Ultimativni vodič za cveće deteline Trifolium

Značenje cveta deteline, simbolika, istorija, kulturni značaj i kako uzgajati kod kuće
Cvet deteline, inače poznat kao trolist, ima preko 300 vrsta biljaka iz porodice Fabaceae, roda Trifolium. Ime dolazi od ‘tres’ što znači tri i ‘folium’ što znači list. Iako su nastali u Evropi, danas su rasprostranjeni u većem delu severne hemisfere. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o Clover Clover, uključujući njihovu istoriju, poreklo, značenje i simboliku, i kako da rastete i brinete o ovim lepotama kod kuće.

Cvetovi deteline su jednogodišnje, dvogodišnje ili kratkotrajne trajnice koje imaju naizmenične složene listove i male, ali mirisne cvetove koji cvetaju tokom proleća i leta u većini područja. Po izgledu su slični cvetovima trolista ptica. Oni su simbol sreće.

Zohari i Heller su 1984. podelili rod na osam sekcija: Lotoidea, Paramesus, Mistillus, Vesicanridula, Chronosemium, Trifolium, Trichoecephalum i Involucrarium.

Danas nova molekularna studija širom roda govori o novom sistemu klasifikacije gde postoje dva podroda: Chronosemium i Trifolium. Ovi podaci, zajedno sa drugim studijama, pokazuju borbu klasifikacije vrsta deteline. Do sada, rod Trifolium ima 245 vrsta koje su prepoznate.

O cvetu deteline

Popularne vrste cveta deteline
Popularne vrste deteline uključuju Trifolium repens, višegodišnju belu detelinu koja je odlična na livadama; Trifolium fragiferum, detelina jagoda sa svojim ružičasto-ljubičastim cvetovima; Trifolium pratense, crvena detelina koja se koristi u medicini; i Trifolium campestre, trolist hmelja koji se uglavnom nalazi u jarcima i pašnjacima pored puteva. Postoji preko 265 vrsta trifolijuma.

Detelina je bilo koji Trifolium koji ima trolistne listove, guste cvetove u glavi i članove porodice mahunarki. „Detelina“ je prvi put korišćena pre 12. veka i dolazi iz staroengleskog clafre.

Gde prirodno raste cveće deteline?
Vrste iz roda Trifolium su porijeklom iz širokog spektra umerenih i subtropskih regiona koji obuhvataju Evropu i Ameriku.

Upotreba i prednosti cveća deteline

U medicini je u istoriji bilo više upotreba crvene deteline. Tradicionalna medicina je koristila crvenu detelinu za valunge, poremećaje kože, ukočenost i bol od artritisa, osteoporozu i probleme sa kosom. Danas su medicinska istraživanja otkrila da 40-80 miligrama crvene deteline zaista može biti korisno za valunge u menopauzi.

Bela detelina ima istorijsku upotrebu kao sredstvo za čišćenje krvi i za prečišćavanje krvi. Čaj bi se pravio za ispiranje očiju, za prehladu i temperaturu. Tinktura od listova bele deteline bila je tradicionalni lek za giht.

Bela detelina je nazvana hranom za preživljavanje jer iako je jestiva, ona je stečenog ukusa. Morate pronaći belu i svežu detelinu, koja je bogata proteinima, vitaminom C, beta karotenom, biotinom, inozitolom i bioflavonoidima. Reč upozorenja za one koji vole da slobodno lutaju hranom poput deteline, mnogi su alergični na nju, a cveće deteline koje se uzgaja u toplim podnebljima može imati tragove cijanida.

Bela detelina je široko rasprostranjena hrana za stoku, postoje neki toksini koje treba navesti. Rhizoctonia legumincola je gljiva koja pogađa belu i crvenu detelinu, oslobađajući toksin slaframin. Ovo može izazvati slinjenje i druge simptome bolesti kod konja.

Alsike detelina sa svojom tamnoružičastom bazom i svetloružičastim vrhovima može izazvati druga stanja stoke kao što su sindrom velike jetre i fotosenzibilizacija. Konji mogu imati grčeve, oralne lezije i opekotine od sunca koje nestaju nakon što postanu kore.

I pčele vole deteline!

Detelina je glavni izvor nektara za pčele i ključna je za održavanje vrste u životu.

Značenje i simbolika cveta deteline

Značenje i simbolika cvetova deteline su usko povezani sa srećom i srećom, bilo da su četvorolisni ili ne. Oni su znak zaštite i muške energije i mogu biti amajlija protiv heksa i negativnosti.

Irski šarm
Keltski sveštenici i druidi nosili su deteljicu, detelinu sa tri lista, da vide kada se zli duhovi približavaju. Deteline sa četiri lista bile su keltske amajlije koje su odvraćale nesreću i pružale zaštitu nosiocu.

