Ultimativni vodic za cvece ambrozije

Sve što treba da znate o značenju, simbolici, popularnim vrstama i upotrebi cveta ambrozije

Ambrozija ima lepo ime, ali to je rod koji uključuje mnoge sorte ambrozije koje izazivaju sezonske alergije. Uprkos tome što su neke od varijanti problematične, druge više dekorativne vrste nose važna simbolička značenja. Ovo cveće je bilo popularno i u starogrčkom mitu i kao deo viktorijanskog jezika cveća. Saznajte više o njihovoj simboličnoj vrednosti da biste stekli dublju zahvalnost za ovo uobičajeno cveće pored puta.


Značenje i simbolizam cveta ambrozije – suština
Na jeziku cveća, Ambrozija nosi simbolično značenje ljubavi i odanosti. Konkretno, Viktorijanci su ga koristili da simbolizuju uzvraćenu ljubav između dvoje ljudi. Takođe je povezan sa besmrtnošću zbog referenci u grčkoj mitologiji.

O cveću ambrozije

Verovatno ste bar jednom u životu videli cvet ambrozije jer je to jedan od najrasprostranjenijih korova na planeti. Ipak, možda niste znali da čak gledate u biljku iza koje stoji hiljadama godina istorije.

Ambrozija – porodica, rod i taksonomija
Ambrozija je čitav rod srodnih biljaka koje su sve poznate i kao ambrozija. U rodu postoji skoro 50 vrsta, ali to je samo deo veće porodice Asteraceae. To znači da je daleko povezano sa mnogim tratinčicama i drugim cvećem.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Većina biljaka Ambrozije ima relativno male cvetove, ali se u velikoj meri razlikuju u drugim botaničkim karakteristikama. Neki su visoki samo nekoliko inča ili puze po zemlji, dok su drugi visoki i mere 4 stope ili više. Nekoliko vrsta ambrozije proizvodi seme sa zaobljenim ili krilima.

Istorija i poreklo cveća ambrozije
Ambrozija je prvi put zabeležena kao biljni lek i simbolična biljka u staroj Grčkoj, ali se retko uzgajala tokom istorije. Biljka se proširila u zapadnu Evropu sredinom 1800-ih sa semenima crvene deteline dopremljenim iz Severne Amerike.

Popularne vrste, vrste i sorte ambrozije

Nekoliko vrsta ambrozije se uopšte uzgaja ili gaji namerno. Najrasprostranjenije vrste su obična ambrozija, ili Ambrosia artemisiifolia, i Ambrosia trifida, ili velika ambrozija. Uobičajeni su širom Severne Amerike i Evrope.

Etimološko značenje
Ime Ambrozija potiče od starogrčkog izraza za besmrtnost. To je kombinacija prefiksa a- za „ne“ i mbrotos za „smrtan“. Ovo je referenca na upotrebu imena za hranu bogova koji su im dali besmrtnost. Ambrozija je referenca na neravni izgled listova.

Iz kojih regiona potiče cveće ambrozije?
Većina vrsta Ambrozije je poreklom iz Severne Amerike, uključujući i najrasprostranjenije sorte. Umesto toga, neki su poreklom iz Azije ili Rusije.

Kada je u sezoni cveće ambrozije?
Ambrozija je biljka kasnog cvetanja koja uglavnom ne počinje da cveta do jula ili čak avgusta. Biljke obično nastavljaju da cvetaju do septembra i oktobra u većini oblasti i završavaju tek kada stigne prvi jak mraz.

Upotreba i prednosti cveća ambrozije
Cveće ambrozije nije samo simbolično moćno. Neke od vrsta u rodu takođe se smatraju jestivim ili lekovitim vrednostima. Ironično, često se preporučuje kao tretman za polensku groznicu, što je stanje koje može izazvati i zbog svog iritantnog polena.

Nekoliko vrsta se smatra toksičnim za životinje, ali većina je privlačna za pčele i dobra za podršku lokalnim oprašivačima.

Značenje i simbolika cveta ambrozije

Pored njegove potencijalne vrednosti kao lekovite biljke, biljke ambrozije mogu imati širok spektar simboličkih upotreba.

Uobičajene boje cvetova ambrozije i njihovo značenje i simbolizam
Većina cvetova ambrozije je jedva šarena, ali postoji nekoliko boja koje mogu dodati dodatne slojeve simbolike cvetanju:

Krema: Šarm, promišljenost, mir, milost i isceljenje
Žuta: Radost, prijateljstvo, sreća, samopouzdanje i uspeh
Mauve: Odanost, moćna ljubav, zahvalnost i nada.

Kulturni značaj cveća ambrozije
Cveće ambrozije nije upadljivo u poređenju sa drugim cvetovima. Međutim, oni i dalje imaju mnogo značaja zbog svog imena.

