najboljih cveca nazvanih po kraljevini

Bašta je uvek miran, kraljevski prostor. Ali šta ako želite da svom pejzažu dodate zaista plemenito cveće? Pridružite mi se dok istražujem 17 poznatih cvetova nazvanih po kraljevskim porodicama koje možete dodati u svoju baštu.


Kraljevsko cveće
1. Car Petar Lale
Cvetovi lala cara Petra sa dugim belim laticama i ružičastim nijansama

Kada pomislim na cara Petra, poznatijeg kao Petar Veliki, zapanjujuće, bele i crvene lale ne padaju mi na pamet. Ali ovo cveće koje oduzima dah nazvano je po prvom caru Rusije.

Lala „Car Petar“ dobila je ime po caru jer je, kako neki istoričari sugerišu, bio opsednut zapadnjačkom hortikulturom. Drugi kažu da je car Petar sam uneo lale u Rusiju. Bez obzira na to, kada jednom pogledate manje lale, ne možete poreći da izgledaju kraljevski.

Sa manje strane, ove lale karakterišu njihove upečatljive latice koje su ili crvene sa belim prugama ili narandžaste sa žutim prugama. Kraljevski izgled završavaju oštri, tamnozeleni listovi sa ljubičastim oznakama.
2. Vojvoda od Vindzorske ruže
Narandžasta ruža vojvode od Vindzora u cvetu

Mnoge ruže su nazvane po članovima britanske kraljevske porodice, kao što ćete videti u ovom članku. Međutim, jedan od mojih favorita mora biti ruža ‘vojvoda od Vindzora’, nazvana po Edvardu VIII, vojvodi od Vindzora.

Ova ruža boje kajsije je klasična, prikladna za bivšeg kralja Engleske. Često ima meke ružičaste nijanse, naglašavajući dvostruku formu cvetanja. Uz odgovarajuću negu i u pravim uslovima, otkrićete da ovaj ružin grm cveta tokom proleća, počastivši vas sa nekoliko privlačnih ruža.
3. Carica Eugenie Rose
Ružičasti cvet carice Eugenie Rose u cvetu

Ova spektakularna nežno ružičasta ruža je dobila ime po poslednjoj francuskoj carici Eugenie de Montijo, supruzi cara Napoleona III. Carica je bila poznata po svojoj gracioznosti, eleganciji, a prema istoričarima, po direktnom uticaju na modu.

Ruža nazvana u njenu čast odiše istom gracioznošću i elegancijom carice zahvaljujući svom punom cvetu koji često sadrži nagoveštaje boje kajsije i breskve. Ne samo da dodaje graciozan sjaj svakom cvetnom aranžmanu ili bašti, već ima i slatki miris koji ga čini omiljenim kod publike.
4. Carica Žozefina Rouz
Jarko roze Carica Josephine Rose u cvetu Kredit: David Austin Roses

Ako je poslednja carica Francuske imala delikatnu, prelepu ružu nazvanu po njoj, onda ne treba da čudi što prva carica Francuske ima svoju posebnu ružu. Ruža ‘Carica Žozefina’ je dobila ime po Žozefini de Boharne, prvoj ženi Napoleona Bonaparte. Carica je bila poznata po svojoj bašti ispunjenoj retkim i egzotičnim ružama i drugim cvećem, od kojih joj je prvo bilo omiljeno.

Ruža nazvana u njenu čast je velika i privlačna kao što je morala biti njena bašta, sa svojim velikim, duplim ili polu-duplim cvetovima. Ove ruže su često jarko ružičaste ili tamno ljubičaste, sa teksturiranim laticama, koje samo doprinose njihovoj privlačnosti.
5. Kralj Edvard VII Red Hot Poker
Egzotični King Edvard VII Red Hot Poker sa nijansama crvene, narandžaste i žute.

Govoreći o jedinstvenom cveću, ne mogu da zanemarim veličanstveni ‘Kralj Edvard VII’ Red Hot Poker. Ova višegodišnja biljka je karakteristična biljka sa živopisnom i vatrenom crveno-narandžastom nijansom, koja podseća na izgled zapaljene baklje, otuda i naziv „Red Hot Poker“.

