prelepih laznih sorti narandze Filadelfus

Popularne vrste lažne narandže cenjene zbog svoje boje i mirisa
Lažne pomorandže (Philadelphus) su popularne biljke za uređenje pejzaža. Obično se uzgajaju u baštama i parkovima jer su i lepe i lake za negu. Pored prijatnog mirisa, brzo rastu i omiljeni su zbog obilnog cveća koje pouzdano daju u proleće. Tokom jeseni, listovi se menjaju u živahnu limunasto žutu, dajući drugi atraktivan izgled. Ovaj vodič će vas provesti kroz 18 popularnih lažnih sorti narandže, uključujući njihovu sezonu cvetanja, očekivanja rasta, boje, mirise i izvorni asortiman.


O Mock Oranges (Filadelfus)
Philadelphus je rod od oko 60 vrsta uglavnom listopadnih cvetnih grmova koji pripadaju porodici biljaka Hidrangeaceae. Biljke ovog roda su prvenstveno poreklom iz Severne Amerike, Centralne Amerike i Azije. Nekoliko vrsta takođe može prirodno rasti u malim delovima jugoistočne Evrope.

Biljke ovog roda se obično nazivaju “lažna narandža” zbog izgleda njihovih cvetova. Cvetovi imaju snežno bele, lepršave latice i nejasne sredine žutih prašnika. Ovi cvetovi veoma podsećaju na cvetove stabala narandže i limuna.

Ime se takođe odnosi na miris cveća. Nekoliko vrsta lažnih narandžastih biljaka proizvodi cveće koje ima intenzivan miris na citruse ili jasmin. Lažni cvetovi narandže takođe su bogati značenjem i simbolikom.

18 popularnih vrsta lažnog narandžastog cveća

1. Mock Orange Aureus

O tome:
Lažna narandžasta aureus je sorta jedne od retkih vrsta lažnih biljaka narandže (koje se obično naziva slatka lažna narandža) poreklom iz Evrope. Ova sorta lažne narandže je privlačna kada cveta i kada nije u cvetu, zahvaljujući prikazu svetlo žutih listova koji se prvi put pojavljuju u rano proleće.

Naučno ime: Philadelphus coronarius ‘Aureus’
Sezona cvetanja: kasno proleće do kasno leto
Zone uzgoja USDA: 4 do 7
Očekivanja rasta: do 8 stopa visok i 5 stopa širok

2. Mock Orange Belle Etoile

O tome:
Lažna pomorandža belle etoile je vrsta hibridne vrste lažne narandže. „Belle Etoile“ je dobila nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge. U poređenju sa većinom drugih vrsta Philadelphusa, „Belle Etoile“ ima intenzivniji miris, veće cvetove i dužu sezonu cvetanja.

Naučno ime: Philadelphus k lemoinei ‘Belle Etoile’
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto
Zone uzgoja USDA: 5 do 9
Očekivanja rasta: do 6 stopa visok i 8 stopa širok

3. Raznobojna lažna narandžasta

O tome:
Raznobojna lažna narandža je sorta vrste Philadelphus coronarius koja potiče iz jugoistočne Evrope. Ova sorta lažne narandže je poznata po svom posebno upečatljivom lišću. Njegovi listovi su jajasti i zašiljeni srednje zelene nijanse. Listovi su obrubljeni nepravilnim ivicama kremasto bele boje. Kada cvetaju, beli cvetovi u obliku čaše pojavljuju se u obilnim grozdovima po celom grmlju.

Naučno ime: Philadelphus coronarius ‘Variegatus’
Sezona cvetanja: kasno proleće do kasno leto
Zone uzgoja USDA: 4 do 7
Očekivanja rasta: do 6 stopa visok i širok

4. Luisova lažna narandža

O tome:
Poreklom iz severozapadnih Sjedinjenih Država, ova vrsta ima jedinstveno mesto u američkoj istoriji, jer ju je prvi naučno prikupio Meriveter Luis na ekspediciji Luisa i Klarka 1806. Takođe je i državni cvet Ajdaha. Luisova lažna narandža je veliki listopadni grm. Njegovi cvetovi su dugotrajni i emituju slatki miris narandže sa jedinstvenim nagoveštajem ananasa.

