DJubrenje hibiskusa osnovni saveti i tehnike za maksimalno cvetanje

Rod hibiskusa sadrži stotine prekrasnih biljaka sa velikim, upadljivim cvetovima koji traju samo nekoliko dana. Primena đubriva u pravo vreme pomaže vam da uživate u prelepom obilju cvetova hibiskusa tokom cele sezone. U ovom članku ću podeliti svoje iskustvo o đubrenju hibiskusa za optimalno zdravlje biljaka i maksimalno cvetanje svake sezone.

Đubrenje hibiskusa: osnovni saveti i tehnike za maksimalno cvetanje
Pregled sadržaja:
Kada oploditi biljke hibiskusa
Uloga đubriva u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Vrste đubriva
Koja vrsta đubriva je najbolja za biljke hibiskusa?
Kako oploditi biljke hibiskusa
Često postavljana pitanja za đubrivo za hibiskus:

Okončanje
Kada oploditi biljke hibiskusa
Najbolje vreme za đubrenje biljaka hibiskusa zavisi od vrste đubriva koju koristite. Ako koristite đubriva sa sporim oslobađanjem, primenite četiri doze svake godine tokom cele sezone. Prvu dozu primenite u rano proleće, a zatim drugu dozu kada se završi prvi krug cveća. Dodajte treću dozu sredinom leta i poslednju dozu početkom zime.

Ako koristite tečno đubrivo, primenite razblaženu dozu svake dve nedelje tokom vegetacije. U jesen i zimu, smanjite učestalost na jednom u četiri nedelje za tropski hibiskus . Otporni hibiskus je u stanju mirovanja tokom zime, pa prestanite da ih hranite kada izgube listove.

Uloga đubriva u zdravlju, rastu i razvoju biljaka

Biljke su potrebne hranljive materije da bi proizvele nova tkiva, koja formiraju listove i cvetne pupoljke. Biljke dobijaju hranljive materije iz zemlje , ali se ti hranljivi sastojci vremenom iscrpljuju. Đubrivo dopunjuje hranljive materije u tlu, pomažući biljkama da nastave da se razvijaju i rastu tokom cele sezone.

Sve biljke zahtevaju četiri vrste hranljivih materija ;

Strukturni makronutrijenti – ugljenik (C), vodonik (H), kiseonik (O)
Primarni makronutrijenti – azot (N), fosfor (P), kalijum (K)
Sekundarni makronutrijenti – kalcijum (Ca), magnezijum (Mg), sumpor (S)
Mikronutrijenti – bakar (Cu), gvožđe (Fe), mangan (Mn), cink (Zn)
Strukturni makronutrijenti, ugljenik, vodonik i kiseonik, potiču iz vode i okolnog vazduha. Tokom fotosinteze , ovi hranljivi sastojci se koriste za proizvodnju glukoze. Ovaj važan šećer omogućava biljkama da proizvode celulozu, građevinski blok biljnog tkiva.

Đubrivo se prvenstveno koristi za dopunu tri primarna makronutrijenta u zemljištu. Azot pomaže u stvaranju žbunastog lišća, fosfor pomaže u proizvodnji cveća, a kalijum pomaže u poboljšanju opšteg zdravlja i borbi protiv bolesti. Sva đubriva imaju odnos NPK koji odražava koliko azota, fosfora i kalijuma sadrži svaka doza.

Đubriva takođe mogu sadržati sekundarne makronutrijente kao što su kalcijum ili magnezijum i mikronutrijente kao što su gvožđe i cink.

Vrste đubriva
Većina đubriva je podeljena u dve vrste; organska i sintetička đubriva. Organska đubriva moraju biti razložena od strane organizama u zemljištu pre nego što biljke mogu da apsorbuju hranljive materije. Sintetička đubriva ne moraju da se razgrađuju, omogućavajući biljkama da trenutno pristupe hranljivim materijama.

Đubriva se obično prodaju ili kao tečna đubriva ili granule sa sporim oslobađanjem. Tečna đubriva se moraju razblažiti pre primene, dok se granule sa sporim oslobađanjem mešaju u zemlju.

Koja vrsta đubriva je najbolja za biljke hibiskusa?

Biljke hibiskusa su podeljene u dve vrste; izdržljiv hibiskus i tropski hibiskus. Iako obe vrste hibiskusa uspevaju u različitim klimatskim uslovima, imaju slične zahteve za đubrivom. Za biljke hibiskusa možete koristiti i tečna đubriva i granule sa sporim oslobađanjem.

Da bi najbolje rasle, biljkama hibiskusa je potreban visok nivo azota, nizak nivo fosfora i srednje količine kalijuma. Koristite đubriva sa odnosom NPK sličnim 12-4-8 ili 7-1-2.

Kako oploditi biljke hibiskusa
Ako se đubrivo pogrešno primeni, može oštetiti vaše biljke hibiskusa. Evo kratkog vodiča za đubrenje hibiskusa:

Ako koristite tečno đubrivo, lagano zalijte tlo oko hibiskusa. Zatim razblažite preporučenu dozu đubriva prema uputstvima na pakovanju.
Nanesite tečno đubrivo na tlo svake dve nedelje, vodeći računa da ga ne prskate po listovima ili cvetovima.
Ako koristite granule sa sporim oslobađanjem, jednostavno ih umešajte u zemlju četiri puta godišnje.
Temeljno zalijte zemlju da biste aktivirali granule.

Često postavljana pitanja za đubrivo za hibiskus:

Kada treba da oplodite hibiskus?
Ako koristite tečno đubrivo, hranite biljke hibiskusa jednom svake dve nedelje tokom vegetacije. Ako koristite đubriva sa sporim oslobađanjem, hranite svoj hibiskus četiri puta godišnje.

Da li je hibiskusu potrebno posebno đubrivo?
Biljke hibiskusa ne zahtevaju nikakvo posebno đubrivo. I tečna đubriva i granule sa sporim oslobađanjem dobro deluju. Koristite đubriva koja obezbeđuju velike količine azota (N), niske količine fosfora (P) i srednje količine kalijuma (K).

Da li treba da koristim Miracle-Gro na svom hibiskusu?
Neki Miracle-Gro proizvodi su pogodni za biljke hibiskusa. Izaberite proizvode koji imaju odgovarajući odnos NPK za hibiskus i primenite svaku dozu prema uputstvima na pakovanju.

Okončanje
Oplodite biljke hibiskusa svake dve nedelje tokom vegetacije ako koristite tečno đubrivo. Primenite đubriva sa sporim oslobađanjem četiri puta godišnje. Koristite đubriva koja obezbeđuju visok nivo azota, niske količine fosfora i srednji nivo kalijuma.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za rešavanje problema sa biljkama hibiskusa koji ne cvetaju , uobičajene uzroke žutog lišća na hibiskusu i 32 neverovatne upotrebe i prednosti biljaka hibiskusa .