Kaže se da ovaj smeli cvet oličava vatreni duh koji se često povezuje sa kraljem po kome je nazvan, kraljem Edvardom VII, koji je vladao Ujedinjenim Kraljevstvom od 1901. do 1910. godine.

Ovaj Red-Hot Poker odgovara većini bašta zahvaljujući svom gusto zbijenom cveću, stvarajući pravi spektakl u bilo kom pejzažu. Još bolje, privlači nekoliko oprašivača u vašu baštu, što je, po mom mišljenju, uvek dobrodošao bonus.
6. Kralj Luj Filip Rouz
Jarko roze King Louis Philippe Rose

Ova zapanjujuća crvena ruža je dobila ime po poslednjem francuskom kralju pre uspostavljanja Francuske Druge republike 1848. godine, kralju Luju Filipu. Ali ono što ovu naizgled jednostavnu ružu čini tako zadivljujućom je njen dvostruki cvet koji često ima bogatu crvenu nijansu sa primesama bordo ili ljubičaste.

Kada pogledam ovaj privlačan cvet, lako mogu da vidim kako oličava sjaj i veličinu kraljevskih dvorova Francuske iz 19. veka.
7. Princ Vilijam Klematis
Ljubičasti princ Vilijam Klematis

Nisu izostavljeni ni mlađi članovi britanske kraljevske porodice. U čast je nazvana ljubičica Clematis. Ovaj poseban cvet je poznat po svojim upečatljivim ljubičastim cvetovima koji dodaju elegantan, plemenit sjaj svakoj bašti.

Ljubičasti cvetovi često imaju naznake bordo i podsećaju na tulipane. Međutim, ono što ih čini divnim dodatkom svakom vrtu je njihova sposobnost da se penju, omogućavajući malo kreativnosti u uređenju.
8. Princeza Aleksandra od Kenta Rouz
Bujna ružičasta princeza Aleksandra od Kenta Rouz

Rođakinja kraljice Elizabete II, princeza Aleksandra od Kenta, ima englesku ružu nazvanu u njenu čast. Poznata po svojoj eleganciji i gracioznosti, princezina ruža odiše ovim kvalitetima svojim punim, jarko ružičastim cvetovima.

Duboko udubljeni cvetovi samo doprinose njegovoj privlačnosti i odlikuju slatki miris koji se širi vašom baštom. Još bolje, ova ruža je poznata po svojoj otpornosti na bolesti.
9. Princeza Anne Rose
Tamno ružičasta princeza Anne Rose

Princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete II, takođe ima englesku ružu nazvanu po njoj. Ova ruža, takođe ružičasta, poznata je po svojim tamno ružičastim laticama. Međutim, za razliku od ruže princeze Aleksandre od Kenta, ovi cvetovi svetle kako stare, počinju skoro crveni i blede u bogato roze.

Ali ovo nisu samo normalne ružičaste engleske ruže. Latice često imaju meku žutu donju stranu i prilično su značajne dok su tanke. Kao kompaktni grm ruže, princeza Ana će izgledati zapanjujuće u bašti na terasi ili u velikoj saksiji na terasi ili balkonu.
10. Princeza Charlotte Chrisanthemum
Krizantema princeze Šarlote sa ružičastim laticama sa zelenom nijansom

Najmlađa engleska princeza ima jedinstvenu, privlačnu hrizantemu nazvanu u njenu čast. Krizantema Princess Charlotte ima različite cvetove sa bledo ružičastim laticama sa zelenim vrhom. Koliko god mlada princeza bila zadivljujuća, ova hrizantema dodaje zaista jedinstven izgled svakom buketu rezanog cveća ili bašti.
11. Princeza Margaret Rouz
Nežno ružičasta princeza Margaret Rose

Živa, magnetična princeza Margaret naravno ima svoj jedinstveni, glasan i privlačan cvet. Ruža Gladiolus ‘Princess Margaret’ je živopisna, sa svojim jarko narandžastim, crvenim i žutim cvetovima. Ove biljke mogu doseći i do 4 stope, omogućavajući naboranom cvetu da stoji iznad ostatka vaše bašte.