Cveće ambrozije u starogrčkoj mitologiji
Rod Ambrozije ima dugu i dugu istoriju u staroj Grčkoj. Naziv je korišćen za dva različita skupa mitova koji nisu bili direktno povezani.

Prvo, to je bio naziv za hranu bogova koja im je pomogla da im se podari besmrtnost. Bila je to hrana koju su golubovi svakog jutra dostavljali na planinu Olimp, a u raznim pričama je opisana kao supstanca poput soka drveta ili meda. Ova upotreba imena Ambrosia nije direktno povezana sa biljkom isto ime, ali ipak povezuje biljku sa značenjem ishrane i izdržavanja.

Dionisova nimfa
Druga mitologija koja je prvenstveno povezana sa Ambrozijom u staroj Grčkoj bila je priča o nimfi ​​u pratnji boga Dionisa.

Kada je kralj Trakije pokušao da zabrani obožavanje boga u svom carstvu, direktno je napao i njih. Ambrozija je pokušala da se sakrije pretvorivši se u vinovu lozu, ali ju je kralj u svom besu ipak posekao. Dionis je pretvorio nimfu u cvet koji danas poznajemo kao Ambroziju.

Pošto je ova nimfa bila i jedna od medicinskih sestara koje su pomogle u podizanju Dionisa, pomogla je da cvetu da simbolično značenje nege i podrške.

Ambrozija na viktorijanskom jeziku cveća

Stari Grci nisu bili jedini ljudi koji su cenili biljku ambrozije.

Viktorijanci su mu takođe dodelili značenje kao deo svog jezika cveća. Kada je uključen u buket, čak je i skromni cvet ambrozije poslao poruku odanosti i romantične ljubavi.

Konkretno, cvetovi ambrozije su korišćeni da predstavljaju uzvraćenu ljubav između dvoje ljudi. To može biti i zahtev da vidite da li vam je neko drugi uzvratio osećanja. Mnogi buketi poslani između tajnih ljubavi u viktorijansko doba uključivali su ovaj cvet koji je često bio zasenčen šarenijim cvetovima kako bi se prikrila prava poruka.

Ovo čini cvet ambrozije bezvremenskim, romantičnim i potcenjenim gestom.

Zabuna sa pelinom
Mnoge sorte ambrozije imaju lišće koje je slično onom kod biljaka pelina.

Naročito se obična ambrozija može zameniti sa pelinom i pelinom dok ne počne da cveta. Iako ne deli ista značenja ili medicinske upotrebe kao sorte pelina, obe biljke imaju sličnu istoriju upotrebe stotina godina.

Prikladne prilike za poklon za cveće ambrozije

Zahvaljujući snažnom romantičnom značenju, cveće ambrozije je odličan dodatak svadbenim buketima i poklonima za godišnjicu.

Ovo je sjajan cvet da nekome date do znanja da mu vraćate osećanja ili da nastavite da osećate isto prema njima.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće ambrozije kod kuće
Cvetovi ambrozije ostaju sveži danima sve dok se drže u slatkoj vodi. Dodajte nekoliko kapi izbeljivača u vazu kako bakterije ne bi postale problem.

Sve mere preduzete da se drugo cveće pomeša sa ambrozijom biće dovoljne da i ono izgleda najbolje.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za negu svežeg cveća.

Upakovati
Iako ambrozija može izazvati alergije i agresivno rasti u mnogim delovima sveta, ona je takođe simboličan cvet sa mnogo značenja. Značenje cveta se možda promenilo od antičke Grčke, ali je i danas široko dostupno. Razmislite o tome da uključite uobičajeni cvet ambrozije u svoj sledeći romantični cvetni aranžman.

Najčešća pitanja o cvetu ambrozije

Šta znače cvetovi ambrozije?
Cvet ambrozije nosi simboličko značenje uzvraćene ljubavi i želje, ali takođe može signalizirati isceljenje i rast.

Zašto se ambrozija zove ambrozija?
Ambrozija je naziv za čitavu porodicu ambrozije, a to ime nosi još od vremena Stare Grčke.

Da li se ambrozija smatra invazivnom biljkom?
Razlikuje se u zavisnosti od zemlje i države, ali mnoge oblasti ga smatraju invazivnim i zahtevaju njegovo uništenje. Proverite lokalna ograničenja pre sadnje.

Da li se ambrozija vraća svake godine?
Neke sorte ambrozije se vraćaju iz godine u godinu jer su višegodišnje i imaju debeo koren. Druge sorte se oslanjaju na samosejanje umesto toga da bi prevazišle godišnju naviku rasta.

Kako miriše cveće ambrozije?
Sami cvetovi nemaju miris. Listovi nekih vrsta imaju začinjen miris kada se zgnječe.