Znacenje mrtve koprive simbolika upotreba i saveti za uzgoj

Nemojte da vas uplaši ime mrtve koprive (Lamium), koje zvuči pomalo sablasno. Uprkos onome što možete zamisliti, ova mala biljka je zapravo prilično slatka i vesela, posebno kada cveta. Mrtvi deo imena se odnosi na činjenicu da vas neće ubosti kao prava Kopriva. To je mnogo prijateljskija biljka od koprive po kojoj je dobila ime, a koja nije ni bliski srodnik. Postoji velika šansa da bez obzira gde se nalazite u Severnoj Americi, mrtve koprive se pojavljuju u vašoj blizini u nekom trenutku tokom godine. U ovom vodiču ću objasniti sve što vam treba o značenju cveta mrtve koprive, njihovoj upotrebi, savetima za uzgoj i odgovarajućim prilikama za poklone.


Kopriva je deo pravog roda koprive Urtica. Čak se i naziv roda odnosi na njegovu sposobnost da iritira vašu kožu.

Nasuprot tome, mrtva kopriva je deo roda Lamium . To ga čini bližim srodnikom običnoj kovnici nego koprivi sa kojom ima ime. Lamijum takođe uključuje biljke blisko povezane sa različitim vrstama mrtve koprive poznate pod zajedničkim imenom Arhanđeo. Henbit je uobičajen cvetajući korov i unutar ovog roda.

Sve mrtve koprive i njihove blisko povezane kolege su kratkog rasta, retko dostižu visinu od šest inča ili više. Imaju cveće jedinstvenog oblika u bojama poput crvene , ljubičaste , roze , žute i bele . Listovi su nejasni i mogu imati ružičastu ili ljubičastu nijansu u nekim varijantama. Nijedna od ovih vrsta nema mnogo mirisa, barem na našem nosu.

Dead mrtve koprive će se širiti svake godine ako se posadi u pogodnoj klimi, zauzimajući područja poput travnjaka i staza. Većina članova roda Lamium je porijeklom iz Evrope, Afrike i Zapadne Azije, ali su sada široko naturalizovani širom Sjeverne Amerike. Nekoliko sorti je porijeklom iz Sjeverne Amerike u izolovanim područjima.

Najpoznatije vrste mrtve koprive uključuju:

Crvena ili ljubičasta mrtva kopriva (Lamium purpureum)
mrtva kopriva (Lamium maculatum)
Mrtva kopriva sa melisom (Lamium orvala)
‘Vootton Pink’ mrtva kopriva (Lamium maculatum)
Džinovska mrtva kopriva (Lamium garganicum)
Henbit (Lamium amplekicaule).
Značenje i simbolika mrtvih cvetova koprive
Mrtvi deo uobičajenog naziva mrtva kopriva odnosi se na činjenicu da ova biljka nema efekat peckanja koprive. Lišće se smatralo mrtvim ili bezbednim za dodir bez rukavica.

Još jedno uobičajeno ime za mnoge sorte Lamijuma je Arhanđel. Uobičajeno se veruje da je ime dato biljci zbog skoro anđeoskog izgleda između cvetova sa kapuljačom i mekih listova.

Kada je reč o naučnom nazivu za mrtvu koprivu, Lamijum potiče od latinske reči Lamia. Lamija je bila čudovište, a reč posebno znači „čeljusti koje proždiru“. Cveće ima kapuljasti oblik koji podseća na rikanje zmajevih čeljusti, pa nije iznenađujuće što je dobilo ime.

Zbog povezanosti sa žestokim čudovištima, mrtva kopriva se smatra zaštitnom biljkom koja simbolizuje samoodbranu i zauzimanje za sebe. Mnogi ljudi nose cveće da bi se podsetili da stoje uspravno i da se ne povlače u teškim situacijama.

Crvena ili ljubičasta boja mu takođe daje simboliku kraljevstva, elegancije i lične moći . Pošto je povezan sa Svetim Mihailom svojim zajedničkim imenom Arhanđel, ovo dodatno povećava njenu simboliku kao zaštitnog talismana.

Ljubičasta kopriva uglavnom cveta oko maja, što ih čini pozitivnim simbolom proleća i dolaska ranog proleća. To je odličan poklon za nekoga ko pokušava da započne nešto novo ili ko treba da uspostavi granice u svom životu kako bi stvorio više prostora za sebe.

Upotreba i prednosti mrtve koprive
Često ćete videti informativne grafikone koji pokušavaju da navedu razlike između koprive i mrtve koprive, samo navodeći sortu koja peče kao jestivu. Međutim, mrtva kopriva je takođe jestiva i, u stvari, čak nudi bolji ukus i lakšu pripremu. Sve biljke poznate kao mrtva kopriva koje se nalaze u rodu Lamium smatraju se bezbednim za jelo. Stabljike, listovi i cvetovi su delovi biljke koji se obično jedu. Oni su odličan dodatak prolećnoj salati, dodajući boju i ukus.

