Ultimativni vodic za cvece zvoncica Campanula

Kao cvet pored puta koji se sada širi u mnoge delove sveta, zvončići su upečatljiv plavi ili ljubičasti dodatak bilo kojoj livadi. Oni su veliki rod koji uključuje stotine različitih vrsta, uključujući dosta njih koji se pripisuju pronicljivom simbolikom. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća zvončića, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, kao i najboljim prilikama za poklone danas.


Značenje i simbolika cveća zvončića – najvažnije
Na jeziku cveća, cvetovi zvončića nose brojna dopunska simbolička značenja. Neke kulture ga smatraju simbolom zahvalnosti, dok mu druge pripisuju značenje postojanosti, podrške, romantike ili čak sujete. Boja tačnog cveta takođe utiče na simboliku zvončića.

O zvončiću (Campanula)

Porodica, rod i taksonomija
Bellflover je uobičajeno ime koje se može primeniti na skoro svih 500 različitih vrsta koje su deo roda Campanula. Campanula je deo veće porodice Campanulaceae, koja uključuje Lobeliju i druge porodice.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Postoji mnogo varijacija između različitih vrsta zvončića, uključujući da li je određena vrsta jednogodišnja ili višegodišnja. Međutim, skoro svi imaju plave do ljubičaste cvetove u obliku čaše ili zvona.

Oni takođe preferiraju hladnije klime, pri čemu većina vrsta uspeva u USDA zonama od 4 do 8. Toplota je problem za većinu vrsta i mnoge se agresivno šire bez napora kontrole.

Istorija i poreklo cvetova zvončića (Campanula)
Cvetovi zvončića se kultivišu vekovima u svojim izvornim oblastima. Biljke su se raširile početkom 1700-ih i 1800-ih sa dolaskom kolonista u Novi svet.

Popularne vrste, vrste i sorte zvončića

Postoji iznenađujuća količina raznolikosti u stilovima Bellflovers. Neki su visoki, uspravni i imaju velike grozdove cveća, dok drugi imaju male viseće cvetove.

Ipak, plave i ljubičaste boje za cvetanje su uobičajene među većinom vrsta. Srpska Campanula, ili Campanula poscharskiana, je popularan pokrivač zemlje koji se široko širi pre nego što pusti cvetove u obliku zvezda.

Korejska kampanula, ili Campanula takeimana, je dobra alternativa koja umesto toga ima cvetove krem boje.

Etimološko značenje
Bez obzira na ime, sve reference na Bellflover upućuju na oblik zvona cveta. Uobičajeno ime ima očiglednu etimologiju, ali čak je i Campanula deminutivni oblik zvona na latinskom.

Iz kojih regiona potiče cveće zvončića (Campanula)?
Neke vrste zvončića su poreklom iz Severne Amerike, dok se druge nalaze isključivo u Evropi. Biljke su rasprostranjene uglavnom širom severne hemisfere uopšte, sa populacijama u planinskim oblastima Azije i Afrike. Sada kada su se proširili na mnoge druge regione, mogu se naći u divljini u skoro svim umerenim ili hladnijim tropskim oblastima na svetu.

Kada su zvončići (Campanula) u sezoni?
Većina vrsta pruža dugi cvetni prozor. Neke vrste počinju da cvetaju u kasno proleće i nastavljaju do kraja jeseni. Druge sorte imaju manji cvetni prozor u proleće ili ranu jesen. Ovo vam pomaže da planirate sezonske sadnje.

Upotreba i prednosti zvončića

Uopšteno govoreći, zvončići se prvenstveno koriste kao cveće za uređenje pejzaža i kao ukrasno bilje.

Oni su prijatni za pčele i privlače oprašivače, ali neke vrste mogu biti blago iritantne za kućne ljubimce i decu. Rod u celini se smatra niskim rizikom ili bezopasnim.

Druge vrste su čak i jestive. Listovi i cvetovi rampiona posebno se smatraju sigurnim i ukusnim oblikom zvončića. Obavezno identifikujte bilo koje kultivisano ili divlje cvetove zvončića pre nego što pokušate da ih pojedete.

Značenje i simbolika zvončića

Tradicionalno, zvončići nose simbolično značenje zahvalnosti, postojanosti, podrške i romantike. Bez obzira na konkretnu vrstu ili sortu, zvončići dele zajednički skup značenja i simbolike.

Međutim, svaki cvet ima nešto drugačije značenje u zavisnosti od njegove specifične boje. Obavezno uzmite u obzir sve simbolične faktore pre nego što planirate cvetni krevet ili buket kojim želite da prenesete određenu poruku.

