Znacenje cveca Craspedia na jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj Kraspedia cveća
Kraspedia cveće, koje se obično naziva dugmad, omiljeni je cvet za ukrašavanje venčanja, buketa „ozdravite“, bašte i sušenih cvetnih dezena. Sa svojim veselim žutim cvetovima, čvrstim stabljikama i cvetnim glavama u obliku dugmadi, mogu se lepo koristiti u različitim okruženjima. Osim toga, njihovo pozitivno simboličko značenje je dodatni bonus. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici Kraspedia cveća na jeziku cveća.


Simboličko značenje Kraspedia cveća
Cveće kraspedija simbolizuje dobro zdravlje. Ovo je najčešće i tradicionalno simbolično značenje povezano sa Kraspedia cvećem. Međutim, oni imaju još jedno modernije simboličko značenje. Kraspedia cveće takođe može da prenese poruku primaocu, govoreći: „Osvetljavaš moj život“.

Taksonomija
Kraspedia je rod koji sadrži 27 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka. Rod pripada porodici biljaka Asteraceae (aster/tratinčica/kompozit/suncokret). Cveće ove vrste obično se nazivaju dugmad, vunene glave ili bataki.

Botaničke karakteristike
Kraspedije su zeljaste biljke koje formiraju rozete lišća. Mogu narasti do oko četiri stope visine.

Listovi kraspedija ponekad imaju sitne, vunaste dlačice, a ponekad su goli. Cvetovi se rađaju na bezlisnim i vitkim, ali jakim stabljikama. Cvetne glavice su sferične ili poluloptaste nakupine sitnih cvetova. Izgledaju kao nejasne glave ili dugmad – otuda i uobičajena imena.

Kraspedia cvetovi prirodno cvetaju u nijansama žute, ali mogu biti (i često jesu) obojeni različitim bojama u dekorativne svrhe.

Istorija i poreklo Kraspedije

Kraspedia su porijeklom iz Australije i Novog Zelanda. Rod ima dva centra raznolikosti. Jedan se nalazi u Nacionalnom parku Kosciuszko u Australiji, a drugi se nalazi u severozapadnom delu Južnog ostrva Novog Zelanda.

Rod Kraspedia je zvanično imenovao, opisao i klasifikovao 1786. godine od strane Johana Džordža Adama Forstera, koji je putovao oko sveta sa kapetanom Džejmsom Kukom.

Etimološko značenje
Ime roda Kraspedia potiče od grčke reči kraspedon koja se prevodi kao rub, ivica ili ivica. Ime se odnosi na nejasne granice listova koje se nalaze na određenim vrstama.

Upotreba i prednosti Kraspedije
Kraspedia je prvenstveno ukrasno cveće zasađeno u ličnim baštama i široko je popularno u cvećarstvu, gde se uzgaja da bi se koristilo i prodavalo kao rezano cveće, sušeno cveće i za cvetne aranžmane.

Kada raste u baštama, Kraspedia cveće je moćan atraktant za oprašivače, uključujući pčele, leptire i kolibrije.

Značenje, simbolika i kulturni značaj Kraspedia cveća

Tradicionalno, Kraspedia cveće simbolizuje dobro zdravlje. Oni i danas nose ovo značajno simboličko značenje. Cveće kraspedija je takođe dobilo dodatno moderno simboličko značenje. Kada se daju kao poklon, sada su takođe povezani sa osećanjem da primalac osvetljava svet pošiljaoca.

Kraspedia Cvetne boje i njihovo značenje i simbolika u jeziku cveća
Prirodno, Kraspedia cveće cveta samo žuto. Međutim, mnogi uzgajivači i cvećari boje Kraspedia cveće kako bi stvorili veštačke boje ovog omiljenog cveta. Kao rezultat toga, dostupni su u čitavoj dugi boja, nijansi i nijansi, a svaka nijansa nosi svoje posebno simboličko značenje pored tradicionalnog značenja cveta.

Značenje žutog Kraspedia cveta
Žuta simbolizuje radost, sreću, pozitivnost i širenje ovih osećanja. Takođe simbolizuje prijateljstvo.

Značenje cveta narandže Kraspedia
Narandžasta simbolizuje uzbuđenje, strast, energiju, optimizam i žar.

Značenje crvenog Kraspedia cveta
Na jeziku cveća, crvena najčešće simbolizuje romantičnu ljubav ili pravu ljubav. Takođe je povezano sa poštovanjem, hrabrošću i željom.

Značenje ružičastog Kraspedia cveta
Na jeziku cveća, crvene i ružičaste se obično povezuju sa osećanjima naklonosti. Što je boja dublja, osećaj je jači. Ružičasta ima tendenciju da predstavlja nežno divljenje, pored ženstvenosti, zahvalnosti i odlaska.

Značenje ljubičastog Kraspedia cveta
Ljubičasta je snažno povezana sa kraljevstvom i plemstvom. Takođe simbolizuje ambiciju, moć i luksuz.