Pored potencijalne jestive vrednosti biljke, smatraju se lekovitom biljkom sa vrednošću za lečenje alergija i stomačnih tegoba. Postoji jedinjenje poznato kao kvercetin za koje je u laboratorijskim studijama pokazano da smanjuje simptome alergije i potencijalno poboljšava imuni odgovor na viruse. Međutim, uvek treba da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što koristite biljku kao što je mrtva kopriva u medicinske svrhe.

Kao jedna od najranijih cvetnica u mnogim delovima zemlje, one takođe igraju suštinsku ulogu u životnom ciklusu oprašivača kao što su pčele, leptiri i još mnogo toga.

Kako uzgajati mrtvu koprivu

Mrtva kopriva uglavnom uspeva u USDA zonama od 4 do 10 , koje uključuju prilično širok spektar različitih klima. Preferiraju siromašno zemljište koje je peskovito i brzo se drenira. Ilovača takođe može da deluje, ali ne može da sadrži mnogo gline, ili će ometati rast ovih biljaka.

Neke sorte postaju više i mogu se obrezati na kraju njihovog prvog cvetanja kako bi se podstaklo vraćanje cveća pre nego što se leto previše zagreje. Izbegavajte đubrenje mesta gde mrtva kopriva raste više od jednom godišnje u proleće. Prekomerna primena đubriva samo će otežati rast ove biljke.

Sorte nižeg rasta predstavljaju odličan pokrivač tla za cvetne leje, ali mogu da rastu i u saksijama. Više sorte najbolje rade u pograničnim oblastima i otvorenim livadama.

Evo mojih osnovnih saveta za uspešno uzgajanje biljaka mrtve koprive u vašoj bašti:

Gde saditi:
Izaberite lokaciju za sadnju mrtve koprive koja pruža delimičnu senku do pune senke. Neke sorte mogu tolerisati više sunca, ali preferiraju zaštićena područja sa filtriranom sunčevom svetlošću. Razmislite o tome da ih posadite u šumskim baštama, ispod drveća ili uz zasjenjene granice.

Najbolje tlo:
Mrtva kopriva uspeva u dobro dreniranom zemljištu koje zadržava vlagu. Preferira zemljište koje je bogato organskom materijom. Dopunite zemljište kompostom ili dobro istrulilim stajnjakom kako biste poboljšali njegovu plodnost i sposobnost zadržavanja vlage.

Zahtevi za sunčevu svetlost:
Mrtva kopriva preferira delimičnu senku od uslova pune senke. Može tolerisati jutarnje sunce ili prošaranu sunčevu svetlost, ali ga treba zaštititi od intenzivnog popodnevnog sunca, posebno u toplijim klimama. Adekvatna nijansa pomaže u očuvanju živih boja lišća.

Učestalost zalivanja:
Održavajte tlo stalno vlažnim, ali ne preplavljeno. Zalijte biljke duboko kad god se gornji centimetar zemlje oseća suvim. Izbegavajte da se zemlja potpuno osuši, jer to može dovesti do stresa i smanjenog cvetanja. Redovno zalivanje tokom sušnih perioda je neophodno.

Potrebe za đubrenje:
Mrtva kopriva generalno ima niske potrebe za đubrivom. Međutim, možete primeniti uravnoteženo đubrivo sa sporim oslobađanjem u rano proleće da biste promovisali zdrav rast. Pratite uputstva na pakovanju za odgovarajuću dozu i način primene.

orezivanje:
Obrezivanje mrtve koprive obično nije neophodno za njegovo zdravlje, ali može pomoći u održavanju oblika i sprečiti da postane dugonoga. Nakon perioda cvetanja, možete obrezati sve mrtve ili oštećene stabljike. Lagano šišanje biljke u rano proleće takođe može podstaći bujniji rast.

Nega preko zime:
Mrtva kopriva je uglavnom izdržljiva i može tolerisati niske temperature. U hladnijim regionima, sloj malča oko osnove biljaka može pomoći u zaštiti korena od smrzavanja. Biljke u saksiji se mogu premestiti na zaštićeno mesto ili uneti u zatvorenom prostoru tokom zime.

Međutim, generalno gledano, mrtva kopriva ne zahteva posebnu negu tokom zime u većini USDA zona, a u ostalim će rasti samo godišnje.

Briga za mrtvu koprivu
Sečenje mrtve koprive nije obavezno, ali može izazvati kasnije cvetanje u leto i jesen. Na ovo divlje cveće generalno nema štetočina. Ako vidite mrtvo lišće ili lišće buđi od bolesti, odrežite ceo deo i pustite ga da ponovo izraste iz korena.