Kada ovo dodate u svoj prostor, imaćete živahan, zapanjujući središnji deo, bez obzira da li ga posadite ili imate u buketu rezanog cveća.
12. Princeza od Velsa Rose
Svetlo bela ruža princeze od Velsa

Pokojna princeza od Velsa, princeza Dajana, ima prelepu belu ružu nazvanu u njenu čast. Ruža je nazvana ‘Princeza od Velsa’ kao počast Dajaninoj desetogodišnjoj saradnji sa Britanskom fondacijom za pluća.

Ipak, njenom sjaju doprinosi i meka žuta sredina, koja privlači poglede. Ove pune ruže izgledaju fantastično bez obzira gde ih posadite.
13. ‘Dajanino sećanje’ Dalija
Nežno roze ‘Diana’s Memori’ Dalija u cvetu Izvor slike: DutchGrovn

Ruža princeze od Velsa nije jedini cvet nazvan po Dajani. Dalija ‘Dianino sećanje’ je isto tako zadivljujuća sa nežno ružičastim ili ljubičastim laticama. Simbolizuje eleganciju, ljubaznost i gracioznost – Dianine najcenjenije karakteristike.

Zajedno sa ružom princeze od Velsa, Dalijana Dalijana će stvoriti kraljevski osećaj u vašoj bašti.
14. Kraljica Beatriks Lale

Lale kraljice Beatriks je prepoznatljiva sorta lala koja je dobila ime po Beatriks, bivšoj kraljici Holandije koja je vladala od 1980. do abdikacije 2013. Poznata po svojoj ljubavi prema nacionalnom cvetu zemlje, nije iznenađenje što ima svoj upečatljiv lalu.

Lale kraljice Beatriks ima živahne narandžasto-crvene latice naglašene širokim žutim rubovima. Ova kombinacija boja stvara blistav i privlačan prikaz kada ovi tulipani cvetaju u baštama ili cvetnim gredicama.
15. Kraljica Elizabeta Rouz
Ružičasta ruža kraljice Elizabete u cvetu

Naravno, bio bih nemaran da ne pomenem spektakularnu kraljicu Elizabetu Rouz. Ova rumeno ružičasta ruža je dobila ime po kraljici Elizabeti II i upečatljiva je i kraljevska kao i ona.

Ova ruža grandiflora ima lišće koje se najbolje opisuje kao sjajno i ima velike srednje duple ružičaste cvetove. To je jedna od najpopularnijih ruža na svetu, a čak se nalazi i u Kući slavnih ruža Društva.

Nikada nećete požaliti što ste dodali ovu ružu u svoju baštu. Njegov kraljevski osećaj samo će podići vaš pejzaž.
16. Kraljica Švedske Rose
Vazni aranžman ispunjen ružičastim cvetovima kraljice Švedske

Ova klasična ruža nije nazvana po jednoj određenoj kraljevskoj, već po čitavoj švedskoj monarhiji i odaje počast prijateljstvu između Britanije i Švedske. Ovaj grm ruže poznat je po svojim zapanjujućim ružičastim ružama sa sredinama kajsije.

Za razliku od nekoliko drugih grmova ruža, kraljica Švedske stoji visoko i uspravno, savršeno pokazujući cveće. To ih čini divnim dodatkom vrtu za rezanje.
17. Kraljica Viktorija Agava
Kraljica Viktorija Agava

Ova retka agava je dobila ime po jednoj i jedinoj kraljici Viktoriji. Dobro je poznat po tamnozelenom lišću sa primesama belih oznaka, koje stvaraju upečatljiv izgled. Iako može potrajati nekoliko godina da naraste do maksimalne širine od 18 inča, nećete požaliti što ste dodali ovaj cvetajući sukulent u svoju baštu.

Uz odgovarajuću negu, na kraju će izrasti prelep cvetni klas od 15 stopa koji ima kremaste cvetove sa ljubičastim ili crvenim vrhovima.
Cveće nazvano po rojalstvu – poslednja reč

Uzgajanje bilo kog od ovih zadivljujućih cveća je odličan način da svojoj bašti dodate eleganciju i kraljevski sjaj. Uz sve ove izbore, možete istražiti koji će kraljevski cvet najbolje odgovarati vama i vašoj bašti.