Vas sveobuhvatni vodic za razumevanje simbolike cveta brsljana

Sjajni listovi i cveće biljke bršljana pojavljuju se kroz istoriju, penjući se kroz mitove antičke Grčke i božanske priče o Druidima i uzdižući zidove najekskluzivnijih svetskih obrazovnih institucija. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cvetova bršljana, njihovoj bogatoj istoriji i poreklu, kao i kulturnom značaju na jeziku cveća.

Ultimativni vodič za značenje, vrste i upotrebu cveta bršljana
Pregled sadržaja:
Simbolika cveća bršljana – ključni za poneti
Etimološko značenje
Boje cveta bršljana i njihovo značenje
Kulturni značaj cveća bršljana
Prikladne prilike za poklone

Česta pitanja o cvetu bršljana:
Simbolika cveća bršljana – ključni za poneti
Cvet bršljana, što znači na jeziku cveća, ima dugotrajnu simboličku vezu sa vernošću, brakom i prijateljstvom. Grčki bog Dioniz i rimski bog Bahus držali su cvetove bršljana i tamnozeleno lišće kao svete. Za Druide, biljke bršljana su simbolizovali žensko božanstvo. Danas ove brzorastuće vinove loze krase zidove visokoškolskih ustanova, dajući im trenutno prepoznatljiv simboličan naziv.

Etimološko značenje
Latinski izraz Hedera potiče od grčkog za „dobiti“ ili „shvatiti“. U prevodu, Hedera slobodno znači „biljka koja se drži“.

Boje cveta bršljana i njihovo značenje
Izbliza snimak biljke zelenog bršljana u cvetu
Biljke Hedere proizvode belo, zeleno ili žuto cveće. Na jeziku cveća , cvetovi bršljana imaju simbolično značenje vernosti, braka i prijateljstva.

Kulturni značaj cveća bršljana
Za stare Grke i Rimljane, bršljan je bio znak božanstva. Dioniz — grčki bog vina (Rimljani poznat kao Bahus) — utkao je lišće bršljana u svoj venac. Grci su verovali da bi nošenje listova bršljana na čelu sprečilo opijenost.

Za Druide , biljke bršljana su simbolizirale žensko božanstvo. Kasnije je hrišćanstvo ovo verovanje pretvorilo u simbol Device Marije, kao u britanskoj božićnoj pesmi „Holli and the Ivi“.

Bršljanove navike prianjanja i dugotrajno lišće koje je ostalo zeleno tokom hladnih zima navelo je srednjovekovne Evropljane da koriste biljku kao simbol vernosti u braku. Često se poklanjao mladencima i tek rođenim bebama.

Za prve hrišćane, zimzeleni bršljan je takođe simbolizovao večni život duše. Ova veza se može videti na slikama kao što su Venera i Kupidon Lorenca Lota .

Tokom romantične ere kasnih 1700-ih i ranih 1800-ih, umetnici su često prikazivali gotičke ruševine prekrivene lepljivim bršljanom. Primeri uključuju Posetilac crkvenog dvorišta obasjanog mesečinom i Netlei Abbei bi Moonlight .

Smatra se da je u SAD osam ekskluzivnih univerziteta poznatih kao „Liga bršljana“ nazvano po lozama koje rastu na njihovim spratnim zidovima. Mnoge pesme i romani koriste taj termin, kao što je Selindžerov hvatač u žitu.

Prikladne prilike za poklone
Biljka bršljana u saksiji sedi na stolu
Bršljan simbolizuje vernost, što ga čini prikladnim za cvetne poklone za venčanje ili godišnjicu . Takođe simbolizuje izdržljivost ljubavi i prijateljstva, pa se može koristiti u aranžmanima i buketima za prijatelje i voljene osobe.

Česta pitanja o cvetu bršljana:

Šta simbolizuje bršljan?
Na jeziku cveća, bršljan ima dugu simboličku vezu sa vernošću, brakom i prijateljstvom.

Da li je nesreća imati bršljan u kući?
U prošlim vremenima, bršljan donet u zatvorenom prostoru smatran je predznakom predstojeće loše sreće. U praktičnom smislu, bršljan se smatra odličnom biljkom za prečišćavanje vazduha i uspeva u različitim životnim sredinama.

Da li Ivi ima cvet?
Sve biljke bršljana će proizvesti cveće kada dostignu zrelu fazu u svom ciklusu rasta. Većina sorti bršljana cveta u jesen ili ranu zimu.

Upakovati
Sa svojim sjajnim, atraktivnim lišćem, bršljan čini divan dodatak buketima i aranžmanima. U pejzažu, Hedera privlači oprašivače i hrani ptice zimi, dok dodaje boju i teksturu tokom cele godine. Bršljanova zimzelena, prianjajuća priroda čini je prirodnim simbolom vernosti, ljubavi i prijateljstva.