najboljih pratecih biljaka za bozure

Zahvaljujući naboranim cvetovima na dugovečnim biljkama, božuri su omiljeni bašte. I dok će više biljaka božura stvoriti prelepu baštu, možda ćete želeti da pomešate neke druge biljke da biste stvorili raznoliku baštu i pomogli vašem božuru da napreduje. Ostanite sa nama dok pokrivamo neke od najboljih biljaka za božure.


Saveti za izbor pratećih biljaka za božure
Prilikom izbora pratećih biljaka za božure, trebalo bi da uzmete u obzir idealno okruženje za božure i izaberete biljke sa sličnim preferencijama. To znači da treba da izaberete biljke koje preferiraju bogato i dobro drenirano tlo koje ostaje vlažno.

Pošto božuri vole puno svetlosti , ne bi trebalo da birate veće biljke koje će zasjeniti božure. Međutim, možete se odlučiti za niže biljke koje vole senku i koje će imati koristi od senke koju biljka božura može da pruži.

Što se tiče toga koliko je blizu biljaka pratilaca pored božura, zapamtite da su mnoge vrste božura podložne gljivičnim bolestima, posebno Botritisu . To znači da ostavite najmanje stopu prostora oko biljke božura da biste podstakli dobar protok vazduha.

Ako ste zainteresovani za izgled vaše bašte, razmislite o izboru biljaka koje cvetaju u različito vreme od božura . Pošto božuri cvetaju u kasno proleće, sadnja letnjeg cveća u blizini može pomoći da povećate interesovanje za vašu baštu.

10 najboljih pratećih biljaka za božure
Ako ne znate šta da posadite pored svojih božura, razmislite o izboru nekoliko biljaka sa ove liste pratećih biljaka božura.

1. Liljan ( Hemerocallis spp. )
Lili (Hemerocallis spp.) su prelepe biljke pratioci božura
Kada božuri završe sa cvetanjem, ljiljani mogu uskočiti i pružiti dobrodošlu dozu boje. A pošto ljiljane možete posaditi u malim grudvicama ili u velikim masama, oni se lako uklapaju u bilo koju površinu koju imate.

I ljiljani i božuri takođe preferiraju dobro drenirano, ali vlažno tlo, tako da se o njima možete brinuti na isti način.

2. Ruže ( Rosa spp. )
Ruže (Rosa spp.) su prelepe biljke pratioci božura
Ruže i božuri su dva od najpoznatijih i najomiljenijih cvetnih grmova. I slučajno čine sjajan par!

Mnoge ruže počinju da cvetaju baš u trenutku kada cvetovi božura blede, što znači da sađenje ove dve biljke zajedno može obezbediti mesece neprekidnog cvetanja.

3. Hosta ( Hosta spp .)
Ako tražite biljke koje ćete ušuškati u senku vaših biljaka božura, hoste koje vole senku mogu da urade trik. Pošto postoji toliko mnogo različitih vrsta i sorti hosta, možete potražiti neke koje se dobro uklapaju u vašu oblast.

Ako želite da manje biljke sede ispod vašeg božura i da deluju kao blok korova i pokrivač tla, potražite patuljaste sorte. A ako želite da veće biljke sede nekoliko stopa ispred vaših božura, izaberite veće hoste.

4. Ukrasni luk ( Allium spp. )
Ukrasni luk (Allium spp.) su prelepe biljke pratioci božura
Dok ljudi često sade alijume kao što su beli luk, luk i vlasac za kulinarsku upotrebu, neke vrste ovih biljaka daju prelepo cveće. Na primer, ukrasni luk daje velike cvetove u obliku kugle u kasno proleće ili rano leto.

Ovi visoki i izraziti cvetovi pružaju lep kontrast sa delikatnijim cvetovima božura.

5. Delfinijum ( Delphinium spp. )
Iako su božuri grmovi, retko narastu preko četiri stope, a mnoge sorte imaju najviše dva ili tri metra. To znači da imate prostora da prelepi cvetni delfinijum ugurate iza žbunja.

Delfinijum, takođe poznat kao larkspur, proizvodi visoke cvetne klasove u proleće ili leto.

6. Puzava Dženi ( Lisimachia nummularia )
Jedna od prednosti pratećih biljaka za božure je to što mogu da spreče korov, a istovremeno zadržavaju vlagu u zemljištu. A prizemna puzava Dženi radi i jedno i drugo!

Ova biljka, poznata i kao mošnica, ima svetlo žuto-zeleno lišće i male žute cvetove.

7. Morska božikovina ( Eringium planum )
Ako tražite višegodišnju biljku koja bi bila u kontrastu sa nežnim cvetovima božura, pogledajte šiljastu morsku božikovinu . Ova biljka podseća na čičak, sa nazubljenim listovima i okruglim cvetovima.

Možete pronaći i plave i bele sorte morske božikovine.

8. Jorgovan ( Siringa spp. )
Jorgovan (Siringa spp.) su prelepe biljke pratioci za božure
Grmovi jorgovana su nekoliko stopa veći od božura, što znači da mogu poslužiti kao lepa cvetna pozadina božurima. Imajte na umu da će jorgovani rasti i rasti, pa ostavite dovoljno prostora između ova dva grmlja.

9. Iris ( Iris spp. )
Iris (Iris spp.) su prelepe biljke pratioci za božure
Još jedan kultni baštenski cvet je iris . Ove biljke nalik zastavici proizvode velike cvetove koji upotpunjuju cvetove božura.

Dok božuri cvetaju na grmovima, perunike imaju čvrste i šiljaste listove koji rastu prema nebu.

10. Hortenzija ( Hidrangea spp. )
Hortenzija (Hidrangea spp.) su prelepe biljke pratioci božura
Hortenzije su drugi grmovi koji čine odlične biljke za pratnju božura. Ove biljke često nastavljaju da cvetaju nakon što cvetovi božura izblede, stvarajući lepotu i privlačeći korisne insekte kao što su parazitske ose i bubamare.

Biljke koje treba izbegavati
Treba izbegavati sadnju puzavih ili raširenih biljaka sa jakim korenovim sistemom pored božura. Koreni ovih biljaka mogu se preplesti sa korenima božura i oslabiti ih.

To znači držanje nane, hajdučke trave i jagnjećeg uha dalje od božura.

Takođe treba izbegavati sadnju rasprostranjenih biljaka preblizu božura, jer biljke mogu narušiti božure i ograničiti protok vazduha oko grmlja.

Često postavljana pitanja o pratećim biljkama za božure:

Koje je najbolje mesto za sadnju božura?
Izaberite područje sa punim suncem i dobro drenirajućim zemljištem koje može ostati vlažno između zalivanja. Obavezno ostavite najmanje stopu prostora oko božura kako biste omogućili adekvatan protok vazduha.

Da li se biljke božura šire?
Iako će biljke božura rasti kako stare, njihov korenov sistem neće postati invazivan.

Mogu li da posadim božure sa drugim biljkama?
Da, mnoge druge vrste biljaka dobro rade sa božurima! Samo obezbedite dovoljno prostora između biljaka kako biste omogućili adekvatan protok vazduha.

Okončanje
Božuri su sjajni baštenski grmovi koji mogu dobro da rastu sa raznim drugim biljkama. Najbolje biljke za pratnju imaće slična idealna okruženja i rasti pored božura bez da ih uguše.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da uzgajate božure za početnike , najmirisnije vrste cvetova božura.