Ultimativni vodič za Frangipani Plumeria značenje i simbolizam

Sve što treba da znate o simboličkom značenju cveća Frangipanija
Bilo da cvet poznajete kao Frangipani ili pod alternativnim imenom Plumeria, ovaj cvet je upečatljiv i svojom lepotom i bogatim mirisom. Kao tropski cvet koji je inspirisao mnoge parfemske formulacije tokom godina, Frangipani je poznat mnogima koji ga nikada nisu dobili kao rezani cvet u buketu. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o značenju cveta Frangipani i njegovoj upotrebi, simbolici i kulturnom značaju širom sveta.

Značenje cveća Frangipanija – najvažnije
Na jeziku cveća, Frangipani (Plumeria) nosi simboličko značenje dobrodošlice, podrške i bogatstva u mnogim kulturama. U svom rodnom rasponu, cveće je korišćeno da simbolizuje plodnost božanstava.

O cveću Frangipani (Plumeria).

Frangipani je tropski cvet koji ste možda videli u havajskim lejima ili centralnim aranžmanima sa temom ostrva. Ako nikada niste videli cvet, verovatno ste osetili njegov miris kao komponentu popularnih parfema kao što su Stella McCartnei’s Pop i Mon Guerlain’s L’Essence Guerlain.

Porodica, rod i taksonomija
Frangipanijevo naučno ime je Plumeria, što je čitav rod blisko povezanih cvetnih stabala i grmova. Plumeria je deo potfamilije Rauvolfioideae i porodice Apocinaceae. Povezan je sa dogbaneom, grupom biljaka koje su često mnogo manje od visokorastućih biljaka Frangipanija.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Frangipani varira po visini, boji lišća i boji cvetova. Međutim, svi imaju tendenciju da imaju smele i kremaste cvetove sa jakim mirisima koji mirišu na citruse. Biljke se lako razmnožavaju iz reznica.

Većina sorti gubi lišće preko zime i izgleda golo pre nego što se iznenada pokrije novim lišćem, nakon čega sledi obilno cvetanje sredinom leta. Ove biljke su tropske i zahtevaju toplu klimu da bi preživele zimu na otvorenom.

Istorija i poreklo cveća Frangipanija
Poreklom iz Centralne Amerike, Frangipani nije opisan u evropskim botaničkim zapisima sve dok istraživači nisu stigli u 17. veku. Ime roda potiče od monaha koji ga je prvi opisao prilikom posete Novom svetu.

Međutim, u jugoistočnoj Aziji rastu i sorte koje su vekovima zabeležene kao verska ikonografija. Nejasno je kada je biljka zapravo stigla u Aziju ili Polineziju, dva mesta gde se široko uzgaja zbog simbolične vrednosti i proizvodnje parfema.

Popularne vrste, vrste i sorte

Postoje stotine jedinstvenih sorti koje se uzgajaju širom sveta, ali neke od najpopularnijih sorti za pejzažnu upotrebu i proizvodnju rezanog cveća uključuju:

Plumeria acutifolia Rubra, koja dolazi u mnogim bojama i pruža postojan citrusni miris koji je najjači noću
Plumeria obtusa, koja je takođe poznata kao zimzelena Plumeria jer ne gubi sve svoje listove zimi
Plumeria pudica, koja se naziva Zlatna strela zbog svojih belih cevastih cvetova sa zlatnim sredinama
Penjajuće sorte frangipani, dobar su izbor za pokrivanje sjenica i pergola mirisom koji traje cijelu noć.
Etimološko značenje
Ime Plumeria inspirisano je Čarlsom Plumijerom. Bio je monah iz Francuske koji je putovao u Novi svet 1600-ih i zabeležio detalje o botaničkim karakteristikama biljke. On je prvi uveo grm u evropski svet, pa je zaslužio priznanje kao imenjak čitavog roda.

Uobičajeno ime Frangipani je daleko manje jednostavno. Trenutno se pripisuje italijanskoj porodici istog imena koja je tvrdila da je izmislila parfem koji hvata miris cveta. Zapisi iz tog vremena pokazuju da je markiz koji je prodavao parfem tvrdio da je koristio pravi cvet, ali u stvari, to je bio sintetički oblik koji je samo imitirao miris nalik citrusima.

Iz kojih regiona žive Frangipani?
Frangipani je poreklom samo iz Meksika, Brazila, Karipskih ostrva i drugih delova Centralne Amerike. Naturalizovano je u mnogim drugim delovima sveta, uključujući Havaje, jugoistočnu Aziju i druge tople regione sveta.

Kada je Frangipani u sezoni?
Većina sorti Frangipanija ne počinje da cveta sve dok leto ne počne ozbiljno u regionu gde su zasađene. Neke sorte počinju u kasno proleće i prestaju da cvetaju rano. Većina Frangipanija cveta tek sredinom leta i prestaje mnogo pre nego što dođe jesen.

Upotreba i prednosti cveća Frangipanija

Osim što je izvor mirisnog parfema, cveće Frangipanija se obično koristi u cvetnoj ogrlici poznatoj kao lei u havajskoj kulturi.

Koriste se u mnogim aranžmanima zbog svojih jarkih boja i delikatesa kate miris. Frangipani se koristi kao sastojak svetih formula tamjana širom jugoistočne Azije, a koristi se i kao ponuda direktno u hramovima širom Balija i Indije.

Plumeria se ne smatra toksičnom, ali može biti iritantna ako se konzumira. Neke vrste se proučavaju za potencijalne medicinske koristi.

