9-najboljih-biljaka-za-vašu-spavaću-sobu

Nema sumnje da su biljke divan dodatak svakoj spavaćoj sobi. Oni mogu učiniti da se osećate opušteno jednostavnim gledanjem u njih. Ali da li ste znali da održavanje biljaka može biti dobro i za vaše zdravlje?

Istina je – mnoge biljke imaju tajne supermoći za koje se kaže da vam pomažu da zaspite, ublažavaju stres i čak prečišćavaju vazduh od štetnih zagađivača. Dakle, delimo neke od naših najomiljenijih biljaka za spavaće sobe, tako da možete da počnete da stvarate svoju zelenu oazu.

Treba li imati biljke u spavaćoj sobi?

Da! Mislimo da su spavaće sobe savršeno mesto za čuvanje biljaka. Ne samo zato što su lepe, već i zato što imaju koristi za podizanje raspoloženja.

A prema NASA-inoj studiji, jedna od najboljih stvari u vezi sa sobnim biljkama je to što one mogu da očiste i prečiste vazduh (pogledajte naše vrhunske biljke za prečišćavanje vazduha za više informacija o ovome.) Neki kažu da ćete se možda probuditi osećajući se osveženijim ako se budete osećali bolje. drži jednu pored kreveta.
Koje biljke su dobre za vašu spavaću sobu?
1. Lavanda

Da li ste znali da lavanda može da preživi i uspeva u zatvorenom prostoru? I hvala Bogu, jer čini neverovatnu biljku za spavaću sobu. Poznate po svom neverovatnom mirisu, biljke lavande su odlične za ublažavanje stresa i opuštanje. Dakle, ako ga držite na noćnom ormariću, možete brzo da zaspite. Sve što traže zauzvrat je puno sunčeve svetlosti i povremeno zalivanje.
2. Aloe vera

Ima toliko toga da se voli u vezi sa aloe verom. Ne samo da je za ove biljke lako brinuti, već proizvode kiseonik tokom cele noći. To znači da dok spavate, vaša biljka će dopuniti vaše zalihe kiseonika. Poznato je da dodatni kiseonik u krvotoku ima čitav niz prednosti, uključujući smanjenje klaster glavobolje.
3. Jasmin

Vaša spavaća soba treba da bude vaše utočište – a jasmin pomaže da se stvori idealno, umirujuće okruženje. Ovi mali cvetovi su divni za gledanje i odaju najsmirujući miris. Što vam može pomoći da poboljšate raspoloženje dok vas opušta od glave do pete. Dakle, ako tražite biljku koja će vam zaista pomoći da se opustite pre spavanja, ova je za vas.
4. Bostonske paprati

Želite da znate zašto toliko volimo bostonske paprati? Oni brinu o vama dok vi brinete o njima. Zbog svojih moći prečišćavanja vazduha, mogu se otarasiti svih štetnih zagađivača u prostoriji. Ali i njima će trebati mnogo pažnje. Redovno zalivanje i puno zamagljivanja? Bostonske paprati žele sve to. Tako ćete biti najsrećniji živeti sa nekim ko zna koliko je važna rutina nege o sebi.
5. Biljke zmije

Poput aloe vere, biljke zmija mogu da pročiste vazduh i nastave da ispuštaju kiseonik tokom cele noći. Sa dodatkom kiseonika u vazduhu, neki kažu da ćete se možda osećati osveženije i napunjeno kada se probudite. Ali to nije jedini razlog zašto mnogi vole da imaju biljke zmija. One su jedna od naših najpopularnijih sobnih biljaka zbog njihove lakoće i sposobnosti da prežive u većini uslova.
6. Pothos

Pothos biljke su jedna od najomiljenijih biljaka za spavaće sobe. I lako je shvatiti zašto – njihovi zadnji listovi izgledaju na bilo kojoj prozorskoj dasci ili polici. I oni su veoma laki, tako da im neće trebati mnogo pažnje da bi napredovali. Ali najbolji deo? Oni su prirodni prečišćivači vazduha, pa će očistiti vazduh u celoj prostoriji. I ne možemo smisliti ništa bolje od biljke koja izgleda dobro, a čini dobro i za vaš dom.
7. Mir ljiljan

Naša biljka miroljubivog ljiljana je savršena svestrana. Lako se brine o njemu, može da oživi svaku prostoriju i pomogne da se pročisti vazduh oko vas. Smatra se da su posebno dobri u apsorpciji bilo koje buđi ili buđi koja se nakuplja. I pošto su najsrećniji na mestu sa indirektnim svetlom, savršeni su za sobe koje ne dobijaju puno direktne sunčeve svetlosti. Samo stavite svoju na noćni stočić ili policu i biće srećno.
8. Monstera

Neka vaša spavaća soba izgleda kao ona direktno sa Pinterest-a pomoću našeg čudovišta. Poput ljiljana mira, ove biljke su u stanju da usišu bilo koju vlagu u vazduhu, što znači da mogu učiniti vaš dom manje vlažnim i otarasiti se svih toksina koji lebde. Odlični su i za dodavanje malo interesa u ugao vaše sobe. Sa njihovim izjavama, teško je da vam oči budu privučene bilo gde drugde. Neka vaši izgledaju sjajno tako što ćete ih s vremena na vreme polirati kokosovim uljem. Verujte nam – biće vam zahvalni na tome!
9. ZZ biljka gavran

Volimo biljke gavrana za spavaće sobe. Veoma su niske za održavanje, tako da ne morate da im posvećujete mnogo pažnje. I baš kao i mnoge druge biljke na ovoj listi, one takođe imaju moć prečišćavanja vazduha. Rečeno je da su biljke za prečišćavanje vazduha najbolja vrsta za držanje u vašoj sobi, jer održavaju protok čistog vazduha kroz vašu sobu. Ali naša omiljena stvar kod biljke gavran je njen prepoznatljiv izgled. Vremenom, listovi prelaze iz tamnozelene boje u mastilo crnu.

Ideje za biljke u spavaćoj sobi

Bez obzira koje biljke odaberete da imate u svojoj spavaćoj sobi, kaže se da će samo njihovo držanje u blizini pomoći da poboljšate raspoloženje. Znate koliko se opušteno osećate napolju u prirodi? To je upravo plan kuće radi u zatvorenom prostoru.

Spremni ste da kupite novu sobnu biljku za svoj dom? Sastavili smo ovu listu naših omiljenih (koje možete kupiti odmah). A kada pronađete savršeno mesto za sebe, pogledajte naše zgodne vodiče za negu biljaka, tako da možete tačno da znate kako da budete srećni.