Naučno ime: Philadelphus levisii
Sezona cvetanja: kasno proleće do rane jeseni
USDA rastuće zone: 4 do 9
Očekivanja rasta: do 12 stopa visok i širok

5. Virginal Mock Orange

O tome:
Virginalna lažna narandža je još jedna multikontinentalna hibridna sorta sorte. Odlikuje se kitnjastim duplim cvetovima koji su složeniji od drugih vrsta lažne narandže. Ova lažna narandža je takođe prilično visoka i brzorastuća sorta. Dakle, brzo dobija na visini i čini odličan dodatak zadnjem delu bašte, gde može dodati visinu, dubinu i vizuelni interes tokom proleća, leta i jeseni.

Naučno ime: Philadelphus k virginalis
Sezona cvetanja: proleće
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Očekivanja rasta: do 10 stopa visok i širok

6. Lemoinei Mock Orange

O tome:
Godine 1884, francuski uzgajivač cveća, Viktor Lemoin, ukrstio je Philadelphus microphillus (poreklom iz jugozapadnih Sjedinjenih Država) sa Philadelphus coronarius (rodom iz Evrope) da bi stvorio Philadelphus limoinei. Nekoliko sorti ove vrste dobilo je prestižnu nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge.

Kultivari vrste Philadelphus k lemoinei obično imaju intenzivniji miris, veće cvetove i nešto duže vreme cvetanja od drugih lažnih vrsta narandže. Ovaj hibrid je takođe kompaktnija sorta lažne narandže, što ga čini pogodnim izborom za manje baštenske prostore.

Naučno ime: Philadelphus k lemoinei
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto
USDA rastuće zone: 5 do 8
Očekivanja rasta: 3 do 4 stope visok i širok

7. Sveet Mock Orange

O tome:
Slatka lažna narandža je uobičajeno ime za vrstu lažne narandže Philadelphus coronarius. Poreklom je iz jugoistočne Evrope i široko se uzgaja širom sveta. Ova posebna vrsta ima snažan i sladak miris. Takođe ima nekoliko popularnih baštenskih hibrida. Miris hibrida ove vrste, međutim, nije ni približno tako jak kao original.

Naučno ime: Philadelphus coronarius
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto
Zone uzgoja USDA: 4 do 7
Očekivanja rasta: do 10 stopa u visinu i 8 stopa u širinu

8. Korejska lažna narandža

O tome:
Poreklom iz Koreje, jugoistočne Rusije i severoistočne Kine, ova vrsta Filadelfusa se obično naziva korejska lažna narandža. Ona proizvodi grozdove velikih, belih cvetova prečnika oko 1 1/2 inča, sa 5 do 7 cvetova po grozdu. Kada cvetaju, ovi grmovi su veoma mirisni i prekriveni proliferacijom cvetova.

Dobar su izbor za sadnju nove žive ograde zahvaljujući brzom rastu. Međutim, listovi su listopadni i pružiće pravu privatnost samo tokom vegetacije.

Naučno ime: Philadelphus schrenkii
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto
USDA rastuće zone: 5 do 8
Očekivanja rasta: 6 stopa visok i širok

9. Caucasus Mock Orange

O tome:
Jedna od retkih vrsta lažnih narandžastih biljaka poreklom iz Evrope, Philadelphus caucasicus potiče sa Kavkaza. Ova vrsta lažne narandže, koja raste do 12 stopa u visinu i širinu, je veliki listopadni žbun koji proizvodi živozelene, jajolike listove i vretenaste grozdove delikatnih, belih cvetova. Da biste u potpunosti iskoristili prednosti kavkaske lažne narandže, obavezno je posadite na mestu sa dovoljno prostora da se prilagodi njenom brzom rastu.

Naučno ime: Philadelphus caucasicus
Sezona cvetanja: proleće
USDA rastuće zone: 6 do 9
Očekivanja rasta: do 12 stopa visok i širok

10. Hairi Leaved Mock Orange

O tome:
Ova vrsta Philadelphusa je porijeklom iz jugoistočnih Sjedinjenih Država. Iako se obično ne smatra cenjenom baštenskom biljkom zbog neunikatne ukrasne vrednosti, ima atraktivno, jajoliko lišće i kremasto belo cveće koje cveta duž zakrivljenih grana.

