Pite sa cvetnim vrhovima za praznike

Prelepa pita sa jestivim cvećem na vrhu

Jesen i zima su savršene sezone da provedete popodne pekući pitu i veče uživajući sa voljenima. Iako ne možete pogrešiti sa ljuskavom korom i finim filom, ponekad želite da stvari učinite posebno posebnim. Kada je to slučaj, okrenite se jestivom cveću!

Dodavanje jestivog cveća pitama dodaje malo boje i čini stvari zanimljivim. Za početak, odvojite minut da naučite neke od vrsta jestivog cveća, kao i kako da ih dodate u pite. Ako još uvek niste sigurni u vezi sa dodavanjem cveća u pitu, ne brinite! Daćemo vam inspiraciju kroz naše omiljene pite sa cvetnim vrhovima.

Pregled sadržaja
Vrste jestivog cveća

Pre nego što počnete da grabite cvetove sa cvetnih aranžmana i dodajete ih u pite, prestanite. Nije svako cveće jestivo! A neko jestivo cveće ne ide dobro sa pitom (ne želite da vaša pita ima ukus kopra ili cilantra).

Da biste dobili ideju o vrstama cveća koje dobro rade sa pitom, pogledajte ovo popularno jestivo cveće. Ako želite da saznate više o opcijama, pogledajte našu listu jestivog cveća.
Neven

Cvetovi nevena imaju okrugli centar okružen brojnim delikatnim laticama. Dok su cvetovi narandže nevena najčešći, možete pronaći i roze i žute cvetove.

Kada dodate ovo cveće u hranu, možete koristiti ceo cvet ili ubrati pojedinačne latice.
Anise Hissop

Ako želite da dodate malo ukusa, kao i boju, isop anisa je vaš cvet. Kao što mu ime govori, ovaj ljubičasti cvet ima slatki ukus anisa (poznatog kao crni sladić).

Pošto su cvetni klasovi malo veliki, možete ukloniti pojedinačne cvetove za ukrašavanje.
Viola

Viole su neke od najpopularnijih jestivih cveća zbog svojih delikatnih latica, blagog ukusa i mnogih boja. Pošto su ovi cvetovi tanki i ravni, savršeni su za dodavanje u kolače, kolače, pite i šta god da zamislite. Kokteli sa cvećem?

Ako mislite da viole mnogo liče na maćuhice, niste sami. Ova dva cveta su blisko povezana, a maćuhice su veće od njih. Slobodno koristite oba cveta na vrhu peciva i salata.
Bachelor’s Button

Poznati i kao kukuruzi, ovi okrugli cvetovi dostupni su u različitim nijansama plave, ružičaste, ljubičaste i bele. Teksturirane latice daju cveću malo spljošten izgled pom pom-a. Kada dodajete ove cvetove u pite, možete koristiti ceo cvet ili ubrati pojedinačne latice.

Kukureci su prilično blagog ukusa sa nekoliko začinskih ili gorkih nota.
Dodavanje jestivog cveća u pite

Sada kada znate koje cveće možete dodati u pite, vreme je da shvatite kako da ih dodate.
Pre ili posle pečenja

Jedno od najvećih razmatranja je da li želite da dodate svoje cveće pre ili nakon što ispečete pitu. Pre nego što vam neko kaže drugačije, obe ove opcije mogu da rade.

Ako želite svež izgled cveća, dodajte cveće nakon što ispečete i ohladite pitu. Imajte na umu da će ovo cveće tokom vremena uvenuti, pa je najbolje da ih dodate neposredno pre serviranja.

Alternativno, možete dodati svoje cveće u pitu pre pečenja. Ako odaberete ovu opciju, budite spremni da vam se cveće sruši dok ste u rerni. Iako će izgubiti deo svog oblika, većina jestivog cveća će zadržati svoju boju tokom procesa pečenja.
Canded Flovers

Ako zaista želite da postanete fensi, poslažite cveće! Ovo ne samo da čini da cveće blista, već ih i čuva.