Značenje plavog Kraspedia cveta
Plava simbolizuje ljubav, želju, inspiraciju i težnju ka nemogućem.

Značenje zelenog cveta Kraspedia
Zeleno cveće najčešće simbolizuje ponovno rođenje, obnovu, bogatstvo, prosperitet i mladost.

Značenje cveta belog kraspedija
Bela simbolizuje čistoću i ja nevinost pored tugovanja i saosećanja.

Značenje cveća crne kraspedije
Crno cveće može da simbolizuje misteriju, smrt, žalost, moć i oproštaje.

Dok Kraspedia cveće uvek nosi svoje originalno simbolično značenje dobrog zdravlja, boja Kraspedia koju odaberete za svoje bukete, korsaže, gumbe, cvetne krune ili sušene cvetne aranžmane može imati svoja značenja i uticati na celokupni osećaj vašeg cvetnog dizajna.

Kraspedia i svadbene proslave

Tokom proteklih decenija, Kraspedia cveće je postalo oslonac za svadbene proslave. Oni su predstavljeni na ceremonijama sa veštim prisustvom na objavama veridbi i pozivnicama za venčanje i fizičkim prisustvom u venčanom cveću.

Oni su popularan izbor za dizajne muških gumbijera i takođe se često nalaze u buketima za neveste i deveruše, cvetnim krunama, cvetnim centralnim delovima i još mnogo toga.

Dobro zdravlje je uvek velika želja za novi par, a Kraspedia cveće je takođe veselo i svetlo. Sa svojim kompaktnim profilom i ne sasvim ženstvenim izgledom, savršeni su za proslavu mlade i mladoženja u raznim aranžmanima.

Kraspedia u umetnosti i dizajnu
Zahvaljujući svom veselom, ali minimalističkom izgledu, Kraspedia cveće je popularan predmet umetnosti i dizajna. Obično se pojavljuju na slikama, fotografijama i na tekstilu.

Prikladne prilike za poklone za Kraspedia cveće

Sa svojim primarnim simboličkim značenjem koje predstavlja dobro zdravlje, Kraspedia cveće je daleko najbolje cveće za davanje „ozdravi“ cvetnih buketa sa željama za brzi oporavak od bolesti, povrede ili operacije. Iako su dostupni u različitim obojenim bojama, njihovi prirodni žuti cvetovi takođe se dobro uklapaju u cvetne aranžmane „ozdravi“, jer žuta boja donosi vedrinu, optimizam i osećanje prijateljstva.

Iako su veoma prikladni za poklone „ozdravite“, Kraspedia cveće je takođe pogodno u cvetnim aranžmanima koji proslavljaju druge srećne prilike. Dobro zdravlje je uvek pozitivna želja za svakog primaoca, što Kraspedia cveće čini odličnim izborom za proslavu rođendana, promocije, praznika, Dana majki, Dana očeva ili bilo kog drugog posebnog dana ili prilike tokom godine.

Sa svojom modernom simboličkom konotacijom, Kraspedia se može uvrstiti i u romantične poklone. Možete reći svom primaocu da vam osvetljava život ili osvetljava vaš svet buketom Kraspedia cveća. Dakle, oni su odličan dodatak buketu za godišnjicu ili, naravno, cveću za proslavu braka.

Česta pitanja o Kraspedia cvetu:

Šta simbolizuje Kraspedia cveće?
Cveće kraspedija je simbol dobrog zdravlja.

Da li Kraspedia cveće simbolizuje ljubav?
Iako je najčešće i tradicionalno simbolično značenje Kraspedia cveća dobro zdravlje, ono je povezano sa prenošenjem poruke „Osvetljavaš moj život“ primaocu. Ova poruka može biti povezana sa osećanjima ljubavi, naklonosti, uvažavanja i divljenja.

Da li se Kraspedia cveće vraća svake godine?
Sve vrste Kraspedia cveća su višegodišnje, što znači da se vraćaju svake godine, osim jedne vrste, Kraspedia haplorrhiza, koja je jednogodišnja.

Koliko dugo Kraspedia cveće traje?
Kada rastu u bašti, biljke Kraspedia obično cvetaju tokom celog leta. Rezano Kraspedia cveće uglavnom traje oko sedam dana. Ipak, mogu da izdrže i do 10 dana nakon žetve uz redovnu promenu vode i dodatne mere za produženje njihovog veka.

Da li su Kraspedia Cveće toksične?
Kraspedia cveće nije bezbedno za ljude ili kućne ljubimce.

Proslavite dobro zdravlje uz Kraspedia cveće
Bez obzira da li ih uzgajate u svojoj bašti, šaljete bolesnom prijatelju, sušite ih kako biste napravili veseli venac za vaša ulazna vrata ili ih uvrstili u cveće za svoju svadbenu proslavu, cveće Kraspedia će širiti sreću, lepotu i želje za dobro zdravlje svuda gde rastete i pokazujete ih.