Zahtevi za tlo za karanfile osnovni saveti

Karanfili ili ružičasti su prelepi cvetovi iz roda Dianthus koji imaju latice i začinski miris poput karanfilića. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o zahtevima zemlje karanfila za optimalan rast i maksimalno cvetanje svake sezone.

Zahtevi za tlo karanfila
Karanfilima su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja imaju dobru aeraciju. Ovo cveće najbolje raste na suvim do vlažnim zemljištima, ali mrze da budu preplavljeni. Karanfili takođe preferiraju neutralna do alkalna tla sa pH opsegom između 6,5 i 8,5.

Kredasta, ilovasta ili peskovita tla su idealna za karanfile. Ove vrste zemljišta pružaju mnogo drenaže i aeracije, što pomaže u sprečavanju preplavljenog tla. Međutim, krečna i peskovita tla brzo gube hranljive materije, pa ih treba dopuniti organskom materijom. Kredna tla su takođe alkalna, što dobro funkcioniše za karanfile.

Tla na bazi gline i treseta su previše gusta za karanfile i mogu brzo postati vlažna. Glinena tla sadrže mnogo hranljivih materija, ali zadržavaju i previše vlage za karanfile. Tresetna tla su takođe previše kisela da bi bila pogodna za karanfile.

Uslovi tla koje karanfili primaju u svojim izvornim staništima

Većina vrsta karanfila su zeljaste višegodišnje biljke koje potiču iz delova Azije i Evrope . Neke vrste rastu i u Africi i Severnoj Americi. Većina karanfila uspeva na otvorenim travnjacima ili kamenitim područjima sa dobro drenirajućim zemljištem.

Neki karanfili su biljke niskog rasta koje potiču iz planinskih područja kao što su Alpi i Karpati u Evropi . Ovi alpski karanfili rastu na planinskim padinama ili livadama sa suvim do vlažnim zemljištima koja imaju dobru drenažu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako visoki i široki karanfili rastu u optimalnim uslovima.

Kratak pregled različitih tipova zemljišta

Sve biljke zavise od zemljišta za hranljive materije i minerale. Međutim, različite biljke trebaju različite vrste tla. Različiti tipovi zemljišta obezbeđuju različite nivoe drenaže, ishrane i aeracije, kao i različite pH vrednosti.

Šest tipova zemljišta su:

Kredna tla
Glinena tla
Ilovasta tla
Tresetna tla
Peščana zemljišta
Muljevita tla

Peščana tla su rastresita i pješčana, obezbeđujući mnogo drenaže i aeracije po cenu brzog gubitka hranljivih materija. Muljevita tla takođe imaju dobru drenažu i aeraciju, ali sadrže više vode i hranljivih materija od peskovitih tla. Kredasta tla takođe dobro dreniraju, ali variraju u pogledu gustine i brzo gube hranljive materije.

Ilovasto zemljište se smatra najboljom vrstom zemljišta jer ima najbolji balans aeracije, drenaže i hranljivih materija. Glinena tla su izuzetno gusta i sadrže mnogo vode i hranljivih materija. Međutim, glinena tla imaju lošu drenažu i aeraciju zbog svoje gustine.

Većina tipova zemljišta ima neutralan pH nivo. Međutim, tresetna tla su najkiselija, što ih čini pogodnijim za biljke kao što su azaleje i rododendroni . Kredna tla su obično najalkalnija.

Kako promeniti tlo za karanfile
Zahtevi za tlo za karanfile (osnovni saveti)
Ako vaše tlo ne pruža dovoljno aeracije ili drenaže za karanfile, možete ga popraviti dodavanjem malo peska ili peska. Dodavanje organske materije kao što je kompost takođe blago poboljšava drenažu uz dodavanje puno hranljivih materija. Dodavanje ovih komponenti u tlo smanjuje gustinu tla, poboljšavajući drenažu.

Neke vrste zemljišta, kao što su glina ili treset, mogu biti previše kisele za karanfile. Karanfili preferiraju neutralna do alkalna tla sa pH vrednostima u rasponu od 6,5 do 8,5. Ako vam je zemlja previše kisela, dodajte malo kreča. Koristite komplet za testiranje tla da biste identifikovali nivoe pH u vašem tlu pre sadnje karanfila.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da izmenite tlo u vašoj bašti .

Česta pitanja o zahtevima zemlje za karanfile:

Na kojoj vrsti zemljišta najbolje rastu karanfili?
Karanfili najbolje rastu na bogatim, dobro dreniranim, krečnim, ilovastim ili peskovitim zemljištima. Ove korisne biljke preferiraju neutralno do alkalno zemljište sa pH opsegom između 6,5 i 8,5. Pomešajte sa malo organske materije da biste obezbedili dodatne hranljive materije.

Kakav kompost vole karanfili?
Domaći baštenski kompost je idealan za karanfile jer obezbeđuje obilje hranljivih materija. Kompost takođe može malo poboljšati drenažu. Alternativno, koristite organski kompost brendova kao što je Miracle-Gro.

Da li karanfili dobro stoje u saksijama?
Zbog svoje kompaktne veličine, karanfili dobro rastu u saksijama. Koristite plodno, dobro drenirajuće tlo koje se neće preplaviti. Karanfili su najprikladniji za male ili srednje saksije.

Gde je najbolje mesto za sadnju karanfila?
Karanfili najbolje rastu ( iz semena ili kao mlade rasadničke biljke) na zaštićenim mestima koja imaju između 4 i 6 sati punog sunca svakog dana. Idealni su aspekti okrenuti prema istoku ili jugu. Posadite karanfile u bogata, dobro drenirajuća zemljišta dopunjena organskom materijom za maksimalno cvetanje tokom sezone cvetanja karanfila .

Da li je Miracle-Gro dobar za karanfile?
Mnogi proizvodi Miracle-Gro dobro rade za karanfile. To uključuje proizvode od komposta i đubriva. Nemojte koristiti mešavinu komposta za karanfile, jer oni više vole alkalno zemljište.

Zamatanje – Zahtevi za tlo za karanfile
Karanfili najbolje rastu na bogatim, labavim, dobro drenirajućim zemljištima koja pružaju dobru aeraciju. Ovo pomaže u sprečavanju problema kao što je trulež korena. Karanfilima su takođe potrebna neutralna do alkalna tla sa pH vrednostima u rasponu od 6,5 do 8,5. Kredasta, ilovasta ili peskovita tla su savršena za ovo simbolično cveće . Međutim, kredasta ili peskovita tla treba dopuniti organskom materijom kako bi se obezbedilo više hranljivih materija.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i izvornim područjima , savetima o upravljanju karanfilima koji ne cvetaju , prelepom cveću koje se dobro slaže sa karanfilima , najmirisnijim vrstama karanfila i kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u vašem bašta.