Ultimativni vodic za znacenje cveta oleandra nerijum

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta oleandra
Šarm, romansa, zavodljivost… oleander (Nerium oleander) ili pustinjska ruža odavno je predstavljena u mitu. Na jeziku cveća, oleandar može da označava želju, sudbinu i oprez, kao i romantičnu ljubav. Oleander je cenjen zbog svojih divnih cvetova koji cvetaju u nizu boja, od ružičaste preko bele ljubičaste do žute. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta oleandra, kao i da naučite o njihovoj bogatoj istoriji i kulturnom značaju iz celog sveta.


Značenje i simbolika cveća oleandra – osnove
Oleander ima mnoga značenja u mitologijama i religijama. Ime cveta potiče iz grčke priče o Leanderu, čija ga je ljubav otkrila da se udavio nakon oluje. Na viktorijanskom jeziku cveća, oleander znači „čuvaj se! ili oprez, simbolizujući složenu prirodu ljubavi i romantike.

O cveću oleandra (nerijuma).

Porodica, rod i taksonomija
Nerium oleander, poznat i kao pustinjska ruža, jedina je vrsta u rodu Nerium. To je deo porodice Apocinaceae ili dogbane, koja takođe sadrži biljke poput mlečne trave i vinca.

Istorija i poreklo cveća oleandra
Oleandar se kultiviše od davnina, a pojavljuje se u grčkoj, hrišćanskoj i hebrejskoj mitologiji. Takođe su uzgajane u drevnim rimskim i kineskim baštama.

U Kini su gajenjem oleandra praktikovali naučnici, koji bi koristili rezano cveće oleandra da ilustruju svoj rad.

Dokazi o masovnoj sadnji cveća oleandra pronađeni su u očuvanom gradu Pompeji, kao i oslikani u nekoliko murala na gradskim zidinama.

Poreklom sa Mediterana, oleander su u Zapadnu Indiju uneli britanski kolonijalisti, koji su ga posadili u pokušaju da stvore „tropsku bajkovitu zemlju“. Brzo su se proširili po toplim krajevima sveta. Smatra se da su ove biljke u Severnu Ameriku uneli španski doseljenici 1560-ih.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Oleandar raste kao drvenasti grm ili drvo. Može dostići visinu od 6 do 16 stopa ili više i do 10 stopa u širinu. Zgrudani, širokolisni zimzeleni, oleandar ima kožne, tamnozelene listove dugačke oko 6 inča.

Cveta upadljivim cvetovima u obliku levka u različitim bojama, uključujući belu, krem, žutu, žutu, roze, crvenu, ljubičastu, lila, bordo i narandžastu. Cveće ima lagan, prijatan miris koji neki upoređuju sa kajsijama.

Popularne vrste, vrste i sorte

N. oleander cveta crvenim ili ružičastim cvetovima. Sorte daju širok spektar cvetova. Popularne sorte uključuju:

„Alžir“ proizvodi tamnocrvene cvetove
‘Austin Pretti Limits’ je kompaktan oleander sa ružičastim cvetovima
„Kalipso“ je otpornija sorta sa crvenim cvetovima
„Havaji“ nude raznobojne, prugaste cvetove
„Ostrvo Kapri“ cveta limun žutim cvetovima
„Gospođa Isador Dajer“ ima duplo belo cvetove
„Mont Blanc“ ima velike bele cvetove jakog mirisa
„Mali losos“ je patuljasta biljka koja uspeva samo u toplim okruženjima
„Sestra Agnes“ je visoka sorta sa belim cvetovima
Etimološko značenje
Ime roda, Nerium, dolazi od grčkog za biljku, nerion. Ovo pak dolazi iz grčkog za vodu, neros, i kaže se da se odnosi na naviku oleandra da raste blizu vode.

Međutim, neki sporovi okružuju poreklo oleandra. Neki pripisuju početnu upotrebu imena Nerium oleander Linnaeusu 1750-ih. Drugi ukazuju na istorijsku upotrebu „oleandra“ od strane Rimljana još u prvom veku nove ere.

Neki misle da ime potiče od kombinacije rododendrona i olee (ili masline), na koje oboje liči oleandar. Drugi pak teoretiziraju da dolazi od spajanja grčkog za ollio ili „ubijam“ i aner ili „čovek“ i odnosi se na toksičnu prirodu biljke.

Iz kojih regiona potiče cveće oleandra?
Oleandri su porijeklom iz Mediterana, Irana, Indije i južne Kine.

Kada je u sezoni cveće oleandra?
Kada se uzgaja u toploj klimi, cvetovi oleandra cvetaju u različito doba godine. Cvetanje obično dostiže vrhunac u proleće i leto.

Upotreba i prednosti cveća oleandra

Oleander je veoma toksičan za ljude, pse, mačke, konje i drugu stoku. Svaki deo biljke je otrovan, od korena do cvetova. Čak i dodirivanje mlečnog soka može izazvati iritaciju kože, a udisanje isparenja od zapaljenog oleandra je opasno.

