Aranžiranje cveća postoji vekovima, odakle je počelo?

Ideja da budete u blizini lepog cveća je privlačna velikom broju ljudi, ali da li ste se ikada zapitali kako je nastalo aranžiranje cveća? Odvojite trenutak i zakoračite u istoriju sa nama o tome kako je počelo aranžiranje cveća.
Egipat

Najranije poznato aranžiranje cveća datira iz starog Egipta do 2.500 godina pre nove ere. Egipćani su bili prvi koji su sekli i stavljali cveće u vazu kako bi ih ukrasili i dodali boju svojoj okolini.

Egipćani su bili poznati kao prvi cvećari po zanatu i naručivali su da postave veoma visoke stilizovane aranžmane oko sahranjivanja, procesija i ukrasa za stolove. Ovi cvećari bi pažljivo birali cveće koje je imalo simbolično značenje sa naglaskom na religiju. Veliki prodavac bio je venac cveća koji su nosili voljeni i ostavljali na grobovima.

Činjenica: Pored irisa, za Egipćane su se smatrali svetim cvet lotosa i lokvanj.

Grci i Rimljani

Grci i Rimljani su koristili cveće dok su u svoj cvetni dizajn ubacivali bilje i maslinove grančice. Rimljani su više voleli da je cvet bila ruža, ovo prelepo cveće je korišćeno za toaletne stolove tokom mnogih obroka zbog svog neodoljivog mirisa, koji je bio poznat kao „Sat ruže“.

Činjenica: Lovorovi venci su kreirani i predstavljeni sportistima koji su pobedili na drevnim olimpijskim igrama, cveće se i dalje predstavlja na današnjim olimpijskim igrama.


Kina

Kina nije zaostala sa njihovim aranžiranjem cveća iz 207. pre nove ere. Kao cvećara u Kini, bili ste održani sa velikim poštovanjem i čašću. Cveće je bilo sastavni deo verskog učenja i medicine; Budizam, taoizam i konfučijanizam stavljaju cveće na svoje oltare u čast. Najtipičniji dizajn bio je dizajn konusnog oblika sa najpoštovanijim cvetom božurom, „Kralj cveća“.


Evropa

Aranžiranje cveća konačno stiže u Evropu 476. godine nove ere. Cveće je bilo popularno u crkvama i manastirima gde se cveće koristilo za hranu (za jelo) kao i za dekoraciju. Važan deo aranžiranja cveća bilo je i začinsko bilje koje se koristilo kao duhovni simbol u aranžiranju.

Italija je prva u Evropi ugradila cveće u slike, oni su prvi naslikali cveće u vazi, stvarajući tako potrebu za cvetnim dizajnom. Ukrašavanje balkona cvećem i laticama u korpama bio je pozivni znak za vaš dom.

Amerika

Veliko visoko cveće u vazi bilo je znak bogatstva i uspeha i smatrano je „trendi“ u Sjedinjenim Državama. Cvetni dizajn je bio kompaktan i asimetričan i čvrsto naslagan sa mnogo različitih cveća i boja za neplanirani izgled.

Cveće je takođe bilo znak poštovanja i ljubaznosti prilikom poklanjanja u to vreme i stvorilo je veliku potrebu za cvećarima. Muškarci su idealno nosili gumbe svaki dan tokom svojih putovanja, smatrajte to odjećom za poslovne muškarce.

Činjenica: Popularni buket bili su buketi od tussie-mussie, ovi buketi su bili neophodni za eliminisanje mirisa u većini domova tokom tog vremena.