Dakle, imate veštinu za aranžiranje cvetanja. Uz duboko poštovanje cveća, cvetni dizajn je zabavan i uzbudljiv poduhvat.

Mnogi cvećari započinju svoju karijeru nakon godina sanjarenja o ulasku u svet cvetnog dizajna. Cvećari su kao čudotvorci, donoseći beskrajne osmehe i emocionalno blagostanje primaocima. Nije lako, ako volite cvetni dizajn, onda postanite cvećar!

Pre nego što započnete svoje putovanje, treba razmotriti nekoliko stvari. Cvetni dizajn je umetnost, i koliko god dobar cvećar bez napora čini da se njihov rad pojavi, verujte nam kada kažemo da nije. Čak i ručno sakupljeni hiroviti buketi koji izgledaju kao da su iščupani iz bašte pažljivo su napravljeni koristeći principe cvetnog dizajna.

Cvetni dizajn je mnogo više od kreativnog aranžiranja cveća. Želimo da ohrabrimo novopridošlice u svetu cveća, ali takođe želimo da budemo od pomoći. Evo četiri saveta koje treba imati na umu dok radite na tome da postanete profesionalni dizajner cveća.

1. Naučite i uglancajte svoje veštine cvetnog dizajna

Uvek je korisno proučavati umetnost cvetnog dizajna u razredu ili učiti direktno od mentora. Postoji toliko mnogo aspekata u aranžiranju cvetanja da je nemoguće biti stručnjak od samog početka. Pored cvetnog dizajna, morate biti obrazovani o pripremi cveća i da imate jasno razumevanje osnovnih principa aranžiranja cveća. Imajte na umu da su vaši cvetni aranžmani dobri onoliko koliko je dobra briga koju vodite kada ih pripremate – cveće je kvarljivo, a dobra priprema čini aranžmane dugotrajnim.

Da biste saznali više, razmotrite:

Pohađanje časa cveća
Rad sa mentorom
Volontiranje u lokalnoj cvećari
Prilagodite se oštrim alatima koje ćete koristiti
Učenje pravljenja traka i rada sa žicom

2. Razmotrite drugi posao koji cvećari obavljaju

Do sada ste već svesni da biti cvećar zahteva naporan rad. Osim pripreme cveća, očekujte da podignete teške kontejnere, provedete duge sate na poslu na nogama i dobijete nekoliko slobodnih praznika. Biti cvećar se isplati, ali postoji nekoliko drugih veština koje su potrebne dobrom cvećaru:

Upravljanje vremenom je od suštinskog značaja.
Dobra komunikacija sa vašim klijentima je neophodna.
Budite fleksibilni sa svojim radnim rasporedom (nećete moći da pravite druge planove za cvetne praznike kao što su Dan zaljubljenih ili Dan majki).
Veštine korisničke podrške—imaćete neke mušterije koji su ožalošćeni ili prolaze kroz turbulentna vremena. Saosećanje i empatija koju im pokažete mogu učiniti svet razlika.

3. Istražite svoj stil cvetnog dizajna

Važno je razviti prepoznatljiv stil. Iako smo razgovarali o osnovnim principima aranžiranja cveća, stručni cvećari imaju svoj njuh koji razlikuje njihove aranžmane od sledećih cvećara. Razmislite o tome čemu vaš stil odgovara i radite na stvaranju jedinstvenog stila.

Budite fokusirani i obratite pažnju na detalje.
Budite kreativni!
Usavršite svoje veštine, tako da ono što vidite u svom umu možete učiniti stvarnošću.
Cenite različito cveće i zelenilo i razumejte kako se koriste.
Zapamtite da ste umetnik, cveće i kontejneri su vaše platno.

4. Postavite ciljeve

Do sada smo razgovarali o tome da postanemo cvetni dizajner. Međutim, možda već radite kao dizajner i imate viši cilj, kao što je otvaranje cvećare, rad od kuće na cveću za venčanja i događaje ili pronalaženje posla u lokalnoj cvećari. Šta god da je vaš kratkoročni ili dugoročni cilj cvetnog dizajna, dobro je raditi na tome umrežavanjem kroz marketing i izgradnjom odnosa u vašoj oblasti.

Ako tražite rad na cvetnom dizajnu u cvećari i smatrate se stručnjakom, pozovite lokalne cvećare.
Ako ste početnik u cvetnom dizajnu, potražite posao kao pomoćnik i potražite mogućnosti mentorstva.

Ako je vaš cilj da vodite sopstveni cvetni biznis, razmislite o tome kako ćete plasirati svoj posao cvetnog dizajna.

Pažljivo razmislite o imenu svog cveća
Kupite ime domena
Kreirajte vizit karte
Napravite veb lokaciju tako da možete početi da gradite vidljivost svog brenda na internetu
Počnite na društvenim medijima kao što su Facebook, Instagram i Pinterest.
Negujte odnose sa vlasnicima lokalnih preduzeća, direktorima pogreba, radnjama za mlade, vlasnicima restorana, crkvama itd.