Kako orezati pothos biljke osnovni saveti

Kako, kada i zašto orezati pothos biljke kod kuće

Obrezivanje sobnih biljaka nije nešto što mnogi entuzijasti stavljaju na svoju listu obaveza. Ali to je važan deo nege biljaka Pothosa koji se ne sme zanemariti. Bez obzira da li obrezujete da biste održali svoj Pothos u određenom obliku ili da biste poboljšali njihovo opšte zdravlje, ovaj vodič će vam reći sve što treba da znate o održavanju ovih simboličnih biljaka u vrhunskom obliku.


Obrezivanje potosa biljaka – najvažnije
Orezujte biljke potosa u proleće ili rano leto da biste obezbedili brzo zarastanje i ponovni rast. Uvek se uverite da su vaši alati čisti pre upotrebe kako biste izbegli širenje bolesti i bakterija. Odrežite iznad čvora, ostavljajući ga na stabljici, a ne između dva čvora za zdrav ponovni rast. Uverite se da je vaš Pothos postavljen u odgovarajuće uslove kako biste olakšali proces zarastanja.

Obrezivanje, zdravlje i rast biljaka

Obrezivanje je neophodna baštovanska veština koju svaki vlasnik biljke treba da nauči. Neke biljke treba češće orezati i oslanjati se na to za rast, dok je drugima potrebno samo osnovno čišćenje povremeno da bi izgledale najbolje.

Za biljke Pothosa, postoji nekoliko razloga za orezivanje, u zavisnosti od starosti vaše biljke i njenog životnog ciklusa:

Oblikovanje
Pothos biljke su brze uzgajivače sa dugim lozama koje mogu porasti i preko 10 inča u roku od mesec dana. To znači da će brzo prerasti uredan oblik u kojem ste ih kupili. Obrezivanje može pomoći u upravljanju njihovim oblikom i veličinom, u zavisnosti od toga kakav rast tražite.

Ako želite da vaš potos bude kompaktan i žbun, često orezivanje će držati listove bliže jedno drugom i podstaći stalni novi rast. Ovo obrezivanje će takođe sprečiti da stabljike postanu preduge i neposlušne, ograničavajući biljku na veličinu koja se može lakše upravljati.

Oni koji traže duge loze duge nekoliko stopa takođe mogu koristiti rezidbu u svoju korist. Orezivanjem manjih stabljika ili stabljika slabijeg učinka možete usmeriti svu energiju biljke na proizvodnju najduže i najzdravije loze.

Podsticanje novog rasta
Možda se čini kontraproduktivnim da odsečete delove biljaka kako biste ih povećali, ali to je upravo ono što rezidba radi.

Pravilno orezivanje uklanjanjem delova biljke na pravom mestu stvara otvorene rane na koje biljka radi da zaceli. Ove otvorene rane proizvode hormone koji pokreću biljku da proizvede novi rast, čineći da vaše biljke postaju veće i jače.

Međutim, da biste postigli ovu korist, morate se pobrinuti da pravilno obrezujete. Ako obrezujete na pogrešnom mestu ili uklonite previše biljke odjednom, to može štetiti rastu, a ne pozitivnom.

Očekivanja rasta
Pothos biljke brzo rastu, posebno u poređenju sa drugim sobnim biljkama. Većina vrsta će rasti između 12-18 inča mesečno kada su uslovi pravi, a vinove loze mogu narasti i nekoliko stopa ako se ne orezuju.

Prazne loze će nastaviti da rastu iz godine u godinu sve duže ako se stabljike ne obrezuju. Ako se rast uspori, obrezivanje u pravo vreme može da pokrene novi razvoj kako bi biljka brže rasla.

Propagiranje

Rezidba se ne odnosi uvek na postojeću biljku. Takođe može biti od pomoći stvaranje potpuno novih potos biljaka kroz razmnožavanje.

Obrezivanje krajeva dužih stabljika omogućava vam da te reznice pretvorite u nove biljke Pothosa. Jednostavno ukorenite reznicu u vodi ili zemljištu i sačekajte nekoliko nedelja da izrastu novi koreni.

Sve dok ne uklonite previše biljke odjednom, možete nastaviti sa rezidbom da biste se razmnožavali dok vaša biljka nastavlja da raste. Kada se uradi ispravno, ovo će takođe učiniti matičnu biljku grmovijom i zdravijom u celini.

Održavanje zdravlja
Najvažnija korist od rezidbe, posebno za biljke Pothosa, je održavanje dobrog zdravlja biljaka.

U zavisnosti od uslova u kojima se uzgajaju vaše biljke, mogu se suočiti sa problemima rasta kao što su žutilo lišća, opadanje lišća, oštećene stabljike ili problemi sa štetočinama i bolestima. Obrezivanje može pomoći u rešavanju ovih problema i sprečiti njihovo širenje dok rešavate izvor problema.

Potos sa žutim listovima ili oštećenim stabljikama usmeravaće energiju u spasavanje delova biljke koji donose više štete nego koristi. Možete da preusmerite energiju ka stvaranju novog i zdravog rasta umesto da zadržite oštećeni rast na biljci tako što ćete ove delove orezati.

Da li su sve vrste potosa pogodne za rezidbu?

Pošto sve biljke Pothosa imaju slične navike rasta, sve su kandidati za orezivanje, u zavisnosti od toga šta želite da postignete.

Obrezivanje radi uklanjanja oštećenih listova ili stabljika pogodno je za sve biljke, bez obzira na vrstu, jer će više koristiti rastu nego štetiti. Ali obrezivanje za oblikovanje ili podsticanje novog rasta može se razlikovati u zavisnosti od vašeg tipa Pothosa.

