveća ima karakteristične ukuse koji zaista mogu poboljšati ukus jela, bilo da je slatko ili slano. Ključ je u tome da znate šta da spojite sa ostalim sastojcima. Kada upoznate svoje stvari, možete postaviti lepu dugu cveća koje ima dobar ukus koliko i izgleda.

Da li je bezbedno jesti cveće?

Nisu svi cvetovi jestivi, ali neki su bezbedni za jelo, iako su obično samo latice, a ne cela stabljika. Pre nego što uzgajate cveće za svoju kuhinju, obavezno istražite. Evo nekoliko najboljih saveta za bezbedno biranje jestivog cveća:

Mnogo cveća izgleda veoma slično, pa ako niste sigurni u identitet određenog cveta, preporučljivo je da ga ostavite sa svog tanjira. Jedite cveće samo ako ste potpuno sigurni da je jestivo.
U većini slučajeva samo su latice jestivog cveća pogodne za konzumaciju, pa se pobrinite da uklonite čašicu, tučak i prašnike većih cvetova (ruže, borovine i hibiskusa) zajedno sa gorkim ukusom svake latice.
Ako patite od polenske groznice ili alergije na polen, uklonite prašnik sa cvetova pre jela.
Ako kupujete jestivo cveće na mreži, uverite se da dolazi sa renomirane cvetne farme.
Ako berete svoje jestivo cveće, obavezno ga dobro operite pre upotrebe i izbegavajte da berete cvetove sa puta ili tamo gde su možda tretirani pesticidima.

Koje vrste cveća su bezbedne za jelo?

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da postoji mnogo različitih vrsta jestivog cveća. Ili opet možda ne. Ako prestanete da razmišljate o tome, cveće se koristi u proizvodnji hrane (i pića) svakog dana, pa i pred našim nosom – od hmelja od kojeg se pravi pivo, do hrizantema koje se koriste za pravljenje pirinčanih kolača i cvetova lavande koje su osnovni proizvod u francuskim kuhinjama. Na kraju krajeva, koliko nas je uživalo u šoljici čaja od hibiskusa ili bacilo cvet bazge u domaći koktel, a da nije razmišljalo o tome?

Pogledajte našu infografiku za neke od najpopularnijih sorti cveća koje su bezbedne za jelo zajedno sa preporučenom upotrebom u kuhinji.

Kakav je ukus cveća?

Kao što možete videti iz naše infografike, jestivo cveće ima raznoliku paletu ukusa, zbog čega se neki dopunjuju određenim jelima bolje od drugih. Kao opšte pravilo, većina jestivog cveća ima ukus svetlije, delikatnije verzije biljke iz koje potiče. Na primer, cvetovi komorača imaju ukus semena anisa, a cvetovi alijuma imaju ukus belog luka ili praziluka.
Mogu li jesti cveće koje se uzgaja u mojoj bašti?

Naravno! Samo obavezno proverite da li su jestivi. Uzgajanje jestivog cveća u vašoj bašti je idealno jer znate da nije tretirano pesticidima. Posadite ih negde van puta kućnih ljubimaca – ne želite da jedete cveće na kome je vaš voljeni kučić odlučio da obeleži svoju teritoriju.

Najbolji saveti za korišćenje jestivog cveća

Pre nego što počnete da dodajete jestivo cveće u jelo, obavezno uradite sledeće:

Postepeno uvodite cveće u svoju ishranu.
Cveće temeljno operite pre upotrebe. Koristite četku za pecivo da obrišete sve ostatke ili tvrdoglave insekte.
Sačekajte suvo jutro da uberete mlado cveće i pupoljke. Ovo održava boje i ukuse intenzivnijim pre nego što podnevno sunce ima priliku da ih osuši.
Koristite cveće na dan kada ste ga ubrali za najbolje rezultate ili ga stavite u frižider na najviše nekoliko dana. Ako odlučite da zamrznete svoje cveće, obavezno ga kuvajte ili dajte infuziju da biste izvukli maksimum iz njega.
Tamo gde su manji cvetovi u kišobranima (kratke stabljike koje se šire sa jedne zajedničke tačke – peršun i komorač su dobri primeri – koji pomalo liče na rebra kišobrana, dakle kišobran), možete odrezati ove cvetove i koristiti ih cele.

Jestivo cveće Ultimativni vodič

Istorija jestivog cveća

Jestivo cveće je možda najnoviji trend gurmana na Instagramu, ali jeste jedva da su hir – umetnost kuvanja sa cvećem postoji već mnogo vekova. Stari Grci su koristili latice ljubičice u svom vinu, Rimljani su bili skloni kuvanju sa ružama, kao i Osmanlije – otuda njihova ljubav prema turskoj slasti. Viktorijanci opsednuti cvećem takođe su bili veliki ljubitelji jestivog cveća – dodavali su ljubičice, peršun i boražinu u svoje salate.
Top 5 upotreba za jestivo cveće

U salatama kao živopisan, svež ukras.
Kao ukrasi nakon što su pošećereni ili glazirani (obično na vrhu kolača).
Za vodu natopljenu cvećem ili cvetne koktele.
Kao ledene kockice cveća – zamrznite cele pupoljke u posudi za kockice leda da biste dodali vau faktor letnjim pićima.
Za ulepšavanje želea i džemova.

Gde mogu da kupim jestivo cveće?

Jestivo cveće se može kupiti u većini velikih supermarketa. Brza pretraga na mreži će vam pokazati šta je dostupno i odakle. Možda ćete ih pronaći i na poljoprivrednim pijacama ili u online prodavnicama posvećenim prodaji jestivog cveća.