Uobičajene boje zvončića i njihovo značenje i simbolika
Boja cvetova zvončića igra ulogu u specifičnom značenju svakog cveta. Ovaj rod pruža iznenađujuću raznolikost boja u svojih skoro 500 različitih vrsta. Varijacije na uobičajeno značenje zvona uključuju:

Krem, što znači promišljenost, gracioznost, eleganciju, nadu i mir.
Plava, što znači spokoj, isceljenje, smirenje, otvorenost, i prijateljstvo.
Ljubičasta, što znači kraljevstvo, eleganciju, bogatstvo, uspeh i tradiciju.
Magenta, što može značiti univerzalnu ljubav, uzbuđenje, romantičnu ljubav i nadu u uspeh.
Ružičasta, što znači radost, mladost, platonsku ili porodičnu ljubav, zahvalnost, divljenje i sreću.

Kulturni značaj zvončića

Više kultura je dalo značenje ovom rodu cveća. Birajte različita značenja za zvončiće da biste svojim buketima dali potpuno novi sloj simbolike.

Cvetovi zvončića u starorimskoj mitologiji
Jedna vrsta zvončića posebno je povezana sa lepotom Venere i njenom taštinom. Znalo se da ima magično ogledalo koje joj pokazuje najlepše stvari na svetu. Kada ga je izgubila, jedan pastir ga je našao i zadržao. Venera je zamolila svog sina Kupidona da joj pronađe ogledalo. Kada ga je našao kod pastira, morao je da ga upuca iz čovekove ruke. Ovo je razbilo ogledalo na mnogo sitnih delova. Zvončić u ogledalu Venere je dobio ime po ovom mitu zbog svojih sjajnih semenki.

Zvončići na viktorijanskom jeziku cveća
Beli ili krem boje zvončići su posebno bili popularni među viktorijanima za bukete i simbolične aranžmane. Smatralo se da ovaj atraktivan cvet nosi značenje zahvalnosti tokom ovog vremenskog perioda.

Obično se daje kao način da se zahvalite nekome ko vam je učinio uslugu. Takođe bi mogao da prenese romantično značenje ako se umesto toga odabere u magenta ili ružičastoj boji.

Smatralo se da cvetovi zvončića u obliku piramide simbolično predstavljaju postojanost. Često se koristio da ukaže na želju da se ostane privržen nekome uprkos poteškoćama.

Hrišćanska simbolika zvončića
Značenje zahvalnosti se često pripisuje zvončiću, a ovo značenje dolazi direktno iz hrišćanskog mita. Posebno se smatralo da su zvončići ili Campanula rotundifolia posvećeni Svetom Dominiku.

Bio je hrišćanski monah asketa koji je osnovao dominikanski red crkve. Oskudno lišće i klimanje cveća podsećaju na njegovo pokajanje i usredsređenost. Harebells je takođe široko pominjao Vilijam Šekspir u više soneta i pesama.

Pogodne prilike za poklone za zvončiće

Zbog mnogih slojeva različitih značenja, moguće je koristiti različite vrste zvončića u različitim aranžmanima. Na primer, roze ili crvene zvončiće mogu biti savršene za romantično značenje doslednosti u svadbenom buketu.

S druge strane, moguće je poslati poruku zahvalnosti i podrške grančicama plavih ili ljubičastih cvetova.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće zvončića kod kuće
Svi cvetovi zvončića su relativno krhki i ostaće sveže samo nekoliko dana nakon sečenja. Čuvanje cvetova u hladnjaku nekoliko dana može im pomoći da traju što je duže moguće kao rezano cveće. Takođe, svakodnevne promene vode su neophodne za bukete i aranžmane uključujući ove cvetove.

Upakovati
Campanula je rod pun prelepog cveća koje je bogato istorijom i značenjem. Dodajte nekoliko svom pejzažu ako živite u umerenom ili hladnijem području ili razmislite o korišćenju cvetova zvončića u svojim cvetnim aranžmanima.

Šta simbolizuje Campanula?
Kampanula može predstavljati sujetu, lepotu, zahvalnost, posvećenost, pa čak i romantičnu ljubav. Specifična boja i stil cvetanja u velikoj meri određuju specifično značenje svake vrste zvončića.

Koliko dugo cvetovi kampanula traju?
Dok su vezani za biljku, pojedinačni cvetovi Campanula mogu da stoje danima do nedeljama pre nego što izblede. Zbog svoje kontinuirane navike cvetanja tokom dugog perioda, često mogu da daju cveće mesecima u isto vreme. Ipak, kada se iseku, oni se osuše nakon dva ili tri dana.

Da li kampanula cveta svake godine?
Jednogodišnje sorte će cvetati samo jednom i neće se vratiti osim ako ih ne posadite ili posadite nove sadnice. Višegodišnje cveće zvončića vraćaće se iz godine u godinu tokom prave sezone.

Da li se zvončići šire?
Većina cvetova zvončića je poznata po tome što se dobro širi, a neki se smatraju zakorovljenim zbog svog agresivnog rasta. Čak i jednogodišnje vrste mogu postati invazivne zbog svojih navika da se same seju.

Koje su boje zvončići?
Cvetovi zvončića su dostupni u širokom spektru boja, od krem do plave, ljubičaste, magenta i još mnogo toga.