Da biste počeli sa kandiranim cvećem, trebaće vam samo tri sastojka: jestivo cveće, belance i šećer.

Umutiti belanca dok ne postanu penasta, ali ne čvrsta. Kada dostignu savršenu teksturu, koristite četkicu da premažite sve strane cveta belancetom. Zatim pospite šećerom da prekrije cvet.

Kada su cveće potpuno obložene šećerom, stavite ih negde da se osuše. Posle jednog do dva dana, cveće treba da bude suvo i lomljivo. U ovom trenutku, možete ih koristiti za ukrašavanje ili čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi do godinu dana.
Cvetna kora za konfete

Jedan od načina da uvučete jestivo cveće u svoju pitu je da ih dodate u koru. Ako dodate komadiće cveća, na kraju ćete dobiti koru koja izgleda kao da je prekrivena konfetama.

Ako ste ikada pravili koru za pitu, znate da je prekomerno mešanje brašna i masti štetno za ljuskavu koru. Zbog toga ćete želeti da dodate jestivo cveće suvim sastojcima i dobro promešajte. Tako će se cvetići rasporediti po celoj kori bez potrebe da se testo preopterećuje.
Ideje za prazničnu pitu

Ne postoji pogrešan način za dodavanje jestivog cveća u pite. Ali ako vam treba inspiracija, pogledajte ove pite sa cvetnim vrhovima.
Pita od bundeve na vrhu viole

Dok su slatkiši glavna poslastica za Noć veštica, ovaj sablasni praznik je savršen za pitu – posebno ovu pitu od bundeve sa violom. Za početak napravite ili kupite jednostavnu pitu od bundeve koja je spremna za ukrašavanje.

Zatim će vam trebati neke viole (ili njihov veći rođak, maćuhica). Fort naprotiv, ovo je uobičajeno cveće po hladnom vremenu, tako da ih možete pronaći u baštama ili baštenskim centrima. Pre nego što odete da berete cveće koje ćete staviti na pitu, uverite se da nije poprskano hemikalijama.

Sada je vreme da budete kreativni! Ako želite da idete sa klasičnom kombinacijom boja za Noć veštica, držite se ljubičastih i crnih cveća. Ili možete da ga pomešate i izaberete cvetove koji oponašaju šareno jesenje lišće.

Koliko cveća dodati, na vama je! Jedna privlačna opcija je da nanesete 10-15 cvetova duž dela kore pite.
Pita od jabuka sa kandiranom kamilicom

Ne možete pogrešiti sa pitom od jabuka. Poslužite ga na Dan zahvalnosti, Božić, Hanuku ili u prosečan četvrtak uveče i sigurno ćete zadovoljiti svoje goste.

Ako tražite tradicionalnu pitu od jabuka, dodajte malo kandirane kamilice! Kamilica ima blag ukus koji postaje divan kada se ušećeri. A pošto ima umirujuća svojstva, to je savršen način da uđete u opuštajuće veče.

Ušećereni cvetovi kamilice dobro deluju na pitama od jabuka sa jednom i duplom korom, sve dok ih dodate nakon što se pita ohladi.
Lepa pita od pekana

Iako je ooei, gnjecava pita od oraha pekana očarava publiku, nije uvek najlepša pita. Jestivo cveće je tu da to promeni!

Odaberite svoje omiljeno jestivo cveće i pospite ih po vrhu pite kada se ohladi. Kombinacija žutih i narandžastih latica nevena dodaje dašak boje i uklapa se u jesenje boje.
Dodajte malo cveća prazničnim pitama

Sada kada znate kako da u pite dodate malo jestivog cveća, vreme je da se pečete! Ulepšavajući svoje pite, učinićete vreme sa porodicom i prijateljima još nezaboravnijim. I nemojte misliti da ne možete napraviti lepu pitu za sebe! Naručite buket za praznike, pustite muziku i provedite popodne pekući lepu poslasticu. Bilo da pravite pitu od bundeve za Dan zahvalnosti ili čokoladnu krem pitu za novogodišnju noć, razmislite o elegantnom ukrasu sa prekrasnim cvećem.