Značenje, simbolika i kulturni značaj Frangipanija

Za biljku koja se nekada nalazila samo u ograničenom delu Centralne Amerike, Frangipani se proširio širom sveta i uspostavio bogatu simboliku u dalekim kulturama. Od simbola ljubavi u svahili poeziji do predstavljanja značenja dobrodošlice i Aloha na havajskom, Frangipani znači nešto drugačije gde god da krenete.

Uobičajene boje frangipanija i šta one znače
Crvena: strast, intenzitet, hrabrost, snaga i romansa.
Ružičasta: Prijateljstva, nova romansa, lični rast i nada.
Krema: Elegancija, zrelost, sreća i predanost.
Bela: čistoća, nevinost, jasnoća, čistoća i oporavak.
Narandžasta: Energija, prijateljstvo, podrška, rast i sreća.
Žuta: optimizam, nada, radost, vedrina i zabava.
Nacionalni cvet Laosa i Nikaragve
I Laos i Nikaragva su izabrali cvet Frangipanija kao svoj nacionalni cvet, iako nijedna zemlja primarno ne koristi taj termin da bi ga označila.

U Laosu, isti cvet je u većini slučajeva poznat kao Dok Champa. Ako posetite Nikaragvu i cenite prelepi cvet Sacuanjochea, još uvek gledate u prelep cvet Plumeria.

Bez obzira na ime, lepota i miris cveta su isti.

Simbolizam Maja
Kao rodni dom biljke Frangipani, nije ni čudo što su je Mezoamerikanci simbolično koristili u svojoj verskoj umetnosti.

I kulture Maja i Asteka ostavile su rezbarije koje prikazuju cvet Frangipani kao simbol božanstava svih vrsta. Konkretno, to je povezano sa rođenjem božanstava ili sticanjem novih moći.

To je takođe jasno bio znak plodnosti i ženske lepote. Šumovi plumerije uzgajani su posebno da bi astečki plemići šetali i uživali. Može se samo zamisliti kako je jak miris cveća verovatno bio povezan sa bogatstvom, plemenitošću i snagom.

Hinduizam i Frangipani

Iako Frangipani nekada nije rastao u jugoistočnoj Aziji, uveden je pre nekoliko vekova i od tada se pojavljuje u verskoj umetnosti. Narodna verovanja pripisuju vezu između cveća i duhova ili drugih natprirodnih entiteta.

U Indiji, hinduistički hramovi se često oslanjaju na mešavine tamjana sa snažnom notom Frangipanija. Ovi tamjani se često označavaju imenom champa, kao što je nag champa, jer je to uobičajeni izraz za cvet u Indiji.

Za bengalske ljude, cvet je simbol smrti i tugovanja, dok ga balineški hindusi koriste kao ponudu u hramskim službama.

Havaji su još jedna oblast u kojoj su Frangipani cvetali nakon što su uvedeni. Polinezijski ostrvljani cvet nazivaju melija i koriste ga za pravljenje lei ogrlice koja se poklanja posetiocima kao simbol dobrodošlice. Smatra se da utjelovljuje plodnost i seksualnost, slično kao u svom izvornom izvornom rasponu.

Moderni stanovnici Havaja i drugih polinezijskih ostrva često nose jedan od ovih cvetova preko uha kako bi pokazali da li su slobodni ili ne.

Budistički simbolizam
Budistički hramovi širom jugoistočne Azije imaju guste zasade drveta ili grmlja Frangipani. Može se povezati sa grobljima ili koristiti kao ulazni prostor za podsticanje pravog religioznog razmišljanja pre ulaska u hram.

Neke budističke kulture takođe koriste Frangipani kao venčani cvet, ali samo u krem ili belim bojama. Crveni Frangipani se uvek koristi samo za grobne ponude ili tokom sahrana zbog povezanosti boje sa smrću.

Prikladne prilike za poklon za cveće Frangipani

Razmislite o davanju snopa mirisnih cvetova Frangipanija tokom izazovnog perioda u životu vašeg prijatelja, kao što je gubitak voljene osobe ili neželjena promena u karijeri.

Šareni Frangipani šalju poruku podrške koja se lako prilagođava odabirom prave boje. Crveni cvetovi mogu poslati romantičnu poruku, ali imajte na umu da to nije zajedničko svim kulturama.

Česta pitanja o značenju cveta Frangipani:
Šta simbolizuje cvet Frangipani?
Frangipani simbolizuje plodnost, snagu, rast i romantičnu ljubav. Oni takođe mogu biti povezani sa duhovima u nekim kulturama.

Da li Frangipani ima sreće?
Na jeziku cveća, cvetovi frangipanija smatraju se znakom sreće u većini kultura širom sveta.

Koja je razlika između frangipanija i plumerije?
Plumeria je jednostavno naučno ime svih sorti Frangipanija.

Da li je frangipani cvet ljubavi?
U jarko crvenim ili ružičastim bojama, Frangipani definitivno može da simbolizuje ljubav.

Da li se Frangipani vraća svake godine?
Kada se sade u toploj klimi, biljke Frangipani su višegodišnje.

Rezani Frangipani može izgledati lepo dve nedelje ili duže sa svežom vodom.

Da li Frangipani cveta više puta?
Frangipani imaju tendenciju da svakog leta puste sve svoje pupoljke i cvetaju odjednom, ali mogu da puste nekoliko cvetova pre nego što izblede.

Značenje cveta Frangipani – poslednja reč
Nemojte se samo diviti Frangipaniju kao sastojku parfema. Dajte kremastim cvetovima počasno mesto i u vašim cvetnim aranžmanima, zahvaljujući njihovoj estetskoj lepoti i bogatom značenju i simbolici.