Ova vrsta dobija svoja uobičajena i naučna imena po uočljivim belim dlačicama koje rastu iz njenih listova i stabljika. Ova vlakna daju ovoj vrsti dlakav izgled koji je razlikuje od drugih vrsta lažne narandže.

Naučno ime: Philadelphus hirsutus
Sezona cvetanja: od ranog proleća do početka leta
USDA rastuće zone: 6 do 9
Očekivanja rasta: do 10 stopa visok i širok

11. Snovbelle Mock Orange

O tome:
Sorta hibrida, Philadelphus k virginalis ‘Snovbelle’ uzgajana je za pokazivanje. Ima veoma ukrašene duple cvetove skoro nejasnog izgleda koji cvetaju u kružnim grozdovima oko centralnih grozdova.

Mirisno belo cveće liči na snežne grudve, i možda je tu vrsta dobila ime – pohvala što je prava snežno bela lepotica. Kao kompaktnija sorta lažne narandže, Snovbelle je takođe svestraniji kada je u pitanju popunjavanje bašte, jer se može uklopiti u manje prostore od svojih mnogo većih rođaka iz roda.

Naučno ime: Philadelphus k virginalis ‘Snovbelle’
Sezona cvetanja: proleće
USDA rastuće zone: 5 do 8
Očekivanja rasta: do 4 stope visok i širok

12. Little Leaf Mock Orange

O tome:
Philadelphus microphillus je porijeklom iz pustinjskih regija koje se protežu na jug do sjevernog Meksika i na sjever do Vajominga. Ova vrsta lažne narandže je poznata po svojim malim listovima i cvetovima koji uglavnom cvetaju pojedinačno ili ponekad u grozdovima od dva ili tri. Zahvaljujući izvornom rasprostranjenju ove vrste, veoma je tolerantna na sušu, što je čini popularnim izborom za bašte koje se malo održavaju i sa malom potrošnjom vode.

Naučno ime: Philadelphus microphillus
Sezona cvetanja: proleće do ranog leta
Zone uzgoja USDA: 5 do 9
Očekivanja rasta: do oko 7 stopa visok i širok

13. Hoari Mock Orange

O tome:
Hoari mock narandža je vrsta koja potiče iz istočnih Sjedinjenih Država. Ovaj višegodišnji listopadni grm proizvodi obilne grozdove velikih, ledeno-belih cvetova. Svaka ima oko dva inča u prečniku i ima četiri okrenute latice i gomilu žutih prašnika u sredini.

Tokom vrhunca sezone cvetanja, grm će biti gotovo u potpunosti prekriven mirisnim belim cvetovima. Oni su jaki atraktori oprašivača kao što su pčele i zadnjice.

Naučno ime: Philadelphus pubescens
Sezona cvetanja: kasno proleće do sredine leta
USDA rastuće zone: 6 do 9
Očekivanja rasta: do 10 stopa visok i širok

14. Mock Orange Rose Siringa

O tome:
Ova sorta lažne narandže je sorta vrste koja potiče iz Meksika i Gvatemale. Ova sorta ima naviku širenja rasta i bele cvetove sa ružičasto-lavandinim oznakama u njihovim središtima.

Siringa je zapravo naziv roda biljaka koje obično nazivamo jorgovanima. Iako ova dva roda nisu blisko povezana, konfuzija između konvencija o imenovanju nastala je tokom 16. veka kada su se vrste i Philadelphus i Siringa obično uvozile u evropske bašte zajedno.

Naučno ime: Philadelphus mekicanus ‘Rose Siringa’
Sezona cvetanja: leto
USDA rastuće zone: 8 do 10
Očekivanja rasta: do 6 stopa visok i širok

15. Beauclerk Mock Orange

O tome:
Beauclerk lažna narandža je hibridna sorta lažne narandže. Ovaj hibrid je ukrštanje između Philadelphus k Lemoinei (same hibridne sorte) i Philadelphus coulteri, što ovu sortu čini mešavinom tri lažne vrste narandže.

Ova posebna vrsta proizvodi cvetove od 2 inča u, naravno, beloj boji. Odvajajući ih od drugih lažnih narandžastih cvetova, veliki cvetovi imaju centre koji rumene ružičasto ispod klasičnog spreja žutih prašnika.