Tradicionalno, djetelina je irski kulturni simbol, koji se pojavljuje na zastavi Erin Go Bragh i koristi ga Sveti Patrik za vizuelni prikaz identiteta Irske. Videćete cvet ukrašen na irskim uniformama i na nacionalnoj avio-kompaniji, Aer Lingus takođe.

Adam & Eva
Legenda o detelini kaže da je sama Eva držala detelinu sa četiri lista dok su ona i Adam bežali iz Rajskog vrta. Za tri deteline sa listom se kaže da su znak Svete Trojice Oca, Sina i Svetog Duhat, gde detelina sa četiri lista dodaje Božiju milost.

U umetnosti i književnosti

Prelepa pesma ako možemo:

Detelina sa četiri lista Ele Higinson, „Znam mesto gde je sunce kao zlato, a cvetovi trešnje pršte snegom, a dole je najlepši kutak, gde rastu deteline sa četiri lista. Jedan list je za nadu, a jedan je za veru, a jedan je za ljubav, znate, a drugi je Bog stavio za sreću – Ako tražite, naći ćete gde rastu. Ali moraš imati nadu, moraš imati veru, moraš voleti i biti jak — i tako— Ako radiš, ako čekaš, naći ćeš mesto gde rastu deteline sa četiri lista“.

Prikladne prilike za poklon za cveće deteline

U aranžmanima, crvene deteline znače nadu i trud, dok bele deteline znače da davalac misli na primaoca. Deteline se obično ne nalaze u rezanim cvetnim aranžmanima, ali se mogu dati kao poklon saksiji za svaku priliku. Mnogo puta se daju kao simbol sreće bez obzira koje boje cveta.

Kako uzgajati i brinuti o detelini kod kuće

Uzgoj cveća deteline kod kuće je odličan za pokrivanje tla zbog njihovog brzog rasta i sposobnosti da uravnoteže azot u zemljištu. Bela detelina je Trifolium koji se najčešće koristi za pokrivanje tla i održavanje travnjaka, koji je izdržljiv u USDA zonama otpornosti od 3 do 10.

Kako posaditi cveće deteline
Da biste rasli, posadite na punom suncu ili u delimičnoj senci sa najmanje četiri sata izlaganja suncu. pH u zemljištu treba da bude između 6-7; kreč može biti potreban da bi se došlo do ovog pH u nekim oblastima. Zemljište treba da bude dobro drenirano, a detelinu ne treba saditi gde god se skuplja voda. Kontejneri moraju imati odvod.

Koliko vode treba cveću deteline?
Voda za održavanje vlažnosti tla za najbrži rast, s tim da je potrebno 30 inča kiše godišnje, dok je 45 inča godišnje idealni uslovi za uzgoj.

Ostavite prostor za rast!

Kao pokrivač zemlje, detelini treba dosta prostora za rast. Prosečne vrste deteline će porasti oko šest inča i širiti se oko 18 inča za jednu biljku, međutim, biljke mogu imati vitice koje puštaju koren.

Razmatranja za uzgoj cveća deteline u zatvorenom prostoru

Ako uzgajate cveće deteline u zatvorenom prostoru, pazite na najsunčanije mesto u kući blizu prozora. Bez dovoljno sunčeve svetlosti, stabljike će biti slabe i rastegnute, a listovi će biti manji od uobičajenih.

Kontejnere treba držati u vlažnom, dobro drenirajućem zemljištu i imati odgovarajuću drenažu. Višenamensko đubrivo treba koristiti tokom vegetacije cveća, a to je proleće i leto. Detelina će proizvesti klice i vitice koje možete uviti u posudu ili ih iseći i ponovo ukoreniti tako što ćete ih staviti preko zemlje za saksije i zalivati.

Upakovati
Kritična za medonosne pčele, izvor prirodne toplotne terapije, pokrivač zemlje i ispaša za stoku, detelina ima mnoge upotrebe u društvu. Simbol sreće i ponosa Iraca, detelina je obezbedila svoje mesto u istoriji i našla svoj put u budućnosti. Koristeći detelinu kao krovni izraz za toliko vrsta Trifoliuma, postoji mnogo malih razlika između svake od njih – od varijacija u boji do blagih promena obrasca rasta. Koja god da vam je omiljena, deteline su tu na duge staze, pa izaberite svoje omiljene i imajte ih u kući da odagnate zlo i da svom domu date dašak irske sreće.

Najbolje od MojaCvećare
Pronađite izuzetno cveće i biljke u svom gradu uz sveobuhvatne vodiče MojaCvećara za onlajn isporuku cveća, najbolje usluge pretplate cveća i najbolje stručnjake za isporuku kućnih biljaka u SAD.

Vodiči za cveće i biljke MojaCvećara:
Tražite određenu stabljiku ili vam je potrebna inspiracija za najbolje cvetove za određenu priliku? Pogledajte stručne vodiče MojaCvećara za ruže, kardinalno cveće, aurikulu, ambroziju, ljiljane, perunike, lale, orhideje, karanfile, gerbera tratinčice, gladiole, zvončiće, boražinu i božure.