Kako pritisnuti ruze zabavna i laka metoda

Ruže su jedno od najlepših i najpopularnijih cveća na svetu. Iako se obično uživa u baštama, ovo šareno cveće se takođe može seći, sušiti i čuvati presovanjem. U ovom članku ću proći kroz kako da pritisnete ruže na jednostavan način.


Možete li pritisnuti ruže?
Ruže su predivno cveće koje se može sačuvati pritiskom. Međutim, neke ruže može biti malo teže pritisnuti od drugog cveća. Cvetovi ruže dolaze u pojedinačnim, dvostrukim ili polu-dvostrukim oblicima. Presovanje jednocvetnih ruža je lako, ali presovanje duplih ili polu-dvostrukih ruža zahteva malo više pažnje.

Koji alati će mi trebati da pritisnem ruže?
Prešanje ruža je zabavan i relativno lak zadatak. Evo osnovnih alata koji će vam trebati za projekat:

Sveže ruže: Što svežije, to bolje. Ruže koje su još u najboljim godinama ili su tek prošle, najbolje će pritisnuti. Pokušajte da berete ruže nakon što se jutarnja rosa osuši, ali pre nego što uvenu na podnevnoj vrućini.
Preša za cveće ili Teška(iska) težina: Ovo će primeniti pritisak potreban da se ruže spljošte i osuši. Velike, teške knjige će vam pomoći ako nemate presu za cveće.
Upijajući papir: To može biti pergament papir, upijajući papir ili običan papir za štampač. Treba vam nešto što će apsorbovati vlagu iz ruže dok se pritiska.
Papirni peškiri ili kartonski listovi: Ovo će pomoći da se težina ravnomerno rasporedi i apsorbuje višak vlage.
Makaze ili makaze: Za rezanje ruža.
Pinceta: Ovo može pomoći da se ruže rasporede pre pritiskanja, posebno ako pokušavate da pritisnete ruže u određenom obliku ili uzorku.
Zaptivene plastične kese ili pergament papir: Za skladištenje. Nakon što se ruže presuju i osuše, one su neverovatno nežne. Poželećete da ih skladištite tamo gde se neće zgnječiti ili zgužvati.

Saveti za presovanje ruža
Kada presujete cvetove ruže, morate zapamtiti nekoliko saveta. Uvek berite sveže ruže za ceđenje jer to daje bolji, prirodniji rezultat. Bez obzira na to kako se odlučite da pritisnete svoje ruže, izuzetno je važno da budete nežni. Ruže su nežni cvetovi koji se grubim rukovanjem mogu oštetiti ili pocepati.

Neke ruže daju bolje rezultate od drugih, u zavisnosti od boje cveća. Volim da pritisnem narandžaste ili žute ruže jer bolje zadržavaju boju od ružičastih ili ljubičastih ruža. Kao pravilo, svetlije boje imaju bolje rezultate od tamnijih.

1) Prešanje ruža pomoću presa za cveće
Kako pritisnuti ruže pomoću preše za cveće
Uzmite svežu ružu i odrežite nekoliko centimetara od dna stabljike.
Stavite ružu u posudu napunjenu toplom vodom. Dodajte dozu cvetnog konzervansa i ostavite da ruža odstoji u vodi oko dva sata.
Izvadite ružu i otkinite sve neprivlačne ili oštećene latice.
Uzmite šolju vode i dodajte malo sirćeta. Potopite cvet u šolju, a zatim ga nežno otresite.
Odrežite još nekoliko inča od stabljike pod uglom. Zatim stavite ružu u drugu posudu sa svežom vodom i više cvetnog konzervansa.
Ostavite ružu u kontejneru dok se latice potpuno ne osuše.
Pažljivo odrežite većinu preostale stabljike sa ruže.
Postavite svoju ružu između dva lista papira za upijanje. Zatim ga stavite u presu za cveće i zategnite.
Ostavite svoju ružu u štampi dve do tri nedelje. Lagano otvarajte presu svakih nekoliko dana da biste promenili papir za upijanje.

2) Prešanje ruža pomoću knjige
Kako pritisnuti ruže pomoću knjige
Otvorite veliku, tešku knjigu pred kraj i položite list papira za upijanje na jednu od stranica.
Uzmite svežu ružu i odrežite stabljiku. Zatim stavite svoju ružu na papir za upijanje.
Pokrijte svoju ružu drugim listom papira za upijanje, a zatim nežno zatvorite knjigu.
Stavite drugu veliku, tešku knjigu ili drugu odgovarajuću težinu na vrh knjige koja sadrži vaše ruže.
Ostavite svoju ružu da se suši otprilike dve do tri nedelje. Svakodnevno otvarajte knjigu da proverite cveće i zamenite papir za upijanje.

3) Prešanje ruža pomoću pegle
Kako pritisnuti ruže pomoću pegle
Izaberite svežu ružu i malo odrežite stabljiku.
Položite svoju ružu između dva lista pergament papira.
Koristeći veliku, tešku knjigu, pritisnite ruže da biste ih izravnali.
Stavite kuhinjski peškir ili peškir za kupanje na pergament papir koji sadrži vaše ruže.
Postavite peglu na najnižu moguću postavku bez upotrebe vode ili pare.
Peglajte svoju ružu u kratkim intervalima od 15 do 30 sekundi dok vaša ruža ne bude pomalo poput papira.
Ostavite svoje presovane ruže negde nekoliko dana pre nego što ih upotrebite.

Česta pitanja o tome kako pritisnuti ruže:

Koji je najbolji način da pritisnete ružu?
Najbolji način da pritisnete ružu je da koristite presu za cveće ili knjigu. Presovanje ruža pomoću velike, teške knjige je najpristupačniji metod.

Kako pritisnete ruže i zadržite njihovu boju?
Koristite narandžaste ili žute ruže da zadržite boju vaših stisnutih ruža. Ove ruže drže svoju boju mnogo bolje od ružičastih ili ljubičastih ruža.

Mogu li pritisnuti ružu da je zadržim zauvek?
Pritiskom na ružu pomoći će joj da traje decenijama uz odgovarajuću negu. Međutim, presovane ruže su delikatni predmeti koji se lako mogu oštetiti, tako da neće trajati večno.

Okončanje
Ruže se mogu presovati pomoću presa za cveće, teške knjige ili pegle. Presovane ruže mogu da traju decenijama, ali su neverovatno delikatne. Izaberite narandžaste ili žute ruže gde god je to moguće jer one bolje drže boju od ružičastih ili ljubičastih ruža. Presovanje ruža traje oko dve do tri nedelje.