S obzirom da je ujutru ovog februara još uvek prilično hladno, čini se da zimi nikad kraja, barem se tako oseća kada pogledate ogoljeno drveće i dosadno žbunje oko bašte. Izabrali smo naših 5 omiljenih cveća koje rano cvetaju, divljih trajnica i lukovica koje mogu doneti boju vašoj bašti već u martu. Ovo su najraniji rani cvetovi i mogu se uočiti kako vire iz zemlje pre nego što je proleće u punom jeku. Zato uzmite u obzir i pazite na bilo koje od ovih divnih cveća koje bi se mogle naći na vidiku u narednih nekoliko nedelja.

Evo naših 5 najboljih cveća koje rano cvetaju na koje treba obratiti pažnju:

1. Srce koje krvari (Dicentra Spectablis i više)

Dicentre dolaze u svim vrstama oblika i boja, ali su dobile ime po ovom cvetu. Srce koje krvari uglavnom uspeva u šumskim predelima. Cveta u prolećnoj hladnoći i često se neće videti tokom leta ako je previše vruće.

2. Sveet Violet (Viola Odorata)

Takođe poznata kao drvena ljubičica, engleska ljubičica ili obična ljubičica. U staroj Grčkoj su ga koristili za pravljenje parfema, a Rimljani su ga koristili za pravljenje vina. Ovaj cvet se može videti kako divlje raste između meseca marta i maja i ima neverovatno prepoznatljiv slatki miris!

3. Posna ruža (Hellebore Orientalis)

Posna ruža cveta u kasnu zimu/rano proleće i zapravo je član porodice ljutika. Ime je dobila po tome što kroz svoj cvet prikazuje prelepe boje nalik ruži. Obratite pažnju na njegov fantastičan niz tamnih, kožnih latica u rasponu sve do mekih ružičastih.

4. Peršun (Primula Denticulata)

Peršun raste u svim bojama od ljubičaste, roze, crvene, narandžaste i žute. Ako je dovoljno blag, peršun može da cveta već u decembru i traje sve do maja. Od viktorijanskih vremena, 19. april je poznat kao „Dan jaglaca“ u čast pokojnog premijera Bendžamina Dizraelija.

5. Snežni krokus (Crocus Chrisanthus)

Na jeziku cveća, krokus znači vedrina. Čak i kada se čini da zimi nikad nema kraja, ovaj divni mali cvet će uspeti da se probije kroz sneg, pa čak i led i postavi vam šareni prikaz. Krokusi koji su ružičasti, crveni, narandžasti, žuti, ljubičasti i plavi mogu se uočiti kako rastu u divljim šumskim područjima tokom najhladnijeg vremena.