Kako pritisnuti cveće

Cveće ima moć da nas vrati na posebne proslave i trenutke u vremenu. Od onih važnih rođendanskih buketa do poza za prvi sastanak – postoji toliko razloga zašto možda tražite kako da pritisnete cveće da biste sačuvali te srećne uspomene.

I kod kuće je super lako presovati cveće – ne trebaju vam čak ni nikakvi fensi alati, samo nekoliko stvari koje već imate u kući! Dakle, bilo da želite da zauvek sačuvate ruže iz venčanog buketa ili da mamine omiljene maćuhice pretvorite u odgovarajući nakit za savršen personalizovani poklon, pratite ovaj vodič da biste saznali kako.

Kratka napomena pre nego što počnete da pritiskate cveće…

Kao i kod aranžiranja cveća, sušenja cveća ili bilo koje druge aktivnosti koja se bavi privlačnim cvetovima, postoji nekoliko stvari koje ćete morati da znate pre nego što počnete.

Koje cveće je najbolje za presovanje?

Plosnato cveće – mislim da su maćuhice, tratinčice, pa čak i suncokreti – generalno je najbolja opcija za presovanje jer njihov oblik znači da im treba manje vremena da dostignu svoj konačni oblik. Međutim, ne brinite ako ste se nadali da ćete pritisnuti svoje sunčano žute ruže za godišnjicu, jer se i dalje mogu koristiti deblji cvetovi, ali je preporučljivo da ih podelite po sredini makazama.

Najpopularnije cveće za presovanje su:

Daisies
Maćuhice
Ljubičice
Ruže otvorenog oblika ili jedne latice
Suncokreti

Kako pripremiti cvet za presovanje

Svježina tog cvijeta koji ćete pritisnuti je veoma važna i preporučujemo da odaberete cvijeće koje je nedavno procvjetalo. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti da odaberete svoje savršeno cveće i pritisnete ih, spremni za taj vikend zanatski projekat.

Kako pritisnuti cveće

Korak 1 – Izaberite cveće koje je ili tek procvetalo ili je još u pupoljku. Što je cvet svežiji, to je bolji rezultat.

Korak 2 – Ako koristite reznicu iz otvorenog prostora, najbolje vreme da se dočepate najsvežije flore je neposredno nakon što nestane jutarnja rosa.

Korak 3 – Čim isečete cveće, držite stabljike pod vodom. To je kao mala kupka koja im daje poslednji podsticaj vlage i pomaže im da duže izgledaju svežije.

Korak 4 – Zatim isecite stabljike pod uglom, uklonite sve listove ispod linije vode i stavite ih u vazu napunjenu svežom vodom i hranom za cveće. Držite cveće hidratizovano u ovoj vodi nekoliko sati u hladnoj prostoriji bez direktne sunčeve svetlosti, ali sa dobrom ventilacijom.

Najbolji savet – Važno je koliko je cveće sveže, pa ako ste ubrali svoje cveće, ali ne možete da ga odmah pritisnete, moraćete da preduzmete dalje korake da biste bili srećni.

Preporučujemo da ih stavite u hermetički zatvorenu posudu ili vreću za sendviče, a zatim ostavite na hladnom mestu – idealno u frižideru. Znamo da ćete morati da napravite mesta oko one polupojedene testenine i onih jagoda koje bi mogle da budu pojedene, ali vrediće!
Koji materijal je najbolje koristiti za presovanje cveća?

Većina ljudi bira papir kada je u pitanju presovanje cveća i postoji mnogo varijanti koje možete izabrati.

Mogli biste da izvučete nekoliko listova običnog papira iz štampača ili čak sakupite malo kartona i maramice iz tih narudžbina za kupovinu na mreži (nećemo nikome reći). Možete koristiti i papirne kuhinjske krpe, ali samo ako u njima nema šara ili teksture. Isto važi i za karton – uverite se da nije valovit jer ovi uzorci mogu da se utisnu na vaš cvet.

Metode presovanja cveća

Postoji nekoliko različitih načina da postignete željeni rezultat prilikom presovanja cveća kod kuće. Možda bi čak bila dobra ideja da isprobate sve ove opcije, da vidite koje su vam najlakše i najefikasnije.
Metod 1 – Kako pritisnuti cveće pomoću knjige

Ovo je možda najpopularniji način presovanja cveća, zbog pristupačnosti knjiga! Čak i ako niste knjiški moljac, verovatno imate lep rečnik za teške uslove ili kuvar koji leži u zadnjem delu ormana koji možete da koristite.

Korak 1 – Stavite izabrani cvet(e) između svoja dva komada papira i stavite ga u knjigu.

Korak 2 – Odmerite knjigu nečim lepim i teškim. Onaj uteg za papir od tvoje Nan prošlog Božića ili oni stari univerzitetski udžbenici bi radili.

Korak 3 – Zamenite listove papira svaka tri dana. Hej, nismo rekli da je ovaj proces brz!