Sporo rastuće biljke Pothosa zahtevaju pažljivije obrezivanje kako bi se izbegao šok. Ovo uključuje teške raznovrsne sorte poput Snežne kraljice ili N’Joi. Pošto je ovim biljkama potrebno više vremena da se oporave, previše orezivanje ih može izložiti problemima u rastu ili problemima sa bolešću jer otvorenim ranama treba duže da zarastu.

Budite pažljivi i kada obrezujete retke vrste potosa. Retke ili hibridizovane sorte često se bore da povrate rast pre rezidbe ako se previše orezuju. Najbolje je da ostanete na sigurnoj strani sa ovim vrstama i orezujete što je manje moguće.

Koje je najbolje doba godine za obrezivanje potosa?

Obrezivanje u pravo vreme je od vitalnog značaja za zdravlje vaših biljaka. To uvek treba raditi na vrhuncu vegetacije kako bi se osiguralo da rane zarastu što je brže moguće i da biljka ima energiju da pokrene novi rast.

Biljke potosa mogu se rezati od proleća do leta. Najbolje je da se obrezujete kada je biljka u uslovima koje voli, pa izbegavajte preterano tople ili hladne periode. Izbegavajte rezidbu zimi (osim ako nema neposrednih problema sa štetočinama i bolestima) jer će se vaš potos verovatno suočiti sa šokom i borbom da zaleči.

Koji su osnovni alati za obrezivanje potosa biljaka?

Sve što vam treba je oštar par ili makaze za orezivanje ili obične makaze da biste započeli. Stabljike potosa nije teško seći i treba ih lako ukloniti ako su vaše makaze dovoljno oštre.

Pre nego što napravite bilo kakve rezove, uverite se da ste temeljno očistili makaze kako biste izbegli prenos bolesti ili bakterija iz prethodne upotrebe.

Ako želite da razmnožavate nakon rezidbe, držite čašu ili saksiju u blizini za brzu sadnju i ukorenjavanje u vodi ili zemljištu.

Kada i gde treba da obrezujete pothos biljke?

Orezivanje se može obaviti u bilo koje vreme tokom proleća i leta, ali rano proleće je najbolje iskoristiti brzi rast tokom tog perioda. Vaša biljka treba da bude dobro zalivena i zdrava pre rezidbe kako ne bi došlo do problema sa šokom ili ponovnim rastom.

Način na koji ćete orezati zavisiće od toga šta želite da postignete.

Obrezivanje za zdravlje potosa
Za orezivanje radi opšteg zdravlja biljaka, počnite sa odsecanjem svih žutih, smeđih ili osušenih listova. Uklonite listove na čvoru, ali pazite da ne oštetite čvor kako biste omogućili da se pojavi novi rast.

Kada sečete oštećene ili obolele stabljike, uvek sećite na zdravi deo stabljike, a ne na mesto gde se problem javlja. Ovo će omogućiti da se novi zdravi rast podstakne od te tačke bez prenošenja problema na druge delove biljke.

Prilikom rezidbe, uvek sečite iznad lisnog čvora – izbočina na stabljikama gde izbijaju listovi. Novi delovi stabljike će izrasti iz ove tačke, tako da ih treba ostaviti na biljci radi brzog ponovnog rasta.

Obrezivanje za novi rast
Kada sečete da biste podstakli novi rast, odsecite oko centimetar ili dva sa kraja svake stabljike na istoj tački iznad čvora. Ako su zadnje loze veoma dugačke, možete da odsečete veće delove da biste ih podelili i razmnožavali odvojeno, ostavljajući matičnu biljku urednom i kompaktnom.

Nemojte seći u tački između dva čvora ili previše blizu čvora. Predaleko sečenje će ubiti preostali deo stabljike i usporiti rast. Sečenje previše blizu čvora takođe može da ga ošteti, sprečavajući bilo kakav ponovni rast sa te tačke.

Kako oblikujete pothos biljke?

Obrezivanje je takođe korisno u kontroli oblika i veličine vašeg Pothosa. Tehnika koju izaberete zavisiće od vašeg željenog izgleda.

Obrezivanje za kompaktan, žbunasti rast
Ako želite da vaš Pothos bude kratak i grm, često je obrezivanje neophodno. Kada se loze protežu preko dna saksije, odrežite oko centimetar ili dva od krajeva iznad čvora, u zavisnosti od toga koliko dugo želite da loze budu.

Obavezno uporedite dužinu svake loze i isečite u skladu sa tim. Ovo će zadržati svaku stabljiku iste dužine na celom putu, održavajući veličinu uravnoteženom i kompaktnom.

Da biste održali ovaj oblik, često rotirajte biljku kako biste osigurali da jedna strana ne dobije više svetlosti od druge. Ovo će sprečiti neke vinove loze da rastu brže od drugih, čineći vašu sledeću šljivu za oblikovanje daleko lakšom za završetak.

Rezidba za dugu lozu

Zahvaljujući zadivljujućem izgledu dugih, vučnih loza, možda ćete želeti da ih ohrabrite da rastu još duže. Ako je vaš Pothos u visećoj korpi i tražite taj izgled urbane džungle, ovo je pravi put.

Da bi vinove loze bile duge i raskošne, odrežite sve stabljike sa slabim performansama ili grananje koje neće ugroziti ravnotežu i ukupan izgled biljke. Ovo će usmeriti energiju da dominantne stabljike budu duže nego da se granaju.

Takođe možete dati svom Pothosu nešto da se penje, podstičući dug rast. Kako ove biljke rastu stabla drveća u svojim prirodnim staništima, one će uzgajati duže vinove loze kada se podignu na rešetku ili obližnju strukturu.