Najbolje prateće biljke za mrtvu koprivu
Najbolje prateće biljke za mrtvu koprivu
Mrtva kopriva može da funkcioniše neverovatno dobro i da dopuni razne prateće biljke. Evo nekih od mojih ličnih favorita:

Zumbul od grožđa:
Zumbul od grožđa je još jedna dobra biljka sa ljubičastim cvetom koja izlazi rano u proleće. Presadite lukovice ovog cveća unutar postojeće mrtve koprive za prelep prikaz.

domaćini:
Takođe ljubitelji senke, hoste pružaju utočište nižim Dead Nettles i ostaju vidljive mnogo duže nakon što njihovi saputnici izblede tokom leta.

ciklama:
Kratki i egzotični izgledi, evropski cvetovi ciklame su dobar pratilac i za mrtve koprive. Oni preferiraju više vlage, pa razmislite o tome da ih posadite na gustom zemljištu u blizini peščanog područja punog mrtvih kopriva.

Paprati (kao što su Athirium, Driopteris ili Polistichum spp.):
Paprati uspevaju u senci ili delimičnoj senci, što ih čini odličnim pratiocima mrtve koprive. Njihovi delikatni listovi pružaju meku i bujnu pozadinu.

Srca koja krvare (Dicentra spp.):
Bleeding Hearts i Dead Nettle imaju slične uslove uzgoja i pružaju kontrastne oblike cvetova. Zaobljene stabljike i srcoliki cvetovi Bleeding Hearts dopunjuju naviku niskog rasta i atraktivno lišće mrtve koprive.

Heuchera (koralna zvona):
Sorte Heuchera nude širok spektar šarenog lišća koje se dobro slaže sa raznobojnim listovima mrtve koprive. Oboje više vole senku ili delimičnu senku i stvaraju privlačan prikaz.

Astilba (Astilbe spp.):
Astilba proizvodi pernate perjanice cveća u raznim bojama, dodajući vertikalni interes mrtvoj koprivi nižeg rasta. Obe biljke uspevaju u vlažnim, senovitim uslovima.

tiarela (penasti cvet):
Čipkasto lišće Tiarele i delikatni cvetni klasovi čine ga odličnim pratiocem mrtve koprive. Obe biljke preferiraju slične uslove rasta i mogu stvoriti divan efekat šumske bašte.

Helebores (Helleborus spp.):
Kukari cvetaju u kasnu zimu ili rano proleće, dajući boju u ranoj sezoni pored mrtve koprive. Njihova tolerancija na senke i atraktivno zimzeleno lišće čine ih idealnim saputnicima.

pulmonarija (plućnjak):
Šareni cvetovi i šareni listovi Pulmonarije u oštroj su suprotnosti sa mrtvom koprivom. Obe biljke uspevaju na senovitim lokacijama i izazivaju interesovanje tokom vegetacije.

Kreativna upotreba mrtve koprive
U bašti, ove biljke odlično rade za popunjavanje praznina oko staza i duž granica. Takođe čine odlično prelazno cveće za područja u kojima se druge biljke neće pojaviti do leta.

Osušene mrtve koprive ne izgledaju mnogo, ali od njih se može napraviti čaj za blagi zeleni ukus koji se dobro uklapa sa pepermintom, lavandom i limunom.

Česta pitanja o mrtvoj koprivi:
Koliko dugo mrtva kopriva cveta?
Mrtva kopriva ima tendenciju da cveta početkom do sredine proleća kada su mrazevi retki noću. Oni će cvetati neprekidno sve dok letnje vrućine ne dovedu do toga da biljke ponovo miruju do jeseni. U toplijim krajevima mogu cvetati i u jesen.

Koja je idealna klima za uzgoj mrtve koprive?
Potrebna vam je relativno topla klima sa prolećem koje traje najmanje nekoliko nedelja pre početka letnjih vrućina. Biljke dobro rastu u USDA zonama od 4 do 10.

Može li mrtva kopriva rasti u kontejnerima ili u zatvorenom?
Veći kontejneri sa dobrom drenažom mogu lako da podrže mrtve koprive; inače, preferiraju uzgoj na otvorenom i u tlu nego u zatvorenom.

Koliko često treba da zalivam mrtvu koprivu?
Ovim biljkama je potrebno najmanje jednom nedeljno zalivanje kada se prvi put usele. Nakon toga, oni su manje potrebni i potrebno im je zalivanje samo u periodima suše.

Kada je najbolje godišnje doba za sadnju mrtve koprive?
Ove biljke se brzo uspostavljaju iz semena ili presađivanja u proleće.

Kako da zaštitim svoju mrtvu koprivu od štetočina i bolesti?
Mrtva kopriva je izdržljiva, žilava biljka kojoj je potrebno samo oskudno đubrenje da bi se izbegle bolesti ili štetočine.

Kako mogu da produžim životni vek moje mrtve koprive nakon što je isečena?
Čuvajte cveće na hladnom i zaštićenom od sunca kako biste bili sigurni da ne uvene pre nego što ga možete koristiti u cvetnom aranžmanu.

Okončanje
Kao simbol zaštite i radosti proleća, mrtva kopriva je radostan način da vam ulepša dan. Razmislite o dodavanju ovog divljeg cveća u svoju baštu da biste povećali boju i povećali populaciju pčela odjednom, istovremeno uvodeći snažan simbol hrabrosti i snage u svoj kućni pejzaž.