Oleander sadrži kardenolidne glikozide, moćne toksine koji su koncentrisani u biljnom soku. Kada se proguta, oleandar može izazvati mučninu, povraćanje, bol u stomaku, vrtoglavicu, nepravilan rad srca, pa čak i smrt.

Kažu da su vojnici pod Aleksandrom Velikim umrli nakon što su jeli meso kuvano ražnjići od oleandra. Mnoga drevna društva koristila su oleander za pravljenje otrova. Čak i nekoliko listova koji padnu u posudu za vodu može ubiti psa ili mačku.

Biljka se koristi za pravljenje oleandrina, leka za srce koji se prepisuje pacijentima koji ne mogu da uzimaju digitalis. Tradicionalna narodna medicina takođe koristi oleandar kao diuretik, za lečenje ujeda zmija, čireva, gube, raka i kao antibakterijski lek.

Oleander se obično uzgaja kao ukrasna biljka. Zbog svoje toksičnosti nema kulinarsku upotrebu, ali privlači oprašivače svojim cevastim cvetovima jarkih boja.

Značenje i simbolika cveta oleandra

Cveće oleandra ima različita značenja u različitim kulturama. Za Viktorijance, poklon cveta oleandra može značiti oprez ili oprez. Na jeziku cveća, to označava komplikovanu prirodu ljubavi i odnosa.

Takođe može da simbolizuje romansu, želju i sudbinu. U grčkom mitu, cveće oleandra povezuje se sa beskrajnom ljubavlju i šarmom.

Kulturni značaj cveća oleandra

Oleandar je istaknut u grčkom mitu koji naglašava vezu cveća sa ljubavlju, šarmom i željom. Leander se udvarao prelepoj devojci i svake noći je preplivao Galipoljski moreuz da bi je sreo.

Jedne noći ga je uhvatila oluja i udavio se. Njegova ljubavnica lutala je plažom plačući „oh Leandere, oh Leandere“. Na kraju je našla njegovo telo izneto na obalu, držeći cveće u ruci. Shrvana, uzela je cveće iz njegove ruke i posadila ga, gde je nastavilo da raste kao simbol njihove ljubavi.

Oleandar takođe igra ulogu u religioznoj tradiciji, kao što su „Ruža Jerihona“ iz hrišćanske Biblije i „Sv. Josifov štap“ u Italiji. Talmud sadrži više pominjanja oleandra u Mišni. U Indiji, hinduistički ožalošćeni često stavljaju oleandre oko tela svojih mrtvih.

Oleander je kroz vekove zauzimao istaknuto mesto u umetnosti. U očuvanom gradu Pompeji, murali oslikani na zidovima bašte prikazuju cvetajuće grmlje. Mnogi veliki umetnici su slikali oleandere, kao što su:

Bazilova „Terasa u Meriku – Oleandri”
Klimtova „Dve devojke sa oleandrom“
Van Gogovi “Oleanderi”
Ostale značajne upotrebe cveta uključuju roman „Beli oleander“ Dženet Fič iz 1999. godine, „Pesma ševe“ Vile Keter i „Moja stara škola“ Stilija Dana.

Upakovati
Oleander donosi lepotu tokom cele godine u bašte u toplim klimama, zahvaljujući šarenim cvetovima u nizu nijansi i zimzelenom lišću. Sa svojom dugom istorijom simbolike u mitovima i verskim tradicijama, cvet ima niz značenja. Kada je nadaren, može da simbolizuje potrebu za oprezom i da označava komplikovanu vezu. Takođe može predstavljati ljubav, želju, sudbinu i romansu. Kada sadite oleander, budite svesni njegove veoma toksične prirode i držite ga podalje od dece, kućnih ljubimaca i stoke.

Česta pitanja o cvetu oleandra:
Da li je oleander toksičan za ljude i kućne ljubimce?
Oleander je izuzetno toksičan za ljude, pse, mačke, konje i stoku. Svaki deo biljke je otrovan, uključujući korenje, lišće, cvetove, plodove, stabljike i sok; gutanje oleandra može dovesti do ozbiljne bolesti, pa čak i smrti.

Kako miriše oleander?
Nemaju svi cvetovi oleandra miris, ali oni koji mirišu voćno i slatko, slično kajsiji.

Gde najbolje raste oleander?
Oleander koji je rodom iz tople klime najbolje raste u USDA otpornosti 8b do 10a. Uspeva na mestima sa dobro dreniranim zemljištem i punom do delimičnom izloženosti suncu, i toleriše sol, sušu i kamenito tlo.

Koliko brzo rastu oleandri?
Biljke oleandra brzo rastu. Mogu dostići visinu od 16 do 20 stopa.

Kada cvetaju cvetovi oleandra?
Kada se uzgaja u toploj klimi, oleandar cveta sporadično tokom godine. Međutim, njihovo cveće ima tendenciju vrhunca u proleće do leta.

Ultimativni vodič kosmosa