Naučno ime: Philadelphus ‘Beauclerk’
Sezona cvetanja: od početka do sredine leta
USDA rastuće zone: 5 do 8
Očekivanja rasta: do 8 stopa visok i širok

16. Mock Orange ‘Erectus’

O tome:
Philadelphus ‘Erectus’ je sorta lažne narandže koja raste sa pretežno uspravnom, uspravnom navikom. Njegove granaste ruke prekrivene su sitnim, jajolikim listovima bogate zelene nijanse. Kada cvetaju, grane proizvode nežne bele cvetove od kojih je svaki prečnik oko 1 inč. Iako su cvetovi mali, obilni su i veoma mirisni.

Naučno ime: Philadelphus ‘Erectus’
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto
USDA rastuće zone: 5 do 8
Očekivanja rasta: do oko 5 stopa visok i širok

17. Lažna narandžasta ‘Sibille’

O tome:
Ova sorta, poznata kao Philadelphus ‘Sibille’ ili lažna narandžasta ‘Sibille’, daje pojedinačne, bele cvetove u obliku čaše koje se produbljuju u kremasto ljubičaste senke u svojim centrima. Cveće je veoma mirisno i vizuelno upečatljivo na oko 2 inča u prečniku, jer se elegantno ističe na pozadini tamnozelenog lišća.

Naučno ime: Philadelphus ‘Sibille’
Sezona cvetanja: kasno proleće do rano leto
USDA rastuće zone: 5 do 8
Očekivanja rasta: do 4 stope u visinu i 6 stopa u širinu

18. Mock Orange ‘Starbright’

O tome:
Lažna narandža ‘Starbright’ je još jedna hibridizovana sorta različitih vrsta biljaka Philadelphusa. Ovaj hibrid je stvoren u Botaničkoj bašti Memorijalnog univerziteta u Njufaundlendu. Ova posebna sorta ima mirisno belo cveće i tamnozeleno, jajoliko lišće poput mnogih vrsta lažne narandže. Međutim, ovaj izdržljivi hibrid je stvoren da se posebno dobro snađe u hladnijim klimama od svojih rođaka. Kao biljka u zoni 3, može preživeti zime koje postaju hladne od -30 do -40 ° F.

Naučno ime: Philadelphus ‘Starbright’
Sezona cvetanja: kasno proleće
Zone uzgoja USDA: 3 do 7
Očekivanja rasta: do 10 stopa visok i širok
Najčešća pitanja o cvetu narandže:
Koji je najjači Filadelfus?
Smatra se da Philadelphus lemoinei, Philadelphus purpurascens i Philadelphus microphillus imaju najmirisnije cveće od svih lažnih vrsta narandže.

Da li je Filadelfus isto što i lažna narandža?
Da, Philadelphus je rod od oko 60 vrsta cvetnih grmova koji se obično nazivaju lažna narandžasta.

Kakve uslove voli cveće Filadelfusa?
Lažne narandžaste biljke mogu uspevati u USDA zonama uzgoja od 4 do 8. Više vole da budu zasađene u dobro dreniranom zemljištu u oblastima gde se svetlost kreće od punog sunca do delimične senke.

Da li Philadelphus cveta na prošlogodišnjem rastu?
Da, biljke Filadelfusa daju cveće samo na starim rastovima. Ako obrezujete svoju lažnu biljku narandže, obavezno to uradite rano u sezoni kako bi imala dovoljno vremena da raste i proizvodi grane koje će cvetati sledeće godine.

Da li Filadelfus brzo raste?
Biljke Filadelfusa brzo rastu. U dobrim uslovima rasta, mogu porasti oko dva metra godišnje.

Uzgajanje popularnih lažnih sorti narandže u vašoj bašti
Mnoge vrste lažnih pomorandži mogu biti odličan dodatak svakoj bašti. Uz odgovarajuće uslove rasta, brzo će rasti i brzo će dostići nekoliko metara visine. Ove ljupke biljke ne samo da zahtevaju malo održavanja, već će ispuniti vašu baštu (i vaš nos) lepotom svakog proleća do jeseni.