Korak 4 – Cveće će biti potpuno suvo i spremno za uklanjanje za dve do tri nedelje – promena papira će vam dati dobar pokazatelj koliko su daleko u procesu.

Korak 5 – Pažljivo uklonite papir, jer će suvi cvet biti izuzetno delikatan.

Najbolji savet – Ako želite da pritisnete nekoliko cvetova odjednom, uverite se da imaju dovoljno prostora između njih i da se ne dodiruju ili preklapaju.
Metod 2 – Kako koristiti presu za cveće

Ako se nadate da ćete presovanje cveća pretvoriti u običan hobi ili čak sporednu gužvu, presa za cveće može biti odlična opcija za vas.

Oni nisu fensi komadi kompleta i takođe nisu skupa opcija ako je to nešto što ćete verovatno redovno raditi.

Korak 1 – Slično kao metod knjige, pažljivo stavite cvet(e) između dva odabrana komada papira.

Korak 2 – Stavite ovo u presu za cveće i zategnite je.

Korak 3 – Zamenite papir svaka dva do tri dana. Cvet(ovi) će biti spreman za tri do četiri nedelje.

Korak 4 – Opet, kada je vaš cvet spreman za uklanjanje, učinite to pažljivo kako biste osigurali da nežno cvetanje nije oštećeno, a zatim uživajte!
Metod 3 – Kako pritisnuti cveće pomoću pegle

Pegle su odlični višenamenski uređaji. Možda ste ga koristili u srednjoj školi da ispravite kosu – živeli naši ispucali vrhovi – kao i da skinete nabore sa svoje uniforme? Pa, pegla se takođe može koristiti za presovanje tih važnih cvetova, spremnih za taj zanatski projekat.

Korak 1 – Uklonite svu vodu iz pegle – cilj igre je da pritisnete i osušite svoje cveće – tako da imajte na umu da će voda ili para pokvariti latice.

Korak 2 – Vreme je da ponovo uzmete taj neiskorišćeni rečnik. Stavite cvet između dva komada papira i pritisnite ga teškom knjigom.

Korak 3 – Zagrejte peglu na nisku do srednju temperaturu, uklonite papir iz knjige, a zatim držite peglu na mestu na komadu papira i cvetu oko 10 sekundi.

Korak 4 – Sačekajte da se papir i cvet potpuno ohlade i ponovite, a zatim kada se ponovo ohlade proverite da li je cvet osušen.

Najbolji savet – Želite da koristite još jedan uređaj za pripremu cveća za te lukave vikende? Pređite na vodič o tome kako sušiti cveće za vodič korak po korak o tome kako sušiti cveće u mikrotalasnoj pećnici!

Koristi se za presovano cveće

Uokvirite ih – Kako bolje zapamtiti svoju posebnu priliku nego sa uramljenim presovanim cvetom na zidu?
Napravite personalizovane kartice – ako volite zanate, onda je ova ideja savršena za vas. Napravite sopstvene čestitke sa svojim ceđenim cvećem za taj lični dodir.
Ostali pribor za pisanje – Prilagodite svoju sopstvenu liniju kancelarijskog materijala, od papira za pisanje do prednjeg dela sveske ili čak kreirajte jedinstveni obeleživač.
Napravite nakit – Uz pomoć kalupa i epoksidne smole možete da pravite prelepe predmete, kao što su ogrlice, sa svojim lepim cvetovima.
Ulepšajte svoju futrolu za telefon – Ili jednostavno postavite svoje presovano cveće u providnu futrolu i ubacite telefon ili dodajte epoksidnu smolu za trajnu kreaciju.
Ulepšajte svoje podmetače – Želite li prskanje radosti svaki put kada uzmete čašu? Ili kupite male prozirne podmetače u obliku okvira i stavite svoje cveće unutra ili napravite podmetač tako što ćete svoje cveće poređati na mali, ravni komad drveta i koristiti epoksidnu smolu za trajnu i privlačnu završnu obradu.
Pravite sveće – Svaki put kada upalite svoju domaću sveću i vidite svoje presovano cveće kako svetli, podsetićete se na tu posebnu priliku, šta ne volite?
Utisnite ih u knjigu uspomena – Bilo da je deo vašeg venčanog foto albuma ili rođendanskog spomenara, možete da dodate svoje presovano cveće da biste oživeli te uspomene.

Koliko dugo traje presovano cveće?

Dužina trajanja vašeg sjajno očuvanog presovanog cveća neznatno će varirati u zavisnosti od vrste cveća i od toga koliko je dobro obavljen proces presovanja – ali odlična vest je da ceđeno cveće može trajati dugo vremena. Jedina stvar koju treba napomenuti je da neke latice mogu videti da njihova boja izbledi nakon oko 5-7 godina.

Neka cveća i biljke traju toliko dugo da Prirodnjački muzej u Londonu ima kolekciju listova herbarijuma još iz kasnih 1600-ih. Možda ne želite da napravite nešto tako izdržljivo, ali je dobro znati!